Reiser til Kusadasi-kysten

Kusadasikysten er en av Middelhavets vakreste kyster. Hele området er rikt på fantastiske kulturskatter, små kystbyer og gylne sandstrender som både egner seg til barnefamilier og vannsportentusiastene. Book din reise til Kusadasikysten med Escapeaway i dag!

Tyrkia er et land som med rett er stolt av sine vakre kyster. Kusadasi-kysten er med sine fjell, brede sandstrender, flotte marinaer og sitt innbydene, mørkeblå havvann og hyggelige olivenlunder litt inn i landet, et av de stedene hvor du kan oppleve essensen av en ekte, avslappende badeferie under Tyrkisk sol. Om du ikke er vandt til varme temperaturer så kan solen i Tyrkia oppleves som noe intens. Hvis dette er tilfellet så kan du alltids ferier på Kusadasi-kysten enten på våren eller høsten da været er mildere. 

Kusadasifortet

Kusadasifortet er omgitt av det mørkeblå vannet, hvor overfalten glitrer som titusen diamanter under den omtalte solen. Fortet ligger på en liten øy utenfor kysten. Det er et vakkert og fasinerende syn, og du kan med letthet besøke fortet da det går en bro hele veien ut til øya. Gå 150 meter, og plutselig så befinner du deg på den lille klippen som kalles Dueøya. Øya er sjarmerende, og selv om den er kjent som et fort, kan den minne mer om en innmuret hage med trær og terasser. 

Historiske Efesos er like rundt hjørnet 

Som du sikkert allerede skjønner etter å ha lest såpass langt; det er mange gode grunner til at Kusadasi-kysten er et populært reisemål. Ikke bare er kysten en skjønnhet i seg selv, men den rummer også Tyrkias travleste cruisehavn. Den er nummer 30 på verdensranglisten. Dette skyldes først og fremst at havnen i Kusadasi er porten til den historiske byen Efesos. Ønsker du å bruke noen timer av din badeferie på sightseeing, er det flere vakre ruiner fra gamledager som kan besøkes i Efesos. Dette er en by som tidligere hadde stor handelsmessig og kulturel betydning. Du kan for eksempel se de berømte ruinene Artemistempelet og Celsusbiblioteket. 

Ikke langt fra Kusadasi-kysten, og i skjønne, landlige omgivelser, ligger også den historiske byen Selcuk. Her kan du dykke ned i Tyrkias spennende fortid. 

Kusadasi byr på glad feriestemning 

I Kusadasi vil du ikke finne like mange severdigheter som i Bodrum, og du vil heller ikke ha det samme store utvalget av underholdnings- og aktivitetsmuligheter som i den større byen Marmaris. Men den er ikke mindre livlig av den grunn. Tvert om. Byen spiller en viktig rolle som sentrum for fest og farger på den ægæiske kysten. Her er det flotte utvalg av irske pubber og diskotek, med mer! Du finner også et par gode resturanter hvor du kan se frem til lekker, tyrkisk og internasjonal mat. Du kan også med fordel besøke den deilige utradisjonelle bazaren. 

Flyplassen 

Når du reiser til Kusadasi vil du ankomme Izmir flyplass. Fra flyplassen vil det ta ca. en time og tyve minutter inn til Kusadasi i bil. 

>> Les også om reiser til Istanbul
>> Les også om pakkereiser til Tyrkia

Reisemål på Kusadasi-kysten

 • Gjesteanmeldelser 9,3
  Kusadasi
  10 hoteller
  Kusadasi er en vakker by med en skjønn blanding av eldre og moderne bygninger, gylne sandstrender, et pulserende byliv og et vell av lokale og internasjonale restauranter. Byen er især velsignet av barnefamilier.

Populære hoteller på Kusadasi-kysten

Tyrkia, Kusadasi-kysten, Camlik
8,7
Meget bra
259 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 72 km
 • Internettilgang / WiFi
 • Restaurant
Tyrkia, Kusadasi-kysten, Kusadasi
8,6
Meget bra
432 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 80 km
 • Nærmeste strand: ca. 150 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Tyrkia, Kusadasi-kysten, Sirince
9,6
Fantastisk
63 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 69 km
 • Internettilgang / WiFi
 • Restaurant

Severdigheter og utflukter 

Her beskriver jeg noen av de mange opplevelsene og severdighetene som venter på deg ved Kusadasi-kysten. Har du lyst til å lese mer om andre severdigheter på Kusadasi-kysten, kan det anbefales å lese vår blogg. Her kan du finner spennende reisetips om Tyrkia og våre andre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Strendene 

Er det en badeferie du drømmer om er Kusadasi-kysten i Tyrkia et ekstremt godt valg. Her er det tallrike, familievenlige strender. Her kan du både slappe av i sanden eller bruke dagen på aktiviteter som windsurfing, seiling og dykking. 

Ved Kusadasi er den lille kunstige stranden mellom marinaen og havnen svært populær takket være beliggenheten tett til sentrum og hotellene. Den er også ideel hvis du er glad i liv og leven. Her kan du få tiden til å gå med å betrakte strandlivet og nyte utsikten til Dueøya og de store krysstogskipene når de legges til.

Bare et par kilometer sør for sentrum finnes områdets mest populære strand, "Ladies Beach"/Kadinlar. Denne har alt. Fin sand og er barnevenlig. Vil du ikke gå ned er det lett å komme seg dit via en billig dolmus. Men mange anser Long Beach, som ligger 6 kilometer sør for sentrum, for å være den beste stranden i nærheten av byen. Her er det som regel litt bedre plass til å sole seg på, og det er flere spisesteder å velge mellom. Det finnes også flere andre strander både opp og ned langs kysten. Så selv i høysesongen er det mulig å finne et sted å slå seg ned for å nyte den varme solen og det krystalklare havet. For deg som reiser til Kusadasi-kysten med barn er det, til tross for de fantastiske strendene, helt opplagt å komme seg til de tre badelandene: Adaland, Pamucak og AquaFantasy. Her venter både vannsklier, akvarier, sandstrender og delfinparker. 

Det klare vannet ved Kusadasi-kysten gjør også området veldig populært blandt dykkere, og det er flere lokale firmaer som arrangerer dykkerturer. På samme måte kan det anbefales å sette av en dag til en seiltur langs kysten, hvor båten legger til ved forskjellige strender og bukter som ikke kan nås på andre måter. Her er det opplagt å medbringe snorkelutstyr. 

Efesos og de hvite kalksteins-terrassene i Pamukkale 

Klarer du å løsrive deg fra det avslappende strandlivet er det tallrike spennende utfluktsmål lenger inne i landet. Attraksjoner av alle attraksjoner er oldtidsbyen Efesos, som du kan nå på under en halv time med bil/bus fra Kusadasi. Her kan du blant annet beundre det berømte Artemistempelet. 

Mens Efesos er den viktigste kulturhistoriske severdigheten, er Pamukkale til gjengjeld det mest interessante naturfenomenet i området. Pamukkale er navnet på en rekke hvite kalksteinterrasser som er formet over flere tusen av år. Vann fra varme kilder har rent ned fra fjellsiden og med dette skapt slående bassenger. Tidligere kunne man bade i disse naturskapte bassengene, men nå til dags er de lukket av for å beskytte dem. Til gjengjeld har man laget kunstige bassenger, så hvis du har husket badetøyet, kan du (mot betaling) selv teste om det mineralrike, varme kildevannet lever opp til forventningene. Det sies nemlig at vannet skal ha en helbredende virkning. I tilknytning til området ligger ruinbyen Hierapolis, som det også er verdt å besøke. 

Nasjonalparken og Samos 

Foretrekker du å holde deg nær kysten er Dilek Peninsula Nasjonal Park, også kjent som Milli Park, et godt mål. I parken, som ligger 23 kilometer sør for Kusadasi, kan du vandre på egenhånd eller med guide. Det arrangeres også jeepsafari i parken. Du kan også ta en avkjølende dukkert fra en av parkenes små strender som hører til de mest idylliske i regionen. Nasjonalparken er både det perfekte stedet for en romantisk date eller en avslappende dag med familien, litt unna alle turistene. 

Et annet opplagt utfluktsmål er den greske øya Samos. Den lille øya ligger bare en kort seiltur fra Kusadasi. Her vil du ha god tid til å spasere rundt i den hyggelige hovedbyen Vathy. Byens smale, bakkede gater er utrolig sjarmerende, og det er gode muligheter for å slå seg ned på en kafè. Gå gjerne også forbi byens arkeologiske museum. 

Informasjon og fakta 

Her får du litt informasjon og fakta om Kusadasi-kysten som kan tjene som inspirasjon til din reise. Opplysningene er utelukkende ment som inspirasjon og det må tas forbehold for faktuelle feil. Hvis du ønsker å finne ut mer om din reise, da kan jeg anbefale deg å sjekke ut bloggen vår. Her kan du finne mange spennende artikler om Kusadasi-kysten og våre andre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Fugleøya 

Det naturlige sentrum for Kusadasi-kysten, som vender ut mot det nydelige Eegerhavet, er Kusadasi byen - kyststrekningens største by. Den ligger rundt 90 km sør for Izmir, og har ca. 64.000 innbyggere. I høysesongen fordobles innbyggertallet, da turister fra hele Europa kommer på ferie for å nyte godt av områdets fantastiske strender og sin perfekte plassering i forhold til noen av Tyrkias mest kjente severdigheter. Blant dem er oldtisbyen Efesos. 

Navnet Kusadasi stammer fra det tyrkiske ordet "kus" (fugl) og "ada" (øy) som vil si "fugleøya". Dette er en henvisning til den lille Güvercin Adas (Dueøya) som er knyttet til byen av en smal brygge. Men det var ikke før på begynnelsen av 1900-tallet av byen offisielt fikk navnet Kusadasi, som de lokale ofte forkorter til Ada. 

Det har vært bosettelser av forskjellige folkeslag i området i tusenvis av år, noe som de mange antikke greske ruinene kan vitne om. Men nåtidens Kusadasi ble grunnlagt som en koloni av venetianerne i det 16. århundre. De kalte byen for Scala Nuova. 

Etter Osmannernes nederlag i første verdenskrig hadde først Italia og Hellas herredømme over Kusadasi, som deretter fikk en mangfoldig befolkning bestående av blant annet tyrkere, grekere og armenere. Men de fleste minoriteter forlot byen igjen i kjølevannet av den tyrkiske uavhengighetskrigen, hvor Hellas og Tyrkia i 1923 foretok en stor befolkningsutveksling. 

I dag fremstår Kusadasi i manges øyne som en moderne europeisk by, og som takket være sitt solrike, varme klima og gode beliggenhet er blitt et av Tyrkias med populære reisemål. Kusadasi er blant annet blitt et ytterst populært mål for mange cruiseskip i Middelhavet. Ikke minst takket være nærheten til Efsos, som ligger en halvtime unna.

Resturanter og nattliv 

Om du så kommer fra en slapp dag på stranden eller en spennende utflukt, er det masse av muligheter for å stille sulten i Kusadasi. Byen er nemlig kjent for sitt rike resturantliv, hvor dette spesielt er sant i den gamle bydelen og ved den stemningsfulle havnpromenaden. Det kan anbefales på det sterkeste å besøke steder med fiske- og skalldyrsretter på menyen (med mindre du er allergisk), men du kan også få stort sett all slags mat. Alt fra kinesisk til burger, og for en rimelig pris hvis du ser på det med norske øyne. 

Kusadasi er også kjent for sine barer, kafeer og diskoteker, som holder åpent til langt ut på natten og tiltrekker seg mange unge. Vil du heller oppleve tradisjonell tyrkisk sang og dans, da kan du besøke en Meyhane, som er en autentisk tyrkisk bar eller resturant. Det er også ofte her man har best sjanse for å smake på lokale retter. 

Vær og klima 

Kusadasikysten har et typisk middelhavsklima med tørre, og til tider varme somre. Er du glad i varme, er juli-august de beste månedene for deg. Her ligger dagstemperaturen på 30 - 35 grader, ofte høyere. Men det er verdt å nevne at varmen midt på sommeren kan dempe lysten til å være i fysisk aktivitet. Vil du ikke ligge på stranden i ferien er for eksempel slutten av sommeren med dens mer komfortable temperatur ofte et bedre tidspunkt. Været om vinteren og høsten er mer levelig med temperaturer mellom 10 - 15 grader, og til tider kjøligere. Tross solperioder kan det på disse årstidene være regn flere dager i strekk. 

Transport

Det er busstransport fra flyplassen ved Izmir og Bodrum. Når du er ankommet ditt reisemål på Kusadasi-kysten, har du forskjellige muligheter til å komme deg rundt på. For det første er Kusadasi f.eks. ikke større enn at du lett kan nå rundt til de fleste severdighetene til fots. Vil du ikke gå kan du hoppe på en dolmus (minibuss) eller en taxi. Kusadasi er et knutepunkt for regionens busstrafikk, så du har også gode muligheter til å besøke byer og severdigheter i resten av landsdelen. 

Det er naturligvis også mulighet til å leie bil til ferien din på Kusadasi-kysten. Det er en opplalgt løsning hvis du gjerne vil utforske severdigheter inne i landet eller langs kysten. 

Reiser til Tyrkia

Les mer om Tyrkia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Tyrkia her

Hva sier gjestene på Kusadasi-kysten?

9,3
Gjesteanmeldelser
Basert på 9 anmeldelser