Reiser til Stralsund

De vakre gotiske kirkene og prangende gavlhusene – Giebelhäuser – i Stralsund vitner om den rikdommen som kom til denne gamle hansabyen i middelalderen, da havnebyen blomstret, takket være handelen i Østersjøområdet. Selv om Stralsund bare har knapt 60 000 innbyggere, preges byens silhuett av hele tre prektige mursteinskirker som kan ses langveisfra. Oppe fra den høyeste av dem, St.-Marien-Kirche (104 meter), som engang var verdens høyeste bygning, har du flott utsikt ut over byen. På en rundtur i Altstadt (gamlebyen), som siden 2002 har vært på UNESCOs liste over verdens kulturarv, kan du heller ikke unngå å legge merke til byens rådhus fra det 13. århundre. Akkurat som de imponerende kirkene, ble det også finansiert av datidens velstående kjøpmenn, og bystyret i Stralsund holder fremdeles til i denne storslåtte bygningen.

Maritim atmosfære

Det er dog ikke bare de tallrike flotte byggverkene som gir Stralsund dens stemningsfulle atmosfære. Man kan fremdeles tydelig merke at dette er en by med et tett forhold til Østersjøen. Havnen, som i sin tid gjorde Stralsunds kjøpmenn så velstående, er fremdeles byens livsnerve. Du kan fremdeles finne hyggelige havnekneiper og nede ved kaien ligger museumsskipet Gorch Fuck. Det tjente som skoleskip for den tyske flåte frem til 1945, og deretter Sovjetunionen, da Stralsund og resten av Mecklenburg-Vorpommern-delstaten var en del av DDR. Det elegante skoleskipet er daglig åpent for besøkende.

Byens nære forhold til havet kommer også til uttrykk i ett av byens fremtredende museer, Deutsches Meeresmuseum (Det tyske havmuseum). Det er det største av sitt slag i landet og inkluderer Ozeaneum Stralsund som tar deg på en fascinerende undervannsreise gjennom Østersjøen, Nordsjøen og Atlanterhavet, helt opp til Polarhavet. Reiser du til Stralsund med barn, vil det være naturlig å besøke dette museumet.

Nær stranden og naturopplevelsene i Rügen

Du vil uten tvil bruke lang tid på å slentre rundt i Stralsunds gamleby, som er helt omgitt av vann, hvor de brosteinsbelagte gatene gjemmer på et vell av severdigheter, spennende butikker og et rikt utvalg av caféer, som ofte er innredet i historiske bygninger. Stralsund er også et godt utgangspunkt for å dra på oppdagelse i resten av Mecklenburg-Vorpommern, som er kjent for sin enestående natur.

Det inkluderer den fine sandstranden som ligger få minutters gange langs promenaden fra sentrum av Stralsund. Her er det god plass på 20 000 kvadratmeter sand, så du kan slå deg ned for å nyte sommerværet. Tett ved stranden er det dessuten en stor lekeplass for de barna som ikke vil nøye seg med å bade og bygge sandslott. Fra stranden er det god utsikt over til Rügen og reiser du til Stralsundet, kan det varmt anbefales å krysse broen over til Tysklands største øy. Også her finner du atskillige fine strender, hyggelige landsbyer og spektakulært kystlandskap hvor høydepunktet er krittkysten i Nationalpark Jasmund på den nordøstlige delen av øya.
 

Reiser til Tyskland

Les mer om Tyskland og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Tyskland her

Hoteller i Stralsund