Reiser til Castilla-La Mancha

- en annerledes og opplevelsesrik del av Spania

Regionen Castilla-La Mancha ligger både sør, nord og øst for Madrid, og strekker seg over et stort område helt ned til Andalucía.Mot øst når den nesten Valencia, Murcia og Alicante, og mot vest når den grensen til Extremadura.Dette betyr store forskjeller i f.eks.landskap og kulturer, noe som gjør regionen enda mer spennende å utforske.Så glem det å få med deg alt på ferien - lag heller en plan og velg tre hovedpunkter, og overlat resten til spontaniteten på veien din gjennom landskapet der små landsbyer, borgruiner eller vakre naturområder kaller på deg.

>> Les også om reiser til Costa Blanca i Spania

Fantastiske Spania

Min første tur til Castilla-La Mancha, startet med bare tre hovedpunkter: Madrid, Toledo og Cuenca. En øyeåpner som  nok en gang fikk meg til å tenke på hvor enormt, fantastisk og annerledes Spania er.

Etter tre dager i Madrid, hoppet jeg inn i leiebilen og kjørte de nesten 80 kilometerne til middelalderbyen Toledo. Wow,  wow og atter wow! Byen er så vakker der den ruver over sletten på en høyde med murer, tårn og en katedral hvis spir nesten når himmelen. Her kommer du helt klart til å føle at du tar et skritt inn i historien.

Samtidig er byen både moderne og levende med rundt 84 000 innbyggere. Nyt byen og dagen i ditt eget tempo, ta deg tid til å rusle rundt, drikke kaffe og spise lunsj. Besøk severdighetene og ikke gå glipp av El Greco-museet, grekeren som bodde og døde i Toledo og regnes som en av de viktigste malerne i sin tid. Nyt et glass vin på torget, hvil på hotellet og gå ut på middag (kl. 21 til 22, slik at du kan spise sammen med de lokale innbyggerne).

Selv om målet etter Toledo er Cuenca, ta deg tid til å oppleve regionen, stopp i en liten landsby på vei og ta en kopp kaffe hvis en liten kafé dukker opp. Det er ca. 183 kilometer til Cuenca, så ta deg god tid!

In love with Cuenca

Jo nærmere du kommer Cuenca, desto villere blir landskapet med fjellformasjoner som nesten ligner katedraler. Her er utrolig vakkert, og ja - magisk!

Det er gamlebyen også. Smale brosteinsgater som går bratt opp, bygninger i vakre farger, middelaldermonumenter i form av kirker og monumenter. På veien oppdager jeg et skilt: Museo Municipal de Arte Moderno - i denne lille byen? Museet er ikke så stort, men interessant! Til og med selve bygningen, som tidligere tjente som fengsel, er verdt å se nærmere på.

Etter den opplevelsen er det på høy tid å besøke Cuencas mest berømte landemerke: de hengende husene som (man antar) har hengt "utenfor" stedet siden 1000-tallet. I dag gjenstår bare tre av dem, hvorav den ene er en restaurant og to et kunstmuseum. Du må kanskje overtale deg selv til å tre inn i husene, men det er verdt det! I tillegg kan den fantastiske utsikten også får deg svimmel, ettersom du ser ned i en dyp, dyp dal. Denne må du for øvrig forsere via en 107 meter lang bro - og turen over denne kan også gi et sug i magen. 

Vel over broen kan du se tilbake på gamlebyen og husene du nettopp var inne i. Er det ikke utrolig? Dra tilbake for nå er det på høy tid med en drink på Plaza Mayor og en siesta på hotellet. Cuenca - jeg elsker deg!

>> Les mer om reiser til Cuenca her

Matglede (og masse hvitløk)

Å spise i Spania er en sann fornøyelse - også i Castilla-La Mancha, som er kjent for sine enklere retter med mye smak. Her kan du smake på blant annet gryter, vilt, stekt lam og geit, forskjellige pølser og ikke minst den gode Manchego-osten. Hvis du elsker hvitløk har du kommet til rett sted, ettersom den brukes i nesten hver rett. Ikke så rart, for de er store produsenter av den deilige grønnsaken. De høster mer enn 50 tonn hvitløk i året (ja, du leser riktig!).

Safran er også en viktig inntektskilde, ettersom 75 prosent av verdens safranproduksjon foregår i Spania, spesielt i Castilla-La Mancha. Safran er hovedsakelig hentet fra safrankrokus, og det er det dyreste krydderet i verden på grunn av den veldig kompliserte produksjonen. En eksklusiv og langvarig suvenir.

Som en liten konklusjon, og et informativt tips: det mange ikke vet (meg selv inkludert), er at Castilla-La Mancha er det neststørste området i Spania (etter Andalucía) for produksjon av olivenolje. Så i denne smakskategorien er det også rikelig med muligeter for å finne deilige suvenirer å fylle kofferten med.

Vin og vanvittige riddere

Det er ikke bare maten som er en fornøyelse i Spania; drikkene er også svært fornøyelige, ikke minst i Castilla-La Mancha, som er en av verdens største vinprodusenter og står for halvparten av spansk vinproduksjon. Utforsk både kjente og ukjente viner, inkludert fra La Mancha, Valdepenas, Almenas og Mondejar. Velbekomme!

Det er ikke mulig å nevne Castilla-La Mancha uten å nevne ridderen Don Quixote de La Mancha og hans trofaste væpner Sancho Panza. Ridderens bok ble utgitt på 1600-tallet og er skrevet av Miguel de Cervantes - og er sannsynligvis det mest kjente verket fra Spania. Historien er fantastisk, innflytelsen er stor i Castilla-La Mancha, du møter ofte Don Quixote og Sancho på skilt og plakater. Hvis du vil følge deres fotspor, kan du for eksempel kjøre ruten Route of Don Quixote, hvor du vil møte mange av vindmøllene som han i sin forvirring utfordret til kamp.

Sjekk også ut følgende ruter: Ruta de los Pueblos Negros ("Route of the Black Villages"), Route of the Saffron Fields och Route of the Castles. 

Hasta luego – på gjensyn

Når campingvognen vender snuten tilbake mot Norge igjen, håper jeg at du - som meg - sitter og teller til neste gang du kan ta en ny tur til denne nyoppdagede, forfriskende unike og fantastiske del av Spania. Castilla-La Mancha.

Bare ett siste tips: reis om våren eller høsten. Sommeren her er en badstue, og vintrene kan være bitende kalde.

Slik bestiller du en billig reise til Castilla-La Mancha

Du kan reise til Castilla-La Mancha med Escapeaway fra flyplassene i Oslo/Gardermoen, Oslo/Torp, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim eller Tromsø, enten direkte eller med en mellomlanding underveis. Vi gir deg flybilletter med rutefly til nettets beste priser, pakker det sammen med våre utvalgte hoteller i Castilla-La Mancha, og med mulighet for å supplere med en leiebil - alt i én pakkereise sikret av reisegaranti.

>> Les mer om hoteller i Spania her

Reiser til Spania

Les mer om Spania og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Spania her

Reisemål i Castilla-La Mancha

  • Almonacid de Toledo er en fredelig liten landsby ved foten av en imponerende slottsruin bare 20 minutters kjøretur utenfor Toledo, den iberiske halvøyas spirituelle hovedstad. Landsbyen gir deg det perfekte utgangspunktet til å utforske Castilla-La ... Mancha-regionen. Les mer
  • Torrijos
    1 hotell
    I Torrijos har du både Toledo og Madrid med utallige severdigheter og kulturtilbud innen rekkevidde. Samtidig har du et godt utgangspunkt for å utforske de mer ukjente perlene i Castilla la Mancha-regionen i form av sjarmerende landsbyer og vinprodusenter.