Via degli Dei – Gudenes Vei mellom Bologna og Firenze

Via degli Dei (Gudenes Vei), som forbinder Emilia-Romagna og Toscana, har eksistert i over 2000 år. Både etruskerne og romerne brukte den, og i middelalderen var den en av de foretrukne veiene gjennom Appenninenes grønne fjell. I dag er ruten populær blant turgåere og terrengsyklister som følger ruten for å kombinere unike natur- og kulturopplevelser.

En fottur fra middelalderen til renessansen

Via degli Dei går fra Maggiore-plassen i Bologna mot sør til Signoria-plassen i Firenze. Du beveger deg skiftevis gjennom øde, naturskjønne områder og gamle landsbyer på alt fra helt smale grusstuer til asfalterte veier. Gudenes Vei faller på flere strekninger sammen med den romerske Via Flaminia militare. Noen steder kan du til og med se deler av det opprinnelige veidekket og med tanke på hvor mange som har gått nettopp her i tidens løp er det vanskelig å ikke føle det historiske suset.

Romersk vei
Veidekke fra romertiden nær Bologna.
Appenninene vei
Du får gode muligheter til å nyte roen og freden når du beveger deg gjennom Appenninene langs Via degli Dei

Byene du passerer på din vei mot Firenze (eller omvendt) er en sjanse for å få fornyet energien med et godt måltid og eventuelt finne ly for natten. Her finner du også supermarkeder hvis du har bruk for å fylle på med proviant. Det kommer til å bli nødvendig hvis du velger å følge hele Via degli Dei, som er på nesten 120 km med rundt 4500 utfordrende høydemetre. Med tog kan man komme seg fra Bologna til Firenze på kun en halvtime, men til fots er det en tur som man ifølge den offisielle rutebeskrivelsen bør sette av 4-5 dager til.

Anbefalte etapper: Bologna – Badolo (19,30 km); Badolo – Madonna dei Fornelli (27,80 km); Madonna dei Fornelli – Monte di Fo’ (17,50 km); Monte di Fo’ – San Piero a Sieve (21,08 km); San Piero a Sieve – Firenze (33,20 km).

Tid til restitusjon og nytelse

Du behøver ikke å være hverken topptrent eller en erfaren fjellvandrer for å gå på Via degli Dei. Ruten kan nemlig også godt deles opp i enda flere, kortere etapper. Mange velger også å gå en mindre del av den samlede ruten. Det er dessuten mulig å følge Gudenes Vei på terrengsykkel, noe som kan gjøres på 2-3 dager, men da er ruten litt annerledes.

Hvis du kan gi deg selv et par ekstra dager til å gjennomføre Via degli Dei er det gode muligheter for å ta små avstikkere fra ruten underveis. Det gir blant annet flere valgmuligheter med tanke på overnatting. Etter en lang dag til fots eller på sykkel er det deilig å kunne slappe av i fredelige omgivelser på et idyllisk B&B eller en agriturismo.

Fotturer i Appenninene
Det er gode muligheter for å dra på vandreferie i Appenninene. Her er det turstier i flere forskjellige vanskelighetsgrader.
Firenze solnedgang
Fremme i Firenze er der gode muligheter for å ta igjen det forbrente med gastronomi i verdensklasse. Foto: Maëlick, CC.
Udsigt fra San Gimignano
Firenze er et godt utgangspunkt for å utforske resten av Toscana. Lei eventuelt en bil og la beina få hvile litt mens du utforsker regionens mange idylliske middelalderbyer.

Finn mer informasjon om de anbefalte etappene og severdighetene langs Via degli Dei på den offisielle hjemmeside her.

Finn vei med kart og mobil

Club Alpino Italiano gjorde på begynnelsen av 1990-tallet et stort stykke arbeid for å gjøre Via degli Dei mer tilgjengelig. Det ble blant annet satt opp nye rutemarkeringer og informasjonstavler som hjelper turgåere på rett vei og opplyser om severdigheter underveis.

Men du bør også ta med et kart over din planlagte rute i tilfelle du ikke får med deg skiltene. Nå til dags da de fleste av oss har en smartphone med gps er det også opplagt å følge med på denne. Til det formålet kan app-en ViewRanger anbefales, som henvender seg nettopp til friluftsfolket. I denne appen kan du markere ruten du ønsker å gå på forhånd, samt hente de nødvendige bakgrunnskartene. Det er dermed ikke nødvendig med dataforbindelse underveis. ViewRanger finnes til både Android og iOS.

Vandreferie i Italia

Via degli Dei er kun en av de mange vakre turstiene du kan utforske på en aktiv ferie i Italia. Reiser du på ferie til Amalfikysten er det for eksempel opplagt å dra på fotturer langs Sentieri degli Dei (Gudenes stier), mens Abruzzos nasjonalparker i det sentrale Italia også byr på et hav av muligheter for å nyte høye fjell, lave daler, storslåtte høysletter og vakre innsjøer til fots.

Har dette gitt deg lyst til å snøre turskoene? Da kan du lese mer om aktiv ferie i Italia med Escapeaway. Du kan også finne flere tips og gode råd for en sikker og vellykket vandreferie i vår Guide til fotturer i Italia

Tagger fra artikkelen
, ,
Mer fra Michael Nielsen

Navigli: Milanos kunstneriske oase

Gjennom Roma strømmer elva Tiberen. Torino har sin Po-elv. I Firenze flyter...
Læs mere