Reiser til Marmaris 

Marmaris ligger der Tyrkia er aller vakrest, på Egeerkysten nær det greske øyhavet. Her finner du en blanding av vakker natur, en lang og god strand, en spennende basar fylt med masser av gode tilbud, restauranter og et pulserende natteliv. Book din reise til Marmariskysten med Escapeaway i dag!

Like nydelig som et postkort langs Egeerhavet ligger Marmariskysten med sin ufattelige prakt. Jeg har utelukkende gode minner fra mitt besøk langs denne delen av rivieraen. Tyrkia er en skatteskiste med hundrevis av bukter og sandstrender. Regionens geografi er et paradis for deg som elsker krystallklart vann og utallige solskinnstimer gjennom hele sommeren.

Foruten alle de blå nyansene byr Marmaris også på arkeologiske og historiske attraksjoner i tillegg til alle mulighetene for opplevelser til vanns, som ikke minst skyldes den behagelige brisen, de lue temperaturene og ikke minst alle mulighetene til å besøke de mindre øyene, som ikke kan sammenliknes med andre steder i Sør-Europa. 

Med Escapeaway kan du enkelt booke en problemfri og sikker reise til Marmariskysten, med mulighet for avreise fra flyplassen på Gardermoen, i Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand. Den smarte søkemaskinen støvsuger hele tiden nettet for de beste prisene på flybilletter med rutefly til f. eks. flyplassen i Bodrum eller Dalaman, og setter dem sammen med våre utvalgte hoteller på Marmariskysten. Vi samler det hele i en pakkereise som er sikret av Reisegarantifondet, slik at du får det beste av begge verdener. Tilføy billeie til pakken og få den beste opplevelsen når du kommer frem. God tur!

>> Les også om reiser til Antalyakysten
>> Les også om reiser til Kusadasikysten

Hoteller på Marmariskysten

Severdigheter og utflukter 

Her har jeg beskrevet noen av de mange opplevelsene og severdighetene som venter på deg ved Marmariskysten. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter på Marmariskysten kan jeg anbefale deg å lese bloggen vår om reiser. Her kan du finne spennende reiseartikler om Tyrkia og våre andre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Marmaris-borgen 

Den nåværende borgen ble gjenoppbygget av  Süleyman 1. i 1522 og brukt som base for sultanens styrker i kampen mot korsridderne på Rhodos. I dag er borgen en av de få i Tyrkia som benyttes av museum. På Marmaris Museet kan du utforske en stripe spennende arkeologiske funn fra regionen, slå deg ned på resturanten eller slentre en tur langs borgens mur for å nyte utsikten over den livlige marinaen. 

Grand Bazaar

Marmaris er et godt reisemål hvis du er glad i å shoppe. i Grand Bazaar finner du hva enn det skulle være av klær, lærvarer, krydderier, smykker og annet håndverk. Selv om du ikke er på utkikk etter en souvenir er det verdt å besøke basaren for å føle på stemningen i de mange labyrintaktige gangene med utallige stands. Men vær forberedt på at noen av selgerne kan være ganske så pågående, og de forventer at du pruter om prisen. Ha også øynene åpne for forskjellen på autentisk håndverk av høy kvalitet til billig kopivare. 

Er det heller kjente, moderne merkevarer du er ute etter kan du gå en tur ned til marinaen. Her ligger det tallrike motebutikker med eksklusive merkevarer og et stort shoppingsenter. 

Utflukt til Rhodos 

Slik som sultanen i det 16. århundre brukte Marmaris som utgangspunkt for erobringen av den store korsridderborgen på Rhodos, er det i dag opplagt å ta seg en tur til den populære greske middelhavsøya mens du er på ferie i Marmaris. Rhodos ligger bare en kort seiltur unna og lokker med et hav av spennende severdigheter i form av blant annet antikke templer og middelalderpalasser. Øyas berømte strand og byens smale gater med hyggelige resturanter og butikker er også verdt å nevne. Med andre ord så får du absolutt en opplevelsesrik dag, velger du å dra på utflukt til Rhodos fra Marmaris. 

>> Les også om reiser til Rhodos her

Seiltur langs Marmariskysten 

Pakk med deg dykker utstyret og badehåndkle for å dra på en dagsutflukt med båt langs Marmariskysten. Det er en perfekt måte å utforske buktens skjønne strender og ta full nytte av det inbydende, krystalklare vannet. Hele familien kan få god tid til å utforske det rike livet under havoverfalten når båten legger til ved de forskjellige strendene. Det er selvfølgelig også full mulighet til å legge seg ned på stranden for å sole seg. De fleste av båtutfluktene gjør et stopp ved den skogdekkede Cennet Adasi, også kjent som Paradisøya, hvor du blant annet kan besøke den lille Nimara-drypstensgrotten. 

Pamukkale og Efesos 

Det er masse å se langs Marmariskysten, men det gjemmer seg også adskillige severdigheter av verdensklasse lengre inne i landet. To opplagte mål for dagsutflukten er for eksempel Pamukkale og Efesos. 

Pamukkale i Denizli provinsen er en rekke kritthvite kalkstenterrasser som er dannet ved at vann fra varme kilder over tusner av år har løpt ned en fjellside. Kalkstenterrassene, som også kalles for "bomuldsslottet", er en del av UNESCOs liste over verdensarv. Husker du badetøyet kan du også nyte et dykk i det deilige varme mineralske kildevannet i noen kunstige bassenger. Vannet skal ha en foryngrende og helbredende effekt. Tror du sterkt nok, da kan alt skje. 

Pamukkale er også omgitt av oldtidsbyen Hierapolis, som blant annet rummer et vakkert, velbevart amfiteater. Er du interessert i historie er oldtidsbyen Efesos et par hundre kilometer nord for Marmaris. Efesos er et enda mer interessant utfluktmål og hører til blant annet det ypperste når det kommer til severdigheter fra den antikke verden. Her kan du lett bruke et par timer eller mer på å spasere rundt blandt oldtisbyens imponerende bygningsverker. Blant disse er selvfølgelig Artemistempelet. Det er nesten umulig ikke å merke historiens vingesus og fornemme prakten som byen må ha hatt på sin storhetstid. 

Informasjon og fakta 

Her får du litt nyttig informasjon om Marmariskysten. Jeg håper dette kan tjene som inspirasjon på din ferie. Opplysningene er utelukkende ment som inspirasjon og det tas forbehold mot faktuelle feil. Ønsker du å finne mer informasjon og/eller tips til din reise kan jeg anbefale deg å sjekke ut bloggen vår. Her kan du finne mange spennende artikler om Marmaris og våre andre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Marmaris og Içmeler

Marmaris ligger i den sørvestlige delen av Tyrkia, hvor Ægæerhavet og Middelhavet møtes. Og bortsett fra sin lange strand er Marmaris spesielt kjent for sin vakre naturlige havn. Den er en av de største i verden og er i dag et populært mål for lystseilere og cruiseskip. Historisk sett har havnen også spilt en viktig rolle for Marmaris. Den gjorde byen til sentrum for handel i regionen, men var også strategisk viktig for enhver med ambisjoner om å dominere området militært. Det kan ikke sies med sikkerthet nå den første byen ble grunnlagt her, men ifølge den greske historieskriveren Herodot var det en forsterket bosettelse ved Marmaris allerede i år 3000 f.v.t. 

Byen ble invadert av Alexander den Store i år 334 f.v.t. Dette var bare en av mange andre ganger hvor Marmaris spilte en rolle i verdenshistorien. Den store naturlige havnen utgjorde også flåtebase for Det Osmanniske Rike og ga senere ly til Lord Nelsons flåte da han var på vei til Egypt for å kjempe mot Napoleon. 

I dag er turisme byens viktigste intektskild, og i høysesongen mangedobles innbyggertallet på ca. 30.000 i det feriereisende kommer fra hele Europa for å nyte godt av det nydelige klimaet, byens resturant- og butikkliv samt ikke minst Marmariskystens deilige strand. 

Bare noen få kilometer mot sør ligger nabobyen Içmeler. Denne mindre feriebyen er spesielt populær blant barnefamilier og par som ønsker en ferie med fredfylt idyll. Det er som oftest de unge med trang til fest og leven som foretrekker Marmaris. De to feriebyene er forbundet av en lang, vakker strandpromenade. Er du ikke interessert i spasere de syv kilometerne langs vannet kan du eventuelt ta en dolmus (minibuss). Dette tar ca ti minutter. 

Mat og drikke 

Det har skjedd mye på Marmariskysten gjennom tidene. Blant annet så lå det små fiskeleirer og søvnige landsbyer her. I dag er dette blitt overtatt av tallrike resorts og hotell, samt resturanter som tjener de mange feriestedene. Du vil derfor ikke ha det vanskelig med å finne et godt, nytt sted å spise på. Den største konsentrasjonen finner du nede langs strandpromenaden og i området rund borgen. Utvalget er stort med alt fra det tradisjonelle tyrkiske til moderne retter fra det internasjonale kjøkkenet. Er det lokale spesialiteter du er på utkikk etter kan du med fordel prøve en av de tyrkiske resturantene i basaren. Vil du ha den beste utsikten til maten kan du derimot velge en av resturantene i marinaen. 

Utover et stort utvalg av spisesteder er Marmaris også kjent for å ha et livlig nattliv med masse av barer og nattklubber som holder åpent til langt ut på natten. Er det en festlig aften du er ute etter kan den populære Bar Street i den gamle bydelen anbefales. Det er også andre litt mer rolige områder hvor du kan avslutte dagen av med en stille drink eller en kjølig øl. 

Har du et feriehus med eget kjøkken kan du handle i et av byens store supermarked. Her finner du hva enn du skulle måtte trenger i løpet av ferien. 

Vær og klima 

For feriereisende er noe av det mest tiltrekkende med Marmariskysten det varme, solrike middelhavsklimaet som hersker på disse kanter. Her kan du forvente deg masse solskinstimer så ikke glem solkremmen. Mellom mai og oktober er det usedvanlig med regn og spesielt i juli og august kan det bli ekstremt varmt. Gjennomsnitlig kan temperaturene nås opp mot rundt 35 grader. Mange foretrekker derfor også å komme ned sist på sommeren i september, når temperaturen er mer behagelig. Folk velger også å reise hit tidlig på våren hvor det kan komme regnbyger, men hvor det fortsatt er varmt nok til en dukkert. 

Transport 

Dalaman Flyplass (flyplasskode: DLM) er den nærmeste flyplassen hvis du ønsker å feriere på Marmariskysten. Flyplassen ligger rundt 95 kilometer fra Marmaris by og betjenes av en rekke flyselskaper som blant annet easyJet og Ryanair, med ruter til resten av Europa. Det tar rundt 1½ time å kjøre med buss fra flyplassen til Marmaris. Du kan eventuelt også velge å fly til Bodrum - Milas flyplass (130 kilomter fra Marmaris). 

I Marmaris by er det lett å nå rundt til det meste i sentrum til fots, men ellers er den letteste måten å hoppe på en av de mange minibussene (dolmus), som blant annet kjører på hovedveien mellom Marmaris og Içmeler. De kan lett haikes opp og ber man om det så stopper den. Det er naturligvis også taxier, men disse er normalt sett dyrere. Vil du ha mer frihet til å utforske Marmariskysten i ditt eget tempo kan du med fordel bestille leiebil til ferien din. Slik har du både avsideliggende fjellbyer, fornøyelsesparker, fredelige strender og spennende antikke severdigheter innen rekkevidde. 

Reiser til Tyrkia

Les mer om Tyrkia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Tyrkia her