Reiser til Skottland

Skottland er kjent for sitt dramatiske landskap med høye fjell og frodige daler, bølgende åkre og dype skoger. Landet er også et paradis for deg som liker aktive ferier med turer i vakker natur. Skottland er også stolt av å ha oppfunnet golf og tilbyr en rekke baner som er blant de beste i verden.

Men selv om mange av oss automatisk tenker på det praktfulle høylandet og de gamle slottene ved de krystallklare innsjøene når vi tenker på Skottland, er også den forrevne kystlinjen og lavlandet betagende med de sjarmerende byene. Her finner du rikelig med liv og en rik kulturarv med røtter som går tusenvis av år tilbake.

Se frem til å besøke tradisjonelle whiskydestillerier og stemningsfulle puber, hvor du kan møte de gjestfrie skottene hjemme. Det er ikke mange ekte storbyer i Skottland, men de som er er blant de mest interessante i Storbritannia. Edinburgh og Glasgow byr dermed på et sprudlende natteliv, spennende butikker, anerkjente restauranter og ikke minst en rekke unike severdigheter.

Skottland er en av flere nye destinasjoner du snart kan reise til med Escapeaway. Registrer deg for nyhetsbrevet eller følg med på sosiale medier og vær blant de første som får reisetilbud når vi åpner for reiser til Skottland.

Reisemål i Skottland

 • Gjesteanmeldelser 9,7
  Edinburgh
  33 hoteller
  Skottlands hovedstad, som ligger mellom Nordsjøen og bølgende åser, er en unik by med spektakulær middelalderarkitektur, fantastiske naturomgivelser og liten nok til å kunne utforskes til fots.

Populære hoteller i Skottland

Skottland, Edinburgh
8,4
Meget bra
1624 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 13 km
 • Avstand til sentrum: ca. 1.9 km
 • Internettilgang / WiFi
Skottland, Edinburgh
 • Nærmeste flyplass: 16 km
 • Nærmeste by: ca. 0 m
 • Internettilgang / WiFi
Skottland, Edinburgh
8,4
Meget bra
464 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 14 km
 • Nærmeste by: ca. 0 m
 • Internettilgang / WiFi

Informasjon og fakta

Nedenfor finner du litt nyttig informasjon om Skottland og tips til opplevelser som forhåpentligvis kan tjene som inspirasjon for ferien. Oplysningene er kun ment som inspirasjon, og det må tas forbehold om faktafeil. Ønsker du flere tips til reisen din, vil jeg anbefale deg å også sjekke bloggen vår, hvor du kan finne mange interessante artikler om Skottland.

Skottland - rik på kultur

I Skottlands hovedstad, Edinburgh, kan du oppleve mye av det vi elsker Skottland for. Store slott, vakre gamle bydeler og ikke minst sekkepipemusikk. Edinburgh er ikke overraskende på UNESCOs verdensarvliste. De kulturelle og historiske severdighetene er imidlertid ikke begrenset til hovedstaden.

For eksempel kan du enkelt bruke mesteparten av ferien til bare å utforske gamle slott i resten av landet. Noen av slottene, som inkluderer alt fra ruiner til godt bevarte edelstener, dateres helt tilbake til 1200-tallet. Du vil sikkert kjenne igjen flere av dem fra kjente Hollywood-filmer eller som hjemmet til kongefamilien, for eksempel Balmoral Castle. Ikke bare slottene, men også Skottlands fabelaktige natur har også blitt brukt til mange vakre og spektakulære filmer over tid. En av de nyeste og mest kjente filmene er Harry Potter, hvor Galtvortekspressen går over jernbaneviadukten nær Glenfinnan.

Ønsker du et mer tidsriktig innblikk i skotsk kultur, er det dog ikke de imponerende slottene du skal oppsøke, men i stedet en av de mange små, koselige pubene eller spillestedene. Her vil du umiddelbart føle deg hjemme blant de utrolig gjestfrie skottene, og en kveld med levende musikk i Skottland – moderne eller tradisjonelt – er et uforglemmelig ferieminne.

Whisky

Reiser du til Skottland for å utforske de mest tradisjonelle sidene av landet, kan du heller ikke gå glipp av Whisky. Whisky er Skottlands største eksportvare, og med god grunn. Ikke snyt deg selv for et besøk i et av de mer enn 100 destilleriene, prangende store eller sjarmerende små, og smak på de gylne dråpene som ligger dypt i hver skottes hjerte.

Skotske myter

Når du reiser til Skottland, er Loch Ness også absolutt verdt et besøk – spesielt hvis du liker myten om Loch Ness-monsteret. Du kan stikke innom besøkssenteret og få oppfrisket myten eller la fantasien spille deg et puss når du går en tur langs innsjøen. Enten du klarte å oppdage Nessie eller ikke, er innsjøen et flott utfluktsmål og kan bare nytes. Det sanginnpakkede monsteret er ikke det eneste unike med innsjøen. Loch Ness, for eksempel, holder mer vann enn alle innsjøene i England og Wales til sammen.

Storslått natur

Loch Ness er langt fra den eneste naturlige attraksjonen i Skottland. Høye fjell, glitrende innsjøer, dype skoger og milevis med uberørt kystlinje - Skottland tilbyr et utrolig utvalg av landskapstyper, som alle vil fengsle deg, enten du kjører blant de frodige, bølgende åsene i lavlandet eller er omgitt av imponerende fjell i høylandet. Skottland er nesten dobbelt så stort som Danmark, men har ikke flere innbyggere (ca. 5,1 millioner), så det er nok av uberørte naturområder.

Loch Lomond, Storbritannias største innsjø, Cairngorms National Park, Storbritannias største nasjonalpark, er et par av de store naturattraksjonene, men i tillegg er det utallige mindre perler, hvorav mange er innen rekkevidde fra både Glasgow og Edinburgh. Naturopplevelsene trenger ikke ende ved solnedgang. Skottlands største skogspark, Galloway Forest Park, som i tillegg til pittoreske skoger byr på et vell av sykkel- og turveier, er for eksempel kjent for sin klare nattehimmel. Galloway Forest Park er dermed Storbritannias første Dark Sky Park, hvor du på grunn av de svært få bygningene i området kan nyte en uforstyrret nattehimmel full av klare stjerner.

Reisemål

Les mer her om noen få byer og reisemål i Skottland som er verdt å besøke på en tur til landet.

Glasgow

Glasgow har det beste Skottland har å tilby. Byen inneholder blant mange populære attraksjoner: Kelvingrove Art Gallery and Museum, Glasgow Cathedral, The University of Glasgow, fotballstadion Hampden Park eller handlegaten Buchanan Street. Skottlands største by Glasgow tar imot deg med åpne armer, med mørkt øl, haggis, sekkepipemusikk og en god fotball- eller rugbykamp. Blant kjennere er Glasgow kjent for å ha noe av det beste og mest interessante shoppinglivet, og du finner neppe byer i Skottland med et mer allsidig natteliv.

Edinburgh

I Skottlands hovedstad, Edinburgh, er det mye å oppleve. Mest populært er Edinburgh Castle, det gamle middelalderslottet kan spores helt tilbake til den mørke middelalderen. Sentrum inneholder også fantastiske shoppingmuligheter for enhver smak. Det er alltid noe som skjer i Edinburgh, som ikke uten grunn er kjent som «Festival City». Den årlige kunstfestivalen, Fringe, i august er dermed en av de største i verden, men også Jazz & Blues Festival og filmfestivalen tiltrekker seg mange festlige besøkende til hovedstaden.

Når du er ferdig med Edinburgh, eller bare trenger en pause fra bylivet, har du også et godt utgangspunkt for å dra på utflukter i det vakre skotske høylandet og oppleve den overveldende keltiske kulturen.

Glencoe

Så variert i spekteret av attraksjoner og aktiviteter som Glasgow og Edinburgh er, er det like tydelig hva som er hovedattraksjonen til landsbyen Glencoe: den omkringliggende naturen. Med god grunn har Glencoe den uoffisielle statusen som ikke bare Skottlands, men også Storbritannias utendørshovedstad. I det omkringliggende Lochaber-området kan du utforske noe av det vakreste høylandslandskapet i landet til fots eller med bil. Selv om det er et populært område for turgåere, er bare den 2 timers lange kjøreturen fra Glasgow til Glencoe en unik naturopplevelse. For eksempel passerer du Ben Nevis, Storbritannias høyeste fjell.

Lokal transport

Skottlands to primære internasjonale flyplasser i Edinburgh og Glasgow har gode forbindelser til resten av Europa, inkludert Skandinavia. Etter ankomst er det gode muligheter for å komme seg videre til ikke bare de to nærliggende storbyene, men også de fleste andre storbyer med offentlig transport. Du kan derfor ofte finne en buss- eller togforbindelse til din endelige destinasjon i Skottland.

Til tross for generelt god offentlig transport er det ingen tvil om at en leiebil gir deg de beste mulighetene til å utforske Skottland. Spesielt hvis du vil oppleve det berømte Highland (høylandet), er en leiebil nesten et must. Det er et godt utvalg av bilutleiefirmaer på flyplasser og større byer.

Turistinformasjon

Trenger du mer informasjon om Skottland? Turistkontoret hjelper gjerne med informasjon og inspirasjon til din reise i Skottland. På den offisielle nettsiden til Scottish Tourist Board finner du bl.a. artikler om noen av Skottlands største attraksjoner, og en rekke praktisk informasjon om å reise i Skottland. I tillegg vil du også finne informasjon om ulike aktuelle hendelser og nyheter i Skottland.

>> Les også om reiser til England
>> Les også om reiser til Wales

Hva sier gjestene i Skottland?

9,7
Gjesteanmeldelser
Basert på 6 anmeldelser