Topp 5 UNESCO-steder å besøke på en reise til Hellas

Erechtheion-templet på Akropolisbakken i Hellas
Erechtheion-templet på Akropolisbakken i Hellas

At Hellas er en storfavoritt blandt feriegjestene er det ingen tvil om. Og det er jo egentlig ikke så merkelig, for med Middelhavets lengste kyststrekning finnes det en drøss av gyldne strender man kan besøke (hvor 486 av dem er blitt belønnet med det ettertraktede blå flagget). Hellas er dermed et paradis for alle som setter pris på å slappe av under solens stråler.

Men Hellas er mye mer enn gyldne strender, krystalklart vann, velsmakende mat og venlige grekere. Hellas har på grunn av sin geografiske beliggenhet vært under innflytelse av flere sivilisasjoner, som alle har satt sine spor: alt fra monumentale bygninger og små kunstverker til spor av det daglige liv og kulturelle tradisjoner – og ikke glem at landet også er demokratiets vugge. Alt dette kan du som reisende til Hellas fremdeles oppleve.

Topp 5 UNESCO-steder å besøke i Hellas

Hellas har i alt 18 steder og monumenter på UNESCOs Verdensarvsliste. De ligger spredt over hele landet, både på fastlandet og på øyene, og en del av dem befinner seg tett på noen av våre hideaways. Nedenfor har jeg laget en favorittliste over Hellas` verdensarv, men vil du se den fulle listen, kan du finne den her. Benytt leiligheten til å oppleve disse imponerende kulturskattene, hvor du får innblikk i de kulturelle, kunstneriske og historiske tradisjonene, som i senere tid har påvirket en større del av verden.

1. Akropolis i Athen

Visste du at en akropol er en befestet by som ligger på en klippe, fjell- eller bakketop? Det finnes flere akropoler i Hellas, men den viktigste av dem alle er Akropolis i Athen. Akropolis er primært tilegnet Athens beskytter, gudinnen Athena, og dominerer den sentrale delen av byen, hvor den troner fra sin klippe i harmoni med de naturlige omgivelsene. Alle de mest berømte mytene omkring det antikke Athen, de største religiøse festivalene, de tidligste kulturene og flere viktige begivenheter i byens historie, er alle forbundet med dette hellige område.

Utsikt över Akropolis i Aten
Utsikt over Akropolis i Athen.

Akropolis ble utvalgt som en verdensarv i 1987, blant annet med begrunnelsen: Akropolis er det høyeste utrykk for tilpasning av arkitektur til et naturlig sted. Denne fantastiske sammensetningen av perfekt avbalanserte massive strukturer skaper et monumentalt landskap med enestående skjønnhet, bestående av en komplett serie av arkitektoniske mesterverker fra 500-tallet f.Kr.

2. Det arkeologiske område i Delfi

På 600-tallet f.Kr. var Delfi det religiøse senteret og et symbol på konsensus i antikken. Faktum er at byen ble betraktet som verdens midtpunkt, da en myte fortalte at Zeus hadde sluppet fri to ørner – en i vest og en i øst, og det var i Delfi at disse to ørnene møttes.

Delfi er nok best kjent for Pythia eller med andre ord, Oraklet i Delfi – talerøret for guden Apollon. Ingen grekere hadde motet til å ta viktige beslutninger uten at de hadde rådført seg hos oraklet (som ble utvalgt blandt ugifte landmandspiker i området). Når antikkens grekere stod foran viktige beslutninger i livet, tok de til Apollon-templet i Delfi, ga en passende offergave og stilte så deres spørsmål til en prest, som videreførste dette til oraklet.

Tholos at the Temple of Athena Pronoia, Delphi
Tholos ved templet Athena Pronoia i Delfi. Foto: Andy HayCC BY 2.0

Når oraklet fikk spørsmålet, etablerete hun kontakt med Apollon ved å drikke en tår hellig vann og spise laurbær (symbolet for Apollon). På denne måte falt hun i transe og begynte å tale – noen ganger formidlet hun sine ord stille og rolig, andre ganger opphisset og rasende. Prestene stod ved siden av og forsøkte å tyde hennes ord, som de deretter rapporterte til den som spurte spørsmålet. Men svarene var ofte tvetydige og vanskelige å forstå, så hvem vet hvor mye hjelp de fattige grekerne egentlig fikk…

3. Rhodos’ gamle bydel

Rhodos’ gamle bydel anses av mange for å være det best bevarte middelalderlige sentrum i hele Europa. Johanniterordenen slo seg ned på Rhodos mellom 1309 og 1522, og de har etterlatt seg permanente spor over hele øya. De forvandlet øyas hovedstad til en befestet by, omringet av en nesten fem kilometer lang mur, som hovedsakelig skulle motstå angrep fra de egyptiske sultanene og osmannerne.

Mysiga kvarter i Rhodos gamla stad
Hyggelig kvarter i Rhodos’ gamle bydel. Foto: EirienCC BY 2.0

Å spasere innenfor Rhodos’ bymurer er nesten som å komme 600 år tilbake i tid. Hører du omhyggelig etter kan du nesten høre hestenes hover ramme jorden og riddernes rustning skramle på deres fremmars langs de brostensbelagte gatene. Den gamle bydelen er full av monumenter, kirker og slott fra middelalderen og sammen utgør de “et glimrende eksempel på et arkitektonisk ensemble som illustrerer en signifikant periode i historien”, hvilket UNESCO skriver som en begrunnelse for at bydelen er på plass på Verdensarvslisten.

Les mer om reiser til Rhodos med Hideaways her

4. Korfus gamle bydel

Korfu, som ligger i det vestlige Hellas nær Albanias kyst, tilhørte Republikken Venezia fra 1386 frem til den bukket under i 1797. Øya var viktig, da den hadde en strategisk posisjon i forhold til handel mellom Venezia og Det Osmanniske Rike i øst. Derfor ble det bygget tre fort for å forsvare rikets handelsinteresser – hvilket viste seg å være en god plan, for Korfu var den eneste region i Hellas som osmannerne aldri lyktes med å innta.

Utsikt över Korfus gamla stad
Utsikt over Korfus gamle bydel. Foto: Alexander SaprykinCC BY-ND 2.0

Siden middelalderen er byen bittt kalt Kastropolis, som betyr “byen med fortene”, og du kan fortsatt besøke dem på ditt besøk på Korfu.  

Les mer om reiser til Korfu med Hideaways her

5. Det arkeologiske område Olympia

Ifølge UNESCO finnes det neppe ingen antikke arkeologisk steder som er mer relevant for verden i dag enn Olympia. Olympia, som er dedikert til gudenes far Zeus, ble fort det viktigste religiøse senteret i Hellas, hvor det 64 meter lange Zeustempelet er den viktigste bygningen.

Olympia, här hölls de första olympiska spelen
Olympia, her ble de første olympiske lekene holdt. Foto: Carole RaddatoCC BY-SA 2.0

Men i dag er nok Olympia mer kjent for å være opphavsstedet for de Olympiske Lekene. Lekene ble avholdt i Olympia hvert fjerde år mellom 776 f.Kr. og 393 e.Kr. Den dag i dag tennes den olympiske ild fremdels i Olympia, innen den beveger seg ut på sin reise rundt omkring i verden.

Denne artikel er skrevet i samarbeid med det Nasjonalt Gresk Turistbyrå.

Velkommen til oss i Escapeaway. Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Pluss at du kan velge blant våre nøye, utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt

>>> Les mer om Escapeaway

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Hellas

Tagger fra artikkelen
Mer fra Louise Laurenius

Sjørepublikkenes Regatta

Regattaen finner som regel sted den første helgen i juni, og det...
Læs mere