Reiser til Tenerife

Tenerife tilbyr noe for enhver smak: superstrender, 42 naturbeskyttede områder, Spanias høyeste punkt vulkanen Teide, delikat gastronomi og mye mer. Velkommen til Tenerife med Escapeaway; vi er spesialister på reiser til Tenerife i Spania der du bor på håndplukkede hoteller og feriehus på din ferie. 

I Atlanterhavet finner du øya Tenerife, som er den største i øygruppa Kanariøyene. Siden 50-tallet har Tenerife vært en yndet charterdestinasjon, men vulkanøya har mye mer å tilby enn grisefest og sangria. "Øya med evig vår" er ikke bare Kanariøyenes vakreste og grønneste øy, den er også full av spennende opplevelser som venter på deg. 

Et mekka for naturelskere

Teide og Las Cañadas

Las Cañadas er en nasjonalpark og er et must å besøke når du er på Tenerife. I parken finner du vulkanen Teide, som med sine 3718 m.o.h. er Spanias høyeste punkt. Parken og vulkanen er på UNESCOs verdensarvliste, og en unik naturopplevelse. Vulkanen regnes fremdeles for å være aktiv, men Teide kan fint bestiges da den "sover" og ikke har hatt utbrudd siden 1909. 

Ved foten av den enorme vulkanen kan naturens storhet føles overrumplende, men når du kommer helt opp føles det som om du er på toppen av verden! I sommerperioden kan køen til taubanen være lang, men det er verdt ventetiden da du møter en ubeskrivelig utsikt på toppen. Hvis du tør kan du få tillatelse til å bestige de siste 200 metrene opp til toppen av Teide. 

De mange vulkanutbruddene har med tiden forvandlet områder i nasjonalparken til fascinerende månelandskaper. Men du vil samtidig kunne oppleve mye flora og fauna og nasjonalparken da de tidligere lavastrømmene har gitt grobunn for mange interessante plantearter. Dersom du i tillegg er over gjennomsnittet interessert i film vil du kanskje gjenkjenne dette området da mange av scenene i "Apeplaneten" er spilt inn her. 

Andre naturperler verdt å nevne

På den nordlige delen av Tenerife finner du El Valle de la Orotava, eller Orotavadalen som vi ville sagt på norsk. Med en årlig gjennomsnittstemperatur på 20 grader er dalen det perfekte stedet for bananplantasjer og druedyrking til den lokale vinproduksjonen. I dalen finner du den gamle og tradisjonelle byen med samme navn, La Orotava, som hver november arrangerer vinfestivalen Icod de los Vinos. Her kan du smake på de mange delikate vinene i godt selskap blant lokale og tilreisende. 

Et av Tenerifes nydeligste naturområder er Parque Rural de Teno, som tidligere har vært svært utilgjengelig grunnet beliggenheten. Parken har et rikt fugle- og dyreliv og et gammelt fyrtårn, der du fra de gigantiske klippene kan oppleve en ubeskrivelig panoramautsikt over havet. 

Veien til en manns hjerte går gjennom magen

... og han vil ikke bli skuffet! Men det er heldigvis ikke kun det mannlige kjønn som forelsker seg i den spanske gastronomien; menn, kvinner og barn elsker maten i Spania. Spanias gastronomi er i verdensklasse, og på Tenerife kan du spise deg mett på den ene lekre retten etter den andre. 

Prøv for eksempel Spanias varemerke, delikat tapas, som gir deg gode muligheter til å smake på alt det beste landet har å by på. I tillegg til tapas er Kanariøyene kjente for Conejo (kaninkjøtt), Papas Arrugadas servert med Mojo (små, sprø saltpoteter servert med en smakfull salsa), Calderata (lammegryte), lekre fiskeretter og sist, men ikke minst, de lokale ostene, kalt queso på spansk. Ost på Tenerife lages på melk fra kyr, geit og får, og den mest kjente heter Manchego. Gå på oppdagelsesferd i ostemarkedene og smak deg frem til din favoritt - jeg har allerede funnet min :)

Vamos a la fiesta!

Karnevalet i Santa Cruz på Tenerife er kjent for å være Spanias svar på karnevalet i Rio de Janeiro. Her får du oppleve en 15 dagers lang fest der det uskrevne mottoet er: "Alt er tilatt, og du er kun forpliktet til å ha det kjekt!". Med et nytt tema hvert år fylles gatene med parader, dans, musikk, farger, glitter og glade mennesker. Det er litt av en opplevelse, og verdt å få med seg!

Aktiv, avslappende eller litt av hvert

Tenerife har noe for enhver smak. Er du glad i aktive ferier finner du gode muligheter for å utforske øya og dens mange turstier. Hvis du er en erfaren turgåer er det flere turstier med nivåforskjeller som krever god kondisjon og som kan gi deg noen fine utfordringer underveis. Hvis du ikke er den fødte fjellbestiger, men liker å utforske naturen i et rolig tempo som meg, kan du ta det helt med ro - det er stier for oss også :) 

Du kan også utforske havet rundt vulkanøya, og mulighetene her er mange. Du kan snorkle i havoverflaten, dykke ned til havbunnen, dra på seiltur eller beundre undervannslivet fra en ubåt. Havet kryr av et frodig dyreliv der du kan se både hvaler og delfiner. 

Hvis du foretrekker mer avslappende ferieaktiviteter kan Tenerife friste med noen helt fantastiske strender! Du kan velge mellom kritthvite sandstrender, sorte sandstrender eller mer rustikke strender med grov sand og klipper, populære strender med mange mennesker eller strender der du kan slappe av helt privat. 

Et godt tips

Dersom du vil rekke å oppleve Tenerifes varierte natur i løpet av ferien din vil jeg anbefale deg å leie en bil og kjøre rundt på øya selv. Det er alltid befriende å kunne kjøre ut i det blå og oppleve uten å måtte bekymre deg for transportmuligheter og avgangstider. Og hvis du kjører forbi et av vulkanøyas mange naturlige svømmebasseng, som Charco de la Laja på den nordlige delen av øya, så kan du fint unne deg en pause med en forfriskende svømmetur. Det er fantastisk!

Jeg vil ønske deg en riktig god ferie på Tenerife med Escapeaway!
Hilsen Mikkel

Besøk Mikkel Krohne-Sørensens profil på Google

Reisemål på Tenerife

 • Alcala
  1 hotell
  Alcala hører til blandt de mer fredelige reisemålene på Tenerife, selvom den tidligere fiskerbyen har egne strender og tallrike spennende utfluktsmål innenfor kort rekkevidde. En reise til Alcala er perfekt hvis du og familien vil komme der ... helt ned i tempo, men samtidig gjerne vil ha en opplevelsesrik ferie. Les mer
 • Buenavista del Norte er en av de nordvestligste regionene på Tenerife. Her er det veldig rolig, men frem for alt er det en fantastisk flott region. Landskapet er som tatt direkte ut av en eksotisk Hollywood-film. Byen har flere imponerende severdigheter ... og en 18-hulls golfbane regnes blant disse. Det er ikke en by med et vildt natteliv, men det er ikke vanskelig å finne restauranter og barer som kan dekke de flestes behov for en kveld eller to. Det er så absolutt verdt et besøk. Les mer
 • Costa Adeje
  17 hoteller
  Sofistikert og glamorøse Costa Adeje, som kombinerer det autentiske, lokale preg med vakre strender og flotte utflukter for hele familien. Her finner du mange gode restauranter og god avslappet ferie atmosfære.
 • Guia de Isora ligger noen få kilometer inne i landet ved Tenerifes vakre vestkyst ved foten av mektige Teide. Byens smale gater er tettbygd med pastellfargede, lave hus, og på de små plassene kan du sette deg i skyggen av et palmetre.

Populært på Tenerife

Spania, Tenerife, Playa de las Americas
 • Nærmeste flyplass: 17 km
 • Nærmeste strand: ca. 400 m
 • Svømmebasseng
Spania, Tenerife, Playa de las Americas
 • Nærmeste flyplass: 17 km
 • Nærmeste strand: ca. 250 m
 • Svømmebasseng
Spania, Tenerife, Playa de las Americas
 • Nærmeste flyplass: 17 km
 • Nærmeste strand: ca. 400 m
 • Svømmebasseng

Severdigheter

Til tross for sin beskjedne størrelse byr Tenerife på mange forskjellige slags severdigheter, selv om de fleste av dem naturligvis utgjøres av øyas fantastiske natur. 

Her har jeg valgt ut noen få av de severdighetene som du kan oppleve på din ferie på Tenerife. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter på øya anbefaler jeg deg å lese bloggen vår, der du både kan lese mer om Tenerife og finne spennende artikler om en annen kanarisk øy, Gran Canaria, og våre andre reisemål i Spania. 

God fornøyelse og god reise!

Teide nasjonalpark

Teide nasjonalpark ligger sentralt på øya, og er med sine 18 990 hektar Spanias største nasjonalpark. Grunnlagt i 1954 er den dessuten en av de eldste nasjonalparkene i landet og den mest besøkte i Spania med hele tre millioner besøkende i året, noe som også gjør den til en av de mest besøkte nasjonalparkene i verden. 

I juni 2007 fikk parken en velfortjent plass på UNESCOs verdensarvliste, og samme året havnet den på en spansk liste over de 12 største "skattene" i landet sammen med andre store severdigheter, som katedralen i Santiago de Compostela, Guggenheim-museet i Bilbao, Alhambra i Granada og Sagrada Familia i Barcelona.

Mount Teide

Parkens kjerne, største severdighet og navnegiver er Teide-fjellet, som ruver 3718 meter over havet og er dermed det høyeste fjellet i Spania og den tredje-største vulkanen i verden (som nevnt under Geografi). Vulkanen er fremdeles aktiv og hadde sitt siste utbrudd i 1909.

Fjellet/vulkanen fikk sitt nåværende navn - El Pico de Teide - i forbindelse med den spanske koloniseringen av øya. Før dette (1494) bar vulkanen navnet Echeyde, som i den lokale guancher-befolkningens tanke- og sagnverden henviste til en mektig figur som kunne forvandle fjellet til et helvete (formodentlig et vulkanutbrudd). 

Et hellig sted

Guancherne betraktet fjellet som et hellig sted, på samme måte som grekerne betraktet fjellet Olympos som et hellig sted der flere av de greske gudene bodde. I den guanchiske mytologien bor djevelen, kalt Guayota, inne i vulkanen, som de mente fungerte som en slags port til underverden. 

En gang holdt Guayota guden for lys og sol, kalt Magec, fanget inne i vulkanen, noe som svøpte jorden inn i et djevelsk mørke. Men guacherne visste råd; de bad deres øverste gud, Achamán, om nåde, og Achamán bekjempet Guayota, befridde Magec og forseglet vulkanne med Guayota inni. 

Innesperret i vulkanen

Det var guanchernes overbevisning at Guayota -- som ofte ble fremstilt som en vill, sorthåret hund med røde øyne, ledsaget av andre demoner som også var ville, sorthårede hunder - etter dette levde innesperret i vulkanen.

De hadde samtidig tradisjon for å forsøke å skremme djevelen vekk med bål når vulkanen fikk utbrudd. 

Særegen flora og fauna

I tillegg til El Pico de Teide rommer Teide nasjonalpark også den nest-største vulkanen på Kanariøyene, Pico Viejo, på 3135 meter, samt en særegen flora og fauna som vokser i den tynne, men mineralrike lavajorden. 

Parken rommer blant annet 168 plantearter, derav 33 endemiske arter, som furuskog av arten pinus canariensis (kanarifuru), sedertrær (cedrus) og forskjellige blomsterarter som spartocytisus supranubius (erteblomstfamilien), argyranthemum teneriffae (margerittslekten) og viola cheiranthifolia (fiolfamilien). 

Parken huser også rundt 70 typer virvelløse dyr, 10 fuglearter og 3 krypdyrsarter og pattedyr, som flaggermus, villkatt og pinnsvin, men det er kun flaggermusene som er innfødte i parken.

Masca

Den lille fjellandsbyen Masca ligger i 600-800 meters høyde på øyas nordvestlige sidem ig er utgangspunktet for en av de mest populære vandrerutene på øya. 

Turen går fra den nederste delen av Mascas sentrum til kløften ved Atlanterhavet; en tur som tar ca. 3 timer hver vei (avhengig av fysisk form og vær). Noen turister benytter seg av muligheten til å bli hentet i båt nede ved kysten i stedet for å gå hele veien tilbake til Masca opp fjellet (noe som naturligvis krever forhåndsreservasjon). 

Tilfluktssted for pirater

I tillegg til den kjente vandreruten ned til kysten utgjør byen - som sies å ha vært et tilfluktssted for pirater i gamle dager - også et av de beste eksemplene på tradisjonell, landlig arkitektur på Tenerife, selv om en brann gjorde innhogg i bestanden av gamle hus i byen i 2007. 

Den botaniske hagen i Puerto de la Cruz

Jardín de aclimatación de La Orotava - som den botaniske hagen i Puerto de la Cruz formelt heter - er ikke bare en utrolig flott botanisk hage med en spennende historie, men også en av de mest populære severdighetene på Tenerife med rundt 400 000 besøkende hvert år. 

Akklimatisering

Hagen ble anlagt av Kong Karl III av Spania 17. august 1788 for å akklimatisere de nye plantene som braktes hjem fra Den Nye Verden av den opplyste og eneveldige monarkens utsendte plantesamlere, før de skulle omplantes til de kongelige botaniske hagene i Madrid og Aranjuez på det spanske fastlandet. 

Derav navnet Jardín de aclimatación de La Orotava: "Orotavas hage for akklimatisering". Mens jardín betyr hage på spansk, henviser de la Orotava til beliggenheten i byen Orotava (i dag både navnet på en by og en kommune) som på Karl III av Spanias tid var Puerto de la Cruz' forløper. Puerto de la Cruz ble faktisk bygget senere med det formål å fungere som Orotavas havn. 

Suksess - og frost

Karl III av Spania døde imidlertid få måneder etter at han hadde beordret anleggelsen av den botaniske hagen, men hans etterfølger, Karl IV av Spania, videreførte sin forgjengers prosjekt og derfor stod anlegget, tegnet av arkitekten Diego Nicholas Eduardo, først ferdig i 1791. 

De første utplantingene skjedde året etter, i 1792, og gikk for det meste bra. Man hadde derimot mindre suksess med å akklimatisere plantene på det spanske fastlandet (i de kongelige hagene i Madrid og Aranjuez), der frosten i denne notorisk vinterkalde delen av Spania tok livet av noen av plantene i vinterhalvåret. 

Berømte besøk

I løpet av århundrene som fulgte ble hagen mer og mer kjent utenfor øyas vide horisonter. Til dette bidro ikke minst besøk fra en rekke naturforskere fra det europeiske fastlandet - som Aimé Bonpland, Pierre Marie Auguste Broussonet og Anselme Riedlé - for ikke å glemme Alexander von Humboldts besøk i hagen da han tilbragte sine seks dager på øya i 1799 (se mer i avsnittet om øyas Historie). 

På 30-tallet inspirerte dessuten hagen den berømte franske forfatteren André Breton til et dikt. 

50 000 planter fra 5 kontinenter

I dag byr hagen på rundt 5000 plantearter, 120 trearter og mer enn 50 000 planter fra hele fem kontinenter, fordelt på 60 000 kvadratmeter; en unik diversitet som kun er mulig på grunn av øyas usedvanlige klima. 

Hagen har også et herbarium (en samling av tørkede og pressede plantedeler til studier i botanikk og taksonomi) som inneholder nesten 40 000 plantedeler, og som dessuten er en del av internasjonale bevarings- og forskningsprosjekter. 

Pyramidene i Güímar

Pyramidene i Güímar - seks (opprinnelig ni) pyramideformede monumenter av javastein som ligger på den østlige delen av øya - har gitt opphav til mange myter opp gjennom tidene. 

En av mytene, og den mest kjente, stammer fra den norske eventyreren, arkeologen og etnografen Thor Heyerdahl, som har bidratt til mytedannelsen ved å fremsette spektakulære teorier om pyramidene som en mulig "missing link" - et slags transatlantisk stoppested - mellom antikk egyptisk kultur og sentralamerikansk mayasivilisasjon (som begge bygget pyramider). 

Undersøkt av Heyerdahl

Heyerdahl stiftet først bekjentskap med pyramidene gjennom en artikkel i Tenerife-avisen Diario de Avisos, men ble senere så oppslukt av sin idé om at de var et forbindelsesledd mellom antikk egyptisk kultur og mayasivilisasjonen, at han i 1991 reiste til øya for å undersøke pyramidene i Güímar nærmere. 

Han konkluderte deretter at stedet sannsynligvis var bygget av soltilbedere, noe han blant annet kom frem til basert på undersøkelser foretatt av Instituto de Astrofísica de Canarias, som hevdet at pyramidene var astronomisk orienterte. Heyerdahl hevdet, slik rapporten fra det astrofysiske instituttet også gjorde, at pyramidene formodentlig var av antikk opprinnelse. 

Fra det nittende og det tyvende århundret

Men både Heyerdahls teorier og rapporten fra det astrofysiske instituttet på Kanariøyene fikk en alvorlig knekk i 1996, da en rekke arkeologiske undersøkelser foretatt ved Heyerdahls første besøk i 1991 av Departamento de Prehistoria, Antropología e Historia Antigua fra La Laguna-universitetet på Tenerife, ble offentliggjort. 

Undersøkelsene konkluderte entydig at de tre undersøkte lagene av pyramidene alle kunne dateres tilbake til enten 1800- eller 1900-tallet, og kunne derfor ikke være av antikk opprinnelse. 

Med røtter i en landlig tradisjon

Arkeologer som har vært involverte i undersøkelsene av pyramidene har siden fastslått at pyramidene ikke kan ha antikk opprinnelse og var dermed heller ikke - til Heyerdahls skuffelse - et bevis på en mulig forbindelse mellom antikk egyptisk kultur og mayasivilisasjonen. I stedet foreslo man at pyramidene hadde røtter i en landlig tradisjon på Tenerife på 1800-tallet, da landsmenn hadde for vane å stable steiner fra nylig ryddet landbruksjord i terrasseformede, monumentale figurer. 

Samtidig sies det at Heyerdahl hadde troen på en forbindelse mellom pyramidene og den opprinnelige guanchiske befolkningen på øya helt frem til sin død. På den offisielle hjemmesiden for den etnografiske parken, som Heyerdahls lokale venn av norsk herkomst Fred Olsen senere bygde, fremgår det fremdeles ikke hvilke av de rivaliserende teoriene om stedets opprinnelse som er den rette. 

Du kan lese mer om den etnografiske parken ved pyramidene i Güímar på deres offisielle hjemmeside her

San Cristóbal de la Laguna

I tillegg til å være Kanariøyenes tredje-mest befolkede by med litt over 150 000 innbyggere - og Tenerifes nest-største etter hovedstaden Santa Cruz - er San Cristóbal de la Laguna Tenerifes tidligere hovedstad fra perioden etter den spanske erobringen i 1494, frem til en økonomisk stagnasjon i 1723 sendte statusen videre til den nåværende hovedstaden Santa Cruz. 

Det er imidlertid det historiske sentrumet som har gjort den til en av Tenerifes mest populære og interessante severdigheter opp gjennom tidene, og som i 1999 fikk tildelt statusen som kulturell verdensarv av UNESCO. De mange gamle, vakre bygningene har gitt byen det ekstravagante tilnavnet "Kanariøyenes Firenze". 

La Laguna Katedral

Blant de mest kjente bygningene i byen finner vi La Laguna Katedral - eller Catedral de Nuestra Señora de los Remedios som den offisielt heter - som ble bygget mellom 1904 og 1915. Katedralen ligger i den historiske delen av byen og inneholder Alonso Fernandez de Lugos sin grav; den spanske militærmannen og administratoren som ledet an i erobringen av Tenerife, og som grunnla San Cristóbal de la Laguna (samt Santa Cruz). 

Katedralen er bygget i forskjellige stilarter (neo-gotisk, neo-klassisistisk og renessanse-stil) og er som navnet tilsier dedikert til La Virgen de los Remedios, som er skytshelgenen for det romersk-katolske bispedømmet i San Cristóbal de la Laguna.

Iglesia de la Concepción

Også Iglesia de la Concepcoón - eller Iglesia-Parroquia Matriz de Nuestra Señora de La Concepción, som er dens offisielle navn - har en forbindelse til øyas spanske erobrer, Alonso Fernandez de Lugo, da det var ham som anviste stedet for kirkens beliggenhet i 1496; kun to år etter den spanske erobringen av øya. Men kirken ble først bygget 15 år senere, i 1511. 

I dag er kirken mest berømt for den fine utsikten fra kirkens høye tårn (man kan se ut over en stor del av byen i godt vær) og for den mirakuløse oljen som ifølge legendene strømmet ut fra et ikon i kirken under Svartedødens herjinger i 1648, og som ifølge katolsk tradisjon tilhørte evangelisten Johannes. 

La Laguna Universitet

Byen har også Kanariøyenes eldste universitet; La Laguna Universitet, som stammer fra 1701 da en gruppe munker fra augustiner-ordenen grunnla et senter for videregående studier. 41 år senere, i 1744, ble senteret omdannet til det kirkelige universitetet San Augustín i henhold til en pavelig ordre. 

Universitetets moderne inndeling stammer fra 1927 i henhold til et dekret som også delte Kanariøyene i to provinser. Universitetet har siden blitt omorganisert i 1989, noe som førte til opprettelsen av universitetet Las Palmas de Gran Canaria, og har i dag rundt 23 000 studenter.