Utforsk enestående helleristninger på din ferie i Lombardia

Valcamonica i Lombardia huser en unik severdighet: en av verdens største samlinger av forhistoriske helleristninger. Synes du menneskets fjerne fortid er fascinerende? Da er et besøk i denne vakre dalen én av de mange tingene du ikke må gå glipp av på en reise til Nord-Italia.

Italias debut på UNESCOs Verdensarvsliste

Helleristningerne i Valcamonica havnet i 1979 på UNESCOs liste over verneverdi natur- og kulturarv, den såkaldte verdensarvslisten. Det var første gang Italia fikk plass på listen, som siden har vokst betraktelig og nå inneholder 53 italienske steder.

Den unike kulturarven i den norditalienske dalen består ifølge av mer enn 140.000 intakte symboler og figurer som er skåret inn i klippene over en periode på 8000 år frem til romertiden. Disse helleristningene, som finnes på begge sider av den flotte dalen, står i dag som tause vitnesbyrd om hvordan våre forfedre en gang levde her. På klippene kan du se skildringer av bukkejakt, kamper, landbruk og geometriske symboler som formodentlig har religiøs betydning.

Helleristninger i Naquane
Helleristninger i Naquane. Foto: Luca Giarelli, CC-BY-SA 3.0
Helleristning Nadro
Mange av helleristningene skildrer dødelige dueller. Foto: Luca Giarelli, CC-BY-SA 3.0.

Besøk dalens arkeologiske parker

Vil du se de gåtefulle helleristningene i Valcamonica kan du gjøre det på et besøk i en av de åtte arkeologiske parkene i den 80 km lange dalen. Den største konsentrasjonen av helleristninger finner du i den sentrale delen av dalen. Her kan Parco Nazionale delle Incisioni Rupestri di Naquane nær byen Capo di Ponte anbefales som en god introduksjon til dalens helleristninger.

I denne arkeologiske parken, som ble opprettet i 1955 som den første av sitt slag i Italia, kan du utforske tallrike klipper med flotte helleristninger som er godt forbundet av gangstier, og du kan få god oversikt fra utsiktsplattformene. Der det en gang var mulig å kravle helt opp til klippene for å ta kunstverkene i nærmere åsyn er det i dag kun guider forskere som har lov til å komme så tett på klippene. Men selv oppe fra plattformene kommer du tett nok på til å se detaljene i de fascinerende steintegningene.

Det ligger også et museum i Capo di Ponte som er verdt et besøk. Her er det en samling av de fineste helleristningene som man har funnet på løse steiner i dalen. Har du kjøpt billett til Naquane-parken er adgangen til museet i Capo di Ponte inkludert.

Du kan finne mer informasjon om de arkeologiske parkene på dalens turisthjemmeside (kun italiensk).

Nedenfor kan du se UNESCOs presentasjon av dalen.

Ferie i Lombardia med natur og kultur

Valcamonica er et opplagt mål for en dagsutflukt hvis du er på ferie ved Iseosøjen. I tillegg til de unike helleristningene byr dalens fantastiske landskap på gode muligheter for å dra på spektakulære sykkel- og fotturer. Reiser du hit om vinteren er det atskillige skiheiser i fjellene her.

På en ferie i Lombardia kan du i det hele tatt alltid kombinere storslått natur med kulturelle opplevelser. Her finner du alt fra storbyliv i regionshovedstaden Milano, Italias motemekka, til fredelige, små landsbyer der det autentiske Italia fortsatt lever i beste velgående.

Utvalget av feriehus i Lombardia hos Escapeaway Reiser er stort, og uansett hvor du velger å bo er det mange interessante utfluktsmål innenfor kort rekkevidde.

Les mer om reiser til Lombardia i Nord-Italia

Tagger fra artikkelen
,
Mer fra Michael Nielsen

Navigli: Milanos kunstneriske oase

Gjennom Roma strømmer elva Tiberen. Torino har sin Po-elv. I Firenze flyter...
Læs mere