Reiser til Tyskland

Et stort land, met et tilsvarende stort og variert tilbud, er en passende beskrivelse av Tyskland. Den ene kulturhovedstaden avløser den andre og utover et flott innland, råder Tyskland også over en lang kystlinje som prydes av lange sandstrender. Du kan spasere rundt i hyggelige byer, der du kan merke historiens sus, besøke vidunderlige slott, utforske de store skogene og prøve deg på diverse sportslige aktiviteter - til lands som til vanns. 

Tyskland er med sine 357 386 km² et land med mye landareal å utforske og har lenge vært et stort turistmål i Europa, spesielt på grunn av sin sentrale lokasjon. Spesielt er en storbyferie populær, med hovedstaden Berlin som den ubestridte mester. Landets historie preges fortsatt av Andre Verdenskrig og i dag er det mange minnesmerker som du kan besøke. Den føderale staten Tyskland er sammensatt av 16 delstater som alle er spesielle og vakre på hver sin måte. Det betyr også at landet vil by deg på en svært mangfoldig ferie. 

Kulturbyer og vakre bygninger

En ting som er spesielt fascinerende ved reiser til Tyskland er de mange gamle kjøpstedene med bindingsverkshus og brosteinsgater. Byenes historie er velbevart, noe man fort vil oppdage. Spesielt ved Schwarzwald og Franken er det lett å bli svermerisk, for ikke å snakke om Bayerns vidunderlige Romantiske Rute (Romantische Strasse). 

Mer enn bare øl, pølser og schnitzel

De fleste vil formodentlig assosiere Tyskland med det overnevnte, men det er synd, for i Tyskland får du så mye mer! Mange vet for eksempel ikke at det også blir produsert flere gode viner fra f.eks. Rhinen og Mosel. Pfalz anses av mange for å være et av landets beste ut av 13 vindistrikt. Visste du at Tyskland faktisk har eksportert mye vin til Norden helt siden Middelalderen? Erfaring med vinproduksjon har altså tyskerne. 

Når det kommer til Tysklands matkultur, blir bratwurst ofte nevnt. Det finnes derimot et hav av forskjellige sorter pølser å velge mellom. Men det er selvfølgelig også mange andre kulinariske opplevelser i vente. Du vil or eksempel bli presentert for rustikk husmannskost som  gryteretter og porsjonene er som regel både store og velsmakende. Ut over den tradisjonelle maten som du finner på de fleste bierstuber og lokale restauranter, er det også mulighet for store gastronomiske opplevelser på noen av de mange Michelin-restaurantene i landet. Er du så heldig å være her i asparges-sesongen kan du ikke gå glipp av denne delikatessen. Hvis du derimot reiser langs kysten vil du få flere muligheter til å nyte dagferske fiske og skalldyrsretter. 

>> Les mer om pakkereiser her

Tyskland er proppfullt av spennende severdigheter, vakre gamle byer, interessante historier, vidunderlige landskap og en trivelig stemning. Tyskland er med andre ord et land med noe for enhver smak!   

Reisemål i Tyskland

 • Gjesteanmeldelser 9,3
  Berlin
  40 hoteller
  Berlin er et vell av opplevelser som venter deg: Her er praktfull arkitektur, dramatisk historie, bevegelig kunst, et verdensberømt natteliv og restauranter i toppklasse. Berlin er en kulturell hovedstad som inviterer deg inn og forfører deg.
 • Hamburg
  9 hoteller
  Hamburg er et fantastisk sted å tilbringe en storbyferie, uansett om du reiser med familien, venner eller som par. Her venter deg masser av spennende butikker, historiske severdigheter, et rikt kulturliv, og ikke minst en perlerekke av gode restauranter.
 • Lübeck
  3 hoteller
  Det venter deg ekte middelalderstemning og et valg av kulturhistoriske severdigheter i Lubeck. Den gamle hansestaden er spesielt kjent for sine flotte julemarkeder, men har også mye annet å by på resten av året. Gå på oppdagelse i de smale gatene ... og la deg overraske. Les mer
 • Kiel
  2 hoteller
  Kiel har en lang og stolt sjøfartshistorie, og det er stadig masser av liv nede omkring byens havn. Beveger du deg lengere opp i gatene, vil du også oppdage at Schleswig-Holsteins hovedstad har klart å kombinere de maritime tradisjonene med moderne byliv.
 • Flensburg
  1 hotell
  Den gamle markedsbyen Flensburg ligger vakkert til i bunnen av fjorden med samme navn. "Hovedstaden" i Sør-Schleswig er fortsatt kjent for sitt rike kommersielle liv, men en tur til denne byen rett over grensen gir deg også en sjanse til å utforske ... vakre historiske distrikter. Les mer
 • Stralsund
  1 hotell
  Blant Hansesteder langs Østersjøens kyster er det tydelig at Stralsund var en av de mest suksessrike. I byens gamle bydel går du på brosteinsbelagte gater blant flotte kjøpmannshus og imponerende kirker, som er oppført på UNESCOs Verdensarvliste.

Populære hoteller i Tyskland

Tyskland, Lübeck
9,0
Fantastisk
3655 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 70 km
 • Internettilgang / WiFi
 • Restaurant
Tyskland, Berlin
9,0
Fantastisk
6392 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 25 km
 • Avstand til sentrum: ca. 1 km
 • Internettilgang / WiFi
Tyskland, Lübeck
9,5
Fantastisk
543 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 72 km
 • Internettilgang / WiFi
 • Parkering / Garasje

Severdigheder og opplevelser

Her har jeg beskrevet et utplukk av de mange opplevelsene og severdighetene som venter deg på en reise til Tyskland. Dersom du ønsker å lese mer om andre severdigheter i Tyskland, anbefaler jeg deg å se bloggen vår hvor vi har mange spennende artikler om Tyskland og de andre reisemålene våre. God fornøyelse og god reise! 

Ferieruter i Tyskland

Som en ferierende i Tyskland kan det være vanskelig å bestemme seg for akkurat hva man bør oppleve i løpet av en begrenset ferieperiode. Vil du oppleve mest mulig og utforske mest mulig av landet er det et utmerket valg å følge en av de mer enn 150 forskjellige ferierutene i Tyskland. 

De såkalte ferierutene som i prinsippet kan følges både i bil eller på sykkel, er etablert av de lokale turistmyndighetene. Rutene er lagt slik at de presenterer deg for de tyske regionenes største severdigheter med utgangspunkt i bestemte temaer. Fordelen ved å følge disse rutene for deg som reisende er ikke bare at du er garantert å få sett noen av de største attraksjonene, men også at du selv bestemmer tempoet og lengden. Du trenger på ingen måte å følge ruten fra start til slutt for å få en god tur, men kan for eksempel utvelge visse deler som du synes virker mest spennende. 

Temaene for ferierutene spenner bredt. Følger du for eksempel den 450 kilometer lange Deutcsche Alpenstrasse, kan du utforske Sør-Bayerns spektakulære alpelandskap med flotte høyfjellsjøer, borger og klostre pluss de tallrike, idylliske landsbyene. Er du på jakt en ferie verdig en livsnyter vil det være flere kulinariske ruter du kan følge, med primærfokus på å fordype seg i de regionale produktene som vin eller oster. Reiser du med barn er det naturlig å følge den 600 kilometer Deutsche Märchenstrasse, Eventyrveien, hvor det gjennomgående temaet er Brødrene Grimms eventyrlige verden. Her besøker dere en perlerekke av vidunderlige bindingsverksbyer, slott, borger, huler og museer som garantert vil sette fantasien i sving hos hele familien. 

Wellness og kurbad

Trenger du å komme deg helt vekk fra hverdagens stress og jag, så vil en wellness-ferie i Tyskland være det perfekte valget. Her har man en flere hundre år lang tradisjon for kurbad og i følge den siste opptellingen finnes det i dag over 350 anerkjente kurbad og kurbyer rundt om i landet. utover dette kommer en rekke velværetilbud i over 1000 kvalitetskontrollerte wellness- og spahotell. Her vil du tilbys et bredt utvalg av behandlinger som kan avstemmes dine personlige behov. 

En wellness-ferie med spa-besøk kan dessuten fint kombineres med mer aktive opplevelser i noen av Tysklands mest naturskjønne landskap på for eksempel sykkel- eller fotturer. Er du ute etter en ordentlig avslappende ferie, er det naturligvis også mulighet til å spandere på seg gourmet-måltider på de lokale restaurantene som benytter seg av det lokale landbrukets beste råvarer. 

Uforglemmelige naturopplevelser

Kan du løsrive deg fra de sjarmerende tyske byene venter det deg også en masse flotte naturopplevelser på en ferie i Tyskland. Rundt om i landet finner du flere naturparker, reservater og nasjonalparker som er vidunderlige oaser av verdifulle kultur- og naturlandskap. De fleste stedene bestemmer du også helt selv om du vil utforske områdene til fots, på sykkel eller attpåtil med hest eller båt. Uansett om du setter ut på ruter som strekker seg over flere dager uten å se så mye som en bygning, eller kortere dagsutflukter der du kommer tilbake til hotellets komfort når dagen står på hell, så vil du kunne se fram til enestående naturopplevelser som gir en dyp indre ro. 

I det sørlige Bayern vil nasjonalparken Berchtesgaden for eksempel by på kilometervis med merkede turstier og hyggelige fjellhytter, som byr på en aktiv ferie med tursekken pakket. Er du heldig vil du kunne se både en omreisende steinbukk eller kanskje en kongeørn på jakt etter bytte. Lenger nord ligger nasjonalparken Kellerwald-Edersee som er spesielt kjent for sine langstrakte, gamle bøkeskoger. Du og familien kan sette ut på en eventyrtur i de mer enn 6 000 hektarene store skogene fylt med tur- og sykkelstier. Etterpå kan du eventuelt ta deg en avkjølende dukkert i den store innsjøen Edersee midt i nasjonalparken, som også er populær blant lystfiskere, seilere og surfere. Nasjonalparken Kellerwald-Edersee er il og med tatt opp i UNESCOs verdensarvliste.

I den sørøstlige delen av Tyskland, byr UNESCO-reservatet Bliesgau også på uforglemmelige naturopplevelser med orkidéenger, sjeldne dyrearter og et karakteristisk elve-landskap. Dette området er også kjent for sine mange interessante kulturtilbud, som ikke minst byr på noen av de største kulinariske opplevelsene i Tyskland. 

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet litt nyttig informasjon om Tyskland, med fakta om landets befolkning, historie og vær, som kan være til inspirasjon når du skal reise av gårde. Informasjonen er utelukkende ment som inspirasjon og det tas forbehold om faktuelle feil. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til reisen din, anbefaler jeg deg å besøke bloggen vår, der du finner flere spennende artikler om alle reisemålene våre. God fornøyelse og god reise! 

Geografi og befolkning

Tyskland er verdens 62. største land med totalt 357 578 kvadratkilometer areal. Fra nord til sør er landet 876 kilometer lang i luftlinje og 640 km fra vest til øst. Ikke overraskende rommer derfor Tyskland en svært variert kultur og mange forskjellige landskap. Du kan derfor bruke ferien på å utforske livet i både store, pulserende metropoler eller små hyggelige landsbyer, og på å nyte den storslåtte naturen med alt fra høye fjell til dype skoger og brede elver. 

Zugspitze, som ligger i delstaten Bayern på grensen til Østerrike, er Tysklands høyeste fjell på 2 963 meter. Er det dramatiske fjell du ser etter, trenger du ikke dra lenger syd i Tyskland enn til Harzen, som med sine fjell, skoger og innsjøer byr på fredfulle fjellturer. Det er ikke til å komme utenom at den sørligste delen av lande er i en klasse for seg for naturopplevelser, med ikke bare flotte fjell, men også romantiske slott og borger som ligger spredt utover landskapet. Det er for eksempel her du finner det berømte Neuschwanstein slottet. 

Den lengste elven i Tyskland er Rhinen som er 865 kilometer lang og krysser gjennom flere av landets 16 delstater. Langs breddene av elven ligger en perlerekke av middelalderslott, kirker og maleriske landsbyer. Vil du opplevet livet langs elven kan det anbefales å reise til Koblenz, hvor du har et godt utgangspunkt for å utforske byer og vinområdene langs Rhinen og Mosel. 

Det bor 82 millioner mennesker i Tyskland, noe som gjør det til Europas mest folkerike land, og det 17. største i verden. blant det innfødte etniske mindretallet hører blant annet danskene i Sørslesvig (ca. 50 000). Berlin, landets hovedstad, har 3,4 millioner innbyggere. Hamburg (1,8 mil.), München (1,3 mil.), Köln (1,1 mil.) og Frankfurt am Main (0,7 mil.) er også viktige økonomiske og kulturelle knutepunkter i det store landet. Det største sammenhengende byområdet i Tyskland er likevel Ruhr-regionen, et tidligere kullgruveområdet, med storbyer som Bochum, Dortmund, Duisburg, Essen og Oberhausen, med en total befolkning på omtrent 5,3 millioner innbyggere. Er det storbylivet som tiltrekker deg ved Tyskland, vil du dermed finne mange reisemål! Berlin er med god grunn den mest populære destinasjonen for storbyferier, men også byer som München og Hamburg har mye å by på. 

På en reise i Tyskland vil du oppdage at det finnes, foruten de mange kjente storbyene, en lang rekke mindre, men mist like så interessante byer. Ikke minst hvis du liker sen stemningen som ofte hersker i gamle, historiske byer - og her vil ikke Tyskland skuffe! I byer som Baden-Baden, Lübeck og Meersburg kan du dermet enkelt få mye tid til å gå med bare å nyte stemningen i de gamle gatene og dra på utflukter til de mange spennende attraksjonene som ligger i landskapet rundt. 

Historie

I betraktning av hvor mange middelalderbyer og gamle severdigheter du kan oppleve på en reise rundt i Tyskland, er det kanskje litt overraskende for noen at Tyskland har en relativt kort historie som samlet nasjon. Det har levd germanske stammer i det nordlige Tyskland siden antikken, som siden har utbredt seg sørover. Men det var først etter den tyske seieren i den Fransk-tyske krigen at Preussens kong Wilhelm 1. i Speilsalen i Versailles proklamerte seg som keiser av Det Tyske Riket i 1871, med Otto von Bismarch som rikskansler. Dette tyske keiserrike (også kalt Det Andre Rike), som forente en rekke tysktalende stater, ble raskt til en verdensmakt med kolonier i Afrika, Asia og Stillehavet. 

Nederlaget i 1. Verdenskrig (1914-1918) betydde likevel enden for keiserriket, som ble avløst av Weimarrepublikken, som var et forsøk på å etablere et progressivt demokrati. Økonomisk nedgang og en enorm arbeidsløshet førte til en utilfredshet som banet veien til makten for nazistene. I januar 1933 ble Adolf Hitler utnevnt til kansler for Weimarrepublikken og oppløste få måneder senere parlamentet med den beryktete Ermächtigungsgesetz (Bemyndigelsesloven). Den ga Hitler myndighet til å gjennomføre lover uten å måtte rådføre seg med riksdagen først, som dermed reelt ble satt ut av spill. 

Med Hitler og Nazistpartiet (NSDAP) ved makten, ble de demokratiske institusjonene erstattet av en politistat og jøder, homoseksuelle, handicappede, sosialister, kommunister, fagforeninger og andre grupper som ikke passer inn i nazistenes visjon for et større Tyskland, ble utsatt for nådeløs forfølgelse og mord. Til gjengjeld vant Hitler støtte fra store deler av den øvrige befolkningen ved å iverksette store, offentlige investeringer i industri og infrastruktur. Det ble blant annet bygget landets første motorvei (autobahn) og laget forskjellige dreneringsprosjekter. Man oppmuntret bilindustrien til å produsere flere biler, så de senere kunne levere biler til militæret. I Wolfsburg begynte en bilfabrikant ved navn Volkswagen for eksempel å produsere billige biler. 

Nazistenes intensjoner om å skape Det Tredje Riket var tydelige fra starten. Nazistene brøt dermed tidlig med Versaillestraktaten og startet en voldsom opprustning av hæren, som i løpet av 1930-tallet gikk fra de tillatte 100 000 soldater til mellom 2-3 millioner mann. Den 1. september 1939 invaderte Tyskland Polen og to dager senere var 2. verdenskrig en realitet da England og Frankrike erklærte krig med Tyskland. Det eksakte antall drepte under krigen er ikke kjent, men det regnes med at innen slutten av krigen den 7. mai 1945, døde mellom 50 og 80 millioner mennesker livet, alt etter hvordan man teller. Med krigens omfattende ødeleggelser, er det vanskelig å ikke bli imponert over den måten Tyskland klarte å gjenreise seg. Selv om det nå bare er få nålevende tyskere som har opplevd krigens ødeleggelse, er det fortsatt et ømt tema for mange tyskere. 

Etter krigen ble Tyskland delt opp i to deler, Øst- og Vest-Tyskland. Denne oppdelingen varte helt frem til 1989 med Sovjetunionens fall. Etterkrigstidens oppdeling preger stadig landet, selv om muren for lengst er fjernet. Gjenforeningen anses for å ha vært en suksess, men det er fortsatt økonomiske forskjeller mellom øst og vest. 

Vær og klima

Tyskland har på grunn av sin store størrelse en rekke forskjellige klimaer alt etter hvor du befinner deg. I den nordlige og vestlige delen av landet dominerer et temperert kystklima med vestlige vinder. Her er været stort sett som vi kjenner det fra Norge, med lune somre og milde, nedbørstunge vintre. I den øst- og sydlige delen av landet er i høyere grad preget av et fastlandsklima. Her er årstidsvariasjonene større med varme somre og kalde vintre.  Lengst mot sør i det Bayerske Alpene (og til en viss grad i det sentrale høylandet) er det lokale klimaet preget av fjellene med lavere temperaturer i høyden og betydelig mer nedbør. 

Det er ikke noe dårlig tidspunkt å reise til Tyskland. Sommermånedene (mai til september) er derimot normalt de mest populære og ideelle, hvis du eksempel ser for deg en aktiv ferie med gåturer og sykling. Drar du for en storbyferie vil våren og høsten også være gode årstider når det ikke er alt for hett til sightseeing. Mange av de tyske byene er også hyggelige å besøke i vintermånedene, der du bl.a. får oppleve de berømte julemarkedene. Det mest kjente avholdes i bayerske Nuremberg, som dessuten ligger i en del av landet med gode muligheter for å stå på ski. 

Transport

Drar du på storby ferie i for eksempel Berlin, Hamburg eller München, gir det ikke så mye mening å ha en bil inne i byen. Så er det lettere å bare fly, eventuelt ankomme med tog om du har bedre tid til reisen. Det er i det hele tatt en stor rekke tilbydere av rimelige flyreiser fra alle de større norske flyplassene til alle de store tyske byene. Det er flyplasser med internasjonale forbindelser i Köln-Bonn, Düsseldorf, Hamburg Hannover, Leipzig, München, Nürnberg, Stuttgart, Berlin og ikke minst Frankfurt am Main, som har en av Europas viktigste lufthavner. 

Vil du reise rundt i landet, kan du benytte deg av et av de beste kollektivnettverkene i Europa. Tog og busser går regelmessig til alle deler av landet. Det er derimot ingenting som overgår bilen, når det kommer til fleksibilitet og muligheten for å reise i eget tempo. Vil du ikke kjøre i egen bil, er det bilutleie i alle de større byene og flyplassene. 

Godt å vite

Valuta: Euro. De typiske kredittkortene kan brukes på de fleste større hotell, restauranter og liknende. Betaling med kontanter er derimot fortsatt nokså utbredt i Tyskland, så det er en god idé å ha noen euro på seg. Minibanker finnes i alle de større byene. 

Tips (Trinkgeld): Det er allerede inkludert drikkepenger i regningen, men det er likevel god kutyme å runde opp med 5-10 prosent når man spiser på restaurant (hvis du er fornøyd med betjeningen). I taxier gir man normalt også tips på opptil 10%. På hotell gir man typisk besetningen 1-2 euro per dag. 

Språk: Tysk. Det er mange forskjellige dialekter. Høytysk (tilsvarende bokmål) forstås overalt. Er skoletysken din litt rusten vil det sjeldent være et problem å benytte engelsk, som er nokså utbredt i befolkningen. 

Religion: Omtrent to tredjedeler av befolkningen er kristne, nesten helt jevnt fordelt mellom protestanter i nord og katolikker i sør. Utover dette finnes det mange typer minoriteter av andre typer kristendom, muslimer og jøder.

Etikette: Den tyske omgangstonen er som regel litt mer formel og høflig enn hva vi er vant til. I Tyskland sier man for eksempel De (Sie) til hverandre. På den annen side, har tyskerne også mange steder et mer avslappet forhold til nakenhet enn det er i Norge. Saunaer, parker og spaer har ofte "tekstilfrie" soner. 

Andre linker

Hva sier gjestene i Tyskland?

8,8
Gjesteanmeldelser
Basert på 12 anmeldelser