Reiser til Costa Blanca

Er du glad i strand, sol, delikat mat og vin, fotturer, sykkelferie eller vannaktiviteter? Prøv Costa Blanca! Den hvite kysten i Spania byr på hyggelige byer og god stemning – og vi har håndplukket hoteller og ferieleiligheter for deg.

Alicante-provinsen på Spanias østkyst, fra Torrevieja i sør og til Dénia i nord, er kjent som Spanias hvite kyst, for her finner du en kyststrekning på over 200 km med deilige strender langs det asurblå Middelhavet. Velkommen til Costa Blanca med Escapeaway, vi er spesialister på reiser til Spanias hvite kyst. Når du reiser med Escapeaway, bor du på håndplukkede hoteller og feriehus. 

Lokale spesialiteter

Spania er kjent for sin gastronomi, og derfor kan du finne fantastiske restauranter som serverer den ene spesialiteten etter den andre på hele østkysten. Spanjolene er like lidenskapelige når de snakker om fotball som når de skal lage den spanske spesialiteten paella. Paella stammer opprinnelig fra Valencia-regionen, der Alicante-provinsen ligger, og derfor kan du regne med å smake et par utgaver av retten, som mange mener er Spanias nasjonalrett, når du reiser til Costa Blanca.

Den autentiske paellaen er med kylling, kanin og snegler, men du finner også Paella Mixta med skalldyr som f.eks. blåskjell og reker i en blanding med kylling og grønnsaker. Lidenskapen merker du raskt hvis du beveger deg rundt i de hyggelige spanske byene, for mange byer mener at akkurat deres utgave av risretten er den beste. Smak selv og vurder – du kan rekke å smake mange av dem, for paella serveres til både lunsj og middag .

I tillegg kan den spanske tapasen anbefales på det varmeste, med skalldyr og fisk i alle former og fasonger. Start ettermiddagen med en kald sangria og nyt et godt glass spansk rødvin til maten – en perfekt avslutning på en solrik dag på den hvite kysten. 

Costa Blanca er for alle

Spanias hvite kyst byr på mange forskjellige ferieformer. Den langstrakte kyststrekningen er selvsagt en perfekt destinasjon for en badeferie. Her finner du alt fra store og hvite sandstrender til bystrender og eksotiske, rolige bukter. Det kryr også av klipper, noe som gir ideelle forhold for en stille snorkletur eller et dykk eller to. I tillegg får du muligheter til å prøve vannsporter som vindsurfing, kitesurfing, vannski, kajakk, kano og paddleboard. 

Det fjellrike landskapet er perfekt for fotturer og sykling, og området er frodig med mandeltrær, olivenlunder, appelsinlunder og selvfølgelig vinmarker. Utforsk Europas største palmelund, som også er å finne på UNESCOs liste over verdenskulturarv. Helveteskløften ved den lille landsbyen Fleix er som skapt for mer erfarne turgåere, og unn deg en tur på bodega for å oppleve den lokale vinen. Eller hva med en avkjølende dukkert i lagunene ved fossefallene ved Algar? Her er det noe for enhver smak. 

Hvis du spiller golf, er Costa Blanca en fin destinasjon året rundt, men juli og august kan kanskje bli en smule for varmt. 

Vi må ikke glemme alle de spennende byene! Her finner du alt fra små fjellandsbyer med fantastisk utsikt til idylliske fiskerlandsbyer, hyggelige kystbyer og større byer som Costa Blancas hovedstad Alicante. Er du interessert i historie kommer du heller ikke til å kjede deg, for du finner mange middelalderbyer og historiske levninger fra maurernes herredømme. 

Festivalenes hjemland

Spanjolene er kjente for sine mange fiestas, og disse får du selvfølgelig også på Costa Blanca. Opplev dans, parader og musikk i februar på Carnival i Benidorm. Eller hva med Fallas, ildfestivalen i Denia i mars med fyrverkeri og enorme bål? San Juans bålfest i Alicante feirer sommersolverv i juni med bål på stranden. Bous a la mar ("okser i havet") i Denia gir både mennesker og okser en avkjølende dukkert i havet i juli, og i april arrangeres Moros y Christianos-festivalen i Alcoy, der man minnes kampene mellom maurerne og spanjolene. 

Året rundt

Det sies at solen skinner mer enn 320 dager i året her, og du kan derfor fint reise vekk fra våre kalde breddegrader og ned til Costa Blanca i vintermånedene. Her møter du en gjennomsnittstemperatur på 17-20 grader fra november til februar. I sommermånedene er det ikke unormalt at du kan nyte rundt 30 grader eller mer, så skyggen fra en palme og en kald sangria i hånden kan bli nødvendig med jevne mellomrom.

Bienvenidos a Costa Blanca og riktig god ferie med Escapeaway Reiser"

Mange hilsener fra
Amalie

Bestill din reise enkelt og trygt online, eller få et tilbud

Hos Escapeaway finner du reiser til Costa Blanca i Spania med unike ferieboliger og hoteller. Book din pakkereise online med prisgaranti, inkl. hotell, fly og leiebil eller transfer. Ønsker du selv å arrangere reisen til et av reisemålene på Costa Blanca, kan du naturligvis også kun bestille ditt hotellopphold gjennom Escapeaway.

Vil du oppleve enda mer av denne delen av Spania, sender vi gjerne et tilbud på en reise skreddersydd helt etter dine ønsker, hvor du bor på flere hoteller underveis. 

>> Les også om reiser til Costa del Sol
>> Les om familieferie i Spania her

Hoteller i Costa Blanca

Populære hoteller i Costa Blanca

Spania, Valencia-regionen, Moraira
8,4
Meget bra
953 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 92 km
 • Nærmeste strand: ca. 2.5 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Spania, Valencia-regionen, Altea
9,4
Fantastisk
5508 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 69 km
 • Nærmeste strand: ca. 50 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Spania, Valencia-regionen, Alicante
8,0
Meget bra
3087 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 29 km
 • Nærmeste strand: ca. 6 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Severdigheter

Costa Blanca byr på en overflod av fremragende strender. Men hva kan du se på når du trenger en pause fra strandlivet? Her har jeg valgt ut noen få av de severdighetene du kan oppleve på Costa Blanca. Beskrivelsen er utelukkende ment som en inspirasjon til reisen din, og det tas forbehold om faktafeil. 

Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter i Costa Blanca og andre steder i Spania, anbefaler jeg deg å lese vår reiseblogg, hvor du kan finne spennende artikler om våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Benidorm

Benidorm er den mest populære byen på Costa Blanca-kysten, det største feriestedet i hele Spania og et av de absolutt største feriestedene i Europa (ifølge noen kilder det største). Inntil 1960-tallet var det bare en liten fiskerlandsby, men i dag huser over 70.000 fastboende innbyggere, som også teller en del fastboende utlendinger. 

Hvert år tiltrekker byen og området omkring ca. 5 millioner gjester, som utgjør en betydelig del av Spanias samlede antall ferierende. Det er blitt hevdet, blant annet av den engelske journalisten Giles Tremlett, at det var i Benidorm konseptet pakkereiser ble utviklet for første gang (dvs. reiser som minimum inneholder hotell og transport til og fra destinasjonen, og ofte også andre produkttyper, f.eks. bilutleie og aktiviteter under reisen).

Byen har flere berømte strender, de tre største er Playa de Levante, Playa de Poniente og Playa de Mal Pas (som alle har det ettertraktede blå flagget som betyr høyeste standard) . Du finner også den sjarmerende gamlebyen El Castell, Europas høyeste hotell på 186 meter, tre familievennlige fornøyelsesparker (inkludert det populære badelandet Aqualandia), den grønne, neoklassiske parken L'Aigüera Park, og en rekke historiske bygninger og monumenter som San Jaime-kirken dedikert til byens skytsengel, men ellers mest kjent for sin blå kuppel.

Alicante 

Alicante er Costa Blanca største by med knapt 330 000 innbyggere (rundt 760 000 innbyggere hvis du teller med storbyområdet), noe som gjør den til nest største byen i Valencia-regionen og den åttende største byen i Spania. Det er dessuten hovedstaden i Alicante-provinsen, som huser Costa Blanca-kysten.

Blant byens største severdigheter er:

 • Santa Bárbara-festningen, som ruver 166 meter over byen og havnen på fjellet Mount Benacantil
 • Explanada de España-promenaden, brolagt med 6,5 millioner marmorfliser og flankert av fantastiske palmetrær, noe som gjør den til en av Spanias vakreste promenader
 • Den fargerike gamlebyen Barrio de la Santa Cruz, som ligger sørvest for Santa Bárbara-festningen, hvor smale, blomsterdekorerte smågater fører opp til festningen
 • Byens arkeologiske museum som vant prisen som årets europeiske museum i 2004
 • De 20 forsvarstårnene Huerta de Alicante, som ble bygget for å forsvare seg mot piratangrep
 • Casa de La Asegurada, som er den eldste sivile bygningen i byen (fra 1685), som i dag huser et kunstmuseum.

Montgo naturpark

Montgo naturreservatet ligger i den nordlige delen av Alicante-provinsen, og er veldig populær blant turgåere og syklister. Fra parken er det en fantastisk utsikt over Middelhavet.

Parken er hjemsted for mange sjeldne arter av flora og fauna, i sistnevnte tilfeller blant annet ørn, falker, ugler, padder, firfisler, slanger og kaniner. Det er tre store turstier i parken som spenner fra lett til vanskelig. Den enkleste går fra Les Planes-området, mens den vanskeligste ruten går fra Cabo San Antonio, hvor du kan nyte fantastisk utsikt over Javea og Denia. Mange mennesker nyter å sykle eller gå én vei og deretter ta båten tilbake.

Palmelunden

Elche Palmelund – eller på spansk: El Palmeral de Elche – ligger ved byen Elche i den sentrale delen av Costa Blanca-området. I tillegg til UNESCOs verdensarvliste, er palmeskogen i Elche europas største palmelund.

Palmelunden har en lang og spennende forhistorie, som trolig begynte da punerne allerede i det 5. århundre f.Kr. plantet palmer i området. Senere ble det utviklet et vanningssystem for palmenlunden under maurernes herredømme over området på slutten av 700-tallet. Vanningsanlegget er stadig i bruk i dag. 

Parken, som i dag dekker et område på 1,5 kvadratkilometer, omfattet på sitt høydepunkt i det 18. århundre omtrent 200 000 palmer. I dag inneholder den over 11 000 palmer, spesielt daddelpalmer, hvorav noen har nådd den imponerende alderen 300 år.

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet noe fakta og informasjon om Costa Blanca, som kystens geografi, historie og klima. Informasjonen er utelukkende ment som en inspirasjon, og det tas forbehold om faktafeil. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til din reise, anbefaler jeg å besøke vår blogg. Der finner du spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografisk avgrensning

Costa Blanca er navnet på en 200 kilometer lang strekning langs den spanske østkysten av provinsen Alicante, som er en del av Valencia-regionen.

Costa Blanca betyr «hvit kyst», og navnet oppsto da det britiske flyselskapet British European Airways (forløperen til våre dagers British Airways) skulle finne et reklamenavn for sine flyreiser mellom London og Valencia i 1957. Siden da har kysten beholdt dette navnet, til tross for sin noe vilkårlige opprinnelse.

Kysten strekker seg fra byen Dénia, i den nordlige delen av Alicante-provinsen, til Pilar de la Horadada i den sørlige delen av Valencia-regionen.

Kyststrekningen rommer kjente byer som Alicante, Elche, Torrevieja og Benidorm.

Klima og vær

Costa Blanca har overveiende et middelhavsklima med varme, tørre somre, milde vintre, mange soltimer og kun litt nedbør. Verdens helseorganisasjon (WHO) har beskrevet klimaet på Costa Blanca som ett av de sunneste i verden.

De varmeste månedene i året på den spanske kystlinjen er juli og august med henholdsvis 29 og 27 grader i gjennomsnitt, mens januar med 11 grader i gjennomsnitt er den kaldeste måneden i året, etterfulgt av desember og februar med gjennomsnittlig 12 grader.  

Flest soltimer er det i juli med totalt 12 timer sol om dagen i gjennomsnitt, mens juni og august har nest flest solrike dager med gjennomsnittlig 11 soltimer per døgn. Det er færrest i november, desember og januar, som likevel har seks timer solskinn per dag.

Hvis du vil minske sjansene for å oppleve regn i ferien på det allerede veldig lite regnfulle Costa Blanca, bør du sikte etter juli og august, som i gjennomsnitt har beskjedne 6 mm regn, mens november med 42 mm regn i gjennomsnitt, topper den andre enden av skalaen.

Historie

Costa Blancas første menneskelige fortid forsvinner – som så mange steder i verden – i gjettingens tåke. Men man vet at det er funnet spor av menneskelig aktivitet nær området som går så langt tilbake som 29.000 år før vår tidsregning i form av hulemaleriene i Parpalló-hulen i Monduber-fjellene, nær Gandia, litt lenger opp langs kysten.

Siden ble området bebodd av iberiske stammer, fønikere og grekere, som for de to sistnevntes vedkommende etablerte handelsstasjoner i kystområdene.

Etter at de iberiske stammene, fønikerne og grekerne, kom romerne til området. Du kan fortsatt se spor etter romerne i Alicante, som romerne kalte Lucentum, og som i dag har et arkeologisk område på 30 000 kvadratmeter med romerske ruiner.

Etter romerne ble Costa Blanca-området hjemsøkt av forskjellige germanske stammer, blant annet gotere og vandaler, men det finnes nesten ingen fysiske spor fra deres opphold i området i dag.

Fra begynnelsen av det åttende århundre (år 718) og fire århundrer framover ble området kolonisert av maurene, som blant annet brakte godt utviklede vanningssystemer med seg til områdene ved kysten som var oppdyrket.

I moderne tid utmerket området seg sammen med resten av Valencia-regionen med en fremgangsrik landbrukssektor og en raskt voksende industri. I dag er det primært turismen som preger kystområdets byer, og som opprettholder områdets posisjon som et av Spanias mest populære destinasjoner for badelystne feriegjester.

Reiser til Spania

Les mer om Spania og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Spania her

Hva sier gjestene i Costa Blanca?

8,7
Gjesteanmeldelser
Basert på 67 anmeldelser