Serra de Tramuntana – Mallorcas fantastiske fjellkjede

banyalbufar
banyalbufar

Liker du også ferier med aktive opplevelser i vakre omgivelser? Da er Serra de Tramuntana på nordvestlige Mallorca et paradis. Denne fjellkjeden av forrevne kalksteinsfjell strekker seg fra Andraitx i vest til Pollensa i øst. Underveis reiser imponerende topper seg nesten 1500 meter i vakker kontrast til daler med oliven- og sitronlunder og pittoreske landsbyer.

Serra de Tramuntana er Mallorcas mest naturskjønne, ville og dramatiske område og min personlige favoritt på øya. Både på grunn av de vakre landskapene, men også på grunn av de vakre fjellbygdene.

Sjarmerende byer i hjertet av Serra de Tramuntana

De svingete stiene og veiene i fjellkjeden fører deg til en rekke pittoreske byer gjemt mellom daler og kløfter. Her ønskes besøkende velkommen med åpne armer. Samtidig har de klart å bevare atmosfæren til det opprinnelige landsbylivet i fjellet. 

Deià set fra luften
Deià. Foto: Marco Verch, CC BY 2.0

Deià

Deià er en vakker landsby med en avslappet atmosfære som har tiltrukket utenlandske kunstnere og forfattere i mange år. Den mest kjente av dem er den engelske poeten og romanforfatteren Robert Graves, som oppholdt seg i landsbyen det meste av sitt yrkesaktive liv. Andre artister er forfatteren Anaïs Nin, komponisten Manuel De Falla og tegneserieskaperen Arthur Rackham. I dag bor det fortsatt noen artister her. Imidlertid er byen nå like kjent som et eksklusivt tilfluktssted for spesielt engelskmenn og tyskere.

Med sin beliggenhet høyt oppe mellom fjell og hav, har Deià det vakreste bakteppet. Bratte, trange gater med gamle honninggule steinhus slynger seg opp til den lille kirken på toppen av bakken, hvorfra det er en spektakulær utsikt. Med en befolkning på litt over 500 har den mer enn sin andel av topprestauranter.

Ja, du vil møte ganske mange turister i Deià i høysesongen (hovedsakelig reisende som er interessert i fotturer, maling og avslapning), men det vil aldri virke overveldende – sannsynligvis hjulpet av det faktum at det ikke er noe sted for turistbussene å stoppe. Deià har fortsatt en litt bohemsk atmosfære og er et av få steder hvor turismen ikke har overveldet den lokale kulturen. Kommer du utenom sesongen er det veldig stille her.

En 40 minutters spasertur ned gjennom olivenlundene via Es Clot tar deg til en pittoresk bukt kalt Cala Deià. Den lille rullesteinstranden er trang om sommeren, så det er best å ligge på steinene til høyre under naustet. Herfra kan du snorkle i det dype, klare vannet (men hold øye med gobblers). Her finnes en restaurant som serverer utmerket grillet fisk (kun åpen om sommeren). Midt på sommeren er det ofte for varmt å spasere tilbake til landsbyen, så du foretrekker kanskje å kjøre bil.

Det er også verdt å bruke tid på en av de klassiske konsertene på Son Marroig. Dette staselige herskapshuset var en gang favorittboligen til den østerrikske aristokraten, erkehertug Luis Salvator. Utsikten over havet er utrolig vakker ved solnedgang.

Sporvogn på Mallorca
Fra Sóller kan du ta den sjarmerende trikken ned til Port de Sóller. Foto: Wojciech Then – Unsplash

Sóller

Denne byen er et vakkert, søvnig sted med trange gater, gamle franskinspirerte herskapshus og skyggefulle torg. Sóller skylder sin rikdom til sitrusfruktene som vokser i overflod her – å nyte et glass ferskpresset appelsinjuice på en av torgets fortauskafeer er nesten et must. Det samme er å ta den timelange turen med det gamle tretoget til og fra Palma.

Noen få kilometer unna ligger Port de Sóller, som du kan nå med den sjarmerende trikken. Havnen har fortsatt en aktiv fiskeflåte og i tilknytning til havna ligger områdets eneste store sandstrand. Gå gjennom tunnelen som forbinder Sóller med Palma, og akkurat når du kommer til venstre er Jardines de Alfabia – en eiendom av maurisk opprinnelse med kjølige, velduftende hager med fontener (en flott flukt fra sommervarmen).

Fornalutx

Fornalutx ligger nærmere Sóller og regnes som en av de vakreste landsbyene i Spania. Byen ligger idyllisk i en dal fylt med søte dufter av appelsinblomst og med utsikt over Puig Major, Mallorcas høyeste fjell. I de trange brosteinsbelagte gatene ligger sjarmerende rustikke steinhus (mange har nå blitt totalrenovert av tilflyttere fra utlandet). Selv om Fornalutx er roligere og mindre enn Deià, har byen et lite torg med noen restauranter og kafeer. Den er ideell for turgåere eller alle som ønsker å slappe av i vakre omgivelser.

Biniaraix

En enda mindre, uforstyrret landsby i fjellet. Den er kjent for at Chopin og George Sand bodde i karteuserklosteret i 1838. På grunn av de vakre hagene og Chopins klostercelle er stedet absolutt verdt et besøk. Byen er imidlertid noe overbefolket på dagtid på grunn av de mange guidede turene her.

Strand på Mallorca
Trenger du en dukkert, finner du små badeviker langs kysten. Foto: Eugene Zhyvchik – Unsplash

Banyalbufar og Estellencs

Kjører du flere kilometer langs en svingete vei sørover fra Valldemossa, kommer du til landsbyen Banyalbufar. Den er omgitt av terrasserte felt som fører bratt ned til en steinete strand. To kilometer mot sørvest passerer du Mirador de Ses Animes, et utkikkstårn fra 1500-tallet høyt over havet med en fantastisk utsikt over kysten. Seks kilometer lenger kommer du til Estellence. En vakker gammel landsby som er mindre utviklet enn Deià og Fornalutx, men som tilbyr noen få restauranter. En tjue minutters spasertur nedoverbakke bringer deg til en steinete strand med en sommerbar.

Fornalutx
De gamle fjellandsbyene er utrolig idylliske. Her Fornalutx. Foto: Josh Power – Unsplash

Vandreturer i Serra de Tramuntana

Det er utallige gamle stier i disse vakre fjellene – de fleste har vakker utsikt over kysten. Her er noen forslag til fotturer i Serra de Tramuntana:

Deià-Valldemossa via Puig d’es Teix (1062 m)

En av mine favorittturer som tar ca. fire timer. Banen starter ved veien som snor seg bak Es Moli-hotellet. Det er et lite skilt merket Teix; gå den veien og følg stien opp gjennom gamle olivenlunder og steineikeskoger. Følg rød markering og små steinrøyser. Det tar omtrent to timer å nå toppen – et karrig kalksteinsplatå hvor utsikten er fenomenal og luften er fylt med duften av villrosmarin.

I stedet for å gå over til toppen av Teix, fortsett til høyre langs den svimlende ryggen og ned til Valldemossa gjennom skogen for en velfortjent lunsj. Dra tidlig på sommeren – det blir varmt og husk å ta med vann. Retur til Deià med taxi eller buss.

Deia-Soller

En behagelig og relativt lett tre timers gåtur langs kysten. Hvis du vil ta en dukkert på turen kan du ta den nedre stien nordover fra bukten, ved Deià til Lluc Alcari. Du kan ta bussen tilbake til Deià.

Lejebil på Mallorca
Du kan med fordel leie en bil i ferien på Mallorca, hvis du vil raskt rundt i fjellene. Foto: Eugene Zhyvchik – Unsplash

Cornadors rundtur

En 13 kilometers vandretur som tar ca. seks timer, gjennom Tramauntana ovenfor Sóller, og som rager 850 meter. Stien starter i Biniaraix, hvor du kan følge skiltene til Cami d’es Barranc – en gammel brosteinsbelagt sti som stiger opp fra en dyp kløft etter omtrent 1½ times gange. Etter den gamle steinlåven blir ruten vanskeligere når du snirkler deg langs mindre tydelige stier og deretter tilbake til Sóller.

Cubersjøen-Lluc

Denne fantastiske turen krever overnatting og starter i nordenden av Cubersøen (nord for Sóller). Du passerer innsjøen Gorg Blau, går gjennom steinete skoger og etter cirka to timer kommer du til Refugi Tossals Verds, et gammelt gårdshus i stein som er satt opp av publikum for turgåere. Her er det strøm, varmt vann, køyesenger (for inntil 30 personer) og god, tradisjonell mallorcansk matlaging. Det er nødvendig å bestille på forhånd.

Gå deretter opp mot Massanella (1367m), Mallorcas nest høyeste topp, og over til Coll d’es Prat, Mallorcas høyeste pass. Derfra går det ned til Lluc, hvor du kan overnatte i det 700 år gamle klosteret – Mallorcas helligste sted, selv om det nå er noe kommersielt. Det går busser fra Lluc til Soller og Palma (du kan også nå Tossals Verds via Cami d’es Barranc på fem timer).

Reiser til Mallorca

Du finner et spennende utvalg av reiser til Mallorca på Escapeway. Vi har nøye utvalgt de hotellene og feriehusene som du finner i vår søkemotor. Et av de viktigste kriteriene vi bruker er at de skal ha gode gjesteanmeldelser. Det er alltid et godt tegn på at du får perfekte rammer for din ferie.

Vårt utvalg inkluderer naturligvis mange hoteller i Serra de Tramuntana. Du kan imidlertid også enkelt bestille en reise til andre deler av Mallorca hvis du for eksempel drømmer om en avslappende strandferie på lange sandstrender.

Velkommen til oss i Escapeaway. Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Pluss at du kan velge blant våre nøye, utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

 

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt

>>> Les mer om Escapeaway

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Mallorca

>>> Les mer om Deià

>>> Les mer om Sóller

>>> Les mer om Fornalutx

>>> Les mer om Spania

Tagger fra artikkelen
,
Skrevet av
Mer fra Marie B.

De beste strandbuktene i Italia

Leter du etter noen flotte og fredfylte strandbukter der du kan svømme, sole...
Læs mere