Reiser til Tyrkia 

Med sin beliggenhet like imellom Europa og Asia, skal Tyrkias betydning igjennom årtusner ikke undervurderes. Istanbul er for lengst blitt tatt fra romerne, og osmannerne har trukket seg tilbake, og hver sommer ankommer nå en armè av turister for å nyte godt av Tyrkias solskin, kebab og fortryllende kultur. 

Når man reiser til Tyrkia for første gang får man seg som oftest et kultursjokk. Så tett på det Europa vi kjenner, og alikevel så fremmed og eksotisk som destinasjoner som ligger mye lenger vekke. Fra storbyen Istanbul, mellom to verdensdeler og to hav, til sørkystens badebyer Alanya og Antalya, er Tyrkia et sjarmerende sammensurium av kulturer som byr besøkende velkommen med åpne armer og høy kvalitet. 

I de mest populære ferieområdene i Tyrkia finner man lekre resorts som er bygget i de senere årene, og er man interessert i golf, finnes det kun få steder i verden som kan by på flere topklasse-baner enn Belek-området, som ligger like øst for Antalya i det området som også kjennes som Den Tyrkiske Riviera, og dermed lett kan nås med fly fra f.eks. Bergen, Oslo Gardemoen, Oslo/Torp, Stavanger, Kristiansand, Tromsø og Trondheim. 

En ferie i storslåtte Tyrkia byr på gyldne strender, spor fra oldtiden og kulinariske opplevelser i særklasse. Velg en moderne badeby fylt med underholdningsmuligheter eller kanskje en avsideliggende bukt til en avslappende ferie. Alternativt kan du dra på et rolig cruise i Tyrkias skjærgård i en tradisjonell gulet. Med et bein i både Asia og Europa, gir landet deg det beste fra begge kontinenter, fra Istanbuls moderne nattliv og mote til den mystiske Sufi-kulturen i Konya. 

Forvent strålende solskinn i sommermånedene og milde temperaturer om vinteren. Temperaturen her svinger i løpet av året mellom 10-34 grader. 

 • Kjendiselskere: Fest med internasjonale kjendiser ved havnefronten Halikarnas i Bodrum - dette er verdens største utendørs klubb.
 • Historisk interesserte: Reis tilbake til romertiden i ruinbyen Ephesus.
 • Eventyrere: Få ditt livs sus med tandem paragliding ved Ölüdeniz og driv langsomt ned mot den frodige lagunen.

Inspirasjon og fakta 

Uansett om du vil ha en avslappende badeferie, shoppe på kryddermarkedene og i de travle basarene eller en historisk opplevelse, kan en ferie i Tyrkia oppfylle dine ønsker. 

Langs den ægæiske kysten kan du fordrive dagene i solen på den silkebløte sanden eller hvis det skal være litt mer energisk, ta en seiltur til en av de omkringliggende greske øyene. Kos er f.eks. kun en kort tur unna, hvis du vil kombinere flere destinasjoner. En opplagt sjanse til å forelske seg selv. 

De fleste badebyene i Tyrkia byr på båtturer og katamaran-cruise, så her kan du utforske denne midtøstlige labyrinten fra vannet, og som en ekstra bonus betyr det at du får muligheten til å oppleve den vakre tyrkiske kystlinjen litt på avstand. På Kekova kan du dra på en tur som tar deg til en sunken romersk by på havbunnen - en sikker hit for historieentusiaster og badeglade. 

Hvis du er fan av arkeologiske oppdagelser, må du ikke gå glipp av de lykiske gravene i Myra, den ødelagte byen Ephesus og korsfarerens favoritt - St. Petersborgen, som deler Bodrums to bukter. 

Alternativt hvis du er mer interessert i nytelser og ikke fult så glad i fortiden, bør du oppleve et tradisjonelt tyrkisk bad. Fult av bobler, skum og damp, vil du dra herfra med følelsen av å være skinnende ren, polert og klar til en kveld på byn. Slipp deg løs i Side med dens uovervinnende barer og klubber, dra til Antalya og opplev Middelhavets største flytende nattklubb eller prøv deg på tradisjonell magedans i Bodrum. 

 • Språk: Det snakkes tyrkisk, men på mange steder er de også gode til tysk og engelsk.
 • Valuta: Tyrkiske lire (TL).
 • Lokal tid: Tyrkia er 2 timer før GMT tid. Man har siden 2016 ikke brukt vintertid i Tyrkia. Dvs. at når det er vintertid i Norge, er Tyrkia 2 timer foran. Ved norsk sommertid er Tyrkia kun 1 time foran.
 • Fly til: Det er mange internationale og innenlandske flyplasser Tyrkia. Antalya International Airport benyttes hvis du skal bo i Antalya eller Belek. Lengre mot vest kan Dalaman International Airport brukes ved ferier i Marmaris og Fethiye, og Milas-Bordum Flyplass ved ferier omkring Bodrum. Istanbul har to flyplasser.
 • Flytid fra Norge: 3-4 timer
 • Reiseveiledning for Tyrkia finner du hos Regjeringen.no

Vær og klima

Med et så stort land som Tyrkia varierer klimaet en del fra øst til vest. Istanbul byr på varme somre med en gjennomsnitstemperatur på 30 grader, men vintrene i Tyrkia kan til tider være kalde og regnfulle, og det kan forekomme ensifrede temperaturer. 

Langs Middelhavets kyster er somrene typisk varme og solrike, og vintrene regnfulle med milde. Dette i likhet med Hellas og sørlige Italia. På våren (april til juni) og høsten (september til november) er det beste tidspunktet å reise til Tyrkia på. Alt langs kysten stenges ned mellom oktober og april. 

Svartehavskysten i Tyrkia er mild og regnfull om sommeren, og kjølig og regnfull om vinteren. Fjellene mot øst blir mye kaldere om vinteren og det faller ofte snø, mens somrene er milde og fjellene er derfor mest tilgjengelig mellom juni og september. Det sørøstlige Tyrkia byr på tørre og milde vintre og mye varmere somre, noen ganger opp i 40 grader. Det anatolske platået er kjøligere om sommeren og kan bli ganske kaldt om vinteren. 

Landet er oppdelt i syv forskjellige regioner: Marmara, Svartehavskysten, Det østlige Anatolia, Sørøstlige Anatolia, Sentrale Anatolia, Middelhavet og Det Ægæiske Havet. Tyrkias klima er like så alsidig som dens kultur. Hver region har sitt eget klima avhengig av dens beliggenhet i forhold til fjellkjedene og havet. 

Marmara, Det Ægæiske Havet og Middelhavskysten byr på middelhavsklima med lange, varme og inviterende somre og milde, våte vintre. Derfor er feriesteder som Antayla, Alanya, Belek, Bodrum og Gumbet de mest populære solresortene blandt turister. 

Den østlige delen av Tyrkia er fjellrikt og har et mer europeisk klima med varme somre og kalde snøfulle vintre. 

Det sentrale Tyrkia har stigende hete somre og lav nedbør hele året med frysende kalde vintre. For eksempel er det i de fjellrike områdene i Malatya, temperaturer fra 38 grader om sommeren til ekstremt lave temperaturer på minus 43 grader om vinteren. 

Kultur og historie 

Her finnes det et valg av kulturelle og religiøse festivaler hele året rundt, og ofte er de en av de største opplevelsene på ferien i Tyrkia. Hvis du ønsker å slippe unna det går desemberværet, byr de årlige Mevlana-festivalene på to uker med en drøss av danseformer. 

Du kan evt. også time besøket ditt til Tyrkia med Mesir Senlikleri festivalen på våren. Dette er en fest som har røtter mer enn 450 år tilbake i tid, eller en annen underholdende vårbegivenhet - den internasjonale Istanbul Tulipanfestival. Det er også mange filmfestivaler året rundt like fra Ankara Filmfestival i mars til Golden Saffron Dokumentarfilmfestival i september. Uansett når du velger å dra til Tyrkia vil jeg anbefale at du får med deg disse festivalene! 

Istanbul er i det hele tatt et godt sted å begynne en ferie med arkeologiske og kulturelle opplevelser i Tyrkia. La deg imponere av kuppelen på den vakre Hagia Sophia i hjertet av byen og utforsk det osanniske Topkapi-palasset. Reis tilbake til grekernes og romernes tid med et besøk på en av de mest berømte stedene i Tyrkia, oldtidsbyen Efesos på den ægæiske kysten nær Kusadasi. 

Andre steder som er verdt å besøke er den romerske Hierapolis i Pamukkale og byen Bergama i Izmir-provinsen inne i landet. Hvis du har sett filmen Troya eller lest Homer på skolen, bør du besøke Trojas ruiner som ble oppdaget av en tysk arkeolog i det 19. århundre. Men Tyrkias lange historie strekker seg over mer enn bare oldtidens grekere. I nordøst Antalya ligger f.eks. Çatalhöyük, som er restene av en av verdens første byer. 

Tyrkias antikke ånd er ikke til å overse. Her har man en uendelige kystlinje med maleriske landsbyer, vakre strender og livlige ferieområder. Les om et par av de mange store og spennende severdighetene du kan oppleve på en reise til Tyrkia. 

Et land som Tyrkia, som delvis ligger i Europa og delvis i Asia, har mye forskjellig å by på. Først og fremst et storslått landskap med bakkedaler, store fjell, ørkner og fruktplantasjer. Hittitterne, Grekerne, Romerne, Byzantinerne, Seldsjukkerne, Osmannerne, Armenierne og en bunke andre små sivilisasjoner har alle hatt innflytelse på Tyrkias kultur, arkitektur og kunst. Idag er Tyrkia, med sin tusen kilometer lange strandkyst, god mat og spennende kultur, en av verdens største turistdestinasjon. 

Nord for Istanbul finner man slagmarkene ved Gallipoli, som har spilt en viktig rolle i den moderne historien. Her kan du vise respekt for ofrene som ble massakrert i Tyrkia under 1. Verdenskrig. 

Tyrkias tidligere historie er preget av invasjoner av egyptere, grekere, persere og romere, noe som har resultert i en høyaktig historisk arv, som f.eks. de store ruinene i Troja langs den anatolske kysten. Hittitterne dannet den første egentlige sivilisasjonen, men måtte til sist bukke under for grekernes invasjon fra vest i år 1250 f.vt. samt for persernes invasjon fra øst i år 550 f.vt. Til slutt overtok Alexander den Store hele regionen i år 330 f.vt. Etter hans død etablerte Gallerne en slags hovedstad i Ankara i år 279 f.vt. og Romerriket medførte en viss stabilitet i regionen. Rundt år 324 hadde Keiser Konstantin etablert Konstantinopel, nå kjent som Istanbul, som hovedstad i det østromerske riket, og det Byzantinske Rike steg i gradene i takt med at det vestlige imperium forfalt. 

Men kristendommen fikk aldri helt fatt på regionen. Da det romerske imperium etterhvert begynte å falme, var en ny leder på vei opp fra sør. Profeten Muhammed begav seg avsted fra Mekka med "en beskjed fra Allah om å spre budskapet om islam" og i år 669 hadde islams krigere erobret det meste av Midtøsten og Nordafrika, og begynte å utfordre herskerne av det Byzantinske Rike. Omkring det 11. århundre hadde de tyrkiske seljukkene overtatt makten fra romerne. Urolig over utbredelsen av islam, stormet de europeiske korstogene til for å oppløse seljukkernes overtak, men korsfarerne var mer interessert i det Hellige Land og seljukkerne overlevde inntil slutten av det 13. århundre. 

Det Osmanniske Rike dannet seg av tyrkiske krigere som flyktet fra den mongolske invasjonen. I 1453 var osmannerne, under ledelsen av Mehmet Erobreren, sterke nok til å overta Konstantinopel. På dette tidspunktet hadde islam vunnet rotfeste i regionen, Istanbul hadde utviklet seg til en fantastisk by og imperiet hadde vokst så vidt som til Ungarn og Egypt. Selvom sultanene klynget seg til deres makt i de neste 500 årene, falt imperiet gradvist. En etter en gjorde de besatte områdene opprør og brøt fri; grekerne tok kampen opp for frihet i 1832, etterfulgt av serberne, bulgarerne, rusmænerne, albanerne, armenierne og araberne. Og en katastrofal beslutning om å samarbeide med tyskerne under 1. Verdenskrig skulle sette en stopper for deres makt i regionen. 

Med ulmende nasjonalisme i luften, ledet den osmanniske generalen Mustafa Kemal, senere kjent som Atatürk, det yrkiske folk inn i Uavhengighetskrigen (1920-1922). Sultanstyret var avskaffet og Atatürk brakte den berømte moderniseringen av Tyrkia. Han innførte en grunnlov som blandt annet fordømte flerkoneri og nedtonte islams inflytelse, og han inførte det romerske alfabetet, samt hevet utdanningsnivået i landet. 

Hans etterfølger, Ismet Inönü, erklærte Tyrkia nøytral under 2. Verdenskrig og ledet landet igjennom prosessen til å bli et ekte demokrati. Opposisjonens demokratiske parti vant valget i 1950, 1960 og i 1970. I 1980 ble landet satt i stå på grunn av politiske maktkamper og uroligheter. Opprørsgrupper støttet av Sovjetunionen eller fanatiske muslimske opprørsgrupper skapte uro i landet og militæret var nødt til å gripe inn. Ved det frie valget i 1983 gikk makten til et parti til høyre, og landet nøt godt av en høykonjunktur som varte igjennom 1980-tallet. Men i løpet av 1990-tallet vendte Tyrkia tilbake til en hverdag preget av politisk ustabilitet, ofte under innflytelse av religiøse overbevisninger. 

Med en tvilsom håndtering av menneskerettigheter, en usikker økonomi og en fortsatt konflikt med kurderne, har Tyrkia klart å forstyrre sine egne sjanser for å bli medlem av EU, på tross for landets store ønske. Tyrkia er på kant med NATO-medlemmer når det kommer til støtte til regionale konfrontasjoner. 

Antikke byer og templer 

Ved Marmarahavet i Tyrkia finner man utgravninger ved Troja som avslører 9 antikke byer, den ene etter den andre, og daterer helt tilbake til år 3000 f.vt. Lenger mot sør finner man Efesos, som med Dianatempelet betraktes som et av verdens syv underverk fra den antikke verden. 

Det finnes mange vakre kystbyer på vestkysten av Tyrkia, og Bodrum er det vakreste stedet i den sørlige delen av det Ægæiske Havet. Her finnes en liten yachtbåthavn, samt en fergehavn med avganger til den greske øya Kos. 

Antalya er Tyrkias største ferieby og et viktig turistområde på sørkysten. Det finnes flere fredeligere pletter langs stranden, men Antalya utgjør en god base for å utforske naturen og kyststrekningen, og har også en interessant historisk bakgrunn å by på. 

Det er verdt å dra en tur inn i det sentrale Tyrkia med de mange spennende dalene, bl.a. Kappadokiernes dal med de pussige vulkanske kjeglene, grottehus og steinkirker. 

Flere severdigheter 

Av alle de tingene Tyrkia byr på, vil det nok være opplevelsene ved den vakre rivieraen, de venlige menneskene og de lekre søtsakene som venter på deg før ferien. Den ene dagen kan du utforske skipsvrak utenfor kysten og den neste, nyte en autentisk hamam. Utforsk også basarene i Ankara og Istanbul eller besøk de lokale fiskemarkedene i de maleriske landsbyene langs kysten. 

En reise til Tyrkia er for deg som beundrer andre kulturer, lengter etter litt solskinn og er glad i god mat. Populære reisemål inkluderer Bodrum, middelhavskysten og de romerske ruinene ved Belek, og selvfølgelig Marmaris med de fantastiske strendene. 

Dalman-området, Bodrum-området og Antalya-området er spesielt populære blandt turister fordi de samtidig er ideelle for familier i og med at de inviterer til strender og tallrike all-inclusive hotell. 

Transport 

Her får du litt informasjon om de transportformene du kan benytte til en reise rundt i landet. 

 • Med taxi: Alle feriestedene har taxier som kjører på taxameter; Men det er også ruter med fast pris, for eksempel til og fra Dalaman flyplass. 
 • Med buss: De raskes og moderne bussene er den beste måten å komme rundt på i Tyrkia. Dtr er ofte avganger mellom byene. Det er et stort utvalg av private operatører, men husk å kjøpe billetten din på forhånd, spesielt hvis du reiser i høysesongen.
 • Med minibuss: Til kortere reiser og innenfor byen er minibussene (dolmus) en alminnelig måte å reise rundt på. De kjører en fast rute og lar deg gå av og på langs ruten, hvor du ønsker det.
 • Med fly: Der er mange internasjonale og innenrikslflyplasser i Tyrkia. Flyreiser lokalt i Tyrkia tar mellom 1 og 3 timer alt etter som hvilke flyplass du reiser til og fra.

Fly

Tyrkia har internasjonale flyplasser i Istanbul, Ankara, Izmir og noen av de øvrige ferieområdene langs Middelhavet. Det er flyforbindelser til mange europeiske byer. New York, flere midtøstlige land, Karachi, Nordafrika, Bangkok, Singapore og Tokyo. Fra Norge har du daglig direkte fly til Istanbul og flere ganger i uken til flyplassene i Bodrum og Antalya. 

Mange veier til Tyrkia 

Med grenseoverganger til syv land, har Tyrkia veiruter til Hellas, Bulgaria, Syria, Georgia og Irak, selvom de sistnevnte er lukket for reisende. Busser kjører regelmessig til Syria fra Antalya og Mersin, og det er mulig å reise med non-stop busser fra Istanbul til mange byer på Balkan, samt det sørøstlige Europa. Det kjører langdistansebusser til alle grenseovergangene fra Ankara og Istanbul. Den primære grenseovergangen til Georgia, Iran og Armenia heter Kars. 

Istanbul Express har daglige avganger fra Tyrkia til Bulgaria, Jugoslavia, Kroatia, Slovenia, Italia og ender til sist opp i München. Det er daglige tog- og bussforbindelser mellom Athen og Istanbul via Thessaloniki, men de to landene er ikke de beste naboer, så grenseformaliteter og avgifter kan godt gi en hodepine. 

Tyrkias Maritime Lines har bilferger fra Antalya, Marmaris og Izmir til Venezia med ukentlige avgagner fra mai til midten av oktober. Private ferger seiler mellom Tyrkias ægæiske kyst og de greske øyene. 

Tog, buss og bil 

Faktisk har Tyrkia et ganske fint nett av busser, og det er billig å reise med buss, men det tar lang tid og du må forberede deg på at det er veldig "sosialt!". For noen år tilbake anbefalte vi ikke leie av bil i Tyrkia, men i dag er veiene så gode at du kan lett leie en bil hvis du selv vil kjøre rundt til de mange severdighetene. Men skal du bare fra flyplassen til hotellet ditt så vil jeg helt klart heller anbefale deg å bestille transport tur/retur eller evt. ta en taxi. Det er lettest å ta en taxi til hotellet, og husk at i Tyrkia kan prisene forhandles. 

Landskap

Med alt fra helt øde naturreservat til tettbebodde byer, kan Tyrkias landskap ikke beskrives med få ord, og vil ofte variere mye fra områd til områd. Uansett ditt reisemål bør du sørge for alltid å pakke et par behagelige sko, slik at du kan utforske dine omgivelser og få mest mulig ut av din reise i Tyrkia. 

Naturressurser 

Tyrkia er en av verdens største kobberprodusenter. Kobber og mental eksporteres, mens det av landets egne aluminiumindustri produseres aluminium til hjemmemarkedet. Det finnes også stein- og brunkull, kobber, jern, mangan, kvikksølv og salt. 

Det meste av energiforsyningen kommer fra olje- gass- og kullfyrte kraftverk. De små oljefeltene i sørøst er i ferd med å gå tomme, og Tyrkia er storimportører av olje og gass. Oljen kjøpes primert i Saudi-Arabia, mens Russland leverer størstedelen av naturgassen. Elproduksjonen er fordoblet siden midten av 1990, og godt halvparten av produksjonen skjer i kullfyrte kraftverk. 

I 1999 inngikk Tyrkia, Aserbajdsjan og Georgia en avtale om å anlegge en ny rørledning som skulle føre olje fra Kaspihavet til den tyrkiske middelhavshavnen Ceyhan. Ledningen skulle erstatte en annen rørledning som går over russisk territorium, og av den grunn har USA sendt støtte til prosjektet. Det er også en avtale om i fremtiden å sende naturgass fra Turkmenistan til Tyrkia. Det går allerede en gassledning fra Iran. 

En stor del av Tyrkias turreservat finnes i Eufrats og Tigirs` elvestystem, hvor tyrkerne siden 1970-tallet har bygget demninger og kraftverk. En voksende del av elektrisiteten produseres av vannkraft, spesielt Atatürk- og Karakaya-demningen ved Eufrat. De inngår i det store og omdiskuterte GAP-prosjektet som ble lansert i 1980. Det skal ifølge planene bestå av håndfull vannkraftverk og like så mange demninger, og med tiden forsyne Tyrkia med halvdelen av den elektrisiteten landet trenger. 

Geografi 

Tyrkia har lenge vært kjent som linjen mellom Europa og Asia, og den geografiske beliggenheten har sannelig også hatt innflytelse på landets historie. Teknisk sett er landet en del av Midtøsten, men alt nord for Bosporosstredet, hvor Istanbul strekker seg, er tradisjonelt sett blitt oppfattet som Europa, og Tyrkia prøver også å bli medlem av EU. 

Tyrkia strekker seg 1700 km fra øst til vest og 1000 km nord til sør, og grenser opp mot Hellas, Bulgaria, Armenia, Iran, Irak og Syria. Landet nyter også godt av en betydelig kystlinje langs Svartehavet, Det Ægæiske Havet og det østlige Middelhavet. Inne i dette store landet finnes det daler, fjell, sletter, ørken, et rikt landbruksliv og masse av strender langs den spektakulære kystlinjen. Området langs Svartehavet er dekket av skog, og er deler av Middelhavets kystlinje. 

Kystområdene langs Middelhavet er tørre med sparsom vegetasjon dekket av oliven- og appelsinlunder. Inne i landet blir landskapet mer bakkete, og beveger man seg lenger mot øst blir ørkenen mer og mer dominerende. Den nordlige delen av Tyrkia er mer temperert. 

Tyrkia har et dyreliv som minner om de øvrige landene på Balkan, samt store deler av Europa, med bjørner, hjort, sjakaler, gaupe, villsvin, ulv og sjeldne leoparder. 

Aktiv ferie

Tyrkias middelhavskyst byr på masse av aktiviteter på vannet som vil få hjerte ditt til å pumpe, med alt fra jetski til parasailing og windsurfing. Det er naturligvis også gode muligheter for å dykke eller dra på seiltur f.eks. rundt De De Dodekanesiske Øyene og rundt Antalya. 

Hvis du heller vil opp i høydene til lands, er f.eks. en bestigning av Mount Ararat, Tyrkias høyeste fjell (5.165 meter) en spennende og oppevelsesrik tur. Fjellet som i virkeligheten er en utslukket vulkan, er ikke veldig teknisk krevende, men bestiges lettere med god form og adgangstillatelse. 

Maten

Tyrkia ligger som en bro mellom øst og vest, og dets kjøkken avspeiler i høy grad denne geografien. I kebabens hjemland er de kulinariske opplevelsene alltid et av feriens høydepunkter. Start dagen med den yoghurt lignende suppen, cacik, og lekker sarma og fylte vinblad (perfekt på varme dager). Prøv köfte (tyrkiske frikadeller) sammen med fylte grønnsaker. Du kan også ta for deg et sortiment av småretter, mezze, som tradisjonelt serveres før hovedretten, men som i seg selv kan utgjøre et måltid. Avslutt med Turkish delights kombinert med din tyrkiske kaffe, eller bestill fantastisk baklava til dessert. 

I Dalman-området er det generelt et valg av resturanter å velge mellom, og du vil finne både tyrkiske og internasjonale retter. Fra Marmaris til Iclemer, har Dalaman adskillige fantastiske fiskeresturanter og tilbakelente strandbarer å by på. 

I Antalya-området kan du sjekke Belek, hvis du ønsker et lekkert måltid ute langs kysten. Bodrum er også hjemsted for en rekke resturanter som serverer både lokale tyrkiske og internasjonale retter.

Nattlivet

Nattlivet i Tyrkia er en spennende sammensmeltning av østlig og vestlig innflytelse. Uansett om du søker en fest i en av de store byene eller bare har lyst til en svingom på et diskotek ute i i en av de mindre feriebyene, er Tyrkia et perfekt valg. 

En kort kjøretur fra Bodrum kommer du f.eks. til Gumbet, som er kjent for sin livlige atmosfære. Marmaris har også mange muligheter for en god kveld på byen. Fra middelhavsmiddag i det fri med kystnære utsikter til tyrkiske og globale beats på barene. 

Hvis du er på vei litt lenger mot øst til Oludeniz, disker "Barracuda Resturant and Bar" opp med et fantastisk kjøkken, før du danser natten vekk i den nærliggende Club Revolution. 

Begivenheter

 • For kulturelskere: I det storslåtte romerske amfiteateret i nærheten af Antalya, avholdes den prestigefylte Aspendos internasjonale opera- og balletfestivalen, hvor verdensberømte orkestre begeistrer publikum.
 • For seilsportsfolk: Seilsport feires på våren ved Marmaris International Race Week - hvor du kan se strømmende yachter stevne ut fra den travle havnen.
 • Luftakrobater: Se fargerike fallskjermer og paraglidere i vågefulle øvelser fra Babadag-fjellet ved oktobers Ölüdeniz Air Games.

Opplev Tyrkia på et Escapeaway 

Hos Escapeaway kan du alltid finne reiser til Tyrkia via vårt merke Escapeaway, som er spesialister på å finne utmerkede hotell, hvor beliggenheten og innretningen er unik, og hvor størrelsen er overkommelig. Her finner du også reiser til utvalgte hotell i Kusadasi, Bodrum og Marmaris. Les mer her: hideaways.no/tyrkia

Hvor skal du i ferien

Uansett hvor du bor, vil det nok være sandstrendene som frister. Den mest berømte er nok Olu Deniz. Denne hvite sandstranden og sin vakre blå lagune er blitt utpekt som nasjonlpark. Tyrkias "turkise kyst" med de mange romerske ruinene er fortsatt et av landets største attraksjoner. Her finnes populære feriebyer som Antalya, Bodrum og Marmaris, som byr på en god blanding av familieunderholdning, kulturhistoriske severdigheter og nattliv. Lenger øst, via den ægæiske kysten, finner du den antikke gresk-romerske byen Efesos. Dette er et av romerrikets største byer og en av verdens syv underverk. 

Istanbul 

Istanbuls historie strekker seg over 3000 år og dens beliggenhet tvers over Bosperusstredet kan ikke overgås. Topkapi-palasset er en av byens største turistattraksjoner med sitt harem og sin skattekiste fra kolonitiden. Andre severdigheter er de umiskjennelige minareter, samt de blå kuppelene fra Den Blå Moskè. Agia Sofia er en av de største kirkene innenfor kristendommen. Hvis du er ute etter å gjøre en god handel på noen vakre tepper i Tyrkia, så er Grand Bazaar det rette stedet for deg. Uzunçarsi Caddesi er fylt med håndverkere, og er alternativt mindre preget av turisme, mens Istiklal Caddesi og Sultanahmet i den gamle byen, er et inviterende sted å innta en kebab. 

Ankara

Ankara er den regjerende hovedstaden i Tyrkia med kun enkelte interessante severdigheter som Hisar, en byzantinsk festning, Museet for anatolske sivilisasjoner og Kemel Atatürks mausoleum. Presidentpalasset er velbevart, og de antikke romerske ruinene spredt rundt omkring i byen er interessante å besøke. 

Efesos

Efesos byr på Dianatempelet, Syvsovernes Grotte, samt de kolossale ruinene ved havnen; det store marmorbelagte Arcadian Way; det imponerende Hadriantempelet, samt en storslått samling basseng, som er en del av den best bevarte antikke tyrkiske byen. 

Antalya 

Antalya er det populære feriesentrumet på Tyrkias sørkyst. Byen som er kjent som Middelhavets Perle, er en tiltalende blanding av romerske ruiner, skjønne strender og en sjarmerende gammel bykjerne. 

Dalaman

Et hotell i Dalaman er en gode base hvis du vil utforske den turkise kysten. Det kunne f.eks. være en utflukt til den 14 km lange Patara Beach, hvor du også kan se restene av et Apollotempel. 

Izmir 

Grunnlagt av Alexander den Store i ca. 300 f.vt. I dag er Izmir den tredjestørste byen i Tyrkia. Her finner du utover oldtidens ruiner, smarte butikker og elegante boulevarder som gir byen en svært europeisk atmosfære. 

Turistkontoret 

Hos Tyrkias turistkontor finner du mer inspirasjon til din neste reise. 

På den offisielle hjemmesiden for Tyrkias turistbyrå finner du bl.a artikler om mange av Tyrkias destinasjoner, reisemål, severdigheter og ideer til forskjellige aktiviteter og opplevelser. Dessuten har turstbyrået også en rekke praktisk informasjon om å reise i Tyrkia. Du finner også opplysnigner om forskjellige aktuelle begivenheter og nyheter i Tyrkia. 

Reisemål i Tyrkia

 • Gjesteanmeldelser 8,7
  Antalyakysten
  202 hoteller
  På Antalyakysten ligger Tyrkias beste strender som perler på en snor. Det deilige middelhavsklimæt med varme dager og netter så er du nærmest garantert fint vær mesteparten av året. Her finner du alle de populære reisemålene, og du kan kombinere ... sol og bad med alle de historiske severdighetene som finnes i området. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 8,9
  Bodrum-halvøya
  35 hoteller
  Bodrum-halvøya ligger ved Egeerkysten og blir betegnet som en av de vakreste feriedestinasjonene i Tyrkia. Området byr på flott natur, historiske severdigheter, kulturskatter og forlokkende kyststrekninger med hyggelige byer og gylne sandstrender.
 • Gjesteanmeldelser 8,7
  Istanbul
  31 hoteller
  Istanbul er Tyrkias hovedstad og deles av Bosporusstrædet, som skiller Tyrkia i en europeisk og asiatisk del. Her kan du dra på oppdagelsesferd i de fargerike basarene og se kulturelle severdigheter. Du kan smake på lokale gastronomiske herligheter ... og prøve et hamambad på ekte tyrisk vis. Velkommen til Istanbul! Les mer
 • Gjesteanmeldelser 9,3
  Kusadasi-kysten
  12 hoteller
  Kusadasi-kysten er en av Middelhavets vakreste kystlinjer. Hele området er rikt på fantastiske kulturskatter, små kystbyer og gyldne sandstrender som både egner seg til barnefamiliene og vannsportsentusiastene.
 • Marmariskysten
  2 hoteller
  Marmaris ligger plassert hvor Tyrkia er som vakrest - på den Ægæiske kysten nær det greske øyhavet. Her finner du en blanding av vakker natur, en lang og god strand, en spennende basar fylt med masse av gode tilbud, resturanter og et pulserende nattliv.

Populære hoteller i Tyrkia

Tyrkia, Antalyakysten, Lara Beach
9,2
Fantastisk
3463 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 18 km
 • Avstand til sentrum: ca. 3.8 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Tyrkia, Antalyakysten, Belek
9,5
Fantastisk
382 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 32 km
 • Nærmeste strand: ca. 1 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Tyrkia, Bodrum-halvøya, Bitez
9,5
Fantastisk
273 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 37 km
 • Nærmeste strand: ca. 0 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Hva sier gjestene i Tyrkia?

8,7
Gjesteanmeldelser
Basert på 127 anmeldelser