Reiser til Gran Canaria

Før du leser videre, vil jeg be deg glemme alt du vet om Gran Canaria. Jeg vil ikke kaste bort tiden din på historier om turister, store strandhoteller og suvenirbutikker. For det finnes nemlig et Gran Canaria som mange (heldigvis) ikke har oppdaget ennå. Velkommen til Gran Canaria med Escapeaway – vi er spesialister på reiser til Gran Canaria i Spania, der du bor på håndplukkede hoteller og feriehus. 

Mitt Gran Canaria er fylt med flotte fjellandskap, sjarmerende, hvite småbyer i fjellene, bananplantasjer og hyggelige kafeer og restauranter med kanarisk mat og velsmakende, spansk tapas. 

Jeg besøkte Gran Canaria i januar, og øyas beliggenhet utenfor grensen mellom den marokkanske kysten og Vest-Sahara gjør at det selv på den tiden av året var temperaturer på 20-25 grader på dagtid. Det var da underholdende at min spanske reisefelle Antonio flere ganger nærmest skalv av kulde når termometeret en sjelden gang snek seg under 20 grader. "Get in the car, señor, it's cold outside and we have to move on". Denne meldingen kom kjapt de par gangene det ble litt kaldt. Spesielt da vi kom opp i fjellene, der det naturlig nok ofte er litt kaldere. Jeg kan forestille meg at det faktisk er veldig forfriskende om sommeren når det er stekende hett nede ved strendene. 

Sørlige Gran Canaria

Den sørlige delen av Gran Canaria, med Playa del Inglés som den mest kjente destinasjonen, er der du finner de beste strendene, men også flest turister. At det er mange mennesker ville nok aldri stoppet meg fra å tilbringe en dag eller to på stranden, da det er et must for meg når jeg drar på ferie på Gran Canaria. Det er også her i "Syden" at du finner de skandinaviske feriekoloniene, der Puerto Rico har vært favoritten blant mange gjester fra Norden i flere tiår. 

Las Palmas

Las Palmas de Gran Canaria er øyas største by med en befolkning på rundt 383 000 fastboende, så det er ikke bare en by som sover når turistene ikke er der. Det er liv året rundt med masse butikker, restauranter og barer, for ikke å glemme den kjente 4 kilometer lange stranden med sin tilhørende promenade; Playa de las Canteras. 

>> Les mer om reiser til Las Palmas her

Nordlige Gran Canaria

På den nordlige delen av øya er landskapet meget barskt, og her fornemmer du tydelig at du befinner deg på en vulkanøy. Men den barske naturen er også fascinerende, for variasjonen mellom de karrige kystlinjene og det frodige innlandet skaper flotte kontraster på meget korte avstander. Øyas nordlige del tiltrekker seg derfor feriegjester på jakt etter aktive ferier, vandreferier eller bare naturlige omgivelser som skapt for å slappe av i. 

Det er naturen som, etter min mening, er den største attraksjonen på nordlige Gran Canaria, og det er også her fergen til Tenerife legger til, nærmere bestemt i Agaete. Det var vanskelig for meg å ikke hoppe om bord da vi spiste lunsj i Agaete, for på vei nord nedover fjellene kunne vi se Tenerife og Teide i horisonten, noe som ifølge Antonio ikke er et syn man får gleden av hver dag. 

Men nå var det Gran Canaria som sto i fokus, og Tenerife ble raskt glemt.

I de kanariske fjellene

La meg krype til korset med en gang og erkjenne at jeg ikke får nok av å kjøre opp og ned langs snirklende fjellveier – og det er samme for meg hvor jeg ender opp. Jeg stopper alltid et par ganger underveis for å nyte utsikten – det er mye flott utsikt på Gran Canaria! På ferden vår gjennom fjellene kjørte vi både mellom karrige landskaper, små palmekledde oaser og hvite landsbyer som Fataga, San Mateo og Tejada, så kameraet ble flittig brukt.

I Fataga stoppet Antonio og jeg for en kopp kaffe på en av de lokale kafeene, etterfulgt av en liten byvandring der vi blant annet ble invitert inn på byens bakeri, som ikke ligner på bakeriene vi har hjemme. Her er det ikke flotte montre og unødvendig utsmykning. Du trer direkte inn i bakeriet der det står et bord med bakverket oppstilt uten for mye dilldall. Men det gjelder å ikke la seg narre, for bakeren behøver ikke å gjøre så mye ut av det visuelle da kakene smaker fantastisk, noe de lokale selvfølgelig allerede vet. 

Finnes det hideaways på Gran Canaria?

Javisst, massevis! Men de ligger ikke i nærheten av de populære destinasjonene tett på strendene. De ligger hovedsakelig i fjellene og på øyas sentrale og nordlige del. Jeg synes strendene på Gran Canaria er fantastiske, men jeg gleder meg alltid til å komme opp i fjellene etter en lang dag med sol og strand. I fjellene er det ro, deilig natur, lokalt preg og – naturligvis – fantastiske hideaways. Har du lyst til å oppleve Gran Canaria fra en ny vinkel? Ta en titt på våre håndplukkede hideaways nedenfor

Jeg vil ønske deg en riktig god ferie på Gran Canaria med Escapeaway!
Hilsen Mikkel

Besøk Mikkel Krohne-Sørensens profil på Google

 

Bestill din reise enkelt og trygt online, eller få et tilbud

Hos Escapeaway finner du reiser til Gran Canaria i Spania med unike ferieboliger og hoteller. Book din pakkereise online med prisgaranti, inkl. hotell, flyreise og leiebil eller transfer tur/retur fra flyplassen. Ønsker du selv å arrangere reisen til et av reisemålene på Gran Canaria kan du naturligvis også bare bestille ditt hotellopphold gjennom Escapeaway.

Dersom du vil oppleve enda mer av denne delen av Spania, sender vi gjerne et tilbud på en reise skreddersydd helt etter dine ønsker, hvor du leier bil og kjører rundt mens du bor på flere hoteller underveis. Du kan lese mer om forslag til rundreiser i menyen under reisetema.

>> Les også om reiser til Fuerteventura
>> Les også om reiser til Lanzarote

Reisemål på Gran Canaria

 • Gjesteanmeldelser 7,4
  Playa del Ingles
  33 hoteller
  Playa del Ingles på den solfylte øya Gran Canaria byr på en stor sandstrand, moderne hotellkomplekser og et yrende natteliv. Alt i alt et sted som er perfekt for en ferie hvis du er ute etter sol og moro.
 • Gjesteanmeldelser 8,4
  Puerto Rico
  29 hoteller
  Puerto Rico er den mest solrike byen på sørsiden av Gran Canaria. Her finner du en deilig feriestemning med praktfulle sandstrender, en vakker havn og et stort utvalg av aktivitetstilbud, blant annet en utendørskino som har åpent hele året ... og den vakre Amadoresstranden. Les mer
 • Maspalomas
  17 hoteller
  Maspalomas på Gran Canaria er en ørken kjent for de gylne sanddynene, og med den fantastiske stranden er det et eldorado for strandløver. Her ligger også Maspalomas Dunes naturreservatet som er vel verdt et besøk.
 • Gjesteanmeldelser 8,0
  Las Palmas
  10 hoteller
  "Hovedstaden" av Kanariøyene, Las Palmas, er en by som har masse å glede seg over, som gode shoppingmuligheter, vakre strender, spennende museer, en avslappet Atlanterhavsstemning og mange festivaler gjennom året. Et perfekt sted å kombinere ... en by- og bade-ferie. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 7,6
  San Agustin
  8 hoteller
  Gran Canarias eldste feriested San Agustin ligger på øyas sørkyst, øst for den berømte Playa del Inglés. Her er to lange og familievennlige strender med finkornet mørk lavasand. Byen er stille og ligger praktisk til for familier med barn, kort ... avstand fra flyplassen. Les mer
 • Meloneras
  5 hoteller
  Meloneras er stilrent og sofistikert, med vakre omgivelser, en lang sandstrand, gode resturanter og mange gode aktivitetsmuligheter for hele familien. Meloneras ligger ganske tett på Maspalomas hvis man søker et mer livlig natteliv.

Populære hoteller på Gran Canaria

Spania, Kanariøyene, Gran Canaria, Puerto Rico
9,3
Fantastisk
238 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 48 km
 • Nærmeste strand: ca. 550 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Spania, Kanariøyene, Gran Canaria, Playa del Ingles
8,7
Meget bra
3496 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 31 km
 • Nærmeste strand: ca. 750 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Spania, Kanariøyene, Gran Canaria, Playa del Ingles
9,1
Fantastisk
1345 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 32 km
 • Nærmeste strand: ca. 300 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Severdigheter

Her har jeg valgt et lite knippe av severdighetene du kan oppleve på din ferie på Gran Canaria. Beskrivelsen er utelukkende ment som inspirasjon til din reise, og det tas forbehold for faktuelle feil. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter på Gran Canaria anbefaler jeg deg å reisebloggen vår, der du kan finne spennende artikler om Gran Canaria og våre andre reisemål. God fornøyelse, og god reise!

Las Palmas

Las Palmas er det nærmeste man kommer en skikkelig storby på Kanariøyne. Byen er med sine 400 000 innbyggere Spanias niende største by og rommer nesten halvparten av øyas innbyggere – og over en femtedel av den samlede befolkningen på Kanariøyene. 

Men byen byr ikke bare på atlantisk storbyliv. Hvis du er glad i å bade mangler det ikke muligheter i Las Palmas – byen har nemlig hele fire attraktive strender: Playa de Las Canteras, Playa de Las Alcaravaneras, Playa de la Laja, og Playa del Confital. Den største av dem, Playa de Las Cateras, strekker seg over mer enn tre kilometer. 

Byen er også kjent for sitt klima, som ifølge et klimatologisk studie utført av den amerikanske klimatologen Thomas Whitmore fra Syracuse University i USA, utgjør verdens beste klima. Nå er det vanligvis en subjektiv sak hvilket klima man liker, men med en årlig gjennomsnittstemperatur på mellom 20 og 23 grader på dagtid og 17 på natten, og badetemperatur på rundt 19 og 23 grader (avhengig av årstid), og et sted mellom 6 og 10 soltimer per dag (igjen avhengig av årstid), er det kanskje ikke så rart at Las Palmas ligger på topp.

Blant byens største severdigheter er Museo Canario, som huser unike arkeologiske objekter og et bibliotek med over 60 000 verker om Gran Canaria, Casa Museo Pérez Galdós, den berømte spanske forfatteren Benito Pérez Galdós' fødehjem, det maritime museet, det atlantiske senteret for moderne kunst, og ikke minst Casa de Colón i bydelen Vegueta, som er et vitnesbyrd om da Colombus la anker i Las Palmas' havn på vei til Amerika i 1492 – og også stakk innom byen på vei tilbake fra Den nye verden (som allerede var oppdaget for lenge siden). 

I tillegg byr byen på en rekke sjarmerende og vakre plazas (torg) som blant annet inkluderer Plaza de España, Plaza de la Feria, Plaza de Las Ranas og Plaza Santa Ana, samt fem parker, deriblant palmekledde Parque San Telmo. 

Dunas de Maspalomas

Dunas de Maspalomas er et naturreservat som ligger mellom Maspalomas og Playa del Inglés på den sørlige delen av Gran Canaria, og er en av de mest populære turistattraksjonene på øya med sine spektakulære sanddyner tett på stranden. 

Den 4,5 kvadratkilometer store sandørkenen utgjør den mest ekstraordinære naturdannelsen på Gran Canaria, da det har oppstått i takt med at sand har blitt blåst til området fra Sahara-ørkenen, som ligger rundt 250 kilometer fra øya. En ting som er verdt å bite merke i hvis du besøker området, er at sanddynene skifter form i løpet av dagen takket være vinden. 

Dunas de Maspalomas er ikke bare et spektakulært syn, men også et flott sted å bade og ligge på stranden, samt besøke det gamle fyrtårnet. 

Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo

Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo, som er hele det litt kompliserte navnet på Gran Canarias botaniske hage, er oppkalt etter den fremsynte spanske historikeren, botanikeren og etnografen José de Viera y Clavijo, som ikke bare skrev en omfattende historisk avhandling om Kanariøyene med tittelen Historia de Canarias, men som også forsøkte å anlegge en botanisk hage på Kanariøyene på slutten av 1700-tallet. 

Ideen med å anlegge en botanisk hage på Kanariøyene ble først realisert i 1952, da den svensk-spanske botanikeren Erik Ragnor Svensson bestemte seg for å videreføre arbeidet med Viera y Clavijos visjon, og etter flere års jakt på et egnet sted forelsket han seg i en bratt skråning i nærheten av Tafira Alta med et fossefall og huler i klippen. Hagen ble offisielt åpnet i 1959 med Svensson som dens første direktør, en stilling han ivaretok frem til sin tragiske død i en trafikkulykke i 1973. 

Hagen består av 10 hektar land med rundt 500 endemiske plantearter som er fordelt på forskjellige enheter i hagen. For eksempel er det en enhet med navnet Jardín de Cactus y Suculentas (Hagen for kaktus og sukkulenter), en annen med navnet El Jardín Escondido (Den skjulte hagen) med sitt drivhus, El Pínar (Arboret) og Bosque de Laurísílva (Laurbærskogen) som rommer trearter som eksisterte på øya før spanjolene koloniserte den og gjorde innhogg i den opprinnelige skogen. La Fuente de Los Sabios (De vises kilde) er der botanikere som oppdaget og klassifiserte Kanariøyenes flora blir minnet. 

I tillegg til selve hagen rommer den botaniske hagen også en kafeteria, et laboratorium, et bibliotek, et herbarium, en frøbank for rundt 400 av de 500 endemiske planteartene som finnes i hagen, og et nyhetsmagasin med tittelen Botánica Macaronésica

Den botaniske hagen ligger på den nordøstlige delen av Gran Canaria, rundt 7 kilometer sørvest for hovedbyen Las Palmas, men det er dårlig skiltet dit, så det kan være vanskelig å finne frem til den. Det ligger også i hellende terreng, noe man bør være obs på dersom man er dårlig til beins. Til gjengjeld er det gratis å besøke den året rundt – noe man absolutt ikke skal ta for gitt i disse dager. 

Roque Nublo

Roque Nublo, som betyr "Klippe i skyer" på spansk, har blitt en av Gran Canarias mest berømte kjennetegn med sin fantastiske utsikt og sin geologiske historie. På gode dager med klart vær har man utsikt helt til den 3718 meter høye vulkanen Pico del Teide på naboøya Tenerife fra toppen av platået. 

Den består av en monolitt, det vil si en meget stor stein løsrevet fra et fjellstykke, som i dette tilfellet er 80 meter høy. Steinen ligger på Gran Canarias nest høyeste fjell, som er hele 1813 meter høyt. Fjellet ble skapt ved et vulkanutbrudd for rundt 4.5 millioner år siden og er omgitt av naturreservatet Monumento Natural del Roque Nublo, og er en del av den 263 kvadratkilometer store naturparken Parque Rural del Nublo. Cirka fire kilometer mot øst ligger det 1949 meter høye Pico de las Nieve, som er øyas høyeste fjell. 

Roque Nublo ligger i municipiet (kommunen) Tejada, og kan nås med en fottur fra et nærliggende parkeringsområde, en tur som for de fleste vil ta ca. 30 minutter. Parkeringsområdet kan nås med både leiebil, taxi og buss fra hovedbyen Las Palmas. Vær oppmerksom på at det er litt lengre til toppen enn det er angitt på skiltet på parkeringsplassen. Husk å ta med vann og godt fottøy, og dra helst opp dit på klare, vindstille dager da det gir best mulig utsikt. 

Lær mer om Gran Canaria

Her har jeg samlet litt fakta og informasjon om Gran Canaria, som regionens geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspirasjon til din ferie på Gran Canaria. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til din reise anbefaler jeg deg å besøke bloggen vår, der du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Øya Gran Canaria ligger langt ute i Atlanterhavet, rundt 150 kilometer fra den afrikanske kysten og rundt 1350 kilometer fra det europeiske fastlandet. Øya er en del av øygruppa Kanariøyene, som består av syv større øyer, som i tillegg til Gran Canaria inkluderer Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, La Gomera og El Hierro, samt seks mindre øyer ved navn La Graciosa, Alegranza, Isla de Lobos, Montaña Clara, Roque del Este og Roque del Oeste. 

Øygruppa utgjør en av Spanias 17 autonome regioner, og har en forholdsvis stor grad av autonomi i henhold til den spanske grunnloven. Samtidig utgjør øygruppen en del av EUs såkalte "ytterste periferi", som betegner de europeiske regionene som er fullt gyldige medlemmer av EU ( i dette tilfellet fordi regionen er en del av Spania), men som geografisk ligger utenfor det europeiske kontinentet. 

Gran Canaria er den nest mest befolkede øya i øygruppa (etter Tenerife) med rundt 838 397 innbyggere, noe som utgjør omtrent 40 % av hele øygruppas befolkning. Øyas hovedby, Las Palmas, er også øygruppas største by med rundt 384 000 innbyggere. I tillegg er Las Palmas, sammen med Tenerifes hovedby Santa Cruz, Kanariøyenes hovedstad. 

Gran Canaria er delt inn i 21 såkalte municipios, det vi på norsk ville kalt kommuner, derav den sørliggende municipo San Bartolomé de Tirajana er den arealmessig største, mens den nordlige municipo Firgas har minst areal på øya. Generelt ligger de store municipos på Gran Canaria på den nordlige og nordøstlige delen av øya.

Klima

Gran Canaria har et – spesielt for oss nordmenn – fantastisk klima, da det nesten aldri blir skikkelig kaldt og sjeldent ekstremt varmt. 

De varmeste månedene på øya er august og september med en gjennomsnittstemperatur på 24 grader, etterfulgt av oktober og juli med 23 grader i gjennomsnitt. De kaldeste månedene er januar og februar med 18 grader i gjennomsnitt, noe som sett med norske øyne ikke er spesielt kaldt. Det er naturlig nok kaldest inne på øya og i de fjellrike områdene, der nettene fort kan bli ganske kalde, mens langs kysten blir det sjelden kaldere enn 10 grader om nettene på vinterstid. 

Hvis det ikke skulle være nok med disse lufttemperaturene vil nok badetemperaturene – i mange tilfeller – være veldig fristende: i august ligger havtemperaturen i gjennomsnitt på hele 26 grader, mens juli og september følger etter med gjennomsnittlig 24 grader. Januar og februar med 14 og 13 grader i gjennomsnitt er de kaldeste månedene å bade på øya. 

Det er generelt veldig lite nedbør på Gran Canaria, med vintermånedene som de mest regnfulle. Januar og februar ligger på nedbørstoppen med 30 mm i gjennomsnitt, mens øya i hele syv av tolv måneder har en gjennomsnittlig nedbør på knappe 10 mm, fra april til og med oktober. 

Til gjengjeld er det masse sol med 13 soltimer i gjennomsnitt per dag i juli, 12 soltimer i juni og 11 soltimer i både mai og august. Selv i de minst solrike månedene, januar og desember, er det 7 soltimer i gjennomsnitt. 

Hva sier gjestene på Gran Canaria?

7,9
Gjesteanmeldelser
Basert på 163 anmeldelser