Reiser til Lanzarote

29° 2' 48.6738", -13° 35' 23.9028" – nøyaktig ved disse kordinatene finner du Lanzarote, den langstrakte øya midt i øygruppen Kanariøyene et par hundre kilometer fra det afrikanske fastlandet. Øya har virkelig trollbundet meg med alle sine vakre farger. Vannet er asurblått, bakken skifter mellom finkornede sanddyner til noe som likner på et "eksotisk månelandskap" i alle former og størrelser. Fauna og flora med vinranker, kaktuser, palmer og aloe vera-planter komplimenterer landskapet med sine vårgrønne farger. De typiske husene og gårdene er velholdte med deres karakteristiske, hvite fasader. 

Velkommen til Kanariøyene med Escapeaway: Vi er spesialister innen reiser der du bor på håndplukkede hoteller og i ferieleiliheter med karakter.

Dermed er Lanzarote helt unik og minner ikke om noen annen øya som jeg personlig har besøkt. Det må være alle fotografers ønskedrøm å knipse seg rundt Lanzarote, for her er det virkelig noen helt unike - ja kanskje til og med utenomjordiske - landskaper, som ikke likner noe annet i Europa. Å ankomme på Lanzarote er som å komme til en annen verden. Riktignok har turismen fått fotfeste langs kysten, men man kan da ikke dømme den store, internasjonale "fanskare" som hengir seg til den lille Atlanterhavsøya. Så snart du beveger deg en smule vekk fra allfarvei derimot, så åpner det seg et nytt og uspolert Lanzarote, som gir meg en fornemmelse av å være den første turisten som har vært på disse kanter.  

Nettopp kombinasjonen av noe autentisk og orginalt som en kontrast til 'kyst-sivilisasjonen' og byer med et internasjonalt preg er viktig for meg. Dermed kan du selv bestemme hvilken type ferie du ønsker deg: ved vannet, i byen eller på landsbygda.

Hos Escapeaway kan du selv bestemme hvordan du ønsker å reise. Vi har avreise hver dag og du kan da kombinere en uke eller 10 dagers ferie med to eller flere hideaways, hvis du ønsker en annerledes ferie, der du vil oppleve flere områder på én og samme ferie. For denne type multifunksjonelle ferien er Lanzarote perfekt: Her kan du velge å bruke halve tiden på vandring, sykkelturer og vinsmaking på et lite autentisk hotell, og den andre halvdel kan være fullstendig avslapping ved kysten - hvor alt du trenger er badetøy og solkrem - mens du bor på en av våre tradisjonelle "badeferie"-hoteller. 

De aller fleste hotellene er konsentrert på den østlige siden av øya fra Playa Blanca i syd til Orzola i nord. De mest kjente feriebyene er i Puerto del Carmen, Arrecife og Costa Tequise. Flyplassen ligger litt syd for Arrecife, som ligger ut mot havet på den sentrale delen av østkysten. Det blir dermed en relativt kort reise med enten leiebil eller buss fra flyplassen til ditt hotell - selv om du skulle bo på landsbygda på en av de mer autentiske hotellene.


Hva må du få med deg på Lanzarote?

Papagaya-strendene

Disse strendene ligger i små bukter med det mest krystallklare vannet og har lyse sandkorn, i motsetning til de mer typiske aske-sorte strendene på Lanzarote. Det at disse strendene skiller seg noe ut fra mengden skyldes at de ligger i et fredfult og uberørt område - det er heller ikke "forstyrrende hoteller" lands strandkanten. Dette gjør også at det er svært få turister og grunnen til at du ikke kan leie en solseng eller parasoll (det gir en mer naturlig og autentisk stemning på stranda etter min mening).

Lavaklippene ved Los Hervideros

Havet har gjennom århundrene formet de mange lavaklippene langs Lanzarotes bratte kyst. Los Hervideros er intet unntak og er virkelig verdt et besøk. Her får du se naturkreftene med egne øyne, hvordan havet har gått sammen med lavaen til å forme disse helt unike klippeformasjonene. Faktisk kalles Los Hervideros for "Djevelens gryte" blant de lokale: Inni de naturlige grottene kan man ofte høre "musikken" av at bølgene møter klippeveggene, som gir en veldig spesiell lyd. Denne konserten er blitt en attraksjon for øyas mange besøkende.

Saltmarkene Salinas de Janubio

Salt, salt og atter salt. Kjører du til Salinas de Janubio kan du oppleve Lanzarotes største, og naturlige saltreserve. For noen århundrer siden var salt et livsviktig konserveringsmiddel for råvarer og ble derfor kalt "det hvite guld". Lanzarote endte med å tjene godt på å eksportere mye av saltet til de øvrige delene av Spania. Eventyret sluttet derimot da køleskapene og fryserene kom på markedet, men i dag kan du fortsatt se og oppleve den gamle inntektskilden og råvarelageret.

Kunstverket Monumento al Campesino

Monumento al Campesino befinner seg geografisk midt på øya. Det var Cécar Manrique som konstruerte monumentet og det er laget av gamle vannbøtter fra fiskebåtene. Formålet med kunstverket er å hedre øyens daverende, lokale bønder. Monumentet forestiller bonden med sine to trofaste hjelpere, nemlig muldyret og dromedaren. 

Museet Centro de Vistantes

Tillat deg selv å sette av tid i kalenderen for å oppleve vulkanene, hvor du kan gå ned på en audio-visuel tur. I midten av lavalandskapet ligger et moderne museum, hvor de tar deg med tilbake i tid for å gi bakgrunsinformasjon om de kanariske øyene, om vulkanen og ikke minst om Timanfaya nasjonalpark. I underetasjen er det tilrettelagt for en mindre kinosal, hvor du kan se film av vulkaner og derretter oppleve et iscenesat vulkanutbrudd. 

Parque National de Timanfaya

Timanfaya nasjonalpark er nok Lanzarotes mest populære severdighet. Otte landsbyer ble begravet i lava og aske i dette området i løpet av 1700-tallet, da det var hyppig vulkansk aktivitet over en periode på seks år. Resulatet ble et forbløffende og nesten bissard landskap. Faktisk var det ikke mindre enn 150 aktive vulkaner i området, og selv den dag i dag vil man kunne si at du går på den gloende magmaen, ettersom den strømmer gjennom gruveganger bare seks meter under jorden, hvor temperaturen kan være opp til 400 grader. Av denne grunnen er dette området alltid varmere enn andre steder på øya - varmen nedenfra kan føles på bakken! 

Landsbyen Uga og de pukkeryggede 

Hver kveld kommer en flokk dromedarer spaserende til landsbyen Uga. De har vært på vandring til Timanfaya nasjonalpark, og du kan bli med neste dagstur! På dromedarryggen kan du oppleve både nasjonalpark og den lille piktoreske landsbyen Uga. Uga har en helt unik byggestil som stammer fra det afrikanske kontinent og er full av små, hvite hus, palmetrær og en liten kirke i sentrum av byen. Og så er den for øvrig, kjent for dets røkte laks som selges i alle restauranter og på alle gatehjørner. 

Marked i den gamle hovedstaden Teguise

Teguise Lanzarotes hovedstad frem til 1852. Det vil du fort oppdage på et besøk til byen for her står fortsatt mange av de små pallasene og herskapene til øyas fyrster. I dag er det derimot helt andre grunner til at folk fra fjern og nær besøker denne byen. Mellom de noble bygningene holdes det nemlig et marked hver søndag hvor mer enn 400 små og store salgsboder settes opp, til stor begeistring for lokale så vell som turister. 

Fundación Cécar Manrique 

Lanzarotes tidligere og mest kjente kunstner og arkitekt Cécar Manrique  (1919-1992), kom tilbake til øya fra USA i 1968 for å arbeide på et nytt prosjekt som skulle forbinde naturen og arkitekturen, i sentrum av et av lavalandskapene på Lanzarote. Mens Cécar fortsatt levde ble hans tidligere hjem i utkanten av landsbyen Tahiche omdannet til et lite museum. Dette huset kan du fortsatt besøke og lære mye mer om hans verker opp gjennom tidene. 

Museo agricola ’El Patio’

Dette landbruksmuseet på kanten av Tiagua er verdt en stopp. Denne tidligere jorbrukseiendommen, som har vært eid av den samme familien siden 1700-tallet, er i dag et musum som viser et utsnitt av historien og utviklingen på Lanzarote. På dette museet får du innsikt i Lanzarotes landbrukshistorie, hvordan dyrene var en viktig næringsvei for mange og ikke minst å høre mer om arkitekturen og byggestilen for denne typen eiendom.  

Grotten Jameos del Agua

Denne bukten og grotten er enda en severdighet på Lanzarote. Inne i grotten er det nemlig en liten innsjø som geografisk ligger under havets overflate. Den karakteristiske alibino-krabben holder til her, og er nesten vært synet i seg selv. Her er det også innrettet en liten kafé og litt lenger inn i grotten er det et 'naturlig auditorium' som har en perfekt akustikk. Her avholdes konferanser og forskjellige arrangementer opp gjennom året.  

Mirador del Rio

Cécar Manrique har satt dype spor på øya i løpet av sitt liv. irador del Rio er nok et eksempel på hans brennende engasjement for kunst og natur og som i dag kan nytes av alle som liker spektakulære utsikter. Mirador betyr utsikstpunkt og hele 479 meter over havet kan du skue ut over Atlanderhavet og kystlinjen mot Chinijo. Utsiktspunktet er bygget inn i klippene og her er det dessuten en liten café og restaurant. 

Naboøya La Graciosa

Denne lille øya er en del av Chinijo-øygruppen som også inkluderer Algranza, Montaña Clara og Roque el Este. La Graciosa er den eneste av disse øyene som er bebodd. Sett av tiden til å besøke øya - du finner ferger fra Orzola på Lanzarotes nordlige ende. På den østlige kysten av Lanzarote er det dessuten flere tilbydere av båtturer langs kysten, slik at du kan oppleve denne klippete øyen til vanns. Du kan både ta et par timers tur, en halv dag eller heldagsturer. Du kan velge mellom katamaran, turistbåter og "u-båter". 

Hovedbyen Arrecife

Navnet Lanzarotes hovedstad Arrecife stammer fra korallrevene som tidligere lå ved innseilingen til byen. Byen har ikke en 'gamleby' i den forstand, men til gjengjeld er den en deilig havne- og kystpromenade. Dessuten er det ikke så mange turister og heller ikke mange hoteller, noe av grunnen til at den lokale befolkningen bruker byen til shopping og handel. Jeg bodde selv i Arrecife under mitt opphold på Lanzarote og jeg kunne virkelige nyte en rolig joggetur 

Famara-stranden

Én av øyenes best bevarte hemligheter innen strender heter Famara. Ved lavvann møtes joggere for å bruke stranden som en løpebane, og ved høyvann ser du alle surferne som cruiser på bølgene utenfor stranden. Famara er ikke for deg som ønsker å bade – det er understrømmene for sterke til. Dersom du derimot er på tur med en leiebil er det likevel verdt et besøk for å oppleve den barske naturen på kloss hold. 

Landsbyen Haría og de mange palmene

Landsbyen Haría ligger i en dal i høyden, som har tilnavnet "dalen med de 1000 palmetrær". De uttallige palmetrærne gir deg en følelse av å ha havnet mitt i en oase (set sies at det totalt på øya finnes drøyt 10 000 palmetrær, så trærne i denne dalen tilsvarer tross alt ca. en tiendel). Bakken ved Haría er rik på mineraler og inne i landsbyen står det derform mange store og skyggende trær som har gode groforhold. Hvis du besøker landsbyen lørdags morgen vil du finne et lite kunstmarket, som jeg gjerne selv vil besøke på min neste reise til Lanzarote. Rett utenfor byen ligger en kirkegår, hvor selveste César Manrique ligger gravlagt. 

Jardín de cactus

Kaktushagen, som den vil kalles på norsk, ble tatt initiativ til av nettopp... ja, du gjettet det:  César Manrique. Denne hagen er ikke bare et lite paradis for kaktuselskere, for her er det en kaktus for en hver smak - i alskens former og farger. Du blir guidet rundt ved hjelp av fine informasjonskilt som informerer om de mange forskjellige kaktusser, som du passerer forbi. 

Cueva de los Verdes

De 'grønne hulene' hører til et tunnelsystem som er blitt formet etter et vulkanutbrudd. Hulene er oppdelt i to etasjer og den nederste ligger 35 meter under havet. Cueva de los Verdes ble åpnet for offentligheten på 1960-tallet, da to kilometer av tunnelen ble åpnet med mulighet for å komme inn og oppleve en helt ny verden. 

Som du nok leser: Det er flust av opplevelser, severdigheter og aktiviteter å ta seg til på Lanzarote, så det skal godt gjøres å sjede seg. Utover alle de nevnte severdihetene så finnes det også masse sportslige aktiviteter du kan begi deg ut på under ditt opphold, som gåturer, sykling og ridning for bare å nevne noen. De fleste av hotellene hjelper deg gjerne til å booke leiesykler, og at på til å melde deg på egne engelskspråklige utflukter om du skulle ønske dette. 

Ha en riktig god tur til Lanzarote – vi ser frem til å hilse deg velkommen!

Med vennlige hilsner
Marie 

Reisemål på Lanzarote

Populære hoteller på Lanzarote

Spania, Kanariøyene, Lanzarote
9,9
Fantastisk
296 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 11 km
  • Nærmeste strand: ca. 0 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Spania, Kanariøyene, Lanzarote, Puerto del Carmen
9,5
Fantastisk
2002 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 10 km
  • Nærmeste strand: ca. 900 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Spania, Kanariøyene, Lanzarote
9,4
Fantastisk
160 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 11 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi

Bestil turen som en total pakke inkludert fly, eller bare hotellopphold

Bestill reisen din til Lanzarote på Kanariøyene som en samlet pakkereise med fly, hotell eller feriehus og eventuelt transport fra ACE Lanzarote Lufthavn t/r (transfer) eller leiebil. Ønsker du arrangere flyreisen til Lanzarote på egenhånd, kan du selvfølgelig også velge å bestille hotellloppholdet hos oss.

Du kan reise i nøyaktig det antallet dager du ønsker, da vi tilbyr valgfri reiselengde til alle destinasjoner, og du kan også fritt velge fra hvilken lufthavn du vil reise, blant annet Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim. Få mer informasjon om alle reisene inkl. aktuelle flytider og flyruter i søkemotoren. Du kan også velge å bare se priser for turer til Lanzarote, hvor du flyr direkte eller med en mellomlanding.

Hos Escapeaway Reiser kan du reise med vanlige rutefly som f.eks. SAS eller Iberia, men også lavprisfly som f.eks Ryanair og easyJet hvis du vil ha de billigste flybillettene. Når du bestiller en tur som en totalpakke til Lanzarote i Spania, kan du også kombinere flyselskaper hos oss, altså benytte to forskjellige selskaper til utreise og hjemreise. 
Det kaller vi fleksible reiser...

Spesielt i vinterhalvåret har du mange direktefly til Kanariøyene og dermed også til Lanzarote. Vinterens reiseplan starter vanligvis rundt høstferien og slutter normalt i slutten av mars. I sommermånedene er det bare noen få direktefly til Lanzarote, men gode forbindelser, blant annet via Barcelona og Madrid. Du vil finne aktuell informasjon om alle flyreiser når du søker etter reiser.

Velg riktig hotell på Lanzarote

Feil valg av hotell kan ødelegge en hel ferie og derfor er det et godt tips å benytte våre reise- og hotelltemaer, eller filtreringsalternativene, for å finne det rette hotellet eller feriehuset. Så finner du lett et sted som oppfyller dine ønsker og behov. Du finner disse når du søker etter priser på reisen til Lanzarote og alle andre destinasjoner i Spania som Spania, for eksempel Gran Canaria, Tenerife, Mallorca og Menorca. Blant de mest brukte reisetemaene er «rundreiser i bil» og «badeferie». Vi har også delt inn hotellene i forskjellige typer, slik at du enkelt kan finne det rette hotellet, for eksempel «hotell med utsikt» eller «hotell for familieferier». I filteret kan du f.eks. velge disse typene av overnatting: Villa, luksushotell, boutiquehotell, feriehus, Casa Grande, ferieleiligheter og mange flere ..

Din reise er vårt ansvar

Får du bruk for hjelp til å bestille reisen din til Lanzarote på nett, eller vil du for eksempel ha et tilbud på en av våre populære kombinasjonsreiser eller rundreiser i bil (kjør-selv-ferie) i Spania, så er du alltid velkommen til å kontakte oss. Hos Escapeaway har vi lagt mye arbeid i å velge ut alle hotellene og turene som du finner i programmet på Lanzarote. I våre personlige hotellbeskrivelser, prøver vi alltid å gi deg som gjest en ærlig beskrivelse av hotellet, uansett om du reiser på en luksusreise eller du er på ferie hvor det betyr mer at hotellet er «ekte» og sjarmerende i stedet for luksuriøse. 

Din reise er vårt ansvar både før, under og etter reisen, og vi er alltid klare til å hjelpe deg. Escapeaway Rejser er medlem av Danmarks Reisebureau Forening, og vi har stilt reisegaranti og følger selvfølgelig pakkerejseloven – det gir deg trygghet på reisen! 

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet noe fakta og informasjon om Lanzarote, for eksempel øyas geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspirasjon til din ferie på Lanzarote. Det tas forbehold om eventuelle faktafeil. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til din reise, anbefaler jeg å besøke vår blogg. Der finner du spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Lanzarote, som ligger i Atlanterhavet, ca. 1000 kilometer fra den Iberiske halvøy og ca 125 kilometer fra den afrikanske kysten, er den østligste av Kanariøyene. Det er også den fjerde største av øyene med sine 812 kvadratkilometer og den tredje mest befolkede av øyene med sine omkring 143.000 innbyggere.
 
Øya har en kystlinje på 213 kilometer, hvorav 10 kilometer er sand, 16,5 kilometer er strand, og resten er preget av bergarter. Lanzarote har også ørkenlandskaper, fjellkjeder opp til 671 meters høyde og den største vulkanske tunnelen under havet i verden, kalt «Atlantis-tunnelen».

Klima og vær

Lanzarotes vær er et såkalt subtropisk ørkenklima med tendenser i retning av tropisk klima. Klimaet er preget av meget lav – noen ganger nesten ingen – nedbør om sommeren og ekstremt milde vintre. Den lille nedbøren som kommer, faller om høsten og om vinteren. Den svært gjennomsnittstemperaturen i vinterperioden - og tidlig på våren/sent på høsten – gjør øya til en attraktiv feriedestinasjon hele året.
 
Den varmeste måneden i året er august med gjennomsnittlig 25,2 grader, etterfulgt av september med et gjennomsnitt på 24,7 grader. Den kaldeste måneden i året er januar med hele 17,4 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av februar måned med et gjennomsnitt på 17,9 grader. Til sammenligning har f.eks. Danmark, i perioden 1961 til 1990 hatt en dagtemperatur på 18,7 grader i juni og en gjennomsnittstemperatur på 14,3 grader, noe som betyr at vinteren på Lanzarote er nesten like varm som den danske sommeren.
Historie
 
Lanzarote var – har det blitt hevdet – den første kanariske øya som ble bebodd. Fønikerne kom muligens til øya allerede 1100 år før vår tidsregning, men det er ingen konkrete bevis for deres opphold på øya.
 
Øya ble først nevnt i Plinius den eldres leksikon Naturalis Historia, men bare indirekte som en del av «The Purple Islands», som ikke utgjorde de fem Kanariøyene som Plinius besøkte under sin ekspedisjon. Lanzarote ble senere nevnt spesifikt av den romerske dikteren Lucan og den greske geografen og vitenskapsmannen Ptolemaios.
 
I 999 ankom araberne til øya, som de tok i sin besittelse før den genovesiske navigatøren Lancelotto Malocello kom til øya i 1312, muligens i et forsøk på å finne spor etter de to genoanske kjøpmennene og oppdagelsesreisene Vandino og Ugolino Vivaldi som hadde seilt til Kanariøyene i 1291 på sin vei til India, og hvis skjebne forble ukjent. Lancelotto Malocello lot en festning bygges på øya og bodde her de neste to tiårene, til et opprør blant den lokale Gauncher-befolkningenen tvang ham bort. Sporene etter Malocellos virke på øya er imidlertid fortsatt synlige, da hans fornavn (Lancelotto) via en forkortelse ble øyas navn, og Malocello feires ofte i dag som den egentlige «oppdageren» av øya, selv om han teknisk er langt fra den første oppdagelsesreisende som kom til øya.
 
I 1402 ankom den franske oppdagelsesreisende Jean de Béthencourt til øya på vegne av den Castillanske kronen, og han kastet ikke bort tiden. Innen noen få måneder hadde han erobret øya fra lokalbefolkningen, som manglet skjulesteder i terrenget, og tatt de fleste av dem som slaver. Det sies at det bare var 300 gaucher-menn igjen, da skipene med slaver var sendt avsted.
 
De følgende århundrene bød på en lang rekke utfordringer for den allerede hardt prøvde lokale gauncherbefolkningen. Fortsatte pirat angrep og fortsatt castillansk innblanding, en serie vulkanutbrudd som produserte hele 32 nye vulkaner på øya, og en ottomansk admiral, Murat Reis, som midlertidig underla seg øya, gjorde livet til en nesten uovervinnelig prøvelse for øyas «opprinnelige» befolkning. Det ble ikke lettere i 1768, da en grusom tørke tvang store deler av øyas befolkning til å utvandre til Cuba og Nord-Amerika.
 
I dag er forholdene mer fredelige på Lanzarote, som opplever tilgang av folk fra utsiden og befolkningsveksten i stedet for tidligere tiders konstante avfolkning. Fra 2006 til 2010 opplevde øya en befolkningsvekst på hele 9,4%.

Reiser til Spania

Les mer om Spania og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Spania her