Reiser til den tyrkiske sørkysten

Den tyrkiske sørkysten omfatter mange av Tyrkias mest populære reisemål. På Alanya f.eks. kan du kombinere badedager ved stranden med opplevelser i byen og en omkringliggende vakker og dramatisk fjellrik natur. Side med sin unike, gamle bydel, ligger mellom flyplassene Antalya og Gazipasa-Alanya, og her kan du glede deg til kilometervis av brede sandstrender og gode hotell med mange fasiliteter. 

Klimaet på den tyrkiske sørkysten er fantastisk, og sommersesongen er derfor lang. Her kan du nyte de fantastiske sandstrendene fra mai til oktober med mange solskinsdager og sjeldent regn. Temperaturene på den tyrkiske sørkysten er typisk et par grader høyere enn i de øvrige regionene i Tyrkia. 

Lokalbefolkningen er gjestfri, og spesielt i starten og på slutten av sesongen vil du oppleve at du blir tatt imot med åpne armer og ofte blir bedt på et glass te når du f.eks. handler i basaren eller nyter en frokost på en av de mange resturantene eller kafeene. 

Den tyrkiske sørkysten er perfekt for en familieferie, og når du reiser til Tyrkias sørkyst med Escapeaway finner du et stort utvalg av hotell for enhver smak. Her finner du store luksusresorts med All-inclusive og mange gode fasiliteter for både barn og voksne. Vi tilbyr også små, koselige leilighetshotell og et godt utvalg av mellomklassehotell, hvor du kan holde en deilig ferie til en god pris. Reiser du uten barn tilbyr vi også håndplukkede hotell som kun er for voksne. 

Med Escapeaway til Antalyakysten

Når sol, varme og lange badestrender er øverst på ønskelista for årets sommerferie, er det ikke mange destinasjoner i Europa som kan konkurrere med Antalyakysten på den tyrkiske rivieraen. Her finner du populære destinasjoner som Alanya, Belek og Side med sine lange gylne sandstrender og alle tilbudene som trengs for en vellykket familietur, samt en rekke rolige badebyer for deg som bare trenger å slappe av og lade opp batteriene under sydens sol.
 
Ved Antalyakysten finner du et bredt utvalg av hoteller og ferieleiligheter i alle prisklasser. Det er med andre ord noe for enhver smak, enten du er ute etter et godt tilbud på en familieferie eller planlegger en romantisk parferie med fokus på ren avslapning. Allerede på våren kan du glede deg over temperaturer ved Antalyakysten som på en god norsk sommerdag, om sommeren trenger du ikke annet enn de letteste sommerklærne fra morgen til kveld.
 
Som destinasjon er Antalyakysten, med god grunn, mest kjent for sitt solfylte vær og vakre strender. Når du ikke ligger på stranden eller bader i det varme Middelhavet, er det imidlertid mye annet å gjøre og oppleve i denne delen av Tyrkia. Se frem til velvære i et skikkelig hammam, shopping i fargerike markeder, båtturer til idylliske badeviker, samt til å føle historiens vingesus på utflukter til imponerende romerske steder og osmanniske slott.
 
Velkommen til Tyrkia med Escapeaway, vi er spesialister på reiser til håndplukkede hotell som ligger ved kysten av den sørlige delen av landet rundt storbyen Antalya, også kalt "Antalyakysten". Bestill turen som en samlet pakkereise inkl. hotellopphold, fly og transfer (transport fra flyplassen t/r til hotellet). Hvis du vil oppleve mer i ferien din, kan du også bestille en leiebil som står klar til deg ved ankomst til Antalya flyplass. Hvis du ønsker å arrangere din egen reise til et av destinasjonene langs Antalya-kysten, kan du også velge å bare bestille hotellet gjennom Escapeaway.

Reisemål på Den tyrkiske sørkysten

 • Gjesteanmeldelser 9,1
  Alanya
  42 hoteller
  Alanya var i sin tid en av høyborgene i det vidstrakte Osmanske riket. I dag er den flotte kystbyen ett av Tyrkias mest populære reisemål, der både par og familier kan kombinere strand- og badeferie med spennende kulinariske og kulturelle opplevelser.
 • Gjesteanmeldelser 8,7
  Antalya
  31 hoteller
  I Antalya får du den perfekte kombinasjon av storby- og badeferie. Her er det alltid noe å ta seg til og oppleve, når du ikke bare vil slappe av på en restaurant nede ved den sjarmerende havnefronten eller i solen på en av de nærliggende strendene.
 • Belek
  27 hoteller
  De fleste som reiser til Belek kommer for å nyte en avslappende strand- og badeferie på de fantastiske, hvite sandstrendene. Men området er faktisk også kjent som sentrum for golf i Tyrkia med en håndfull baner i verdensklasse.
 • Gjesteanmeldelser 8,8
  Side
  25 hoteller
  Side er kjent for sin gylne sandstrand, sitt milde og varme klima som er ideelt for en avslappende badeferie for soltørste skandinavere. Reiser du til denne sjarmerende badebyen er de kulturelle severdighetene heller aldri lengre unna enn stranden.
 • Gjesteanmeldelser 8,4
  Kemer
  19 hoteller
  Kemer ligger vakkert ved foten av de grønne Taurusfjellene ut mot det azurblå Middelhavet. Utover den skjønne beliggenheten kan du på en reise til Kemer nyte de innbydende strendene ved det krystallklare vannet og alle de fasilitetene du kan ... forvente i en moderne ferieby. Les mer

Populære hoteller på Den tyrkiske sørkysten

Tyrkia, Den tyrkiske sørkysten , Alanya
9,0
Fantastisk
418 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 57 km
 • Nærmeste strand: ca. 50 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Tyrkia, Den tyrkiske sørkysten , Belek
9,8
Fantastisk
601 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 40 km
 • Nærmeste strand: ca. 200 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Tyrkia, Den tyrkiske sørkysten , Alanya
9,0
Fantastisk
519 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 44 km
 • Nærmeste strand: ca. 100 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Mat og drikke

Kysten i Antalya har en spennende og mangfoldig gastronomi som er påvirket av kyststedet mellom øst og vest, dens forhistorie som del av det østlige romerske riket, Seljuk-imperiet og det osmanske riket - og beliggenheten ved Middelhavet. Jeg har valgt ut noen av de kulinariske spesialitetene og typiske rettene du kan smake når du reiser til Antalyakysten. God appetitt og god reise!

Kebab

Tyrkisk mat er kjent for sine mange kebabretter, og Antalyakysten er intet unntak, for her er kebab en av de mest typiske og populære retter; ikke minst de mange stedene hvor du kan kjøpe mat på gaten eller på stranden.
 
Kebab på Antalyakysten er ofte laget av krydret lam som har rotert på et grillspyd til det er stekt mørt og velsmakende og serveres med varierende tilbehør, vanligvis til en pris som ikke overstiger 3-4 euro. Et enda billigere alternativ er kyllingkebaben, som du ofte kan få for 3 lira (1,5 euro), ofte ledsaget av drinken ayran, som er en tradisjonell tyrkisk yoghurtdrikk.

Gözleme

En annen typisk spising på Antalyakysten er Gözleme, som vanligvis regnes som tyrkiske pannekaker, men de kan også sammenlignes med pannekaker. De blir ofte servert som en del av utvalget i de mange te-husene ved kysten.
 
De serveres ofte med et fyll av ost, poteter, spinat eller kiyma (kjøttdeig), og er alltid ledsaget av salat bestående av tomater, agurker og persille. Med en pris som vanligvis er satt til 5 tyrkiske lira, utgjør de både en deilig og billig lunsj.
 

Dolma

En fjerde populær rett ved kysten av Antakya er den tyrkiske klassiske dolmaen, som finnes i et vell av forskjellige utgaver i Middelhavet, Sentral-Asia og Midt-Østen (som nesten alle hevder å være opprinnelseslandet). Selve ordet "dolma" kommer fra det tyrkiske ordet "dolmak", som betyr "å fylle" - og det antas at retten har osmanske røtter, selv om dolma-retter allerede dukket opp i arabiske kokebøker før ottomanenes storhetstid.
 

 

Information og fakta

Her har jeg samlet noen fakta og informasjon om Antalyakysten, som geografi, historie samt klima og vær, som kan gi inspirasjon til ferien  din ved Antalyakysten. Hvis du vil finne mer inspirasjon til turen din, anbefaler jeg at du besøker bloggen vår, hvor du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Antalya, som ligger på sørvestkysten av den anatoliske kysten, er Tyrkias femte største by og den største tyrkiske byen ved Middelhavskysten med 1,2 millioner innbyggere.

Byen er en del av Antalya-kysten, som igjen er en del av den Tyrkiske Rivieraen, som inkluderer provinsene Antalya og Mugla, og i mindre grad Aydin, sørlige Izmir og vestlige Mersin. Kjente byer på den Tyrkiske Rivieraen, foruten Antalya, er Alanya, Bodrum, Cesme, Fethiye, Kalkan, Kas, Kemer, Kusadasi, Marmaris og Side.

Klima og vær

Kysten i Antalya har et behagelig middelhavsklima med varme og tørre somre og milde vintre. Området er skjermet fra den nordlige vinden av de nærliggendeTaurus-fjellene. Rundt 300 dager i året er solrike, med nesten 3000 stimer sollys i året.
 
Følgende beskrivelser av gjennomsnittstemperaturer og nedbør året rundt er basert på Antalya; Selvfølgelig kan mindre variasjoner forekomme avhengig av hvor du befinner deg på Antalyakysten.
 
Den varmeste måneden på året i Antalya er juli med et gjennomsnitt på 28 grader, etterfulgt av august med 27 grader, samt juni og september med et gjennomsnitt på 25 grader, mens januar er den kaldeste måneden i året med et gjennomsnitt på 10 grader, etterfulgt av februar med et gjennomsnitt på 11 grader.
 
Generelt har Antalya mye nedbør om vinteren, mens somrene er tørre, så hvis du vil unngå regn på reisen din til Antalya, kan du reise i månedene mai til september, hvor alle har bare 10 mm regn i gjennomsnitt. De mest regnfulle månedene i året er desember, med gjennomsnittlig 210 mm regn, etterfulgt av januar og november med gjennomsnittlig 180 mm regn.

Historie

Antalya-kysten er et av de rikeste historiske områdene i Tyrkia og Middelhavet, i tillegg til resten av Den Tyrkiske Rivieraen. For klarhetens skyld vil det imidlertid i det følgende kun bli beskrevet deler av historien til hovedstaden Antalya, ettersom Antalyakysten ikke er et geografisk skarpt definert område (i motsetning til Den Tyrkiske Rivieraen den er en del av og som er historisk definert).
 
Kong Attalus II av Pergamon regnes som grunnleggeren av byen rundt år 150 f.Kr. under den hellenistiske perioden, selv om utgravninger i 2008 har funnet arkeologiske spor tilbake til det 3. århundre f.Kr., antydet det at Attalea var en gjenoppbygging og utvidelse av en tidligere by. Under kong Attalus II av Pergamon fungerte byen som en marinebase for Attalus 'sterke flåte.
 
Byen ble en del av den romerske republikken i 133 f.Kr. da Attalus III, en nevø av Attalus II, testamenterte riket sitt til Roma ved sin død i 133 f.Kr. Byen vokste og blomstret under romersk herredømme og var en del av den romerske provinsen Pamphylia Secunda, hvis hovedstad var Perga.
 
Antalya var en storby i det bysantinske imperium og hovedstaden i den bysantinske regionen (temata) Cibyrrhaeots, som dekket den sørlige kysten av Anatolia. Det antas at byen, under bysantinsk styre, utgjorde den største flåtestasjonen på den sørlige anatoliske kysten, et stort kommersielt sentrum og den mest tilgjengelige havnen mellom Egeerhavet og Kypros.
 
Byen og området rundt ble erobret av seljukkene på begynnelsen av 1200-tallet etter at det byzatinskee imperiums hovedstad Konstantinopel ble plyndret i 2014 og imperiet de facto var satt ut av makten til det vant litt fotfeste igjen i 1261. Seljukerne gjorde Antalya til hovedstad for fyrstedømmet Teke (kalt en beylik), og styrte byen til ottomanerne senere erobret den i 1432, bortsett fra en periode med kypriotisk styre mellom 1361 og 1373.

Reiser til Tyrkia

Les mer om Tyrkia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Tyrkia her

Hva sier gjestene på Den tyrkiske sørkysten ?

8,8
Gjesteanmeldelser
Basert på 78 anmeldelser