Reiser til Tenerife

Tenerife byr på mye mer enn bare en vanlig "sydentur"! Jovisst er det eventyrlige strender og gode drinker her, men det er også 42 naturbeskyttede områder, verdens tredje største vulkan, et fantastisk karneval og MYE god mat og vin.

Velkommen til Tenerife med Escapeaway, vi er spesialister på reiser til Tenerife i Spania der du bor på håndplukkede hoteller og feriehus. 

I Atlanterhavet ligger øya Tenerife, som er den største i øygruppa Kanariøyene. Siden 50-tallet har Tenerife vært en yndet charterdestinasjon, og  "øya med evig vår" er ikke bare Kanariøyenes vakreste og grønneste øy, den er også full av spennende opplevelser. 

Et mekka for naturelskere

Teide og Las Cañadas

Nasjonalparken Las Cañadas er et must å besøke når du er på Tenerife. I parken finner du vulkanen Teide, som med sine 3718 m.o.h. er Spanias høyeste punkt. Parken og vulkanen står på UNESCOs verdensarvliste, og er en unik naturopplevelse. Vulkanen regnes fremdeles for å være aktiv, men Teide kan fint bestiges da den "sover" og ikke har hatt utbrudd siden 1909. 

Ved foten av den enorme vulkanen kan naturens storhet føles overrumplende, men når du kommer helt opp føles det som om du er på toppen av verden! I sommerperioden kan køen til taubanen være lang, men det er verdt ventetiden når du tar inn den ubeskrivelige utsikten på toppen! Hvis du tør, kan du få tillatelse til å bestige de siste 200 metrene opp til toppen av Teide. 

De mange vulkanutbruddene har med tiden forvandlet områder i nasjonalparken til fascinerende månelandskaper. Men du vil samtidig kunne oppleve mye flora og fauna i nasjonalparken, siden de tidligere lavastrømmene har gitt grobunn for mange interessante plantearter. Dersom du i tillegg er over gjennomsnittet interessert i film, vil du kanskje gjenkjenne dette området da mange av scenene i "Apeplaneten" er spilt inn her. 

Andre naturperler verdt å nevne

På den nordlige delen av Tenerife finner du El Valle de la Orotava, eller Orotavadalen som vi ville sagt på norsk. Med en årlig gjennomsnittstemperatur på 20 grader er dalen det perfekte stedet for bananplantasjer og druedyrking til den lokale vinproduksjonen. I dalen finner du den gamle og tradisjonelle byen med samme navn, La Orotava, som hver november arrangerer vinfestivalen Icod de los Vinos. Her kan du smake på de mange delikate vinene i godt selskap med lokale og tilreisende. 

Et av Tenerifes nydeligste naturområder er Parque Rural de Teno, som tidligere har vært svært utilgjengelig grunnet beliggenheten. Parken har et rikt fugle- og dyreliv og et gammelt fyrtårn, der du fra de gigantiske klippene kan oppleve en ubeskrivelig panoramautsikt over havet. 

Mat i verdensklasse

Spanias gastronomi er virkelig i verdensklasse, og på Tenerife kan du spise deg mett på den ene lekre retten etter den andre. 

Prøv for eksempel Spanias varemerke, delikat tapas, som gir deg gode muligheter til å smake på alt det beste landet har å by på. I tillegg til tapas er Kanariøyene kjente for Conejo (kaninkjøtt), Papas Arrugadas servert med Mojo (små, sprø saltpoteter servert med en smakfull salsa), Calderata (lammegryte), lekre fiskeretter og sist, men ikke minst, de lokale ostene, kalt queso på spansk. Ost på Tenerife lages på melk fra kyr, geit og sau, og den mest kjente heter Manchego. Gå på oppdagelsesferd på ostemarkedene og smak deg frem til din favoritt – jeg har allerede funnet min...

Vamos a la fiesta!

Karnevalet i Santa Cruz på Tenerife er kjent for å være Spanias svar på karnevalet i Rio de Janeiro. Her får du oppleve en 15 dagers lang fest der det uskrevne mottoet er: "Alt er tillatt, og du er bare forpliktet til å ha det gøy!". Med et nytt tema hvert år fylles gatene med parader, dans, musikk, farger, glitter og glade mennesker. Det er litt av en opplevelse, og verdt å få med seg!

Aktiv, avslappende eller litt av hvert

Tenerife har noe for enhver smak. Er du glad i aktive ferier, er det gode muligheter for å utforske øyas mange turstier. Hvis du er en erfaren turgåer, er det flere turstier med nivåforskjeller som krever god kondisjon og som kan gi deg noen fine utfordringer underveis. Hvis du ikke er den fødte fjellbestiger, men liker å utforske naturen i et rolig tempo som meg, kan du ta det helt med ro – det er stier for oss også.

Du kan også utforske havet rundt vulkanøya, og mulighetene her er mange. Du kan snorkle i havoverflaten, dykke ned til havbunnen, dra på seiltur eller beundre undervannslivet fra en ubåt. Havet kryr av et frodig dyreliv der du kan se både hvaler og delfiner. 

Hvis du foretrekker mer avslappende ferieaktiviteter, kan Tenerife friste med noen helt fantastiske strender! Du kan velge mellom kritthvite sandstrender, sorte sandstrender eller mer rustikke strender med grov sand og klipper, populære strender med mange mennesker eller strender der du kan slappe av helt privat. 

Et godt tips

Dersom du vil rekke å oppleve Tenerifes varierte natur i løpet av ferien, vil jeg anbefale å leie bil og kjøre rundt på øya selv. Det er alltid befriende å kunne kjøre ut i det blå og oppleve uten å måtte bekymre deg for transportmuligheter og avgangstider. Og hvis du kjører forbi et av vulkanøyas mange naturlige svømmebasseng, som Charco de la Laja på den nordlige delen av øya, så kan du fint unne deg en pause med en forfriskende svømmetur. Det er fantastisk!

Slik finner du en billig reise til Tenerife

Med Escapeaway kan du enkelt bestille en problemfri og sikker reise til Tenerife, med mulighet for avreise fra flyplassen i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger eller Kristiansand. Den smarte søkemotoren støvsuger hele tiden nettet for de beste prisene på flybilletter med rutefly, og setter dem sammen med våre utvalgte hoteller på Tenerife. Vi samler det hele i en pakkereise med Reisegarantifondet, så du får det beste av begge verdener. Tilføy billeie til pakken og få den beste opplevelsen når du kommer frem.

Jeg vil ønske deg en riktig god ferie på Tenerife med Escapeaway!
Hilsen Mikkel

Besøk Mikkel Krohne-Sørensens profil på Google

>> Les også om reiser til Santa Cruz de Tenerife

Reisemål på Tenerife

  • Gjesteanmeldelser 8,4
    Costa Adeje
    28 hoteller
    Sofistikert og glamorøse Costa Adeje, som kombinerer det autentiske, lokale preg med vakre strender og flotte utflukter for hele familien. Her finner du mange gode restauranter og god avslappet ferie atmosfære.
  • Gjesteanmeldelser 8,7
    Playa de las Americas
    21 hoteller
    Tenerifes største feriested, Playa de las Americas, ligger i det sørvestlige hjørnet av øya som har flere solskinnstimer. Enten du vil slappe av i solen eller du vil ha en mer aktiv ferie, er det mange muligheter og en rekke restauranter.
  • Gjesteanmeldelser 8,8
    Puerto de la Cruz
    13 hoteller
    I Puerto de la Cruz er det lett å få ro i kropp og sjel, enten med en god bok på stranden eller i den vakre botaniske hagen. Byen er en nydelig kombinasjon av nytt og gammelt samtidig som det holder fast på den tradisjonelle sjarmen.
  • Gjesteanmeldelser 8,8
    Los Cristianos
    5 hoteller
    Populære og livlige Los Cristianos tilbyr aktiviteter for hele familien, enten du vil tilbringe ferien avslapning, om du vil bade i badelandet, ri på en kamel eller nyte byens berømte natteliv, kan du finne det du leter etter i Los Cristianos.
  • Golf del Sur
    3 hoteller
    Golf del Sur er et paradis for deg som elsker å spille golf. Mulighetene for å nyte andre aktiviteter på din ferie i denne rolige byen er likevel mange, og du er tett på noen av Tenerifes deiligste strender.

Populære hoteller på Tenerife

Spania, Kanariøyene, Tenerife, Costa Adeje
8,8
Meget bra
1592 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 20 km
  • Nærmeste strand: ca. 600 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Spania, Kanariøyene, Tenerife, Puerto de la Cruz
9,4
Fantastisk
1500 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 25 km
  • Nærmeste strand: ca. 1.7 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Spania, Kanariøyene, Tenerife, Los Cristianos
9,0
Fantastisk
1084 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 16 km
  • Nærmeste strand: ca. 200 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Severdigheter

Til tross for sin beskjedne størrelse, byr Tenerife på mange forskjellige slags severdigheter, selv om de fleste av dem naturligvis utgjøres av øyas fantastiske natur. 

Her har jeg valgt ut noen få av de severdighetene som du kan oppleve på din ferie på Tenerife. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter på øya anbefaler jeg deg å lese bloggen vår, der du både kan lese mer om Tenerife og finne spennende artikler om en annen kanarisk øy, Gran Canaria, og våre andre reisemål i Spania. 

God fornøyelse og god reise!

Teide nasjonalpark

Teide nasjonalpark ligger sentralt på øya, og er med sine 18 990 hektar Spanias største nasjonalpark. Grunnlagt i 1954 er den dessuten en av de eldste nasjonalparkene i landet og den mest besøkte i Spania med hele tre millioner besøkende i året, noe som også gjør den til en av de mest besøkte nasjonalparkene i verden. 

I juni 2007 fikk parken en velfortjent plass på UNESCOs verdensarvliste, og samme året havnet den på en spansk liste over de 12 største "skattene" i landet sammen med andre store severdigheter, som katedralen i Santiago de Compostela, Guggenheim-museet i Bilbao, Alhambra i Granada og Sagrada Familia i Barcelona.

Mount Teide

Parkens kjerne, største severdighet og navngiver er Teide-fjellet, som ruver 3718 meter over havet og er dermed det høyeste fjellet i Spania og den tredje største vulkanen i verden (som nevnt under Geografi). Vulkanen er fremdeles aktiv og hadde sitt siste utbrudd i 1909.

Fjellet/vulkanen fikk sitt nåværende navn – El Pico de Teide – i forbindelse med den spanske koloniseringen av øya. Før dette (1494) bar vulkanen navnet Echeyde, som i den lokale guancher-befolkningens tanke- og sagnverden henviste til en mektig figur som kunne forvandle fjellet til et helvete (formodentlig et vulkanutbrudd). 

Et hellig sted

Guancherne betraktet fjellet som et hellig sted, på samme måte som grekerne betraktet fjellet Olympos som et hellig sted der flere av de greske gudene bodde. I den guanchiske mytologien bor djevelen, kalt Guayota, inne i vulkanen, som de mente fungerte som en slags port til underverden. 

En gang holdt Guayota guden for lys og sol, kalt Magec, fanget inne i vulkanen, noe som svøpte jorden inn i et djevelsk mørke. Men guacherne visste råd. De ba deres øverste gud, Achamán, om nåde, og Achamán bekjempet Guayota, befridde Magec og forseglet vulkanen med Guayota inni. 

Det var guanchernes overbevisning at Guayota, som ofte ble fremstilt som en vill, sorthåret hund med røde øyne, ledsaget av andre demoner, etter dette levde innesperret i vulkanen.

De hadde samtidig tradisjon for å forsøke å skremme djevelen vekk med bål når vulkanen fikk utbrudd. 

Særegen flora og fauna

I tillegg til El Pico de Teide rommer Teide nasjonalpark også den nest største vulkanen på Kanariøyene, Pico Viejo, på 3135 meter, samt en særegen flora og fauna som vokser i den tynne, men mineralrike lavajorden. 

Parken rommer blant annet 168 plantearter, derav 33 endemiske arter, som furuskog av arten pinus canariensis (kanarifuru), sedertrær (cedrus) og forskjellige blomsterarter som spartocytisus supranubius (erteblomstfamilien), argyranthemum teneriffae (margerittslekten) og viola cheiranthifolia (fiolfamilien). 

Parken huser også rundt 70 typer virvelløse dyr, 10 fuglearter og tre krypdyrsarter og pattedyr, som flaggermus, villkatt og pinnsvin, men det er kun flaggermusene som er innfødte i parken.

Masca

Den lille fjellandsbyen Masca ligger i 600-800 meters høyde på øyas nordvestlige side og er utgangspunktet for en av de mest populære vandrerutene på øya. 

Turen går fra den nederste delen av Mascas sentrum til kløften ved Atlanterhavet, en tur som tar ca. 3 timer hver vei (avhengig av fysisk form og vær). Noen turister benytter seg av muligheten til å bli hentet i båt nede ved kysten i stedet for å gå hele veien tilbake til Masca opp fjellet (noe som naturligvis krever forhåndsreservasjon). 

Tilfluktssted for pirater

I tillegg til den kjente vandreruten ned til kysten utgjør byen – som sies å ha vært et tilfluktssted for pirater i gamle dager – også et av de beste eksemplene på tradisjonell, landlig arkitektur på Tenerife, selv om en brann gjorde innhogg i bestanden av gamle hus i byen i 2007. 

Den botaniske hagen i Puerto de la Cruz

Jardín de aclimatación de La Orotava – som den botaniske hagen i Puerto de la Cruz formelt heter – er ikke bare en utrolig flott botanisk hage med en spennende historie, men også en av de mest populære severdighetene på Tenerife med rundt 400 000 besøkende hvert år. 

Akklimatisering

Hagen ble anlagt av Kong Karl III av Spania 17. august 1788 for å akklimatisere de nye plantene som ble bragt hjem fra Den nye verden av den opplyste og eneveldige monarkens utsendte plantesamlere, før de skulle omplantes til de kongelige botaniske hagene i Madrid og Aranjuez på det spanske fastlandet. 

Derav navnet Jardín de aclimatación de La Orotava: "Orotavas hage for akklimatisering". Mens jardín betyr hage på spansk, henviser de la Orotava til beliggenheten i byen Orotava (i dag både navnet på en by og en kommune) som på Karl III av Spanias tid var Puerto de la Cruz' forløper. Puerto de la Cruz ble faktisk bygget senere med det formål å fungere som Orotavas havn. 

Suksess – og frost

Karl III av Spania døde imidlertid få måneder etter at han hadde beordret anleggelsen av den botaniske hagen, men hans etterfølger, Karl IV av Spania, videreførte sin forgjengers prosjekt og derfor sto anlegget, tegnet av arkitekten Diego Nicholas Eduardo, først ferdig i 1791. 

De første utplantingene skjedde året etter, i 1792, og gikk for det meste bra. Man hadde derimot mindre suksess med å akklimatisere plantene på det spanske fastlandet (i de kongelige hagene i Madrid og Aranjuez), der frosten i denne notorisk vinterkalde delen av Spania tok livet av noen av plantene i vinterhalvåret. 

Berømte besøk

I løpet av århundrene som fulgte ble hagen mer og mer kjent utenfor øyas vide horisonter. Til dette bidro ikke minst besøk fra en rekke naturforskere fra det europeiske fastlandet, som Aimé Bonpland, Pierre Marie Auguste Broussonet og Anselme Riedlé, for ikke å glemme Alexander von Humboldts besøk i hagen da han tilbragte sine seks dager på øya i 1799 (se mer i avsnittet om øyas Historie). 

På 30-tallet inspirerte dessuten hagen den berømte franske forfatteren André Breton til et dikt. 

50 000 planter fra fem kontinenter

I dag byr hagen på rundt 5000 plantearter, 120 trearter og mer enn 50 000 planter fra hele fem kontinenter, fordelt på 60 000 kvadratmeter; en unik diversitet som kun er mulig på grunn av øyas usedvanlige klima. 

Hagen har også et herbarium (en samling av tørkede og pressede plantedeler til studier i botanikk og taksonomi) som inneholder nesten 40 000 plantedeler, og som dessuten er en del av internasjonale bevarings- og forskningsprosjekter. 

Pyramidene i Güímar

Pyramidene i Güímar – seks (opprinnelig ni) pyramideformede monumenter av javastein som ligger på den østlige delen av øya – har gitt opphav til mange myter opp gjennom tidene. 

En av mytene, og den mest kjente, stammer fra den norske eventyreren, arkeologen og etnografen Thor Heyerdahl, som har bidratt til mytedannelsen ved å fremsette spektakulære teorier om pyramidene som en mulig "missing link" – et slags transatlantisk stoppested – mellom antikk egyptisk kultur og sentralamerikansk mayasivilisasjon (som begge bygget pyramider). 

Undersøkt av Heyerdahl

Heyerdahl stiftet først bekjentskap med pyramidene gjennom en artikkel i Tenerife-avisen Diario de Avisos, men ble senere så oppslukt av sin idé om at de var et forbindelsesledd mellom antikk egyptisk kultur og mayasivilisasjonen, at han i 1991 reiste til øya for å undersøke pyramidene i Güímar nærmere. 

Han konkluderte deretter at stedet sannsynligvis var bygget av soltilbedere, noe han blant annet kom frem til basert på undersøkelser foretatt av Instituto de Astrofísica de Canarias, som hevdet at pyramidene var astronomisk orienterte. Heyerdahl hevdet, slik rapporten fra det astrofysiske instituttet også gjorde, at pyramidene formodentlig var av antikk opprinnelse. 

Fra det 19. og det 20. århundret

Men både Heyerdahls teorier og rapporten fra det astrofysiske instituttet på Kanariøyene fikk en alvorlig knekk i 1996, da en rekke arkeologiske undersøkelser foretatt ved Heyerdahls første besøk i 1991 av Departamento de Prehistoria, Antropología e Historia Antigua fra La Laguna-universitetet på Tenerife, ble offentliggjort. 

Undersøkelsene konkluderte entydig med at de tre undersøkte lagene av pyramidene alle kunne dateres tilbake til enten 1800- eller 1900-tallet, og kunne derfor ikke være av antikk opprinnelse. 

Med røtter i en landlig tradisjon

Arkeologer som har vært involverte i undersøkelsene av pyramidene har siden fastslått at pyramidene ikke kan ha antikk opprinnelse og var dermed heller ikke – til Heyerdahls skuffelse – et bevis på en mulig forbindelse mellom antikk egyptisk kultur og mayasivilisasjonen. I stedet foreslo man at pyramidene hadde røtter i en landlig tradisjon på Tenerife på 1800-tallet, da landsmenn hadde for vane å stable steiner fra nylig ryddet landbruksjord i terrasseformede, monumentale figurer. 

Samtidig sies det at Heyerdahl hadde troen på en forbindelse mellom pyramidene og den opprinnelige guanchiske befolkningen på øya helt frem til sin død. På den offisielle hjemmesiden for den etnografiske parken, som Heyerdahls lokale venn av norsk herkomst Fred Olsen senere bygde, fremgår det fremdeles ikke hvilke av de rivaliserende teoriene om stedets opprinnelse som er den rette. 

Du kan lese mer om den etnografiske parken ved pyramidene i Güímar på deres offisielle hjemmeside her

San Cristóbal de la Laguna

I tillegg til å være Kanariøyenes tredje-mest befolkede by med litt over 150 000 innbyggere – og Tenerifes nest største etter hovedstaden Santa Cruz – er San Cristóbal de la Laguna Tenerifes tidligere hovedstad fra perioden etter den spanske erobringen i 1494, frem til en økonomisk stagnasjon i 1723 sendte statusen videre til den nåværende hovedstaden Santa Cruz. 

Det er imidlertid det historiske sentrumet som har gjort den til en av Tenerifes mest populære og interessante severdigheter opp gjennom tidene, og som i 1999 fikk tildelt statusen som kulturell verdensarv av UNESCO. De mange gamle, vakre bygningene har gitt byen det ekstravagante tilnavnet "Kanariøyenes Firenze". 

La Laguna Katedral

Blant de mest kjente bygningene i byen finner vi La Laguna Katedral – eller Catedral de Nuestra Señora de los Remedios som den offisielt heter – som ble bygget mellom 1904 og 1915. Katedralen ligger i den historiske delen av byen og inneholder Alonso Fernandez de Lugos sin grav; den spanske militærmannen og administratoren som ledet an i erobringen av Tenerife, og som grunnla San Cristóbal de la Laguna (samt Santa Cruz). 

Katedralen er bygget i forskjellige stilarter (neo-gotisk, neo-klassisistisk og renessanse-stil) og er som navnet tilsier dedikert til La Virgen de los Remedios, som er skytshelgenen for det romersk-katolske bispedømmet i San Cristóbal de la Laguna.

Iglesia de la Concepción

Også Iglesia de la Concepcoón – eller Iglesia-Parroquia Matriz de Nuestra Señora de La Concepción, som er dens offisielle navn – har en forbindelse til øyas spanske erobrer, Alonso Fernandez de Lugo. Det var ham som anviste stedet for kirkens beliggenhet i 1496, kun to år etter den spanske erobringen av øya. Men kirken ble først bygget 15 år senere, i 1511. 

I dag er kirken mest berømt for den fine utsikten fra kirkens høye tårn (man kan se ut over en stor del av byen i godt vær) og for den mirakuløse oljen som ifølge legendene strømmet ut fra et ikon i kirken under pestens herjinger i 1648, og som ifølge katolsk tradisjon tilhørte evangelisten Johannes. 

La Laguna Universitet

Byen har også Kanariøyenes eldste universitet, La Laguna Universitet, som stammer fra 1701 da en gruppe munker fra augustiner-ordenen grunnla et senter for videregående studier. 41 år senere, i 1744, ble senteret omdannet til det kirkelige universitetet San Augustín i henhold til en pavelig ordre. 

Universitetets moderne inndeling stammer fra 1927 i henhold til et dekret som også delte Kanariøyene i to provinser. Universitetet har siden blitt omorganisert i 1989, noe som førte til opprettelsen av universitetet Las Palmas de Gran Canaria, og har i dag rundt 23 000 studenter. 

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet litt informasjon og fakta om Tenerife, deriblant om klima og vær, geografi, befolkning og øyas administrasjon og historie. Formålet er ene og alene å bidra med litt bakgrunnskunnskap (vi tar forbehold for eventuelle faktuelle feil) og gi inspirasjon til din ferie på Tenerife.

Hvis du har lyst til å lese mer om Tenerife anbefaler jeg deg å besøke vår blogg, som inneholder mange spennende artikler med informasjon om hele Spania. 

God fornøyelse, og god reise!

Geografi

Tenerife ligger ca. 300 kilometer vest for den afrikanske kysten og ca. 1000 kilometer sørvest for Den iberiske halvøy, mellom de andre Kanariøyene La Palma, La Gomera og Gran Canaria. Med sine 2034,38 kvadratkilometer er det den største øya i øygruppa Kanariøyene. Tenerife består i tillegg av rundt 200 karrige, ubebodde øyer som tilfører 213 835 kvadratmeter til øyas samlede areal. 

Øya har også øygruppas lengste kystlinje med 342 kilometer, og ikke bare Kanariøyenes, men hele Spanias høyeste fjell i skikkelse av Mount Teide, som ruver 3718 meter over havets overflate, noe som samtidig gjør den til verdens tredje største vulkan. 

Befolkning

Med 908 555 innbyggere er Tenerife den mest befolkede øya av Kanariøyene. Hele 43% av Kanariøyenes befolkning bor på Tenerife. 

Det er også den mest befolkede øya av alle øygruppene i Atlanteren, som samlet kalles Makaronesia, som var de antikke grekernes betegnelse på øyene vest for Gibraltar, og som består av Azorene, Kapp Verde, Madeira, Selvagensøyene – og Kanariøyene. I tillegg er det den mest befolkningsrike øya i Spania. 

Flere flytter til Tenerife

Rundt 25% av Tenerifes befolkning bor i hovedstaden Santa Cruz de Tenerife på den nordøstlige delen av øya, mens de nest mest befolkede byene/kommunene er San Cristóbal de la Laguna med 144 347 innbyggere, Arona med 72 328 innbyggere, La Orotava med 40 644 innbyggere, Adeje med 38,245 innbyggere, Los Realejos med 37,224 innbyggere, Granadilla de Abona med 36,224 innbyggere, og Puerto de la Cruz med 31,131 innbyggere.

Den minste kommunen på øya er Vilaflor på den sør-sentrale delen av øya med kun 1900 innbyggere. 

Tenerife har en av Spanias høyeste befolkningstilvekster, hovedsakelig på grunn av innvandring (spesielt fra Sør-Amerika). 

Administrasjon

Tenerife er en del av den autonome regionen Kanariøyene (Comunidad Autónoma de las Islas Canarias på spansk), som er en av Spanias i alt 17 autonome regioner.

Øygruppa er en del av EUs såkalte "ytterste periferi", som betegner de europeiske regionene som er fullgyldige medlemmer av EU ( i dette tilfellet fordi regionen er en del av Spania), men som geografisk ligger utenfor det europeiske kontinentet. 

Delt regionshovedstad

I perioden mellom 1833 og 1927 var Santa Cruz de Tenerife den eneste hovedstaden i den autonome regionen Kanariøyene, men siden da har både Santa Cruz de Tenerife og Las Palmas (Gran Canarias største by og hovedstad) vært hovedsteder for den autonome regionen, og delt dennes administrative institusjoner, som departementer og presidensielt sete. 

Municipios

Øya er delt inn i 31 såkalte municipios, som best kan sammenliknes med norske kommuner. Kun tre av disse kommunene – Tegueste, El Tanque og Vilaflor – ligger innenlands og har ikke kontakt med øyas kystlinje. 

Den arealmessig største kommunen er La Orotava på den sentrale delen av øya, som med sine 207,31 kvadratkilometer dekker en stor del av øyas – og Spanias – største nasjonalpark; Teide Nasjonalpark. Den arealmessig minste kommunen er Puerto de la Cruz på den nordlige delen av øya, som kun strekker seg over 8,73 kvadratkilometer. 

Øya har også seks "fylker" – Abona, Acentejo, Anaga, Valle de Güímar, Icod Isora, Valle de La Orotava og Teno – men disse er ikke offisielt anerkjente. 

Klima og vær

Tenerife har et behagelig subtropisk klima med milde vintre og somre som er varme sammenlignet med norske forhold, men som blir nedkjølt av Kanaristrømmen og av brisen fra de nordøstlige passatvindene. 

Passatvindene og Kanaristrømmen gjør til sammen at temperaturen om sommeren ikke ligger over 30 grader i gjennomsnitt, men heller i begynnelsen og midten av 20-tallene (se mer under Temperaturer nedenfor). 

Store regionale forskjeller

Men det er store forskjeller i klima og vær på Tenerife; den sørvestlige og sentrale delen av øya har minst nedbør og mest sol, mens den nordlige delen av øya har mest regn og minst sol. 

Samtidig avhenger variasjonene i nedbør og temperatur generelt mer av det gitte stedets høyde over havet enn av dets plassering på øyas breddegrader. Generelt vil et høyereliggende sted ha mer nedbør og lavere gjennomsnittstemperatur enn de lavereliggende stedene. 

Temperaturer

Den varmeste måneden på Tenerife – i gjennomsnitt for hele øya – er august med 23 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av september med 22 grader og juli med 21 grader i gjennomsnitt. 

De kaldeste månedene er derimot januar med 15 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av desember og februar, som begge har 15 grader i gjennomsnitt, og mars og april med 17 grader i gjennomsnitt. 

Nedbør

Den mest regntunge måneden på øya er desember med 75 mm nedbør i gjennomsnitt, etterfulgt av november og januar med henholdsvis 69 mm og 66 mm i gjennomsnitt.

De minst regntunge månedene er juli med kun 1 mm i gjennomsnitt (men husk at det ikke dekker regionale forskjeller og variasjoner på øya), etterfulgt av august med 3 mm i gjennomsnitt og juni med 5 mm i gjennomsnitt. 

Soltimer

Du kan se frem til mange solskinnstimer på Tenerife hele året rundt, uansett om du reiser dit sommer, høst, vinter eller vår, og dette gjør øya til et ettertraktet reisemål for oss nordmenn i de mørke og kalde vintermånedene da det nesten ikke er sol her hjemme. 

I januar og november – som er de minst solrike månedene i året på Tenerife – er det fremdeles hele åtte soltimer daglig i gjennomsnitt, mens februar, oktober og mars har ni timer sol daglig i gjennomsnitt. 

11 timers daglig sol

Det er naturligvis mest solrikt i sommermånedene, der juli med 11 timers daglig sol i gjennomsnitt topper listen som årets mest solrike måned, og juni og august følger tett på med 10 timers daglig sol i gjennomsnitt. 

Både vår og høst ligger tett på sommerens antall soltimer, da april og september har samme antallet soltimer i gjennomsnitt som juni og august (10 timer). 

Luftfuktighet

Den mest luftfuktige måneden er juni med 67% i gjennomsnitt, etterfulgt av november, februar og september med 65% i gjennomsnitt. 

Januar med 61% i gjennomsnitt er den minst luftfuktige måneden i året på Tenerife, etterfulgt av mars med hele 62% i gjennomsnitt og april og august med 63% i gjennomsnitt. 

Historie

Tenerifes formodentlig første beboere – det såkalte guancher-folket – er på mange måter innhyllet i fortidens mystiske tåke. Det er ikke klart når de kom til øyene, noen mener de har vært der siden rundt år 1000 f.Kr., andre mener de kom før – og det er heller ikke enighet om hva deres etniske opprinnelse og sammensetning er. Men nyere forskning tyder på at de besto av tre forskjellige innvandrergrupper fra Nord-Afrika som har innvandret til øya på forskjellige tidspunkter og med forskjellig etnisk opprinnelse. 

En omtale av guancherne hos Plinius den Eldre, som er basert på Kong Jabu IIs beretninger om øya , har også fått noen til å spekulere på om guancherne faktisk var den første (eller eneste) urbefolkningen på øya. 

Beslektet med berberisk

Språket deres menes å ha vært beslektet med berberisk (fra Nord-Afrika) og kulturen deres var beslektet med yngre europeisk steinalder da man dyrket åkre (med bygg, belgfrukter og hvete) ved hjelp av hakker, og hadde dyrehold bestående av sau og geit. 

Det har dessuten blitt hevdet at guancherne bodde i hytter av stein og huler som var gravd ut av øyas vulkanske bergarter, at de gikk kledd i drakter av skinn, og at de på samme måte som berberne har vært delt i treller og frie menn, styrt av en landsbyforstander.

Det som kan slås fast er at de på slutten av 1300-tallet hadde delt opp øya i ni kongeriker – såkalte menceyatos – som hvert var ledet av en konge, kalt mencey

Den spanske erobringen

I 1493, et år etter at det katolske kongeparet Isabel I av Castilla og Kong Ferdinand II av Aragón hadde fordrevet de siste maurerne fra Granada, og dermed avsluttet reconquista-misjonen sin, fikk den spanske militærmannen, byplanleggeren, administratoren og erobreren Alonso Fernández de Lugo i oppgave av det katolske kongeparet å erobre Tenerife fra den guanchiske urbefolkningen. 

Det følgende året, i 1494, seilte han fra Gran Canaria med en flåte på 2000 mann, samt 200 soldater til hest, og gikk i land ved det som i dag er Santa Cruz de Tenerife. 

Motstand mot spanjolene

De ni menceyatos – de guanchiske kongedømmene – reagerte forskjellig på den spanske invaderingen av øya. Fire av de ni menceyatos – Güímar, Abona, Anaga og Adeje – tilsluttet seg den spanske besettelsesmakten i et opportunistisk håp om å vinne rikere åkre på øya, mens de resterende fem menceyatos, som alle lå på de nordlige delen av øya, bestemte seg for å gå til krig mot den inntrengende spanske hæren. 

De fem nordlige menceyatos' beslutning om å ikke overgi seg mot løfter om rikere åkre (et løfte som siden viste seg å være et taktisk bedrag fra spanjolenes side) gjorde erobringen vanskelig for spanjolene, og erobringstoktet varte helt frem til desember 1494 da de siste motstandsfolkene blant guancherne overga seg. 

Slaveri og sykdommer

Den spanske erobringen av øya førte til store forandringer for den guanchiske urbefolkningen. Spesielt de delene av befolkningen som hadde motsatt seg den spanske besettelsen – kalt bando de guerra på spansk – ble utsatt for forfølgelse. De fleste av dem ble gjort til slaver, mens en del også døde av sykdommer medbrakt av spanjolene som urbefolkningen ikke var immune overfor, spesielt influensa og kopper. 

Den spanske erobringen førte også senere – i det følgende århundret under de spanske Habsburgerne – til masseinnvandring fra andre deler av det spanske monarkiet (Monarquía Católica), som Portugal, Italia og Flandern. 

Ny topografi

Masseinnvandringen fikk konsekvenser for øyas topografi da de mange nye beboerne på øya økte hogsten på den opprinnelige furuskogen for å gi plass til dyrket jord, spesielt sukkerplantasjer, som ble en viktig næringskilde fra 1520-tallet av. 

I århundrene som fulgte var det hovedsakelig vin, vindruer, bananer, grapefrukt og cochenillelus (hvis karminsyre kunne brukes til å produsere karminfarge), som utgjorde selve kjernen av øyas økonomi. 

Den spesielle forbindelsen til Mellom- og Søramerika

Med de spanske oppdagelses- og erobringsreisene til Mellom- og Sør-Amerika fra slutten av 1400-tallet til begynnelsen av 1500-tallet, begynte Tenerife også å bli en slags mellomstasjon for de mange ekspedisjonene, enten de begynte på Den iberiske halvøy og seilte vestover, eller de som var på vei hjem fra Den nye verden. 

Del av spansk kolonihistorie

I mange tilfeller tok lokale øyboere arbeid på skipene som stakk innom i håp om at det ville bringe dem større velstand enn deres ofte spartanske tilværelse på Atlanterhavsøya gjorde, og Tenerife ble dermed også en viktig del av den spanske kolonihistorien. 

De mange forbipasserende skipene fra Den nye verden satte også sine spor på øya i kraft av nye plante- og dyrearter som skipene hadde med seg i lasten fra de nye himmelstrøkene, og som etter hvert spredte seg på øya og vokser der den dag i dag. Utvekslingen av plante- og dyrearter gikk for øvrig motsatt vei også. 

Utvandring til (og innvandring fra) Den nye verden

Mot slutten av 1600-tallet begynte hele befolkningsgrupper fra Tenerife å bosette seg i Den nye verden på grunn av den blomstrende handelen med tobakk på Cuba og kakao i Venezuela. Senere, på 1700-tallet, grunnla befolkningsgrupper fra Tenerife også nye byer og områder i Den nye verden, som Montevideo i Uruguay, San Antonio i Texas og det administrative området Saint Bernard Parish i Louisiana. 

I dag går trafikken av emigranter mest motsatt vei (se mer under Befolkning), dvs. at mange latinamerikanere nå søker en ny tilværelse på Tenerife, ofte med familierelasjoner som går tilbake til forfedre som en gang forlot øya til fordel for Mellom- eller Sør-Amerika.

På denne måten foregår den historiske sirkulasjonen og utvekslingen av mennesker mellom Tenerife og Den (ikke lengre så) nye verden fremdeles i det 21. århundret. 

Britene, von Humboldt og Franco

I løpet av 1600- og 1700-tallet ble øya offer for en rekke angrep fra engelske admiraler, blant annet den engelske nasjonalhelten Horatio Nelson, som ifølge en legende mistet sin høyre arm under et mislykket forsøk på å erobre Santa Cruz i slutten av juli 1797. 

Alexander von Humboldt

Øya ble også besøkt – under mer fredelige forhold – av den berømte, prøyssiske geografen, naturalisten og oppdagelsesreisende Friedrich Wilhelm Heinrich Alexander von Humboldt, som i 1799, kun to år etter Nelsons mislykkede erobringsforsøk, tilbragte seks dager på øya før sin berømte reise til Latin-Amerika (fra 1799 til 1804). Resultatene av reisen satte ikke bare navnet hans på verdenskartet, men bidro også til grunnleggelsen av vitenskapene meteorologi og fysisk geografi. 

Under sitt besøk på Tenerife besteg han blant annet Teide-vulkanen, noe meget få personer hadde gjort på dette tidspunktet, og besøkte øyas berømte botaniske hage (se mer under Severdigheter). 

Se spennende dokumentar om Humboldts besøk på Tenerife fra den store nasjonale spanske tv-stasjonen RTVE (NB: programmet er på spansk). 

Franco

En annen, mer beryktet person ble 23. februar 1936, året da den spanske borgerkrigen brøt ut, stasjonert på Kanariøyene som øygruppas militære sjef, nemlig den spanske generalen og senere diktatoren Francisco Franco Bahamonde. 

Sammensvergelse sådd på Tenerife

Det var nemlig mens Franco befant seg på Kanariøyene at frøet ble sådd for en sammensvergelse mot den spanske republikken, ledet av Emilio Mola – en veteran fra Rifkrigen i Marokko. 

I juni 1936 ble Franco kontaktet av Mola og hans sammensvorne, og et hemmelig møte ble arrangert mellom dem i skogen La Esperanza på Tenerife for å diskutere mulighetene for å innlede et militærkupp mot republikken og den demokratisk valgte koalisjonen kalt Frente Popular

I dag står det en obelisk til minne om dette historiske møtet i en lysning i Las Raices (et rekreativt område i La Esperanza-skogen), som var startskuddet på den spanske borgerkrigen og de etterfølgende 36 årene med diktatur under Francos ledelse. 

 

Reiser til Spania

Les mer om Spania og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Spania her

Hva sier gjestene på Tenerife?

8,7
Gjesteanmeldelser
Basert på 68 anmeldelser