Reiser til Tsjekkia

Her i dette vakre, sentraleuropeiske landet venter deg et hav av eventyrlige opplevelser. Tsjekkia bugner av godt bevarte severdigheter fra flere epoker. Den vidunderlige hovedstaden, Praha, er kjent som "byen med de hundre spir" og er et spektakulært syn. Byen har lokket til seg kunstnere og komponister på jakt etter inspirasjon i flere århundrer. 

Siden kommunismens fall i 1989 har Tsjekkia - og spesielt hovedstaden Praha - utviklet seg til et av Europas mest populære reisemål. Mens du er her bør du prøve det berømte ølet. Det sies at det finnes like mange forskjellige pilsnerøl her som det er restauranter og barer! Det er dessuten superenkelt å reise til Tsjekkia, enten med fly, tog eller i egen bil.

Velkommen til Tsjekkia med Escapeaway. Vi er spesialister på reiser til Tsjekkia, der du bor på nøye utvalgte hoteller på din ferie. Bestill reisen online og kombinér de beste prisene på flybilletter med våre utvalgte hoteller med gode anmeldelser - så har du en pakkereise til Tsjekkia som er sikret av reisegarantien.

>> Les også om reiser til Polen
>> Les også om reiser til Ungarn

Reisemål i Tsjekkia

 • Gjesteanmeldelser 9,2
  Praha
  56 hoteller
  Tsjekkias stilfulle hovedstad betraktes som en av Europas vakreste byer, og bugner av praktfulle historiske og kulturelle severdigheter. Den gotiske og bohemske barokkarkitekturen lager en magisk ramme rundt ferien din i Praha.

Populære hoteller i Tsjekkia

Tsjekkia, Praha
9,4
Fantastisk
1572 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 17 km
 • Avstand til sentrum: ca. 500 m
 • Internettilgang / WiFi
Tsjekkia, Praha
8,9
Meget bra
4587 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 18 km
 • Avstand til sentrum: ca. 200 m
 • Internettilgang / WiFi
Tsjekkia, Praha
9,4
Fantastisk
1151 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 14 km
 • Avstand til sentrum: ca. 1.5 km
 • Internettilgang / WiFi

Mat og drikke

Tsjekkia er kjent for sine mange fremragende øl, sine rike supperetter og for sine mange gryte-spesialiteter, ikke minst den verdensberømte gryten gulasj. Her har jeg valgt ut et par kulinariske spesialiteter og typiske retter og drikker du kan smake på når du er på ferie i Tsjekkia. God appetitt - og god tur!

Gulasj

Hvis man skal nevne én rett som kjennetegner det tsjekkiske kjøkkenet må det selvfølgelig bli gryteretten gulasj (eller guláš, som den heter på tsjekkisk), som uten sammenligning er det mest berømte, tsjekkiske retten, og som betraktes som nasjonalretten av mange tsjekkere. 

Retten har en lang historie som visstnok kan spores helt tilbake til 800-tallet, da den ble oppfunnet av gjetere mens de jobbet langt hjemmefra. Historien sier at gjeterne i mangel på et kjøkken tørket kjøttet fra et av dyrene deres i poser laget av fåremager, og deretter tilsatte vann og krydder til kjøttet. Dette antas å ha vært den første, primitive utgaven av retten. 

Nå for tiden ser retten litt annerledes ut og består som regel av kjøtt (det kan være okse-, kalve-, svine- eller lammekjøtt), poteter, hvitløk, purre og i enkelte tilfeller paprika (det ble først en del av retten på 1500-tallet, da krydderet kom til Europa) og tomater (også en ny og valgfri ingrediens som først ble tilsatt i den første halvdelen av 1900-tallet). Ingrediensene blandes og kokes sammen, før det serveres med potetmos, brød, nudler eller makaroni. 

Kulajda

Tsjekkia er også kjent for sine mange gode og solide supper - og det må sies at supperetten svícková, som også kalles svícková na smetane, er både velsmakende og har substansen som generelt kjennetegner de tsjekkiske suppene. 

Suppen består vanligvis av fløte, poteter, kepaløk, karve og sopp (som oftest sjampinjonger), som tilberedes omhyggelig sammen og til slutt utgjør en kompakt og svært velsmakende blanding, som kan minne norske ganer om en kraftig utvidet versjon av soppsaus. 

Obložené chlebícky

Har du noensinne prøvd den tsjekkiske variasjonen av et norsk smørbrød? Med obložené chlebíckyf får du sjansen; retten består av hvitt brød skåret i skiver (i motsetning til vårt grovere brød) med et tykt lag smør, etterfulgt av forskjellige typer pålegg som skinke, pølse, hardkokt egg, ost, agurk, tomat, fiskepasta, salat, paprika, reddik og persille. 

Obložené chlebícky selges som snackfood fra matboder på festivaler og i barer, men retten serveres som regel som en forrett eller som et mellommåltid i de tsjekkiske hjem og på tsjekkiske restauranter. 

Tsjekkisk øl

I utlandet er Tsjekkia kjent for sine mange fremragende øl - og det er ikke kun utlendinger som verdsetter de tsjekkiske pilsnerne, for begeistringen deles av tsjekkerne selv. Tsjekkia er nemlig det landet som drikker mest øl i verden!

Øl har en lang historie i Tsjekkia, en historie som strekker seg helt tilbake til landets klostervesen på 900-tallet, da de første moderne ølene begynte å bli produsert (selv om historiske funn viser at en eller annen form for ølproduksjon foregikk allerede fra de slaviske folkevandringene). 

I dag er de mest populære ølmerkene i Tsjekkia Pilsner Urquell, som blant annet er kjent for å ha produsert verdens første pilsner; Staropramen, som er Tsjekkias neststørste ølprodusent, og hvis hovedkvarter er lokaliseret i hovedstaden Praha; og Budweiser Budvar, som - som navnet antyder - er mest kjent for sine fremragende budweiserøl.

Andre populære ølmærker i Tsjekkia er Krušovice, Starobrno, Breznák, Zlatopramen, Lobkowicz, Bernard og Svijany.

Bittere og tsjekkisk rom

Tsjekkia er ikke bare kjent for de mange gode øl-merkene. Landet produserer også andre alkoholholdige drikker av god kvalitet. Noen av de mest kjente er de to bitterne, Fernet Stock og Becherovka. Brennevinen Tuzemak, som tradisjonelt markedsføres som "tsjekkisk rom", men er laget av poteter (eller sukkerrør), er også en popuære drink blant landets innbyggere. 

En annen populær drink, der Fernet Stock blandes med tonic, kalles "Bavorák" eller "Bavorské pivo", og betyr bokstavelig talt "bayersk øl". 

Kofola

En av de mer spesielle drikkene du kan møte på din ferie i Tsjekkia er Kofola. Kofola er et mineralvann som ble oppfunnet i kommunistiske Tsjekkoslovakia som en erstatning for Coca-Cola, da den amerikanske brusen var nektet adgang i landet. Da kommunismen brøt sammen nøt imidlertid drikken så stor popularitet blant befolkningen at man fortsatte med å produsere den. Mineralvannet smaker litt som Coca-Cola, men er ikke like søt som dens amerikanske inspirasjon. 

Hvordan bestiller du en reise til Tsjekkia med Escapeaway?

Bruk søkemotoren til å søke blant våre håndplukkede hoteller i Tsjekkia. Kombinér med en flybillett med rutefly fra Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø, Stavanger eller Kristiansand, supplér evt. med en leiebil og få det hele samlet i en pakkereise sikret av reisegarantien. Slik reiser man enkelt og behagelig på Escapeaway-måten! 

Praha; vuggen for tsjekkisk kultur

De fleste som besøker Tsjekkia starter med Praha, sentrum for tsjekkisk kultur og en av Europas mest fascinerende byer. Praha byr på en nesten inntakt middelalderkjerne med gotisk arkitektur som sender deg 500 år tilbake i tiden. Karlsbroen fra 1300-tallet, som forbinder to historiske bydeler over elva Vltava, med slottsmurene og spirene på Sankt Vitus-katedralen ovenfor er en av byens mest populære severdigheter. Men byen byr på mye mer enn historie; den er et viktig sentrum for landets kulturelle tilbud og hjem for en nyskapende restaurantscene. 

Slott & chateaux-er

Tsjekkias plassering i hjertet av det tidligere østerriksk-ungarske monarkiet betyr at landet har stiftet bekjentskap med atskillige plyndrende stammer, invaderende hærer og triumferende dynastier opp gjennom årene. Den turbulente fortiden har etterlatt et land med en rik kulturarv bestående av hundrevis av slott og chateaux-er - nesten uansett hvor du er finner du en festning med mange tårn høyt hevet over en by eller et romantisk sommerpalass idyllisk plassert midt i et velfrisert parklandskap. Antallet og variasjonen på de tsjekkiske slottene er ganske enkelt imponerende med alt fra dystre, gotiske ruiner som klamrer seg til svimlende fjelltopper, til majestetiske barokkpalass fylt med de fineste møbler som datidens europeiske håndverkere kunne tilby. 

Folklore & tradisjoner

Tsjekkia er kanskje en moderne nasjon på full fart inn i fremtiden som en del av EU og NATO, men det er også et land rikt på tradisjoner. Dette kommer tydeligst til syne i Sør-Böhmen og Mähren, hvor en fremdeles blomstrende folkekultur for alvor kommer til live i sommerfestivalperiodene. Da kler lokale fra Ceský Krumlov, Telc og Mikulov seg i de tradisjonelle folkedraktene og finner frem de gamle instrumentene og vinglassene for å synge og danse - en ren fryd å få oppleve. Disse gamle tradisjonene er et av de beste eksemplene på "levende historie" i Tsjekkia i da. 

Øl er Gud

Siden oppfinnelsen av Pilsner Urquell i 1842 har tsjekkerne vært kjente for å produsere noen av verdens beste øl-sorter. Men de internasjonalt berømte ølmerkene - Urquell, Staropramen og Budvar - har fått sterke konkurrenter på hjemmebane i flere regionale øl fra mikrobryggerier, som gjenspeiler en fornyet interesse for tradisjonell brygging. Aldri før har Prahas pubber kunnet tilby et så bredt utvalg av øl - nå bør du også holde utkikk etter merker som Kout na Šumave, Svijanský Rytír og Velkopopovický Kozel.

 

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet litt fakta og informasjon om Tsjekkia, som landets geografi, befolkning, religion og klima, som kan tjene som inspirasjon til din ferie i Tsjekkia - med forbehold for faktuelle feil. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til din reise anbefaler jeg deg å besøke bloggen vår, der du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse - og god tur!

Geografi og befolkning

Tsjekkia grenser mot Tyskland i vest, Østerrike i sør, Slovakia i øst og Polen i nordøst. Den tsjekkiske republikk dekker et område på 78 866 kvadratkilometer (nesten dobbelt så stort som Nordland fylke), har 10,6 millioner innbyggere, og ca. 1,3 millioner av dem bor i landets hovedstad og største by, Praha. Andre større og betydningsfulle byer er Brno, Ostrava og Pilsen. 

Det tsjekkiske landskapet er svært variert. Böhmen, den vestlige delen av landet, består av et basseng drenert av elven Elben og Vltava-elvene, som for det meste er omgitt av lave fjell, deriblant Krkonošes-fjellene (som er en del av fjellkjeden Sudetene). Det høyeste punktet i landet, Snežka på 1603 m.o.h., ligger i denne delen av landet. 

Moravia ligger i den østlige delen av landet, er ganske kupert og inneholder også innsunkne områder takket være Morava-elva og Oder-elva. 

Religion

Tsjekkia har en av de minst religiøse befolkningene i verden da den dominerende delen av befolkningen enten erklærer at de ikke har en tilknytning til eller tror på en bestemt religion (disse faller i kategorien "uerklærte), eller erklærer at de ikke er religiøse (disse faller i kategorien "areligiøs"). 

Hele 44,7% av befolkningen havner i den første kategorien, mens 34,5% er i kategorien areligiøse. 10,5% erklærer seg som katolikker, mens 2,2% er protestanter eller tilhører andre kristne trosretninger. 6,8% erklærer at de er troende, men spesifiserer ikke deres tro, og 1,4% erklærer seg enten troende av "ukjente religioner" eller av "andre religioner". 

Klima og vær

Tsjekkia har et temperert kontinentalklima med varme somre og kalde, overskyede og snøfulle vintre. Temperaturforskjellen mellom sommer og vinter er forholdsvis høy på grunn av den geografiske plasseringen langt fra havet. 

Varmeste tidspunkt på året er juli måned med 18 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av august med 17 grader i gjennomsnitt, mens januar med -1 grad i gjennomsnitt er kaldeste måneden i året, tett etterfulgt av desember med 0 grader i gjennomsnitt. 

Mest nedbør finner du i månedene juli og mai med 69 mm i gjennomsnitt, mens januar og februar er de minst regnfulle månedene i året med 20 mm i gjennomsnitt. 

Hva sier gjestene i Tsjekkia?

9,2
Gjesteanmeldelser
Basert på 71 anmeldelser