Reiser til Menorca

Har du hørt om steinkasternes øyer? Sannsynligvis ikke, men du har sikkert hørt om Balearene eller De Baleariske øyer, og de første menneskene på disse øyene var så eminente til å kaste med stein at øyene ble kalt Balearene etter ordet ballein, som betyr kastereller slynge. Det er så mange anekdoter rundt om i verden om hvordan stedsnavnet har oppstått. Escapeaway er spesialister på reiser til Menorca, hvor du bor på håndplukket hoteller eller i fritidsboliger under reisen din.

Velkommen til Menorca med Escapeaway.

Alle har hørt om, og mange har besøkt den mest kjente øya i skjærgården, Mallorca. Noen har også vært på Ibiza, mens Menorca er den heller ukjente lillebroren som definitivt er verdt et besøk, og er du litt nysgjerrig på å finne ut hva forskjellen mellom det alltid populære Mallorca og litt oversette Menorca er, ta en reise med Escapeaway å utforsk lillebroren.

Uberørte, idylliske, gylne sandstrender, turkisblått vann

Det høres ut som en slitt klisje som brukes i utallige turistbrosjyrer, men ordene gjelder i høyeste grad for Menorca. Her kan du skryte av 216 km meget variert kystlinje fra de robuste klippene og de røde strendene i nord til de innbydende, gylne strendene på sørkysten, hvor du kan velge mellom de lange brede strendene eller finne din egen lille bukt omgitt av de karakteristiske Middelhavs furutrærne - og én ting alle har felles er det krystallklare vannet i Middelhavet. Og det samme vannet kommer helt klart til å bli fokuspunktet når ferien går til Menorca. Dykkeentusiaster har reist til øya i flere tiår, og det fantastiske livet under havoverflaten kan også oppleves på snorkelturer. Du kan få fantastiske opplevelser med kajakk eller på en seilbåt, og vanlige "badedyr" vil elske å boltre seg i det blå, hvor temperaturer er noe mer komfortable enn de vi har her oppe i nord.

Menorca til lands

Menorca kan også tilby mye godt "til lands". Her er et veldig spesielt landskap, som UNESCO i 1993 oppnevnte til et ??spesielt naturvernområde med en spennende flora og fauna. En utflukt til fots, på sykkel eller på hesteryggen på merkede stier og ruter er en fin måte å bli kjent med disse fascinerende omgivelsene på. Mest spesielt er S'Albufera d'Es Grau naturreservat, et fristed for mange vann- og trekkfugler, som også er et av Sør-Europas viktigste våtområder.

En annen av Menorca sine attraksjoner er dens arkeologiske og kulturelle arv, og for å ta det arkeologiske først tilbyr Menorca noen forhistoriske relikvier som du ikke må gå glipp av. Noen av øyas mest bemerkelsesverdige "bygninger" er Navetas, kollektive gravmonumenter som Es Tudons Naveta, som ligger i nærheten av byen Ciutadella, samt de opptil 25 meter høye stein tårnene, Talayots, som du finner rundt på øya. Så er det Taula som ble brukt til fruktbarhetsritualer, som blant annet involverte ofring av husdyr. Alt dette stammer fra mellom 1000 og 650 f.Kr.

En skiftende historie

Som mange andre øyer i Middelhavet har Menorca ført et forandret liv. Før vår tid var det Great Power Rome som bosatte sig i Menorca og grunnla byer som Mahon og Ciutadella, som i dag er de viktigste på øya. For 1500 år siden var det okkupert av engelskmenn, så av de muslimske maurerne, deretter fulgte kongeriket Catalonien, tyrkerne var her, engelskmannen kom tilbake, franskmennene dukket opp på ”fransk måte” og til slutt i 1802 ble Menorca igjen en del av Spania - en blir helt andpusten av en slik lang remse.

Menorcas byer er veldig forskjellige

Alle disse ulike fremmede markerte seg på forskjellige måter, noe som gjør det ekstra spennende å utforske Menorcas byer. Øyas nest største by, den sjarmerende Ciutadella er en fantastisk gammel by omgitt av de originale bymurene. Her kan du spasere rundt og beundre de statelige herskapshusene, hvorav mange fortsatt er i besittelse av den opprinnelige adelen, slå seg ned på et sted med uteservering og se på "livets gang" eller kanskje se inn i katedralen, Catedral de Santa Maria. På den andre siden av øya, lengst øst, finner du Mahon (eller Maó, som det også kalles), som engelskmenn i 1722 kom inn i hovedstaden fra under den engelske okkupasjon. Den største grunnen til det var byens unike naturhavn. som er den største av sitt slag i Europa. På verdensbasis er den bare overgått av Pearl Harbor på Hawaii-øyene. Du bør også besøke den sjarmerende gamle fiskerlandsbyen, Fornells, på nordkysten, hvor du på byens mange restauranter kan nyte alt fra havet, og det innebærer også øyas nasjonalrett, caldereta de langosta - ferskfanget hummer tilberedt i suppe med lokale urter. NAM!

Lokale spesialiteter

Det er alltid spennende å jakte på lokale spesialiteter og i Menorca er en av dem den herlige ku- og fårmelkosten, Queso Mahon, tilgjengelig i forskjellige varianter avhengig av hvor lenge den har blitt lagret. Du kan også legge til forskjellige urter til den. Den lokale versjonen av den kjente chorizoen er Sobrasada, som menorcinerne spiser med brød og honning - den kombinasjonen må du smake!

Under sin okkupasjon på 1700-tallet la engelskmennene et veldig klart fingeravtrykk på Menorca - de lærte lokalbefolkningen å produsere (og drikke) gin, som i dag er Menorcas største eksportvare! Hvor du andre steder i Spania kan nyte et glass sangria, faller det seg naturlig å be om en pomada, som er gin med sitronlemonade og masse is eller en pellofa hvor du får gin med brus og en sitronskive . Du kan besøke Destileria's Xorigues, som ligger ved vannkanten i Mahon for å lære litt mer om (og kanskje smake) denne Menorca spesialiteten.

Hvordan reiser du til Menorca

I skrivende stund er det ingen direktefly til Menorca, men fine flyreiser via for eksempel Barcelona eller Palma. Hvis du flyr til Mallorca kan du ta fergen til Menorca. Det gir en åpenbar mulighet til å kombinere ferien med opphold på begge øyene. Det er flere daglige forbindelser mellom Alcudia, Mallorca og Ciutadella, Menorca og 1 ukentlig forbindelse mellom Palma og Mahon.

Med Escapeaway kan du bruke den smarte søkemaskinen til å booke en enkel og sikker reise til Menorca. Velg mellom avreise fra flyplassene i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger eller Kristiansand, med en mellomlanding underveis. Vi finner billige flybilletter med rutefly og setter dem sammen med utvalgte hoteller i Menorca, og med mulighet for å supplere med en leiebil - alt samlet i én pakkereise, som er sikret av Reisegarantifondet. Hideaways AS er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den til enhver tid nødvendige garanti.  

>> Les også om reiser til Ibiza her

Reisemål på Menorca

 • Santo Tomas
  2 hoteller
  Badebyen Santo Tomas på Menorcas fantastiske sydkyst er det ideelle reisemål for deg som lengter etter en avslappende strand- og solferie ved det azurblå Middelhavet. Samtidig har du en perlerekke av øyas beste severdigheter innenfor din rekkevidde.
 • Son Bou
  1 hotell
  Son Bou er med sin kilometerlange, gylne strand og de omkringliggende bakker et ekte middelhavsparadis. Stranden er faktisk en av de største på Menorca, men allikevel er Son Bou et familievennlig og fredelig reisemål, som er ideelt til en avslappende ... badeferie. Les mer
 • Ferreries ligger sentralt på Menorca omgitt av grønne fjell og lange raviner. Et område som inviterer til friluftsliv. Dette sjarmerende feriestedet på landet har imidlertid også mye å by på i seg selv, og det er ikke langt fra kystens idylliske strender.

Populære hoteller på Menorca

Spania, Menorca, Santo Tomas
9,5
Fantastisk
560 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 27 km
 • Nærmeste strand: ca. 150 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Spania, Menorca, Alaior
9,3
Fantastisk
72 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 18 km
 • Nærmeste strand: ca. 1.7 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Spania, Menorca, Son Xoriguer
9,2
Fantastisk
274 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 55 km
 • Nærmeste strand: ca. 500 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Severdigheter

Jeg har valgt ut noen få av de severdighetene som du har mulighet for å oppleve på din ferie på Lanzarote. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter på Menorca, anbefaler jeg deg å lese vår blogg om reiser, hvor du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål i Spania. God fornøyelse og god reise!

Naveta d´Es Tudons

Balearene er kjent for sine sagnomsuste megalotiske monumenter; Og Naveta d'Es Tudons, som er en kammergrav av stein, er en av de mest bemerkelsesverdige av denne typen og en av Menorcas største severdigheter.

Kammergraven, som er den største og best bevarte i Menorca og er oppført på den spanske listen over kulturarv, tjente som en ossuarium (beinhus) mellom 1200 og 750 f.Kr. Gravens nedre kammer ble brukt til å lagre de døde etter at kjøttet var fjernet fra beinene, mens det øvre kammeret sannsynligvis ble brukt til tørking av nylig plasserte lik.

Kammergraven ligger på den vestlige delen av øya – på vei fra Ciutadella de Menorca til Mahón – og er tilgjengelig for besøk (bare ikke selve gravens indre, som er lukket for offentligheten). 

El Toro

El Toro, som også er kjent under sitt spanske navn Monte Toro, er det høyeste punktet på Menorca med sine 342 meter. Berget, som ligger på den sentrale delen av øya, kun 3 kilometer fra byen Es Mercadal, er hjemsted for en klosterkirke, Verge del Toro, og en Jesus-statue foran klosteret, som strekker armene sine mot menorcanere som døde i den spansk-marokkanske krigen av det tjuende århundre.

Mange lokale mener at El Toro, som har vært gjenstand for pilegrimsreiser siden 1200-tallet, er Menoras religiøse og åndelige sentrum og fremdeles i dag valfarter katolikker til stedet for å tilbe sine helgen, «Verge del Toro», hvis festdag er den 8. mai eller ære jomfru Maria. 

Bergtoppen, som kan nås med bil eller til fots, byr dessuten på en fantastisk utsikt over øyas vakre landskap.

Cala Mitjana

Cala Mitjana, som ligger i Ferrerías kommune på den sørøstlige delen av øya, er en av de vakreste buktene og strendene på Menorca. Bukta, som lett nås fra en av byene med bil, er idyllisk omgitt av furutrær og stranden har fin hvit sand som også har gjort det til et populært sted å være på en hel stranddag. Det krystallklare vannet i bukten og de rolige omgivelsene har dessuten gjort stedet et populært og trygt sted å bade og svømme.

Informasjon om Menorca

Her har jeg samlet noe fakta og informasjon om Menorca, for eksempel øyas geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspirasjon til din ferie på den spanske ferieøya. Informasjonen er utelukkende ment som inspirasjon til reisen din, og det tas forbehold om fakta-feil. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til din reise, anbefaler jeg å besøke vår reiseblogg. Der finner du spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Menorca er en del av øygruppa Balearene, som ligger i Middelhavet, ca 208 kilometer fra Barcelona på fastlands-Spania.

Øyas navn kommer fra størrelsen (menor = mindre), som en kontrast til den større naboøya Mallorca (maior = større fra latin), fordi mens Menorca er 702 kvadratkilometer, er Mallorca 3640 kvadratkilometer. Avstanden mellom Menorca og Mallorca (som er hovedøya blant Balearene) er ca 90 kilometer.

Menorca har omtrent 95 000 innbyggere (mot Mallorcas ca 860 000) og en befolkningstetthet på 135 per kvadratkilometer (mot Mallorcas 240 per kvadratkilometer).

Klima og vær

Som de andre baleariske øyene har Menorca et typisk middelhavsklima med varme somre og milde vintre. De varmeste månedene i året er juli og august med gjennomsnittlig 25 grader, etterfulgt av juni med gjennomsnittlig 22 grader, mens de kaldeste månedene av året er januar og februar med i gjennomsnitt 11 grader, etterfulgt av desember og mars med 12 grader i gjennomsnitt.

Mest nedbør er det i november med 88 mm i gjennomsnitt, etterfulgt av oktober med 85 mm i gjennomsnitt, mens det er minst sjanse for å gå inn i regnvær i juli, med i gjennomsnitt 7 mm, etterfulgt av august med 12 mm i gjennomsnitt.

Språk

Det er to offisielle språk på Menorca; katalansk og spansk. Det mest brukte språket blant lokalbefolkningen er imidlertid en lokal versjon av katalansk som kalles menorquí, men de fleste menorcanere snakker flytende spansk som andrespråk. Innbyggere fra det spanske fastlandet snakker ofte kun spansk (hvis de ikke er fra Catalonia) eller standard katalansk (hvis de er fra Catalonia).

En undersøkelse foretatt i 2014 viste at 53,5% av øyas innbyggere identifiserte seg som katalansktalende, 36,7% som spansktalende og 7,7% som tospråklige.

Reiser til Spania

Les mer om Spania og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Spania her

Andre linker