Spelunca-kløften på Korsika – naturskjønn vandretur for hele familien

Gammel bro
Den gamle genoveser-bro, Ponte a Zaglia, i Spelunca-kløften. Foto: Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0

Reiser du til Korsika, vil du kunne oppleve en av Middelhavets skjønneste naturperler. Langs denne franske øyas praktfulle kystlinje venter deg tallrike, uimotståelige badestrender og fargerike kystbyer, mens du i innlandet blant de robuste fjellene finner en perlerekke av sjarmerende, rustikke fjellandsbyer omgitt av duftende furuskog og dype kløfter.

Korsika er også blitt kjent som et ekte slaraffenland for friluftsentusiaster som ønsker seg aktive ferier. Mange av dem reiser til Korsika for å vandre på noen av Europas vakreste og mest utfordrende langdistansevandrestier som GR 20, som går gjennom Korsikas sentrum og byr på utallige spektakulære naturscener underveis. Vil du oppleve øyens vakre, uberørte landskap, kan kortere dagsturer dog også være å anbefale. Den korte vandreturen gjennom den flotte Spelunca-kløften på øyens vestside er således også en helt uforglemmelig og mindre anstrengende opplevelse, hvor hele familien kan være med.

Spelunca
Stien mellem Ota og Evisa er tydelig, men ujævn. Solidt fodtøj og sikre ben er påkrævet. Foto: Véronique Mergaux, CC BY-SA 2.0

Gorges de Spelunca mellom Evisa og Ota

Vestkystens kuperte bakland står litt i skyggen av de tillokkende strendene og hyggelige kystbyer, men kan du løsrive deg fra det avslappende livet ved kysten, er det bestemt verdt å dra på oppdagelsestur her oppe. Dette skyldes ikke minst at du her kan få en forsmak på hvorfor Korsika er blitt kjent som et ekte paradis blant vandretursfolket.

Øyens fjellrike, tynt befolkede sentrum er muligens litt mer ufremkommelig. Til tross for smale, svingete fjellveier, hvor farten naturligvis er lav, er det ikke noe problem å kjøre i bil på D84 opp til landsbyen Evisa. Herfra kan du starte turen på den gamle eselstien ned gjennom Spelunca-kløften, som er kjent for sine rødlige og til tider nesten loddrette klippevegger, som reiser seg på begge sider av stien. Ruten, som snor seg ned mot nabolandsbyen Ota, er faktisk en del av den 125 km lange vandreruten Mare e Monti, som av kjennere regnes blant de flotteste på øyen.

Selve Spelunca-kløften utgjør omkring 2 km av den knapt 5 km lange vandreturen mellom de to fjellandsbyene. Hele turen byr på omkring 500 høydemeter, slik at du kan godt få svette på pannen, men med en fornuftig grunnkondisjon kan de fleste være med – man bestemmer jo tempoet selv. Det kan faktisk anbefales å ta seg god tid og nyte turen, som byr på flotte utsikter og ikke minst en deilig ro, hvor eneste lyd ofte er fuglenes kvitring og elvens sildring.

Særlig om sommeren foretrekker de fleste å starte i Evisa for å gå mest nedover. Det er naturligvis også mulig å vandre turen i motsatt retning fra Ota, selv om det vil gi mer svette på pannen. Trenger du å kjøle deg ned underveis, passeres flere fristende, naturlige klippebassiner, hvor du kan senke de varme føttene ned i det kalde elvevannet.

Husk piknikkurven og badetøyet

Reiser du til Korsika med familien, er det opplagt å legge en dagsutflukt til Gorges de Spelunca, hvor dere medbringer en piknikkurv og eventuelt badetøy. Ønsker dere ikke å gå hele turen, kan dere eventuelt nøye dere med å gå fra Ota til den maleriske Zaglia-broen, som er et vakkert sted å nyte frokosten.

Går dere hele ruten fra Evisa til Ota, er det et par spisesteder og barer i idylliske Ota, hvor dere kan få en tiltrengt forfriskning før turen går tilbake. Hvis du ikke vil gå hele veien tilbake til bilen i Evisa, er det normalt mulig å få hjelp i en av barene til å hyre en taxi. Det kan anbefales å gå flere sammen om å dele taxien, ettersom det ikke er stor konkurranse på prisen her oppe. Som det ses ovenfor, byr veien mellom de to landsbyene også på mange flotte utsikter over juvet.

Vandring Korsika
Det er mange muligheter på Korsika til å skape en aktiv ferie med familien.

Rejser til Korsika

Spelunca-kløften er bare én av mange vandrestier på Korsika som er perfekte til en dagsutflukt dersom dere trenger litt avveksling fra strandlivet. Nesten uansett hvor på øyen dere reiser, vil det således være mulighet til å dra på oppdagelse til fots i skjønne naturområder.

Reis til Korsika med Hideaways hvis du vil bo på håndplukkede hoteller og ferieleiligheter som gir deg det perfekte utgangspunkt for en ferie med både avslapning og spennende utflukter

Tagger fra artikkelen
, ,
Mer fra Mikkel Houmøller

Gå ikke glipp av disse tre topp-severdighetene på din storbyferie i Wien

Wien er berømt for sine usedvanlig rike teater- og musikktradisjoner, sine mange...
Læs mere