Tips til en vellykket vandreferie i Cinque Terre

Via dell Amore i Cinque Terre
Via dell Amore i Cinque Terre

Cinque Terre, som ligger på Ligurias vakre kyststrekning mellom Genova og La Spezia, er et paradis for deg som vil bruke ferien på å bade, spise vidunderlig italiensk mat og ikke minst gå på tur på eldgamle stier med fantastiske utsikter.

Kombinér avslapning og aktiv ferie

Man kan saktens velge å reise hit kun for å slappe av og nyte livet i de fem idylliske, små fiskerbyene som området er oppkalt etter. Men for mange som besøker denne perlen på Den Italienske Riviera er det turstiene i det nydelige kystlandskapet som frister mest.

De fem billedskjønne byene Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola og Riomaggiore, er godt forbundet med både tog og turbåter. Man kan også komme seg rundt i området i bil hvis man er forberedt på å parkere utenfor byene. Men for oss som trekkes mot friluftslivet er det ofte først på fotturene langs de gamle turstiene vi først kan senke skuldrene og få feriero i kroppen. Det bratte terrenget vil garantert lokke frem mer enn én svetteperle i pannen, men utsiktene over småbyenes pastellfargede hus og klippene som stiger bratt opp fra det asurblå havet, er verdt alle anstrengelsene.

Vernazza
Utsikt over Vernazza. Foto: Patrick S., CC.
Manarola
Manarola. Foto: chensiyuan,CC.

Vil du være sikker på å få en god opplevelse i Cinque Terre får du her noen gode tips og råd til din vandreferie:

Sjekk om rutene er åpne

Det hender at noen strekninger på nasjonalparkens mer enn 120 km turstier stenges. Det skjer for eksempel når regnskyll har forårsaket jordskred, eller hvis myndighetene må utføre vedlikeholdsarbeid.

Du kan finne informasjon om eventuelle stengte strekninger og beskrivelser av turstiene på den offisielle hjemmesiden for nasjonalparken (engelsk).

Kjøp et Cinque Terre Card

For å sikre at de mange besøkende i området bidrar til å bevare stiene og de unike byene kreves det betaling for å benytte turstiene. Det skjer i praksis ved at du kjøper et “Cinque Terre Card”. Prisen avhenger av hvor mange dager kortet skal gjelde. For en voksen koster det i skrivende stund €7,50 for én dags adgang. Du kan kjøpe ditt turpass i et av parkens velkomstsentre.

Vær beredt

Det er ikke uvanlig å treffe på turister med flip-flopper på tur, men dette kan naturligvis ikke anbefales. Husk å ta med solide og støttende tursko. Stiene kan være både steinete og ujevne mange steder, så på lengre turer vil rett valg av fottøy bety mye for fornøyelsen. Klimaet på disse kanter innbyr naturligvis ofte mest til lette, luftige klær, men husk også å ta med varmere klær i tilfelle du skulle havne midt i et plutselig værskifte – spesielt i vår- og høstmånedene. I tillegg bør du pakke med deg vann, solbriller, hatt og rikelig med solkrem i ryggsekken. Husk badetøyet! Det er ikke mye som slår å avslutte dagen med en frisk dukkert i havet.

Sjekk værmeldingen

Ikke begi deg ut på turstiene i dårlig vær. I kraftig regnvær blir mange stier glatte. Er du i tvil om det er sikkert å fortsette bør du snu – det er tross alt ingen skam å snu. Det er ifølge parkens hjemmeside ikke tillatt å gå på stiene i “ugunstige værforhold”.

Det beste tidspunktet

Kommer du til Cinque Terre midt på sommeren er det en god idé å starte turen tidlig på dagen. Da unngår du den verste heten og det vil som regel være bedre plass på de mest populære stiene. Av samme grunn er vår og høst også velegnede for en aktiv ferie i Cinque Terre.

Beregn god tid

Den mest populære ruten, den blå turstien (il sentiero Azzurro), som passerer gjennom alle de fem byene, kan gjennomføres på rundt 5 timer. Men gi deg selv god tid på turen slik at du får tid til å sette deg og ta en forfriskning i de hyggelige byene du stikker innom underveis. Selv om det bare er snakk om en avkjølende gelato kan det være nok til å holde oppe energinivået til den kommende etappen. Det er ikke muligheter for å få kjøpt mat eller drikke langs stiene mellom byene.

cinque terre ligurien Italien
Du får mange gode muligheter for å ta flotte bilder til fotoalbumet (eller Facebook og Instagram).
Vernazza, Cinque Terre
Turistbåtene gir deg en sjanse til å nyte byene fra en annen vinkel.

Vandreferie i Cinque Terre

Selv om Cinque Terre er et populært mål for dagsutflukter kan vi på det varmeste anbefale å bruke flere dager her. Det er turstier nok i nasjonalparken til å holde selv de mest energiske turgåerne beskjeftiget en hel ferie, spesielt med en base i en av de fem idylliske byene.

Escapeaway Reiser tilbyr et bredt utvalg av hoteller, ferieleiligheter, bed and breakfasts og andre typer feriehus i kystregionen Liguria – deriblant i Cinque Terre. Det gir deg ikke bare ideelle muligheter for å kose deg med en aktiv ferie med turgåing, men er også en sjanse for å oppleve stemningen i de små kystbyene når dagsturistene har dratt videre.

Finn et feriehus i Cinque Terre

Tagger fra artikkelen
,
Mer fra Michael Nielsen

Navigli: Milanos kunstneriske oase

Gjennom Roma strømmer elva Tiberen. Torino har sin Po-elv. I Firenze flyter...
Læs mere