Reiser til Alanya 

Alanya, som ligger med utsikt ut over det turkisfargede Middelhavet og med de vakre Taurusfjellene i bakgrunnen, var en gang anerkjent som én av høyborgene i det vidtrekkende, osmanske imperiet. I dag er Alanya en populær feriedestinasjon for både par og familier som vil kombinere en strand- og badeferie med god gastronomi, kultur og historie, og masse av muligheter for en aktiv ferie. Book din neste reise til Alanya med Escapeaway i dag!

Med sin deilige beliggenhet og sitt subtropiske klima med tørre somre og milde vintre, er Alanya én av de mest populære feriedestinasjonene i Tyrkia. Her ligger mange av de beste strendene i Tyrkia, og man kan oppleve byens vakre Seljuk-arkitektur. Alanya ligger omtrent 140 kilometer øst for storbyen Antalya, som har den største flyplassen i regionen og er ankomststed for mange av charterflyene. Fra flyplassen fortsetter de reisende videre til Alanya i buss eller leiebil.

 • Tips til historie-interesserte: Gå på oppdagelse i områdets unike historie - besøk f.eks. det berømte røde tårnet eller Seljuks gamle skipsverft 
 • Tips til en badeferie: Med opp til 14 timers solskinn om dagen i sommermånedene vil du ha masse av tid til å slappe av eller nyte det varme Middelhavet på en av Alanyas gode strender.
 • Tips til nattlivet: Hvis du gjerne vil gå på byen mens du er på ferie har du muligheten her, spesielt på klubbene og barene ved havnen.   

Byen har vokst i takt med den stigende turiststrømmen, og har i dag rundt 250.000 innbyggere, hvor 10.000 av dem er ikke-tyrkere fra resten av Europa. I dag har Alanya også sin egen flyplass, Gazipasa Alanya, som ligger ca. 42 kilometer utenfor byen. Alanyas vakre beliggenhet på Tyrkias middelhavskyst har gjort byen til et ettertraktet område fra langt tilbake i tid, faktisk helt tilbake til da den romerske politikeren og generalen Marcus Antonius ga området som bryllupsgave til sin elskede Kleopatra i år 44. f.Kr. 

Alanyas landskap er preget av den lange, asurblå kystlinjen og de vakre Taurusfjellene som omkranser byen og forblir snødekket selv i de varmeste sommerperiodene. Hvis du vil oppleve noe annet enn strand og fjell, kan du dra på en tur over den klippede halvøya som avgrenser byen fra de kjente strendene Cleopatra og Damlatas, og se et landskap som er preget av eventyrlige huler og omgivende vegetasjon. På en klar dag er det mulig å se den nordlige delen av Kypros fra Alanya. 

>> Les om våre all inclusive-hoteller i Alanya her

Strand- og badeferie 

Alanya er en del av Den tyrkiske Riviera, som er kjent for sitt store utvalg av fremragende strender og varmt badevann i det turkisblå Middelhavet. Utover dette byr området på utallige vannsportsaktiviteter, for eksempel vannski, parasailing og bananbåt, for bare å nevne noe. 

Utover den vakre Alanyastranden byr området på gode strender i det nærliggende Side og Belek,, med havtemperaturer som ofte når hele 30 grader om sommeren. 

Været 

Alanya har et klassisk middelhavsklima med relativt milde vintre og varme somre hvor temperaturene når rundt 32 grader i august, men havbrisen fra Middelhavet gjør at det sjeldent blir uutholdelig varmt, selv når temperaturene er på sitt høyeste. Det kan godt bli kaldt om vinteren, men selv i de kaldeste og mest regnfulle vintermånedene ligger temperaturene på et forholdsvist behagelig sted mellom 10 og 20 grader og regnet blir alltid avløst av solen. Du kan reise til Alanya hele året, men særlig dersom du ønsker å spille golf eller gå i fjellene er våren og høsten fantastiske årstider. 

Aktiv ferie 

Det er masse av gode muligheter til en aktiv ferie i Alanya. Riding, turer i jeep, eller bestigning av de fantastiske Taurusfjellene er noen de mange mulighetene du vil komme over på en ferie i Alanya. Du kan utforske Taurusfjellene på en hel dags off-road tur med det lokale Jeep Safariselskapet; dette anses for å være blant Alanyas beste utfluktsmuligheter. Du kan også dra på en ridetur opp i fjellene. Hvis du er mer interessert i vannsportrelaterte aktiviteter er det mulig å prøve rafting, canyoning og dykking i området rundt Alanya. 

Maten

Det er rimelig å si at det tyrkiske folket er forelsket i mat og setter deres gastronomiske tradisjoner høyt. Du vil få store sjanser til å oppleve de mange gode resturantene i Alanya, som serverer et bredt utvalg av retter, som spenner fra lokale tyrkiske retter og velkjente middelhavsretter (som også kjennes fra Hellas), til utenlandske matretter fra blant annet Mexico, Japan og Skandinavia, som er tilpasset områdets mange utenlandske gjester. 

Nattelivet 

Selv om Alanya har en gammel historie, er det først i nyere tid at byen har vokst og blitt til et populært reisemål. I takt med at alle disse nye besøkende fra forskjellige deler av verden har ankommet byen, har antallet av barer vokst og byen har fått et pulserende natteliv. De fleste barene finner du ved stranden og i havneområdet. Der holder barene og klubbene åpent til sent på kveld, og her du kan være heldig å finne utesteder som ikke stenger før solnedgang, hvis du ønsker å være ute til langt på natt. 

Lokal transport 

Med dolmus: En dolmus (minibuss) gir stor fleksibilitet og er lett å komme seg rundt med i Alanya, ettersom at du kan hoppe av og på når du vil. 

Til fots: Hvis du vil unngå å stå å vente på en buss eller en dolmus er ikke byen større enn at du lett kan komme deg rundt til fots.

 • Språk: Tyrkisk
 • Valuta: Tyrkisk lira (TRY)
 • Lokal tid: Alanya er en time foran norsk tid
 • Fly til: Gazipasa Alanya Flyplass (GZP) 42 km fra byen eller Antalya Flyplass (AYT), 125 km fra byen
 • Flytid: Ca. 4 timer 

>> Les også om restplasser til Alanya her

Hoteller i Alanya

Populære hoteller i Alanya

Tyrkia, Den tyrkiske sørkysten , Alanya
 • Nærmeste flyplass: 38 km
 • Nærmeste strand: ca. 50 m
 • Svømmebasseng
Tyrkia, Den tyrkiske sørkysten , Alanya
 • Nærmeste flyplass: 64 km
 • Nærmeste strand: ca. 0 m
 • Svømmebasseng
Tyrkia, Den tyrkiske sørkysten , Alanya
 • Nærmeste flyplass: 40 km
 • Nærmeste strand: ca. 50 m
 • Svømmebasseng

 

 

Kultur og historie 

Alanya, tidligere Alaja, ligger på østsiden av Antalyagulfen med et lite fjell og et flott Seljuk slott i bakgrunnen. Motsatt for kysten stiger landskapet nesten uten stopp til toppen av Ak Dagi fjellet (2.647 m.). 

Alanya, kjent i antikken som Korakesion, var en grensefestning på grensen til Pampylia. I det andre århundre f.vt. oppførte Diodoros Tryphona (et piratoverhodet) en festning i bakkedalen. Dette stod inntil det ble ødelagt av Pompey i den siste perioden av hans kamp mot Middelhavets pirater. Byen kom nå under romersk styre og ble senere gitt til Cleopatra av Antony. I 1221 overgikk styret til Seljuk. Alaeddin Keykubad bygget en storslått festning på forfjellet (fullført i 1231) og transformerte byen til en viktig sjøfartsbase. 

Alanya handler ikke kun om strand- og badeferie med god mat og masse sol. Byen og området byr også på spennende historiske og kulturelle severdigheter og begivenheter. 

Du kan f.eks. oppleve den årlige Alanyas Internasjonale Kultur og Kunst Festival, som finner sted i siste helgen av mai. 

Dim-hulen og Alanya slottet er også et besøk verdt. Du bør bergne både mer reisetid og planlegging hvis du vil besøke de historiske kalksteinsterrasene i Pamukkale, Anemuriums antikke by og de berømte klippeformasjonene i Kappadokien. 

I Alanyas gatebazarer selges interessante souvinerer og varer til rimelige priser, og i rådhusets tehage finner du en av byens oversette perle. 

Opplevelser og utflukter

Det er mange ting å oppleve i og omkring Alanya. Du kan f.eks. ligge på byens vakre strand, gå på oppdagelse under jorden i de vidunderlige Damlatas-hulene eller besøke det historiske slottet med dens velbevarte tårn. Alanya har en lang historie, og har eksistert som bosettelse i tusenvis av år. Det er mange historiske severdigheter i Alanya som f.eks. festningen som ble bygget av Seldshukkere i år 1200. Men det er solen og strendene ved Alanya som først og fremst tiltrekker seg turistene, og her er det også stort utvalg av aktiviteter som windsurfing, dykking og parasailing. 20 km fra Alanya finnes også Europas største badeland Sealanya

Anamur 

Øst for Antiochia via Cragum, fører kystveien mot Cape Anamur, det sørligste punktet i Anatolia, kjent som Anamurion. Her finner man rester fra borgen, teateret, bade- og begravelsesplasser. Anamur ligger på østsiden av Cape Anamur, ved foten av Taurusfjellene ca. 4 km opp via Sultan Suyu elven. 7 km lenger oppe ligger Anamurslottet (Anamur Kalesi, Mamure Kalesi) med en imponerende utsikt over kysten. Festningen var en av de mest berykteted og fryktede festningene i starten av middelalderen, og ble ettervært utvidet og forsterket av korsfarere. Innkapslet av formidable murer med 36 bevarte runde eller firkantede tårn og en parapet som kan nås via trappene i muren. Hovedinngangen til slottet er igjennom et tårn på vestsiden. 

Citadel Hill 

En liten kurvet vei går igjennom Alanyas gamle bydel og klatrer opp via Citadel Hill til en stor gårdsplass. I den nordlige enden står slottsmoskeen (Kale Camii) og ruinene av en korsformet Byzantinsk kirke. I den sørlige enden står et fyrtårn oppført i år 1720. Stedet tilbyr en fantastisk panoramautsikt ut over Middelhavskysten med de mange spredte husene i Alanya, fruktplantasjer og Ak Dagi fjellet. 

Damlatasgrotten 

I 1948 oppdaget arbeidsmenn ved foten av fjellet i Alanya denne grotten. Grotten inneholder kjempe limsteinformasjoner nesten 15 km. høye. Grotten holder en konstant temperatur på 22 grader hele året rundt. Radioaktiviteten og det høye konsentratet av kuldioxid (fem ganger høyere enn normalt) gjør grotten populær blandt lokale som lider av astma og bronkitt. 

Den gamle bydelen i Alanya 

Alanyas nærmeste ranglede gamle bydel stammer fra Seljukkerne og den Osmanniske perioden og ligger mellom de nedre og mellomste sørlige festningsmurene. Den mer moderne bydelen strekker seg langs kysten nordøst langs fjellet og siver ut blandt fruktplantasjene. 

 

Det røde tårn 

En vei løper igjennom den gamle bydelen i det sørlige Alanya langs kysten ut til Kizil Kule (Det røde tårn, gjenoppbygget i 1948). Tårnet er en 46 meter høy åttekantet struktur med sider på 12,5 meter hver. Den massive hjørnebastionen ble bygget for Alaeddin Keykubad i 1225 av Aleppoarkitekten Ebu Ali, som også var ansvarlig for slottet i Sinop. Tårnets formål var å beskytte Seljuks skipsverft sørpå. 

Seljuk skipsverft

Seljuk skipsverft i Alanya ble brudt ut av klippene i 1227 og er nylig blitt restaurert. Bygningen har 5 store hvelvede saler 42,5 meter lange og 7,7 meter brede med buede innganger. Her bygget Alaeddin Keykubad krigsskipene som gjorde det mulig for ham å utvide sin makt i det østlige Middelhavet. Tre til skipene kom fra Taurusfjellene som var meget tett bevokste på den tiden. Skipsverftet ble brukt helt inntil rundt 1950. 

Belen

På bredden av en liten bukt, ca 35 km. fra Alanya, ligger ruinene av den gamle Syedra. Rester fra den byen (bad, kirkegård og deler av bymuren) kan sees tett på veien og på den tilstøtende fjellsiden, mens man høyere oppe og litt nordøst har utsikt over Sedir Cavi fra toppen av de steilede klippeveggene. Man kan se flere ruiner i Belen/Demiratas (Yenidamlar). 

Antiocheia via Cragum 

Ruinene av denne oldtidsbyen ligger rundt 65 km øst for Alanya litt unna kystveien og tett på landsbyen Güney. Den romerske byen, kjent som Cragus i antikken, ligger høyt på en klippe som kaster sine store skygger ned i havet. Ganske mange strukturer er bevart og flere ruiner finnes på hellingen ned mot havnen. Disse inkluderer agora`en (kolonnaden) og andre ruiner fra den nedre bydelen. En stor middelalderborg ligger høyt på klippen og gir utsikt over det hele. 

Alanya slottet 

Alanyas berømte varemerke ble bygget i det 13. århundre og ligger 250 meter oppe på en klippefylt halvøy, hvor det er en fantastisk panoramautsikt over det glitrende, turkisfargede middelhavet. 

Besøk Det Røde Tårn 

Det mest berømte tårnet på Alanya Slottet er Det Røde Tårn. Tårnet er omgitt av hyggelige små butikker og kafeer. 

Dra på dagstur til Manavga

Hvorfor ikke ta en dagstur ut av Alanya til den nærliggende byen Manavgat, som ligger mindre enn en time unna? Her kan du se pittoreske, tradisjonelle bygninger og storslåtte fossefall i naturskjønne omgivelser. 

Begivenheter 

 • For kulturinteresserte: I mai avholdes Alanyas Internasjonale Kultur og Kunst Festival med en rekke gateshows og utstillinger i byen.
 • For jazzinteresserte: September måned byr på den årlige jazz-festivalen ved Det Røde Tårn.
 • For kunstinteresserte: I november avholdes det årlige symposium Alanya Wood Sculpture med en lang rekke utstillinger av treskulpturer.

Reiser til Tyrkia

Les mer om Tyrkia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Tyrkia her

Hva sier gjestene i Alanya?

9,5
Gjesteanmeldelser
Basert på 8 anmeldelser