Smak på Venezias berømte aperitiff!

Alle som har vært i Venezia eller omegn, som så kun et enkelt døgn, har ikke kunnet unngå å se de lokale drikke en oransje drink i barene, for å ta seg en ”spritz” eller to som aperitiff er like naturlig for en venetianer som det er for en nordmann å drikke fatøl.

Denne tradisjonen samler hele befolkningen, fra unge til gamle, arbeidere og akademikere, menn og kvinner, ja bli ikke overrasket om du ser en kvinne gi barnet bryst med den ene armen mens hun holder en spritz i den andre!

Den østerrikske påvirkningen

Ordet ”spritz” høres ikke spesielt italiensk ut. Det er nemlig tysk og betyr ”sprut”. Drikken kom til Veneto med den østerrikske okkupasjonsmakten på begynnelsen av 1800-tallet (akkurat som de venetianske konditoriene i dag bugner av ”krantz”, ”strudel” og ”krapfen”), og den bestod opprinnelig av vin med en skvett vann. Men det er også det eneste man er enige om. Hvilket blandingsforhold? Vann fra springen eller mineralvann? Andre ingredienser?

Se alle våre feriehus og hoteller i Veneto her

Kast deg ut i det oransje havet!

I Veneto har drikken utviklet seg til en litt sterkere sak der man blander en bitter likør (som oftest Campari eller Aperol, men det kan også være den mer gløgg-aktige, venetianske Select, artisjokk-bitteren Cynar eller den torinesiske Gran Classico) med vin, som kan være musserende eller ikke, og mineralvann.

Spritz
Drikken spritz kom til Veneto med den østerrikske okkupasjonsmakten på begynnelsen av 1800-tallet og bestod opprinnelig av vin med en skvett vann

Blandingsforholdet? Det er opp til hver enkelt, men la oss for letthetens skyld bare si like deler av hver. Drikken serveres så i et lowball-glass, i et elegant rødvinsglass eller et helt annet glass, og så garneres den gjerne med en skive appelsin og en grønn oliven, men det er igjen helt opp til bartenderen og deg selv. Et par isbiter hører naturligvis også til. Det er i det hele tatt nesten ingen grenser for kombinasjonsmulighetene, og enhver bartender vil være med på den verste.

Du kan dermed selv styre hvor sterk aperitiffen din skal være, for Campari har 25%, Aperol kun 11%, og du behøver jo ikke be om en skvett gin i, selv om det også brukes. Du kan også få en større sprut mineralvann i eller helt utelate vannet og nøyes med å tynne ut den bitre likøren med prosecco (praktfullt!). Det er bare å eksperimentere til du finner din helt personlige versjon. Det kan være et langvarig arbeid, men kjedelig er det ikke!

Og hvor en mand kan føle tørst…

Venezia er kendt for å være en dyr by å besøke og bo i, og det er da også uunngåelig at både hoteller og restauranter (for ikke å nevne den perverst dyre offentlige transporten) holder et ganske høyt prisnivå, men venetianerne har – med rette – rykte på seg for å drikke, og det er faktisk billigere her i byen enn mange andre steder. Jeg har opplevd å få en ”ombra” (det lokale navnet for et glass vin, som fritt kan oversettes til ”en liten en i skyggen”) for 60 cent, og en solid, stor spritz koster som oftest 2,50 euro (!).

Spritz
Tradisjonen for å drikke spritz samler hele befolkningen i Veneto-regionen…

Jeg har betalt 3,00 euro en gang, men da var det også luksusmodellen i et stort, langstilket vinglass med like deler Campari og prosecco, men jeg har også vært nede på 1,50 euro per glass i et av byens mindre besøkte områder.

Se alle våre feriehus og hoteller i Venezia her

Mitt eget yndlingssted

Jeg overlater gjerne til andre å sette seg på Markusplassens fasjonable ”Florian” og betale 10 euro for en espresso (og mer når den grusomme musikken spiller) for å stå med lokalbefolkningen på Campo Cesare Battisti, omtrent 100 meter fra Rialtobroen, på Bar Mercà. Her kan du få 20 rødviner og like mange hvitviner til mellom 2,00 og 15,00 euro per glass, samt vidunderlige, sjenerøse spritz til 2,50 euro for standardversjonen, i tillegg til små, superfriske sandwiches av høy kvalitet (vanligvis er det 8-10 forskjellige å velge mellom) til 1,50 euro stykket. Baren er i grunnen kun en luke i veggen, og gjestene bruker hele torget og omegn som stående buffét.

Du får alt servert i lekre, langstilkede vinglass, og sandwichene dine leveres på flotte tallerkener, men du står fritt for at vandre rundt som du vil med varene. Selv gikk jeg og fruen ned til Canal Grande og nøt måltidet vårt i solen i de mest romantiske omgivelsene tenkelig. Hvem skulle tro at to personer kunne drikke seg fornøyde og spise seg mette i toppklasse i de omgivelsene til under 150 kr? Og tro det eller ei: Ikke én av ti gjester på baren var turist! Mer autentisk blir det ikke – på alle måter.

Kunne du tenke deg å få flere tips til hvordan du kan tilbringe ferien din i Venezia og Veneto-regionen?

- ring oss på 239 60 873 eller skriv til oss ved å klikke her!
Tagger fra artikkelen
,
Skrevet av
Mer fra Filippo

Gå på oppdagelse i Monti-kvarteret i Roma

Roma er delt inn i mange forskjellige bydeler med usynlige grenser. Det...
Læs mere