Risotto al tartufo – Risotto med trøffel

Da ferske trøfler skal tilberedes så lite som mulig, ellers mister de deres dyrebare smak, er den beste måten å nyte dem på ved å høvle den rå trøffelen i papirtynne flak over risottoen din rett før servering.

Her er en kort oppsummering av hvilke trøfler som kan skaffes og når – og det skal ikke være noen hemmelighet at det blir en dyr opplevelse å spise risotto med trøfler fra oktober til desember, spesielt hvis du vil ha hvite trøfler fra Alba, Piemonte.

Sommertrøffel

Sommertrøffelen er en sort trøffel med sesong fra mai til desember og en mild, delikat nøttesmak, og er den billigste versjonen.

Høsttrøffel

Høsttrøffelen er også en sort trøffel med sesong fra oktober til januar og en kraftigere smak enn sommertrøffelen.

Den sorte trøffelen

Den sorte trøffelen med sesong fra november til mars har en mer karakteristisk duft og smak enn både sommertrøffelen og høsttrøffelen.

Den hvite vårtrøffelen

Den hvite vårtrøffelen med sesong fra midten av januar til slutten av april har en mindre intens smak og aroma enn den mer ettertraktede hvite trøffelen.

Den hvite trøffelen

Den hvite trøffelen har sesong fra oktober til desember og en meget karakteristisk aroma og smak som er vanskelig å beskrive og derfor bør oppleves. Klart det dyreste valget.

Les også vår store artikkel om italienske trøfler – også kalt jordens diamanter – her

Fakta:
Tilberedning: 30 minutter
Antall personer: 6

Ingredienser:

 • 2 ss olivenolje
 • 1 klatt smør
 • 1 stor, finhakket løk
 • 2 finhakkede fedd hvitløk
 • 2 finhakkede stangselleri
 • 1 glass tørr hvitvin
 • 1 l hønse-, okse- eller grønnsaksbuljong
 • 400 gr risottoris, evt. sorten Carnaroli
 • 75 gr smør
 • 100-125 gr revet parmesan eller grana
 • Salt og pepper
 • 1 bit trøffel

Trøffelen børstes med en tørr og myk børste, renses eventuelt i foldene med en urtekniv, men bruk ALDRI vann til å fjerne jord eller vaske den ren med.

Først tilbereder du en helt enkel hvit risotto – risotto bianci – som er utgangspunktet for de fleste risottoene. Derfor kan du gjerne bruke denne oppskriften til andre versjoner, f.eks. med sopp og persille, med pølse og purre, eller med pesto.

Start med å varme opp buljongen – hvis du bruker buljongterning koker du opp vannet med buljongterningen. I mellomtiden varmer du opp oljen og e klatt smør i en annen gryte, der du surrer løk, hvitløk og stangselleri over svak varme i opptil 15 minutter til grønnsakene myknes, men IKKE tar farge. Dette kalles en soffritto. Tilsett deretter risen og skru opp varmen.

Trøfler
Sommertrøffelen – som er en sort trøffel – er én av de trøffeltypene som fint kan tilberedes sammen med risotto

Røring

Røring er nøkkelordet i en god risotto, så rør allerede nå OG omhyggelig i din risotto da risen begynner å koke med en gang de er kommet i gryten. Når riskornene er svakt gjennomsiktige, etter ca. 1 minutt, tilsetter du vinen – fortsatt under omrøring. Alkoholen fordamper og etterlater en mildere smak i risen. Når riskornene har absorbert vinen tilsetter du den første porsjonen buljong, samt litt salt – fortsatt under omrøring. Skru ned varmen og la risen absorbere all buljongen (under omrøring – selvfølgelig), før du tilsetter mer buljong under kontinuerlig omrøring, slik at stivelsen masseres ut av riskornen og inn i sausen.

Du kan godt smake på risen for å se om den er klar. Fortsett å øse buljong i sausen og røre til risen er passe møre – men fortsatt har en kjerne (al dente). Det burde ta ca. 15-20 minutter. Går du tom for buljong kan du med fordel bare bruke kokende vann. En risotto skal være flytende som tykk lava, ellers blir det en tung og tørr kulinarisk opplevelse.

Ta gryten av varmen og rør inn smør og parmesan. Legg lokket på og la risottoen trekke i 5-10 minutter for å få en kremete konsistens. Smak til slutt med salt og pepper.

Nyt risottoen med en gang med trøffelen som du høvler i papirtynne flak, og delikat anretter på hver porsjon.

Buon appetito!

Kunne du tenke deg å motta flere tips om italiensk mat?

- så klikk her og meld deg på vårt nyhetsbrev
Tagger fra artikkelen
,
Mer fra Emilie Fuglsang

Prøv sjokolade-mandelkake fra Capri

Har du også drømt deg vekk til den flotte Amalfikysten og den...
Læs mere