Zuppa di farro alla toscana – toskansk spelthvete-suppe

Zuppa di Farro er en typisk toskansk suppe som ofte tilberedes med farro – spelthvete – fra Garfagnana i provinsen Lucca i Toscana. Siden 1996 har spelthvete fra Garfagnana hatt betegnelsen “IGP – Indicazione Geografica Protteta” (noe som betyr at den er geografisk beskyttet). Denne betegnelsen har den fått for sine spesielle egenskaper som skiller den fra spelthvete fra andre områder.

Zuppa di Farro var oprinnelig fattigmannskost, som mesteparten av den toskanske maten er, og ble laget med spelt, borlotti-bønner og andre billige råvarer som gulrøtter, løk og selleri. De tre sistnevnte grønnsakene kalles faktisk vanligvis for en soffritto og er basen i mange forskjellige italienske retter.

Fattigmannskost eller ei – denne suppen byr på smaksopplevelser som er en konge verdig!

Fakta:
Tilberedning: ca. 3 timer (alternativt: 1 time med en trykkoker)
Antall porsjoner: 4

Ingredienser:

 • 250 g spelthvete
 • 200 g tørkede borlotti-bønner
 • 3 hvitløksfedd
 • 1 gulerot
 • 1 bladselleri
 • 1 rødløk
 • 5 fulle ss olivenolje
 • 5 salvie-blader
 • 2 rosmarin-kvister
 • 1-2 l vann
 • Salt og pepper
 • Olivenolje til servering

Tilberedning
Begynd med soffrittoen: skrell gulroten og løken, og skyll bladsellerien. Hakk løken og skjær gulroten og sellerien i små terninger. Varm tre fulle spiseskjeer med olivenolje i en stor kasserolle og tilsett soffrittoen sammen med 2 hele (skrellede) hvitløksfedd. La grønnsakene surre til løken har blitt myk; cirka 5 minutter. Deretter tilsetter du borlotti-bønnene sammen med salvien og rosmarinen. Tilsett salt og 1 liter vann. Legg lokket på og la det koke på svak varme i 2 timer (eller til borlotti-bønnene har myknet). Tilsett noen desiliter vann hvert tyvende eller trettiende minutt slik at det ikke tørrkoker.

OBS: Hvis du koker i trykkoker tar det cirka 30 minutter for bønnene å bli klare, og du behøver ikke tilsette mer vann under kokingen.

Ta cirka en tredjedel av bønnene opp med en hullete sleiv slik at du siler av buljongen og legg dem i en skål til senere. Skill de resterende bønnene fra buljongen (men spar på buljongen) og bland dem til en puré ved hjelp av en mikser eller blender.

Fortsett nå med spelthveten: Stek den i cirka tre minutter sammen med 2 fulle spiseskjeer med olivenolje og et helt (skrelt) hvitløksfedd. Hell deretter buljongen over og eventuelt litt ekstra vann (husk å sjekke pakningen for andel spelt i forhold til andelen væske på forhånd). La det koke i 15-18 minutter eller følg anvisningene på pakningen.

Ta alle hvitløksfeddene opp og bland borlotti-puréen i ved slutten av koketiden. Puréen gjør suppen veldig rik og kremete, så hvis du foretrekker litt lettere og flytende supper er det bare å tilsette litt mer buljong eller vann.

Servering
Hell suppen opp i skåler. Dander bønnene du la til siden tidligere på toppen. Spre litt olivenolje over suppen før servering – det gjør stor forskjell!

Buon appetito!

Tagger fra artikkelen
Mer fra Louise Laurenius

Mitt liv i Gliaca di Piraino

Gliaca di Piraino er landsbyen på Sicilia der Escapeaway har sitt italienske...
Læs mere