Reiser til Catalonia

Catalonia minner meg (heldigvis) ikke om noen andre steder jeg har vært i Spania. Hvis det gjorde det ville jeg nok holdt det for meg selv, og jeg ville hvert fall ikke sagt noe til en katalaner, for hvis det er noe katalanerne føler sterkt så er det stolthet over sin egen region, og de vil helst ikke kalles spanjoler. Velkommen til Catalonia med Escapeaway, vi er spesialister på reiser der du bor på håndplukkede hoteller og feriehus.

Du er altså ikke i Spania ... Du er i Catalonia! Og det er veldig viktig. Som du kanskje vet har katalanerne kjempet for løsrivelse fra den spanske staten lenge, og denne kampen har ført til en meget markant identitetsfølelse som merkes over alt i Catalonia. Det er en region for seg selv, og det merkes tydelig. Katalanerne snakker katalansk, skriver katalansk, maten er katalansk og så videre. 

Jeg snakker ikke spansk selv og hvert fall ikke katalansk, men har blitt fortalt at språket er en lett miks mellom det spanske og franske. Innflytelsen fra naboene i nord er sterk i Catalonia, spesielt når det kommer til gastronomien, som bærer på mange elementer fra det "finere franske kjøkkenet". Jeg var så heldig å få reise rundt i Catalonia med et knippe lokale, og jeg har f.eks. aldri opplevd noen være så opptatte av "presentasjonen" av maten som de var. Maten skal ikke bare smake godt, for første smakebit tas med øynene. 

Catalonia har mye å by på og en utrolig variert natur som strekker seg fra den 600 km lange middelhavskysten med fantastiske sandstrender til Pyreneene med frodige sletter og fjell på opptil 3000 m.o.h. I tillegg får du kultur, avslapning, sport og andre aktiviteter, en hjertevarm katalansk befolkning, gastronomi i verdensklasse og uendelige mengder deilig vin - for ikke å glemme perlende cava.

Det typiske middelhavsklimaet, med en varm sommer og en moderat vinter, gjør Catalonia til en perfekt reisedestinasjon, enten du vil reise tidlig på våren, sommeren eller sent på høsten.

Catalonias 4 provinser

Catalonia er delt opp i 4 provinser - Barcelona, Girona, Lleida og Tarragona - og alle har noe forskjellig å tilby deg som reisende. Storbyferie, ferie ved havet, ferie i de vakre Pyreneene eller gastronomiske eventyr og et hav av historie i noen av de mindre, men ikke mindre interessante byene som Girona, Lleida og Tarragona. 

Barcelona

Barcelona er Catalonias metropol. Spis deg mett i gastronomisk verdensklasse, fortap deg i storslått arkitektur og kunst, svøm i Middelhavet, opplev det katalanske livet og atmosfæren på La Rambla - og mye mer.

Girona

Provinsen Girona ligger i den nordlige delen av Catalonia. Kyststrekningen Costa Brava er kjent for sin barske kystlinje, deilige strender og sjarmerende fiskerlandsbyer. Samtidig er byen Girona et kultursentrum og kalles også De tusen beleiringers by, da byen har blitt beleiret utallige ganger i løpet av historien til tross for dets omkransende forsvarsmurer. Hvis du er glad i middelalderarkitektur kommer du til å elske Girona, der gamle kirker, katedraler og små palass fremdeles stråler seg i solens glans.

Lleida

Hvis du besøker Lleida i slutten av mai kan du oppleve den årlige sneglefestivalen L'Aplec del Caragol. Den tre dager lange festivalen arrangeres i parken Els Camps Elisis ved elva Segre, og besøkes av over 200 000 mennesker, som til sammen spiser rundt 12 tonn snegler. Festivalen byr også på konserter, casteller (en kulturell opplevelse som er forklart lengre nede på siden), forestillinger, konkurranser og charanga-musikk med populære og tradisjonelle sanger. Men Lleida er mye mer enn sneglefestivalen, for provinsen ligger i ubeskrivelig fjellnatur i den nordøstlige delen av Catalonia, i samme område som fjellkjeden Pyreneene. Velbekomme og velkommen til Lleida. 

Tarragona

Provinsen Tarragona - også kjent som Gullkysten - består av et fruktbart landskap og over 60 strender. Byen Tarragona er en vakker middelalderby full av romersk kunst og arkitektur. Byens største attraksjon er det romerske amfiteateret som ligger billedskjønt til ved havet. Tarragona er en hyggelig by med den deilig atmosfære, og er absolutt verdt et besøk. 

Vinfester i Catalonia

Katalanerne er verdenskjente for deres delikate viner, og provinsen huser mange vindistrikter som fortjener mer enn ett besøk. Catalonia milde middelhavsklima gir ideelle forhold for vindyrking i verdensklasse. Besøk distriktene og smak på de mange forskjellige utgavene av hvitvin, rødvin, rosévin og cava. 

Priorat anses for å være et av Europas beste vindistrikter. Selv om distriktet var nærmest ukjent for 20 år siden produseres i dag noen av Spanias best og dyreste viner her. Sammen med Rioja er Priorat de eneste vinområdene i Spania som har fått kvalitetsstempelet DOQ (Denominación de Origen Qualificada).

Druen Garnacha er den mest utbredte sorten i området og gir veldig kraftige og friske viner. Opplev vindistriktets gleder og smak på delikate viner i Priorat.

Tarragona er Spanias eldste vindistrikt, og det var romerne som startet vinproduksjonen her for over 2000 år siden. Distriktet er kjent for søte rødviner, portviner og tørre hvitviner. 

Penedés er det største vinområdet i Catalonia, og produserer alt fra tørre til søte og musserende rød-, hvit- og roséviner. I Penedés kan du finne det store vinhuset Torres, mange mindre vinhus og cavahusene Codorniú og Freixenet. Her finnes det mange forskjellige typer druer, som for eksempel Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Riesling, Sauvignon Blanc og lokale druer som Parellada, Macabeau, Xarel-lo og druen tempranillo. 

Cava med Penedés er hovedsetet for den verdenskjente sprudlevinen cava, og står for størsteparten av produksjonen. De to største produsentene av den delikate cavaen er Codorníu og Freixenet, som er den mest kjente cava-produsenten i Norge.

I Penedés ligger det mange cavabodegaer, og spesielt byen Sant Sadurní d'Anoia er verdt en visitt. Nyt byens atmosfære og smak på Catalonias mange utgaver av cava, og finn ut om du foretrekker de søte, halvtørre eller tørre boblene.

Gastronomi i Catalonia

Den danske restauranten Noma vant tittelen som verdens beste restaurant tre år på rad frem til 2013, da den catalanske restauranten El Celler de Can Roca tok førsteplassen. I dag ligger restauranten på andreplass, men har fremdeles verdens beste konditor, Jordi Roca - ifølge det britiske magasinet "Restaurant". 

El Celler de Can Roca er bare ett tegn på at den spanske gastronomien er i verdensklasse. I tillegg til verdens beste konditor finner du også en av verdens beste kokker i Catalonia, nemlig Ferran Adría. 

Maten i Catalonia er i konstant utvikling og her finnes matsteder - små som store, billige som dyre - der du kan nyte de gastronomiske klassikerne eller prøve mer nytenkende retter. 

Salvador Dalís arv

I Catalonia finner du også kunst i verdensklasse, for provinsen er blant annet hjemsted for den surrealistiske maleren Salvador Dalí. Besøk Figueres, Dalís fødeby, der du på Teatre-Museu Dalí kan oppleve en forbløffende samling av noen av Dalís mest usedvanlige verker. Dalí selv omdannet den tidligere teaterbygningen til et museum på 60-tallet. 

Ved Costa Brava, mellom byene Flaçà og Parlavá, finner du Castell de Púbol, et slott i renessansestil og gotikk som Dalí eide. Innenfor er rommene møblert i Dalís surrealistiske stil. 

I tillegg til å være Spanias østligste punkt er Cap de Creus det bemerkelsesverdige landskapet der Dalí hentet mesteparten av sin inspirasjon. I den idylliske, hvite havnebyen Cadaques holdt Dalí til i mange år og byen er fremdeles hjemstedet for mange kunstnere. 

Casteller

En stor kulturell severdighet i Catalonia er castellene. Et castell er et levende tårn av mennesker som kan være opptil 10 "etasjer" høyt. Tradisjonen stammer fra byen Tarragona og har siden 1700-tallet vært en del av kulturen. Castellene kan oppleves ved hver lille fest og festival i Catalonia, f.eks. ved den tidligere nevnte sneglefestivalen L'Aplec del Caragol. 

Hver by, kledt i hver deres drakter, kjemper mot hverandre ved å bygge et tårn bestående av 9 "etasjer" voksne catalanere og et barn på toppen som den tiende etasjen. Først når barnet står opp og rekker 4 fingre i været - som symboliserer stripene på det catalanske flagget - er tårnet ferdig. 

Rundt tårnet dannes en menneskemengde som støtter den nederste etasjen og samtidig virker som "pute" hvis noe skulle gå galt. Det er sjelden folk kommer til skade, men tradisjonen er nok ikke helt ufarlig. 

Det er nervepirrende og spennende å være vitne til, men absolutt en opplevelse du ikke må gå glipp av. 

Sommer i Catalonia

I løpet av sommeren byr Catalonia på mange forskjellige og spennende begivenheter. 

I Saint Feliu de Guíxols kan du oppleve Catalonias eldste sommerfestival Porta Ferrada. Siden 1958 har catalanere og turister blitt underholdt av en kombinasjon av musikk, teater og dans. 

Festival Músiques de Torroella de Montgrí finner du i byen med samme navn, Torroella de Montgrí, der du i byens gamle sentrum blir underholdt av flott klassisk musikk og verdensmusikk. 

I Peraldas slottshager og i kirken El Came kan du oppleve Castell de Peralada - en festival som byr på opera, ballett, symfonikonserter, solokonserter, kammermusikk og mye mer. 

De tre festivalene er kun en liten del av de mange begivenhetene du kan oppleve i Catalonia og som garantert vil berike din catalanske ferie. 

Velkommen til Catalonia - en region i Spania du kommer til å falle pladask for! 

Reisemål i Catalonia

 • Barcelona
  13 hoteller
  La Sagrada Familia er Barcelonas spektakulære landemerke, men bare én av de mange severdighetene som venter deg i denne attraktive storbyen på Spanias nordøstlige kyst. I tillegg til museer og arkitektur er Barcelona også kjent for sitt restaurantliv ... og deilige strender. Les mer
 • Blanes er et ideelt reisemål for familier og par som ønsker å skifte nordens kulde ut med solskin som kan nytes på inviterende strender. Blanes ligger også vakkert til omkranset av havet, botaniske hager og havnen på Spanias berømte Costa Brava.
 • Calella
  7 hoteller
  Badebyen Calella ligger på Costa Brava mindre enn en times kjøretur fra Barcelona. Det er derfor opplagt å besøke den spennende regionshovedstaden, men det er dog ikke sikkert du kan løsrive deg fra den innbydende stranden og de mange aktivitetsmulighetene ... i Calella. Les mer
 • Reis til Coma Ruga for å nyte en avslappende strandferie på deilige Costa Dorada. De lange, gylne sandstrendene er som skapt for barn med deres klare, grunne vann. Dersom du ikke bare vil slappe av på stranden kryr det av ting å se og gjøre ... i området rundt landsbyen. Les mer