Reiser til Catalonia

Viktig å vite er at du er ikke i Spania ...... Du er i Catalonia! Som du sikkert vet har katalanerne kjempet for løsrivelse fra den spanske staten lenge, og denne kampen har ført til en meget markant identitetsfølelse som merkes over alt i Catalonia. Katalanerne snakker katalansk, skriver katalansk, maten er katalansk og så videre. 

Det katalanske språket er en lett miks mellom spansk og fransk. Innflytelsen fra naboene i nord er sterk i Catalonia, spesielt når det kommer til gastronomien, som har mange elementer fra det "finere franske kjøkkenet". Maten skal ikke bare smake godt, for første smakebit tas med øynene. 

Catalonia har mye å by på og en utrolig variert natur som strekker seg fra den 600 km lange middelhavskysten med fantastiske sandstrender til Pyreneene med frodige sletter og fjell på opptil 3000 m.o.h. I tillegg får du kultur, avslapning, sport og andre aktiviteter, en hjertevarm katalansk befolkning, gastronomi i verdensklasse og uendelige mengder deilig vin - for ikke å glemme perlende cava.

Det typiske middelhavsklimaet, med en varm sommer og en moderat vinter, gjør Catalonia til en perfekt reisedestinasjon, enten du vil reise tidlig på våren, sommeren eller sent på høsten.

Catalonias fire provinser

Catalonia er delt opp i 4 provinser - Barcelona, Girona, Lleida og Tarragona - og alle har noe forskjellig å by på. Storbyferie, ferie ved havet, ferie i de vakre Pyreneene eller gastronomiske eventyr og et hav av historie. 

 • Barcelona er hovedstaden i Catalonia. Spis deg mett i gastronomisk verdensklasse, fortap deg i storslått arkitektur og kunst, svøm i Middelhavet, opplev det katalanske livet og atmosfæren på La Rambla - og mye mer.
 • Girona ligger i den nordlige delen av Catalonia. Kyststrekningen Costa Brava er kjent for deilige strender og sjarmerende fiskerlandsbyer. Samtidig er byen Girona et kultursentrum så hvis du er glad i middelalderarkitektur kommer du til å elske Girona, der gamle kirker, katedraler og små palass fremdeles stråler seg i solens glans.
 • Lleida ligger i ubeskrivelig fjellnatur i den nordøstlige delen av Catalonia, i samme område som fjellkjeden Pyreneene. Hvis du besøker Lleida i slutten av mai kan du oppleve den årlige sneglefestivalen L'Aplec del Caragol. Den tre dager lange festivalen besøkes av over 200 000 mennesker, som til sammen spiser rundt 12 tonn snegler. Festivalen byr også på konserter, casteller, forestillinger, konkurranser og charanga-musikk med populære og tradisjonelle sanger. 
 • Tarragona  på Costa Dorada -også kjent som Gullkysten - ligger sør for Barcelona og er et fruktbart område pluss over 60 strender. Byen Tarragona er en vakker middelalderby full av romersk kunst og arkitektur. Byens største attraksjon er det romerske amfiteateret som ligger billedskjønt til ved havet. 

Severdigheter i Catalonia

Fra de majestetiske strukturene til Gaudí til de historiske skattene fra romertiden, byr Catalonia på en rik kulturarv som tiltrekker seg besøkende fra hele verden. Her er bare et lite utvalg:

 • La Sagrada Familia, som står på UNESCOs verdensarvliste, er et landemerke som ikke bare dominerer Barcelona, men også resten av Catalonias severdigheter når det gjelder både berømmelse og besøkstall. Den romersk-katolske kirken, designet av den legendariske arkitekten Antoni Gaudí, har blitt et symbol på byen med sin unike blanding av gotisk- og jugendstil. Til tross for at kirken ble påbegynt i 1882, forventes den ikke å være ferdig før i 2026 eller 2028, og dens storslåtte design, med atten spir som representerer ulike religiøse figurer, er en kilde til kontrovers og lokal debatt.
 • Catedral de Barcelona, også kjent som Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia, står i skyggen av La Sagrada Familia blant utenlandske turister, men det er byens katedral og et viktig religiøst senter for de fleste katalanere. Bygget i gotisk og neo-gotisk stil, har katedralen en lang historie som går tilbake til det 13. århundre og er dedikert til skytshelgenen Eulalia av Barcelona.
 • Teatre Museu Dalí i Figueres er et surrealistisk kunstmuseum som realiserer Salvador Dalís drøm om å skape et "teater-museum". Museet, som huser den største samlingen av Dalís verker i verden, inkludert malerier, skulpturer og installasjoner, er et populært reisemål for kunstinteresserte turister.
 • Museu Picasso de Barcelona inneholder en omfattende samling av Picasso-verker og ble grunnlagt i 1963 etter kunstnerens ønske om å ha et museum i sin kjære by Barcelona. Med over 4 249 verk er det en av de mest omfattende samlingene av Picassos kunst i verden.
 • Santa Maria de Montserrat, et benediktinerkloster som ligger på fjellet Montserrat, er et viktig religiøst og kulturelt senter i Catalonia. Klosteret har en lang historie og er et populært mål for pilegrimer og turister som søker å oppleve dens spektakulære beliggenhet og religiøse betydning.
 • Tarragona, tidligere hovedstad i den romerske provinsen Hispania Tarraconensis, er et arkeologisk skattkammer med mange unike funn fra romertiden. Byen, som også er kjent for sin havn og tradisjonelle festivaler, står på UNESCOs verdensarvsliste på grunn av de historiske severdigheter, inkludert en romersk akvedukt, et amfiteater og et forum.

Salvador Dalís arv

Bortsett fra den berømte vinkulturen i Catalonia, kan du også oppleve kunst i verdensklasse, takket være den surrealistiske maleren Salvador Dalí. I Figueres som er Dalís fødeby, kan du utforske Teatre-Museu Dalí, som har en forbløffende samling av noen av kunstnerens mest unike verk. Dalí selv omgjorde den tidligere teaterbygningen til et museum på 1960-tallet, og det er en opplevelse å vandre gjennom dette fantastiske stedet.

Costa Brava, mellom byene Flaçà og Parlavá, finner du Castell de Púbol, et slott i renessanse- og gotisk stil som Dalí eide. Inne i slottet er rommene møblert i Dalís karakteristiske surrealistiske stil, og det er en fascinerende opplevelse å utforske disse rommene.

Cap de Creus, som er Spanias østligste punkt, er et bemerkelsesverdig landskap og en kilde til inspirasjon for Dalí. I den idylliske, hvite havnebyen Cadaqués tilbrakte Dalí mange år av sitt liv, og byen er fortsatt hjemmet til mange kunstnere. Utforsk dette sjarmerende stedet, og la deg inspirere av den samme utsikten som inspirerte en av verdens mest ikoniske kunstnere.

Vinfester i Catalonia

Catalonia er et eldorado for vinelskere, med sitt milde middelhavsklima og varierte landskap som skaper ideelle forhold for vindyrking i verdensklasse. Utforsk de forskjellige vinområdene og nyt et mangfold av hvitvin, rødvin, rosévin og den berømte cavaen.

 • Priorat er et av Europas fremste vinområder og har på kort tid fått en global anerkjennelse for sine viner. Med det prestisjetunge kvalitetsstempelet DOQ, sammen med Rioja, produserer Priorat noen av Spanias beste og mest eksklusive viner. Opplev kraftige og friske viner laget hovedsakelig av den utbredte Garnacha-druen og nyt vinens gleder i Priorat.
 • Tarragona, Spanias eldste vinregion, har en stolt historie som strekker seg over 2000 år tilbake til romertiden. Her kan du smake på søte rødviner, portviner og tørre hvitviner, og oppleve den rike vinarven som har blomstret gjennom århundrene.
 • Penedés, Catalonia's største vinområde, byr på et mangfold av viner fra tørre til søte og musserende varianter. Besøk det berømte vinhuset Torres, utforsk de mindre vinprodusentene og oppdag mangfoldet av druer som trives i dette området, inkludert de lokale Parellada, Macabeau og Xarel-lo.
 • Penedés er også hovedsetet for produksjonen av den verdensberømte cavaen, hvor Codorníu og Freixenet er blant de mest kjente produsentene. Utforsk de mange cavabodegaene i området, spesielt i byen Sant Sadurní d'Anoia, og la deg forføre av Catalonias ulike varianter av cava, fra søte til tørre bobler.

Casteller

En stor kulturell severdighet i Catalonia er castellene. Et castell er et levende tårn av mennesker som kan være opptil 10 "etasjer" høyt. Tradisjonen stammer fra byen Tarragona og har siden 1700-tallet vært en del av kulturen. Castellene kan oppleves under hver lille fest og festival i Catalonia, f.eks. ved den tidligere nevnte sneglefestivalen L'Aplec del Caragol. 

Hver by, kledt i hver deres drakter, kjemper mot hverandre ved å bygge et tårn bestående av 9 "etasjer" voksne catalanere og et barn på toppen som den tiende etasjen. Først når barnet står opp og rekker 4 fingre i været - som symboliserer stripene på det catalanske flagget - er tårnet ferdig. 

Rundt tårnet dannes en menneskemengde som støtter den nederste etasjen og samtidig virker som "pute" hvis noe skulle gå galt. Det er sjelden folk kommer til skade, men tradisjonen er nok ikke helt ufarlig. Det er nervepirrende og spennende å være vitne til, men absolutt en opplevelse du ikke må gå glipp av. 

Mat og drikke    

Catalonia er ikke bare kjent for sin rike kultur og vakre landskap, men også for sitt varierte og velsmakende kjøkken.  Særlig de siste årene har den katalanske kokekunsten vunnet berømmelse med sine innovative, og revolusjonerende gastronomiske teknikker og med flere restauranter i verdensklasse. I Catalonia finner du faktisk flest restauranter med Michelin stjerne i Spania, og dessuten regnes regionens hovedstad Barcelona av mange for å være en av de beste byer i verden å spise i. Her er bare et lite utvalg av de typiske katalanske rettene som er verdt å prøve.

 • Escalivada er en deilig blanding av grillede grønnsaker som auberginer, paprika, løk og tomater, krydret til perfeksjon og servert som en delikat tapasrett.
 • For de som søker en varmende gryterett, er Escudella i carn d'olla et perfekt valg. Denne tradisjonelle katalanske gryteretten, som kan spores tilbake til det 14. århundre, kombinerer en saftig kjøttkake med en deilig buljong, nudler og ris, og er en favoritt blant lokalbefolkningen.
 • Esqueixada er en forfriskende salat laget med saltet torsk, tomater, løk og olivenolje, en perfekt rett for å kjøle seg ned på varme sommerdager. Denne salaten, ofte referert til som den katalanske versjonen av ceviche, er en kulinarisk godbit.
 • Pa amb Oli eller brød med olivenolje, er en enkel, men likevel deilig rett som har de beste kvalitetene til katalansk mat. Enten det er med tomat eller bare olivenolje og salt, dette brødet er en smakfull følgesvenn til pølser, skinke eller ost.
 • Calçotada er en unik katalansk tradisjon som feirer vårens ankomst med grillet calçots, en spesiell type vårløk som grilles og pakkes inn i avispapir for å dampe. Deretter skrelles den ytre delen av og toppen skjæres bort.  Serveres gjerne med grillet kjøtt og ristet brød, og dyppes i  romesco-sauce,  nytes ofte ledsaget av rødvin eller musserende cava, 
 • Crema catalana er en herlig dessert laget med melk, egg og sukker, og er en favoritt blant søtsaker. Med et lag brent karamell på toppen, er denne desserten en perfekt avslutning på ethvert måltid.

Når det gjelder drikke, har Catalonia en imponerende vinkultur med 11 vinregioner som produserer alt fra den berømte cavaen til søte dessertviner som moscatell. Uansett hva dine preferanser er, er det en katalansk vin som vil glede ganen din.

Alt i alt er det katalanske kjøkkenet en feiring av smak og tradisjon, og en reise gjennom regionens mat vil være en uforglemmelig opplevelse for enhver matelsker.

Sommer i Catalonia

I løpet av sommeren byr Catalonia på mange forskjellige og spennende begivenheter. 

 • I Saint Feliu de Guíxols kan du oppleve Catalonias eldste sommerfestival Porta Ferrada. Siden 1958 har catalanere og turister blitt underholdt med musikk, teater og dans. 
 • Festival Músiques de Torroella de Montgrí finner du i byen med samme navn, Torroella de Montgrí, der du i byens gamle sentrum blir underholdt av flott klassisk musikk og verdensmusikk. 
 • I Peraldas slottshager og i kirken El Came kan du oppleve Castell de Peralada - en festival som byr på opera, ballett, symfonikonserter, solokonserter, kammermusikk og mye mer. 

De tre festivalene er kun en liten del av de mange begivenhetene du kan oppleve og som garantert vil berike din ferie i Catalonia

Velkommen til Catalonia med Escapeaway

Hos oss kan du planlegge og skreddersy din reise akkurat slik det passer deg. Pluss at du kan velge blant våre nøye utvalgte hoteller. Pssst.... ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske alle de flotte stedene som finnes i området.

>>> Les mer om Barcelona

>>> Les mer om Tarragona

>>> Les mer om Sitges

>>> Les mer om Costa Brava

>>> Les mer om Spania

Reiser til Spania

Les mer om Spania og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Spania her

Reisemål i Catalonia

 • Gjesteanmeldelser 9,3
  Barcelona
  104 hoteller
  La Sagrada Familia er Barcelonas spektakulære landemerke, men bare én av de mange severdighetene som venter deg i denne attraktive storbyen på Spanias nordøstlige kyst. I tillegg til museer og arkitektur er Barcelona også kjent for sitt restaurantliv ... og deilige strender. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 8,6
  Salou
  24 hoteller
  Lange, gylne sandstrender og et stort utvalg av spennende utfluktsmål bidrar til å gjøre Salou til et særdeles attraktivt reisemål på vakre Costa Dorada. Feriebyen har vokst sammen med Cambrils, der du finer en sjarmerende, gammel bydel og fornøyelsesparken ... PortAventura World. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 8,6
  Lloret de Mar
  15 hoteller
  Med gode flyforbindelser og et godt utvalg av All Inclusive hotell er Lloret de Mar et godt tilbud på en prsvenlig ferie. Byen inviterer med gyldne strender, fornøyelsesparker, pulserende nattliv og spennende markeder som vil sikre deg en minneverdig ... ferie. Les mer
 • Sitges
  14 hoteller
  Sitges lokker med sine strender og 300 solskinnsdager i året til en deilig og avslappende ferie ved Middelhavet. Når du ikke ligger ved vannet, kan du nyte godt av badebyens pulserende underholdningsliv eller eventuelt reise en tur inn til nærliggende ... Barcelona. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 6,8
  Santa Susanna
  11 hoteller
  Santa Susanna har alt som gjør Costa Brava til det perfekte reisemålet dersom du drømmer om en avslappende badeferie. Utover de brede, gyldne sandstrendene finner du her alle de moderne fasiliteter som skal til for å få en vellykket ferie med familien.
 • Gjesteanmeldelser 8,9
  Tossa de Mar
  11 hoteller
  Reiser du til Tossa de Mar, finner du alt det som gjør Costa Brava til et populært reisemål. Her kan du nyte det solrike klimæt på idylliske strender, som innrammes av høye klipper og prektige middelalderborger, eller utforske byens gater med ... hyggelige caféer. Les mer

Populære hoteller i Catalonia

Spania, Nord-Spania, Catalonia, Tossa de Mar
9,2
Fantastisk
1025 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 41 km
 • Nærmeste strand: ca. 50 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Spania, Nord-Spania, Catalonia, Calella
9,1
Fantastisk
1248 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 42 km
 • Nærmeste strand: ca. 100 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Spania, Nord-Spania, Catalonia, Santa Susanna
8,9
Meget bra
1479 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 33 km
 • Nærmeste strand: ca. 200 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Hva sier gjestene i Catalonia?

8,5
Gjesteanmeldelser
Basert på 241 anmeldelser