Steder i Italia du kanskje ikke har hørt om, men HELT klart bør besøke!

Italias skjønnhet og kultur er så stor og kompakt at landet umulig kan beskrives godt nok med ord eller bilder. Det må i så tilfelle uendelig mange ord og bilder til for å gjøre et forsøk. I stedet for å begynne på en enorm “Coffee Table Book” som det utvilsomt ville endt opp med å bli, foretrekker jeg å fokusere på noen av de mindre kjente perlene som jeg mener til sammen utgjør det ekstraordninære ved Italia. I mine øyne er Italia nemlig et ekstraordniært feriemål da det (nesten) ikke spiller noen rolle hvor du drar eller hvor du ser, for uansett er det noe fantastisk å oppdage.

Italia rommer utrolig mange severdigheter som ikke alltid havner øverst på reiseguidenes lister over anbefalinger. De forsvinner liksom blant de store mastodontene. Hvis jeg skulle reist til Italia i morgen ville jeg planlagt et besøk til noen av disse mindre kjente, men ytterst severdige attraksjonene:

Parken Parco dei Mostri ved Bomarzo i Lazio

I Lazio finner du tre vidunderlige historiske fotspor: etruskernes, romernes og middelalderens. I Bomarzo finner du et fjerde spor, nemlig dette unike “kunstverket” Parco dei Mostri – Monsterparken, som ble skapt av prinsen Pier Francesco Orsini i 1552. Når du trer inn i denne parken møtes du av overraskelse på overraskelse i form av fantasifulle og mytologiske dyr og figurer som er hugget ut i vulkanske steiner.

Monsterparken ved Bormazo byr på spektakulære stein-figurer...
Monsterparken ved Bormazo byr på spektakulære stein-figurer…

Slottet Castello di Sammezzano i Toscana

Det er nok kun de færreste som vet at det i Toscana finnes et maurisk slott kalt Sammezzano. Slottet befinner seg i Reggello ved Firenze, og er et enestående eksempel på et gjennomført maurisk slott. Slottet ble innredet som et perfekt lite “Alhambra” i det 18. århundret av en lidenskapelig spansk herre som hadde stor sosial og politisk betydning i datidens Firenze. Dessverre er slottet kun åpent for offentligheten ved spesielle anledninger.

Byen Cività di Bagnoregio i Lazio

Byen Cività di Bagnoregio er å finne på den fornemme listen over de vakreste middelalderbyene i Italia: I Borghi più belli d’Italia, og det forstår jeg godt. Byen kalles ofte for Den Døende Byen, fordi dens fundament av porøs tuffstein ofte har vært nær ved å kollapse. Byen har rundt 15 innbyggere i dag, og når via en gangbro fra nabobyen Bagnoregio.

Byen Cività di Bagnoregio er å finne på den fornemme listen over de vakreste middelalderbyene i Italia
Byen Cività di Bagnoregio er å finne på den fornemme listen over de vakreste middelalderbyene i Italia

Den arkeologiske parken Pantalica ved Siracusa på Sicilia

Vest for Siracusa på Sicilia finner du et utrolig skue kalt Pantalica. Byen Siracusa har havnet på UNESCOs liste over verneverdig kulturarv sammen med dette stedet. Det er snakk om en nekropolis som ble oppført for over tusen år siden av et folk som man i dag vet meget lite om. Ved Pantalica er arkeologien grodd sammen med naturen, og historien med mysteriet. Det er snakk om en kalkveggsfasade, et fremspring, som dekker et komplekst system av grotter som sannsynligvis fungerte om gravplasser.

Byen Viganella i Piemonte

Denne byen er kjent for å ha en kunstig sol. Det er et ambisiøst prosjekt som løser et utbredt problem; nemlig den manglende solen i enkelte fjellområer. I Viganella har man altså oppført en kunstig sol i form av et enormt speil som reflekterer solen lys ned på byen – akkurat slik man har gjort med Solspeilet i Rjukan. Prosjektet har kostet cirka 100.000 euro og tiltrekker besøkende og nysgjerrige fra hele verden.

Viganella
Viganella i Piemonte mottar meget lite lys på grunn av sine fjellrike omgivelser. Det har ført til et ambisiøst prosjekt.

Landsbyen Bussana Vecchia i Liguria

Den ble kalt for “Spøkelsesbyen”. I år 1887 ble Bussana Vecchia rammet av et voldsomt jordskjelv som etterlot byen i en så dårlig stand at man så seg nødt til å evakuere dem som overlevde. En ny bydel ble oppført lengre nede i skråningen (Bussana Nuova), og Bussana (nå kalt “gamle” – Vecchia) lå øde i flere tiår. Men i 1950-årene dro en gruppe tyske kunstnere til ruinene og gjenoppbygde landsbyen slik at den i dag fremstår som et lite, internasjonalt samfunn med middelalderlige omgivelser og en innbydende stemning.

Bussana Vecchia
Bussana Vecchia har fortsatt rester av den gamle spøkelsesbyen etter jordskjelvet

Pålehytter på Museo delle Palafitte ved Ledrosjøen

Pålehytter er kanskje ikke det første du tenker på i forbindelse med Italia. Men det viser seg at man har gjort flere pålehytte-funn ved flere an innsjøene i Nord-Italia. Et av de største funnene ved gjort ved Ledrojøens østlige bredder i 1929, der man fant intet mindre enn 10 000 påler under vannets overflate. Dette skulle vise seg å være restene av en pålehyttelandsby, som formodes å stamme fra bronsealderen. I dag ligger det et museum her, som hele familien vil ha fornøyelse av å besøke.

Museo delle Palafitte ved Ledrosøen
Museo delle Palafitte ved Ledrosjøen

Det var et lite utvalg av de utallige mulighetene du har av unike utflukter på din Italia-ferie. Jeg håper det har gitt deg inspirasjon til din neste reise til Italia!

På utkikk etter ditt neste feriehus i Italia?

Da kan du søke etter ditt feriehus blant våre 1800 hoteller og feriehus i Italia her. Du kan også lese mer om det autentiske Italia her.

Tagger fra artikkelen
, ,
Skrevet av
Mer fra Camilla Kill

Carolines utvalgte ferskvannsbadesteder i Italia

Hvis du liker å bade i elver, kilder og innsjøer i Italia...
Læs mere