Kretas beste severdigheter: Antikke ruiner og spektakulær natur

Chania havn
Den hyggelige havn i Chania. Foto: Manos Chainakis - Unsplash

Kreta, Hellas‘ største øy, er en destinasjon som har alt – sol, strender, historie og kultur. De vakre strendene er verdt turen i seg selv! Kreta er også en øy hvor du kan vandre gjennom spektakulære kløfter, utforske antikke ruiner og fordype deg i det lokale kjøkkenets mange delikatesser på sjarmerende tavernaer med utsikt til havet.

Kreta venter deg en enestående kombinasjon av storslått natur og rik historie. Det er derfor ikke overraskende at den store middelhavsøya år etter år er et av de mest populære greske reisemålene i programmet her hos Escapeaway. Det er en destinasjon du kan besøke igjen og igjen uten å gå tom for nye opplevelser. Les videre og få mine tips til hva du bør se på din reise til Kreta – når du ikke tar deg en lur på stranden.

Chania – en tidsreise i Kretas mest pittoreske havneby

I Chanias gamle bydel kan du enkelt bruke et par timer i labyrinten av smale gater blant de fargerike husene og imponerende venetiansk arkitektur. Her er det mange små butikker, kafeer og restauranter.

Nede ved den gamle havnen i Chania er det også nesten alltid liv og røre. Her kan du spasere langs havnefronten, der det ligger en rekke fiskerestauranter, hyggelige kafeer og barer. Eller kanskje du vil prøve å finne en suvenir blant bodene og butikkene som finnes her?

Det er også ved havnen i Chania at du kan se Kretas eldste fyrtårn, det venetianske fyrtårnet. Det ble bygget på 1500-tallet, og står fortsatt stolt ytterst på moloen. Det er også verdt å ta turen innom den venetianske festningen fra samme århundre, som også ligger ved havnefronten og nå fungerer som et maritimt museum.

Spinalonga. Foto: op23 – Unsplash

Spinalonga – liten øy med dramatisk historie

Den lille øya Spinalonga, som ligger i Mirabello-bukta på det nordøstlige Kreta nær Plaka, ser ikke ut som mye på et kart. Øyas spennende fortid gjør den likevel verdt et besøk, den har nemlig vært både et viktig festningsverk og inntil nylig en koloni for spedalske.

I 1579 oppførte venetianerne, som en del av en rekke festningsverk, festningen på Spinalonga. Den ble bygget på ruinene av en borg fra 800-tallet. Alle disse festningene var et forsvar mot angrep fra osmanerne. Festningen på Spinalonga ble utstyrt med hele 35 kanoner, men i 1715 måtte likevel øya overgis til tyrkerne. Øya ble senere brukt som tilfluktssted for tyrkiske familier som bosatte seg på Spinalonga under konfliktene mellom kristne og muslimer.

Den lille øya er allikavel kjent for en helt spesiell funksjon. I 1904, etter at kretenserne hadde drevet tyrkerne fra Spinalonga, ble øya omgjort til en koloni for spedalske. Etter at Kreta i 1913 ble en del av Hellas, ble folk fra hele landet som var rammet av sykdommen, sendt hit. Da kolonien var på sitt høyeste, hadde den etter sigende opptil 1000 innbyggere.

Spedalskhet kunne man ikke kurere, så formålet var først og fremst å få de spedalske bort fra den øvrige befolkningen. De spedalske fikk levert post og matvarer med en båt, som var den eneste kontakten med omverdenen. Innbyggerne fikk de første mange årene ikke egentlig behandling for sykdommen. Den eneste legen som var tilknyttet øya, tok kun turen hit fra Plaka hvis det var annen sykdom som krevde behandling.

Nå til dags er det idyllisk på Spinalonga. Foto: Egor Myznik – Unsplash

Utestengt fra samfunnet

Ble man på den tiden rammet av spedalskhet, som skyldes en sjelden bakterieinfeksjon, var det ensbetydende med en total livsomveltning. De spedalske fikk beslaglagt sin eiendom, finansielle eiendeler og fratatt sine statsborgerskapsrettigheter. I de første årene var forholdene på øya svært harde, det var et sted uten infrastruktur, hvor folk ble sendt for å dø under umenneskelige forhold. Det var det ikke engang rennende vann tilgjengelig. Det tenkes også at mange folk ble sendt til Spinalonga med mindre alvorlige sykdommer som psoriasis, på grunn av legenes manglende kunnskap.

Besøker du Spinalonga i dag, kan du se at de utstøtte spedalske med tiden klarte å bygge opp et lite samfunn. De etablerte både kafeer, forretninger og en skole. Øya ble faktisk brukt til å isolere spedalske fra omverdenen helt frem til 1957. Først da ble øyas siste innbyggere sendt til sykehus på fastlandet – selv om man på dette tidspunktet hadde kjent til muligheten for å behandle spedalskhet i mange år.

I flere tiår etter lukningen av spedalskhetskolonien på Spinalonga var det nesten som om den aldri hadde eksistert. Regjeringen, som var ivrig etter å slette ethvert spor av koloniens eksistens, hadde brent alle dens arkiver, og de overlevende nektet ofte å snakke om sine opplevelser på øya. I dag er øya et populært utfluktsmål, hvis din reise til Kreta går til den østlige delen av øya, er Spinalonga en opplevelse du ikke vil gå glipp av.

Hvis du vil besøke Spinalonga, kommer du deg dit med båt fra Agios Nikolaos, Elounda eller Plaka.

Knossos
Knossos er en av de mest kjente historiske severdighetene på Kreta. Foto: Yolanda, Creative Commons.

Knossos – hjertet av Kretas fortid

Er du interessert i historie? Da kan du nesten ikke reise til Kreta uten å besøke Knossos, noen kilometer sørøst for Heraklion. Det finnes fire minoiske palasser på Kreta, og Knossos er det største og mest kjente. I bronsealderen var dette byggverket det mest ekstravagante i Europa. Palasset var ferdigbygget helt tilbake i ca. 2000 f.Kr. Det ble gjenoppbygd igjen etter noen hundre år, da et mye av byggverket ble ødelagt av et jordskjelv. Det er ruinene av denne gjenoppbyggingen man kan besøke i dag.

Størrelsen av palasset imponerer  – de omkring 1400 rommene snakker nesten for seg selv. Det består av en slottsgård og to hovedbygninger. Den ene hovedbygningen hadde mest offisielle og administrative funksjoner mens den andre var privat og ble brukt til for eksempel bosetning. I den offisielle hovedbygningen kan man i dag se opptil to meter høye krukker, som man brukte til å lagre blant annet olje og bønner. Det var i den offisielle hovedbygningen at palassets skattekammer lå. I den private hovedbygningen hadde kongen og dronningen rom. Her kan du i dag se hvordan veggene var prydet med fresker, man mener at dronningens baderom inneholdt verdens første toalett med vannsisterne!

Det var først med arabernes erobring av Kreta rundt år 825 at Knossos’ lange historie fikk sin avslutning.

De første kilometerne beveger man seg raskt nedover i Samaria-juvet.. Foto: Lapplaender, CC BY-SA 3.0 DE

Samaria – en av Europas lengste og mest imponerende kløfter

Har du lyst til å snøre de gode turskoene og få en unik naturopplevelse på din reise til Kreta? Da er Samaria-kløften et riktig godt utfluktsmål. Kløften ligger i De Hvite Fjellene på den sørvestlige delen av øya. Går du den fulle turen ned gjennom kløften til havet, er det snakk om en tur på 16 kilometer.

Kløften starter i over 1000 meters høyde, der du går nedover og ender ved Det Libyske Hav. Spesielt de første par kilometerne går det ganske bratt nedover, men etter det går du i varierte omgivelser og får se et vakkert planteliv og med litt hell også dyreliv.

Vær oppmerksom på at man ikke kan kjøpe mat på den lange gåturen, men det er mulighet for å kjøle seg ned ved å fylle vann langs stien. Siden Samaria-kløften er en velbesøkt attraksjon, er ruten godt merket, og om du vil snu på veien, er det mulighet for å komme ned på eselryg.

I kløften ligger den nå forlatte landsbyen Samaria, som var bebodd frem til 1962. Landsbyens beboere måtte finne et annet hjem da området ble utnevnt til nasjonalpark. På dagtid finnes det normalt en lege i byen i høysesongen, men ellers er den i dag kun bebodd av Kri-Kri, som er de ville geitene som lever på Kreta.

Man føler seg liten blant de bratte klippeveggene i Samaria-juvet. Foto: Lapplaender, CC BY-SA 3.0 DE

Avslutt med en forfriskende dukkert

På ruten ned gjennom Samaria-kløften er den smaleste passasjen bemerkelsesverdig. Den kalles for Jernporten, og fra den ene fjellsiden til den andre er det bare tre meter – og fjellsidene på hver side er omkring 300 meter høye! Etter dette fascinerende natursynet er turen nesten over. Da er det bare de siste få kilometerne ut til kysten og den lille kystbyen Agia Roimeli igjen. Herifra kan du ta en ferge til Sougia, der det går busser til Chania.

Før du tar fergen hjem, kan du nyte en forfriskning eller et måltid i skyggen på en hyggelig taverne med utsikt over det krystallklaret havet. Trenger du å kjøle deg ned enda mer etter den flotte gåturen, kan du fra den nærliggende stranden nyte det klare vannet.

Reiser til Kreta med Escapeaway

Dra på opplevelser og se de mange severdighetene på Kreta med Escapeaway. Hos oss kan du enkelt booke leiebil til ferien, hvis du vil ha friheten til å selv planlegge hvilke attraksjoner du vil besøke. Kreta er for eksempel også kjent for sine mange vakre strender og med en leiebil kan du enkelt finne små perler med god plass.

 

Velkommen til Escapeaway 

Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Du kan i tillegg velge blant våre nøye utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller

Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

 

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon?  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Escapeaway

>>> Les mer om Hellas

Tagger fra artikkelen
,
Skrevet av
Mer fra Marie B.

De beste strandbuktene i Italia

Leter du etter noen flotte og fredfylte strandbukter der du kan svømme, sole...
Læs mere