Reiser til Fuerteventura
4, 3, 2 og 1 ... Det høres ut som en nedtelling, men egentlig er det bare antallet øyer jeg besøkte på min forrige reise til Kanariøyene. Øygruppa består av totalt 7 søskenøyer, og hver av dem har sin helt egen personlighet. Fuerteventura er ikke et unntak - snarere tvert imot.
Det et hvert fall den øya som har satt seg best i min hukommelse, nettopp fordi den skiller seg mer ut enn de andre, og jeg gleder meg til å fortelle deg om det her, for hvis du er ute etter noen av Europas vakreste, bredeste og lengste strender er Fuerteventura stedet for deg. Velkommen til Fuerteventura med Escapeaway, vi har en lidenskap for reiser der du bor på håndplukkede hoteller og ferieleiligheter med karakter.
Fuerteventura er den neststørste av Kanariøyene. Den er hvert fall lang. En "sneip" som er over 100 km lang, og derfor nyter jeg innflyvningen her fra 5 kilometers høyde ekstra mye, for jeg får en god smaksprøve herfra på hva som venter meg på landjorden. Jeg kan nesten ikke vente på at flyet skal sette hjulene i bakken, for jeg vil ut og oppleve Fuerteventura ... NÅ :)
Europas Karibia – med stor K
Bare navnet høres eksotisk nok ut, og når jeg uttaler det elsker jeg å rulle litt ekstra på R-en - Fuerteventurrrrra :) Det har en karibisk smak, og det er absolutt ikke feil, for aldri før har jeg opplevd så kritthvite strender som er lengre enn jeg klarer å jogge fra ende til annen på en morgentur. Aldri før har jeg sett så krystallklart vann i så mange asurblå nyanser - det gjør nesten vondt i øynene å betrakte den klare blåfargen i kontrast mot den finkornede, lyse sanden.
Derfor er det faktisk mer regelen enn unntaket av gjester som velger Fuerteventura kommer for å bade, bade og bade - selv i vintermånedene. Her er det rikelig med plass til alle, store som små, og du får oppleve en helt spesiell type besøkende. Du kan få et par stikkord her:
De elsker vind i håret og jo større bølgene er, jo større blir smilene deres. Du ser dem ofte komme kjørende i en gammel folkevognbuss, da de trenger god plass i bilen til utstyret sitt.
Disse besøkende er naturligvis surfere. Surfere fra hele verden, unge og gamle, reiser nemlig til Fuerteventura for å utforske og utfordre bøljan blå. De er her året rundt da Fuerteventuras vær og vind kan tiltrekke havets sportsfolk både sommer og vinter. De siste årene har det faktisk blitt arrangert verdensmesterskaper her på øya, og under denne begivenheten summer det av liv langs kysten på den østlige siden av Fuerteventura.
Surfer’s paradise, men mitt paradis også …
Selv om jeg har landet flere tusen kilometer hjemmefra er det likevel noe hjemlig over øya, hvis vi ser bort fra ørkenlandskapet og de noe høyere temperaturene enn vi er vant til oppe i "det kalde nord". For her, midt i 35 graders varme, er det nesten som å stå og skue ut over havet fra en av svabergene langs Norges vestkyst. Hvorfor? Fordi Fuerteventura er "beriket" med en vestavind som de andre øyene ikke merker like sterkt, og derfor føler jeg meg hjemme allerede fra første sekund. Med "beriket" mener jeg at det bare er en fordel, for med så høye varmegrader her i juni er det en svært velkommen bris som får håret til å flagre til alle sider :)
Surfer eller ikke - Fuerteventura er mitt paradis også! Her er det plass til alle, og så lenge det bor en badeløve i deg vil du passe godt inn på øya utenfor Nord-Afrikas vestkyst.
Aktiviteter til lands og til vanns
Det finnes også andre muligheter for å oppleve og oppdage havet hvis du, som meg, ikke har mestret surfebrettet enda (les: ikke eier balanse). Blant mye annet er dykking, snorkling og båtturer ypperlige måter å utforske Fuerteventuras krystallklare vann på. Både sørpå ved Costa Calma, men også lengre nord ved Corralejo finner du atskillige muligheter for å få hjelp av profesjonelle aktører. Hør med resepsjonen på ferien, for de hjelper deg gjerne med både planlegging og bestilling.
Men det er ikke bare havet som byr på forskjellige fornøyelser. Sykling og fotturer er populære aktiviteter, og hvis du har riktig skotøy med deg i kofferten er det rikelig med muligheter for å finne varierte ruter på ferien din. Hvis du bestiller med guide kan du samtidig lære mer om øya - fra flora og fauna, vulkaner, aloe vera, landskapet og mye mer.
Andre forslag til opplevelser på din ferie
Ost, ost og mer ost – smak på Queso Majorero!
Et ordtak sier: Hvis du ikke har sett sola, hvis du ikke har tatt en svømmetur og solt deg på de kritthvite sandstrendene, hvis du ikke har tatt deg tid til å besøke høydepunktene og hvis du ikke har smakt Queso Majorero ... da har du ikke vært på Fuerteventura.
Så enkelt kan det sies, og det er ikke tilfeldig at nettopp Queso Majorero nevnes. Det er en geitost som finnes i mange varianter, og Fuerteventura har spesialisert seg på oster, på samme måte som andre regioner i Spania har spesialisert seg på viner og olivenoljer. Det finnes faktisk flere geiter enn mennesker på øya, så du får gode muligheter til å smake på øyas spesialitet; Queso Majorero.
I de fleste resturantene kan du setter tennene i retter hvor geitost brukes som en del av menyen. Du kan også reise med din leiebil og besøke en ekte landeiendom og smake på helt nylaget ost, eller du kan følge tredje mulighet: Besøk Museo del Queso Majorero, som ligger midt på øya ved byen Antigua.
Det sies å være et av øyas beste og mest moderne museer, med mange interaktive muligheter til å oppleve hvordan produksjonen foregår. Du kan se en ”virtuell melking” og barna kan også være med. Du blir guidet gjennom prosessen fra start til slutt uten selv å skulle røre en finger. Selv om det kan være veldig fristende, er det dog ikke mulighet for å smake, men hvis du kombinerer besøket med en smaking på én av øyas landbruk senere, så vil det jo være helt perfekt. Bare husk å planlegg før du drar avgårde, og hotellet er behjelpelig med å foreslå forskjellige muligheter.
Aloe vera – drikk det eller smør det på kroppen
Fuerteventura har noen meget karakteristiske former. Hvis du er i tvil om hvilke former jeg hentyder til, så kan jeg avsløre at det er vulkaner og landskapet omkring dem du skal få høre litt mer om. På grunn av den vulkanske aktiviteten under bakken er der ikke et fargestrålende og rikt planteliv rundt om på øya. Her er til gjengjeld uante muligheter for ’vidunderplanten’, som til gjengjeld har de beste vekstforhold sammen med det milde klimaet.
Som en kontrast til det ufruktbare landskapet med lavajord og de nesten ørkenlignende sandbankene, kan du oppleve nærmest endeløse marker med aloe vera, som er én av øyas største produksjonsvarer. Den vårgrønne fargen pynter i landskapet når du kjører rundt i din leiebil eller på din mountainbike, og mange steder er det langs veiene stilt opp boder med salg av aloe vera-produkter. En perfekt souvenir å ta med hjem, for Fuerteventura har spesialisert seg på alt fra shampoo, badesåpe, kremer, parfyme og til og med en drikkeklar, liten aperitif. Så gjør som Kleopatra – ta med deg aloe vera hjem, og du vil etter sigende komme til å se yngre ut: )
Saltmuseet og ’det hvite gull’ ved Salinas del Carmen
I gamle dager var utvinningen av salt en stor del av Fuerteventuras produksjon. Det kan du ved selvsyn oppleve ved å besøke saltmuseet, som ligger rett ved Caleta de Fuste, sammen med Salinas del Carmen, som er det eneste tilbakeværende salina (saltdepot) på øya. Her får du en historisk gjennomgang på museet, og du kan etter besøket kjøpe en liten pose salt med hjem. Utenfor kan du betrakte de små fjellene av det fineste salt, som står i kontrast til øyas ellers golde og til tider mørke landskap.
Når ekorn kan være en attraksjon i seg selv
Ja, du hørte riktig: ) Ekorn…hvem skulle ha trodd det – og så på Fuerteventura. Vi befinner oss midt ude i Atlanterhavet, og nærmeste kontinent er Afrika, og som bekjent har dette landet et rikt dyreliv, og én av disse artene lever altså i beste velgående på Fuerteventura, nemlig Barbary-ekornet. Så mens Afrika kan bryske seg med å ha sine Big Five, har Fuerteventura derimot sin ’Little One’.
De finnes hoppende rundt som oftest ved den sørlige enden av naturreservatet Betancuria; litt mer spesifikt har du koordinaterne her: 28°22'45.8"N 14°05'41.9"W.
Disse dyrene med det søte utseendet har blitt en attraksjon, og derfor ber myndighetene om ikke å mate dem, selv om det kan være vanskelig å motstå fristelsen. Men, siden de lever vilt, er det viktig at vi som besøkende ’ser, men ikke rører – eller mater’.
Stranden Playa de la Barca
Den nok mest ikoniske stranden, og den som du vil se på de fleste fotografier hjemmefra, er stranden Playa de la Barca litt sør for Costa Calma på Fuerteventura. Selv om ordet ’calma’ på spansk betyr ’rolig’ så er det nok det mest velbeskrivende navnet på dette området, for her får du vinn i håret på alle tidspunkter av døgnet. Faktisk er det nok det mest blåsete stedet på øya, men skjønnheten er til gjengjeld ikke til å ta feil av. Du vet at du truffet riktig med GPS-en når du ser mange kitesurfere suse frem og tilbake ute på havet. Sanden her minner nesten om pudder, så husk å ta badehåndklet med i vesken når du kjører på tur med leiebilen mot Playa de la Barca og Costa Calma – for det vil være synd å ikke stoppe opp og bruke god tid på å bruge en rum tid på å solbade og eventuelt vasse ved strandkanten.
Parque Natural de Corralejo
Dette naturreservatet strekker seg i sørgående retning fra byen Corralejo. Jeg må si at det er et unikt sted, og mitt eget kamera måtte overarbeide på den ellers korte tiden jeg vandret rundt her.
Akkurat som ved Costa Calma sydpå, kan det ved Parque Natural de Corralejo også være blåsete, men hvis du har planlagt å solbade her setter du bare pris på brisen, som har en behagelig og kjølende effekt.
Du kan leie solsenger og parasoller, og du skal være tidlig ute og ikke stå for sent opp om morgenen, da stranden her også er et yndet tilfluktssted for de lokale, som gjerne bruker Parque Natural de Corralejo som møtested med venner og familier i helgene.
Som å finne en nål i en høystakk
Med en øy som har så mye å by på, burde det være en enkel sak å finne hoteller og leiligheter på steder vi selv har lyst til å reise tilbake til på ferie. Men det skal faktisk vise seg å bli litt av en utfordring. For øya har et stort tilbud av store resorts, hvor det tilbys opphold med all inclusive og masser av underholdning fra morgen til kveld. Det er ikke en del av Escapeaways konsept, så selv om jeg på min tur til Fuerteventura besøker mer enn 20 hoteller, så er det under halvparten som er kommet gjennom nåløyet og som du kan velge mellom her på hjemmesiden – til gjengjeld er dette alle steder som jeg selv gleder meg til å besøke igjen, og ikke minst; først og fremst å by deg velkommen som gjest på en øy som skiller seg ut fra de fleste andre øyene du tidligere har besøkt.
Slik booker du reisen til Fuerteventura med Escapeaway
Benytt søkemaskinen på toppen av siden til å søke blant håndplukkede og utvalgte hoteller på Fuerteventura med gode anmeldelser. Kombinér hotellet med en billig flybillett med rutefly fra Gardermoen, Bergen, Trondheim, Stavanger eller Kristiansand, supplér evt. med en leiebil og få det hele samlet i en pakkereise til Fuerteventura , som er sikret av Reisegarantifondet. Hideaways AS er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den til enhver tid nødvendige garanti. Simpelt og fleksibelt - slik er en ferie med Escapeaway.
Mange hilsner
Marie
>> Les også om reiser til Tenerife
>> Les alt om våre billige reiser til De Kanariske Øyer
Reisemål på Fuerteventura
Populære hoteller på Fuerteventura
- Nærmeste flyplass: 80 km
- Nærmeste strand: ca. 350 m
- Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
- Nærmeste flyplass: 41 km
- Nærmeste strand: ca. 700 m
- Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
- Nærmeste flyplass: 66 km
- Nærmeste strand: ca. 400 m
- Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Severdigheter
Jeg har valgt ut noen få av de severdighetene som du har mulighet for å oppleve på din ferie på Fuerteventura. Beskrivelsen er utelukkende ment som en inspirasjon til reisen din, og det tas forbehold om fakta-feil. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter i Spania, anbefaler jeg deg å lese vår blogg om reiser, hvor du kan finne spennende artikler om mange av våre reisemål i Spania. God fornøyelse og god reise!
Parque Natural de Corralejo
Parque Natural de Corralejo, som ligger på den nordlige delen av øya, er et beskyttet naturområde på opptil 2600 hektar, som ble erklært naturpark i 1994. Nasjonalparkens spektakulære sanddyner, som er de største på Kanariøyene, er også en av de mest populære severdighetene på øya.
Betancuria
Betancuria, som ligger på den vestlige delen av øya, er i dag en liten landsby kun omkring 800 innbyggere, men var en gang øyas – og Kongeriket De Kanariske Øyers hovedstad. Det forble Fuerteventuras hovedstad helt inntil 1834.
Byen ble grunnlagt av den franske oppdagelsesreisende Jean de Béthencourt og den franske korsfareren Gadifer de La Salle i 1404. Den ble tildelt et bispedømme av pave Martin V i 1424, men bispedømmet varte bare 7 år, frem til 1431.
Det er fortsatt spor fra Béthencourt tid, blant annet i form av den fransk-gotiske Parroquia Matriz de Nuestra Señora de la Concepción, også kalt Parroquia de Santa María de Betancuria, som oppført etter ordre fra Béthencourt i 1410.
Las Penitas
Las Peñitas er en rekke fjell- og klippeformasjoner, som ligger på vestsiden av Fuerteventura, og en av de mest interessante og vakre naturopplevelsene på øya.
Fjellene er dannet dypt i havet for ca 120 millioner år siden og utgjør de eldste fjellene på Kanariøyene. Stedet brukes primært som et unikt utsiktspunkt for besøkende, som blant annet kan se ut over en liten sjø omgitt av lokale planter midt i det ørkenaktige landskapet, men området rommer også hele 30 klatreruter med varierende vanskelighetsgrad, noen opptil 40 meter lange.
Cueva del Llano
Cueva del Llano, som ligger nord for Villaverde i kommunen La Oliva, er en hule – eller et vulkansk rør – som har blitt fylt med store mengder sedimenter i tusenvis av år. Det har etterlatt en rekke fossiler, som kan hjelpe oss til å få vite hvordan Fuerteventura var i oldtiden; blant annet viten om øyas klima
Hulen er ikke i seg selv et spektakulært syn (som for eksempel La Cueva de Los Verdes på Lanzarote – les mer om dette under destinasjonen Lanzarote), men stedet tilbyr guidede turer som introduserer besøkende i de geologiske aspektene ved Fuerteventura , og dels på utstillinger som gir et innblikk i dannelsen av Fuerteventuras fauna og selve grottens tilblivelse.
Som en kuriositet kan det nevnes at grotten er vert for en liten edderkopptype, kalt maioreus randoi, som ikke finnes noe annet sted i verden.
Informasjon og fakta
Her har jeg samlet noe fakta og informasjon om Fuerteventura, for eksempel regionens geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspirasjon til din ferie på Fuerteventura. Beskrivelsen er utelukkende ment som en inspirasjon til reisen din, og det tas forbehold om fakta-feil. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til din reise, anbefaler jeg å besøke vår blogg. Der finner du spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!
Geografi og befolkning
Fuerteventura ligger i Atlanterhavet, kun ca. 100 kilometer fra den afrikanske kysten, er den nest største øya av Kanariøyene, med et samlet areal omtrent som Senja. Den er 100 kilometer lang og 31 kilometer bred, og er berømt for sine lange sandstrender, som er de lengste du kan finne på Kanariøyene. Det er hele 152 sandstrender på øya – og hele 50 kilometer av øyas kystlinje består av fin hvit sand.
Øya har omkring 75.000 innbyggere, og litt over en tredjedel bor i øyas hovedstad Puerto del Rosario. Som de andre øyene i øygruppa har Fuerteventura opplevd befolkningsvekst i takt med at turismen har vokst fra 1980-tallet og frem.
Klima og vær
Fuerteventuras klima er (hovedsakelig) tropisk og blir av og til betegnet som «en evig vår». Den høye årlige gjennomsnittstemperaturen betyr at du kan feriere på øya om vinteren, og selv da føle at det er like varmt (eller varmere) som en norsk vår- eller sommerdag.
Fra tid til annen kommer det kraftige vinder fra Sahara på det afrikanske kontinentet mot øya, noe som muligens har gitt opphav til øyas navn, men vinden blir som regel bremset ned, før den når over havet. Derimot er øya noen ganger hjemsøkt av en annen vind med navnet Calima, som kommer til øya fra sørvest, og som kan forårsake høyere temperaturer, tørr luft og lavere sikt.
Den varmeste måneden på øya er august med et gjennomsnitt på 24,6 grader (gjennomsnittstemperatur), mens den kaldeste måneden er januar med en gjennomsnittstemperatur på 17,6 grader, noe som tilsvarer dagtemperaturen i tiden mellom mai og juni i Danmark.
Historie
Fuerteventuras første beboere antas å ha kommet reisende fra Nord-Afrika og bodde i huler og grotter rundt omkring på øya. I det 11. århundre f.Kr. ble øya bosatt av fønikere, som også inntok naboøya Lanzarote. I de følgende århundrene var øya utsatt for spansk og portugisiske oppdagelses- og erobringstokter, noe som resulterte i slavehandel med øyas lokalbefolkning. Øya ble også inntatt av maurene på et tidspunkt i denne perioden.
I 1405 inntok den franske oppdagelsesreisende Jean de Béthencourt øya, sammen med den franske korsfareren Gadifer de La Salle, på vegne av Castillas krone. Jean de Béthencourt hadde på det tidspunktet allerede okkupert naboøya Lanzarote i 1402 (les mer under destinasjonen Lanzarote). Béthencourt og La Salle grunnla byen Betancuria, som ble oppkalt etter Béthencourt og som i en overgangsperiode var hovedstaden på øya. I 1425 etablerte pave Martin V et bispedømme her, for alle Kanariøyene, med unntak av Lanzarote.
I de følgende århundrer ble øya gjenstand for franske, engelske og spanske invasjoner, samt en lang rekke piratangrep, hvorav de engelske piratangrepene i 1740 – som en konsekvens av den anglo-spanske krigen i 1739 er den mest beryktede.
I 1912 oppnådde Kanariøyene retten til selvbestemmelse. Og i 1927 ble Fuerteventura og Lanzarote en del av provinsen Gran Canaria.
På 1960-tallet begynte masseturismen å komme til øya, og det skapte grunnlaget for senere økonomisk utvikling og befolkningsvekst.
Reiser til Spania
Les mer om Spania og finn inspirasjon til din neste reise her
Andre linker
Les på bloggen
Finn tips og inspirasjon til din neste ferie på bloggen