Reiser til Salamanca

Byen ligger omtrent 210 kilometer nordvest for Madrid ved elven Tormes. Dette er en bi-elv til Douro-elven, som den møter nær grensen til Portugal, omkring 100 kilometer mot vest. Selve Salamanca er dog mer kjent for sine mange vakre bygninger i gylden sandstein. Det inkluderer Spanias eldste universitet. De omkring 30 000 studentene herfra er med på å gjøre byens gater livlige, med et ganske internasjonalt preg. I dag er det vakre og anerkjente universitet, sammen med turisme, de viktigste inntektskildene for Salamanca som har i alt 143 000 innbyggere.

Det vakre universitet, som ble grunnlagt i 1218 av Alfonso IX de León, er i seg selv en populær severdighet. Men det er massevis annet å se og oppleve når du reiser til Salamanca. I det gamle sentrum kan du gå på oppdagelse i et virvar av smale gater, som munner ut i stemningsfulle torg og plasser med tallrike fortauscaféer. Overalt kan du tydelig merke at Salamance er en by rik på historier.

Den gylne by

De mange iøynefallende gylne bygningene har gitt Salamanca tilnavnet La Doreda (Den Gyldne By). Byens historie strekker seg faktisk helt tilbake til det 4. århundre f.Kr., da kelterne bygget et forsvarsverk her. 150 år senere var det ikke nok til å forhindre Hannibal og hans kartagiske styrker i å innta området. Senere kom byen under romernes herredømme, som gjorde byen til en mellomstasjon på Via Lata (sølvruten). Da Spania ble invadert av maurerne i det åttende århundre, falt også Salamanca.

De nye makthaverne nøt en periode med herredømme i Salamanca, men snart vakte byen igjen interesse hos kristne makter. Deretter fulgte det århundrer hvor byen skiftevis var på muslimske og kristne hender, inntil Alfonso el Bravo i det 1. århundret, under den såkalte Reconquista (gjenerobring) for siste gang fordrev maurerne. Det var i perioden etter dette at de mange kirkene og universitetet ble oppført.

Største opplevelser

Når du i dag sitter og nyter en kopp kaffe, eller et måltid på en av caféene på den store Plaza Mayor (rådhusplassen), kan du ikke unngå å merke historiens sus. Rundt langs plassen nedenfor de gylne bygningene går det en lang skyggefull buegang med butikker og caféer. Her er det nesten alltid massevis av liv. En reise til Salamanca er en opplagt mulighet for å smake på den lufttørkede skinken Jamón Ibérico, som helt klart ikke er det billigste på menyen. Takket være de mange studerende, som typisk ikke har mye penger, er det også lett å finne budsjettvennlige måltider. Ikke minst på barene, hvor det tradisjonen tro, serveres lekker tapas nesten alle steder.

Utover de mange caféene brukes rådhusplassen ofte til forskjellige markeder og andre interessant arrangementer. Av de andre severdighetene, utover universitet og Plaza la Mayor, bør du som et minimum besøke den spektakulære katedralen, som i virkeligheten består av Catedral Vieja fra 1100-tallet og den nyere Catedral Nueva fra 1500-tallet samt Puente Romano (den romerske bro).

Det er en fornøyelse bare å spasere rundt i den gamle bydelen, Casco Historico, som er kompakt nok til å utforske til fots. Mange reiser til Salamanca for å utforske arkitekturen, museene og de historiske severdighetene. Nesten uansett når på året du reiser, har du dessuten gode sjanser for å oppleve et levende kulturliv, som inkluderer atskillige tradisjonsrike festligheter, som for eksempel Fiesta de la Virgen de la Vega i september. Da er det mange konserter, folkedans, fyrverkeri og et middelaldermarked.

Reiser til Spania

Les mer om Spania og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Spania her

Hoteller i Salamanca