Utforsk eventyrlige borger på Kypros

Fantastiske badestrender, en gjestfri befolkning og delikate smaksopplevelser er grunner nok i seg selv til å reise til Kypros. Men legger du ferien til den vakre middelhavsøya bør du også utnytte muligheten til å utforske dens spennende historie, som strekker seg mange tusen år tilbake. Et besøk på en av øyas mange flotte borger er for eksempel en ypperlig sjanse til å kjenne det historiske suset på kroppen og gi fantasien frie tøyler.

En ettertraktet øy

Kypros deles i dag mellom gresk-kyprioter og tyrkisk-kyprioter. Og at det strides om herredømmet over Kypros er langt fra noe nytt fenomen. Helt tilbake til da romerne satt på makten over øya, har man derfor bygget borger og festninger som skulle beskytte Kypros mot invasjoner. De står fortsatt som et vitnesbyrd over de mange kampene som har blitt kjempet om herredømmet over den nå så populære ferieøya opp gjennom tidene.

Både den strategisk viktige beliggenheten i Middelhavet mellom tre kontinenter og de rike kobberforekomstene i bakken, har gjort Kypros til et ettertraktet territorium. Romernes opprinnelige borger har derfor blitt utvidet i flere omganger, revet ned og gjenoppbygget i takt med at tempelriddere, venetianere og tyrkere har tilkjempet seg makten over øya.

Til tross for et naturlig forfall godt hjulpet på vei av tidvise jordskjelv, står atskillige av de gamle festningsverkene og borgene rundt omkring på øya fortsatt og er åpne for allmennheten – både oppe i baklandets fjell og helt ute ved kysten. Om du klarer å løsrive deg fra de fristende badestrendene kan en reise til Kypros derfor være en anledning til å fordype deg i et spennende stykke europeisk historie.

Skt. Hilarion på Cypern
Utsikten fra St. Hilarion er storslått. Foto: muffinn, CC BY 2.0.
Hilarion Cypern
Hvis du ikke lider av høydeskrekk, kan det varmt anbefales å ta turen hele veien til toppen av St. Hilarion-borgen. Foto: Zairon, CC BY-SA 4.0

St. Hilarion-borgen

Kyprioterne hevder gjerne at Walt Disney fikk sin inspirasjon til slottet i Snehvit fra St. Hilarion-borgen. Den gamle korsridderborgen, som opprinnelig ble grunnlagt av bysantinerne på 600-tallet, oser også av eventyr, og det er lett å la fantasien løpe løpsk når man står og kikker opp på de høye murene.

St. Hilarion-borgen er den vestligste og største av de tre korsridderborgene, som i sin tid utgjorde et sterkt forsvarsverk i Femfingerfjellene mot arabiske angrep. Plasseringen i en forreven fjellside betyr at du må opp mange, bratte trapper for å komme deg helt opp til utsiktspunktet i 732 meters høyde. Men den formidable panoramautsikten over de omkringliggende fjellene og havet så langt øyet kan se, er verdt alle anstrengelsene. På veien opp gjennom borganlegget er det dessuten mange muligheter for å ta pauser og utforske de forskjellige kamrene og tårnene. Her kan barn og lekne sjeler i alle aldre forestille seg et liv med riddere og prinsesser.

Borg ved havnen i Kyrenia på Cypern
Borgen i den østlige enden av havnen i Kyrenia ble brukt som fengsel av britene så sent som på 1950-tallet.
Havn Kyrenia Cypern
Havnen i Kyrenia på Nord-Kypros er verdt en utflukt i seg selv.

Kyrenia-borgen

Tar du en tyr til den tyrkiske delen av Kypros, som nå til dage lett lar seg gjøre for turister, er den sjarmerende gamle havnen i Kyrenia et opplagt utfluktsmål. Her ligger en borg, Kyrenia-borgen (Girne Kalesi), som ble bygget av venetianerne på 1500-tallet på restene av en av korsriddernes festninger.

Fra borgmuren har du en god utsikt over havet mot Tyrkia og tilbake mot byen. Bak murene kan du blant annet besøke et bysantinsk kapell og et lite museum, som i sin samling har det eldste skipsvraket på Kypros. Her får du et godt innblikk i datidens handelsliv mellom øyene i Middelhavet. Det greske handelsskipet som sank utenfor byen for over 2000 år siden, gikk ned med en last av amforaer fylt med mandler, vinkar, korn og møllestein fra Rhodos, Kos og Samos.

Før eller etter ditt besøk på borgen kan du få en forfriskning på en av kaféene som omkranser den gamle havnen. Det er spesielt stemningsfullt å sitte her eller gå en tur langs kaien på kvelden når borgen lyses opp.

Strand Paphos Cypern

Med sine spennende severdigheter og innbydende badestrender er Kypros perfekt for en familieferie. Foto: Natalya Zaritskaya, Public Domain.De nevnte er bare et par av de mange borgruinene du kan oppleve på en reise til Kypros. Det er dessuten ikke kun på Nord-Kypros du kan utforske flotte, gamle borger og andre historiske severdigheter. På den greske siden kryr det også av ruiner fra oldtiden og festningsanlegg fra middelalderen. Borgen og den arkeologiske parken ved Paphos er for eksempel blant de mest kjente severdighetene på øya, og borgen ved den populære feriebyen Limassol er et også verdt et besøk.

Se alle reiser til Kypros med Escapeaway her eller få mer inspirasjon til din ferie på øya i et av de andre innleggene her på bloggen.

Skrevet av
Mer fra Mikkel H.

Ny spektakulær sykkelsti rundt Gardasjøen

Gardasjøen er med sin fantastiske omkringliggende natur og mange kilometers flotte sykkelstier...
Læs mere