Varenna – en av Comosjøens mest sjarmerende byer

Hvis du går og drømmer om å tilbringe ferien ved Comosjøen, kan jeg anbefale et besøk i den meget billedskjønne, lille fiskerbyen Varenna som ligger midt på innsjøens østlige bredde. Her bys det på bademuligheter, hyggelige spisesteder, butikker og en uforglemmelig utsikt mot Comosjøens imponerende fjell og omkringliggende byer, bl.a. Bellagio og Menaggio.

Se alle ferieboligene og hotellene våre ved Comosjøen her

Mange reisemuligheter til Varenna

Det er mulig å ankomme Varenna med både bil, ferge og tog! Hvis du er glad i “kjør-selv”-ferier er det kun ca. 1900 km til byen – fra Oslo. Velger du å fly ligger nærmeste flyplass i Bergamo (62 km), deretter Milano Linate (76 km) og Milano Malpensa ligger kun 88 km fra Varenna. Herfra er det selvfølgelig mulig å leie bil, men du kan også velge å ta et direkte-tog fra Milano Sentralstasjon til Varenna, noe som ikke tar mer enn ca. 1 time.

Varenna set ude fra søsiden
Varenna sett ute fra innsjøen

Varenna er en av de mest sjarmerende byene ved Comosjøen med dens bratte, smale gater (flere utsikt over innsjøen) og kunstferdige hus med frodige blomsterkasser som sender sine fargestrålende sommerblomster i alle retninger. Ved bredden ligger det et lite fergeleie som oser av liv og stemning når de forventningsfulle turistene går eller kjører i land. Båtene seiler i i skytteltrafikk til og fra byene Bellagio, Menaggio og Cadenabbia, noe som gjør det mulig å krysse innsjøen på meget kort tid. Det er ikke bare en meget vakker opplevelse, men også mye raskere og mer behagelig enn å skulle snegle seg avgårde i en kø full av irritable (OG irriterende) bilister.

Når sulten melder seg har Varenna flere hyggelige restauranter og kaféer å tilby, og flere av dem ligger til og med direkte ved innsjøbredden. Hvis du nøyer deg med et godt glass vin eller en kald øl er det også et fint bar-utvalg.

Severdigheter og aktivitetsmuligheter

Etter avslappende stunder i solen kan det kanskje være på sin plass med litt aktiviteter? Det er mange gode muligheter for turgåing i de omkringliggende fjellene, og det kan absolutt anbefales å ta turen forbi slottsruinene Castello di Vezio, som ligger med en fantastisk utsikt ned over byen og innsjøen, og der det sies at Theodolinda – dronning av det Longobardiske kongeriket – døde i det 7. århundre. Du kan også besøke Italias korteste elv Fiumelatte, som betyr “melkeelva”. Navnet kjennetegner det melkehvite skummet som elva skaper når den bruser ned igjennom byen med samme navn (ca. 2 km fra Varenna).

Castello di Vecio i det højre hjørne og nabobyen Perledo i venstre hjørne
Castello di Vecio i høyre hjørne og nabobyen Perledo helt nede til venstre

Hvis du vil se grotten i klippen der elva springer ut fra er det lurt å ta med seg fornuftige sko og en flaske med vann, for her går det rett oppover! Men du kan risikere å møte en uttørket elv, for det er ikke alltid den er “aktiv”. Til gjengjeld har du fått mange plusspoeng på mosjonskontoen og kan samtidig skryte av å ha sett elva som ble malt for første gang av selveste Leonardo Da Vinci.

Villa Monastero

Varenna byr også på mange inntrykk i de bratte, hyggelige gatene og langs innsjøpromenaden som følger en stor del av byen. Dessuten kan byen lokke med den berømte villaen – Villa Monastero – som ligger helt nede ved innsjøen med sin makeløse utsikt. Villaen var opprinnelig et kloster som visstnok ble grunnlagt på 1200-tallet av en religiøs gruppe.

I 1569 ble det kjøpt av en adelig familie som i 1645 forvandlet det fullstendig til en villa med stor ærbødighet og verdighet. Siden har den hatt skiftende eiere og gjennomgått flere restaureringer. I dag styres villaen av Lecco-provinsen og brukes som internasjonalt konferansesenter. Men det er mulig å besøke den delen av villaen som i dag har blitt et museum, og du kan også nyte den tilhørende hagen med flere dekorative arkitektoniske elementer, som dens vidunderlige utendørs-tempel, de høye sypressene, et hav av eksotiske planter, og ikke minst utsikten over Comosjøen, som innrammes så flott av hagens bueganger.

Villa Monastero i Varenna
Villa Monastero med sin vakkert anlagte park ligger helt ute ved Comosjøen

Hagen er åpen for besøk hver dag i perioden mars-mai samt oktober fra kl. 09.00-18.00 og i sommermånedene juni-september fra kl. 9.00-19.00.

Museet er åpent hver dag i perioden mars-mai samt oktober fra kl. 9.30-13.00, deretter fra kl. 14.00-18.00 og i sommermånedene juni-september fra kl. 9.30-13.00 og fra kl. 14.00-19.00.

Og etter all denne lesingen er det visst på tide å drømme om din neste tur til Italia … Varenna, kanskje?

Se alle ferieboligene og hotellene våre i Varenna her

Tagger fra artikkelen
,
Skrevet av
Mer fra Marie B.

Brød og tulipaner – få tips om italienske filmer

Kunne du tenke deg litt kulturell inspirasjon før du drar på ferie...
Læs mere