Reiser til Ungarn

Velkommen til Ungarn med Escapeaway, vi er spesialister på reiser til Ungarn hvor du bor på nøye utvalgte hotell under ferien din. Vi tilbyr alltid valgfri avreisedag og du kan velge å bare bestille hotelloppholdet ditt gjennom oss eller som en samlet pakkereise, der fly og eventuelt transport tur/retur fra flyplassen er inkludert.

Verdens største kurby og idyllisk natur

Ungarn har en av Europas vakreste og mest interessante hovedsteder, Budapest, som med rette er landets mest populære reisemål. Byen har alt du kan ønske deg for en storbyferie med utallige spennende severdigheter, anerkjente restauranter og historiske kafeer. En reise til Budapest er samtidig en reise til verdens største kurby. Rundt om i Budapest fylles bassenger i tradisjonsrike kurbad med varmt, mineralholdig vann fra de mange underjordiske kildene som ligger under byen. Det finnes neppe en bedre måte å samle nye krefter til sightseeing enn med et par timer i et av de mange kurbadene. Det er også flere flotte steder å velge seg for et deilig måltid på en av byens mange gode restauranter som alle serverer mange lekre retter utover gulasj, selv om denne retten er et must mens du er i Ungarn. Her får du den i et utvalg av variasjoner, som ofte er en helt annen kulinarisk opplevelse enn den man kan oppleve her hjemme.

Ungarn er likevel mye mer enn Budapest. Allerede hvis du beveger deg litt ut i utkanten av byen vil du merke at en reise til Ungarn også er en mulighet for å nyte vakker natur og et idyllisk kulturlandskap med mindre, historiske byer og slott. Hovedstadens innbyggere søker selv til Donauøyene eller Budafjellene for å slappe av i grønne omgivelser litt på avstand fra den pulserende storbyen.

Begir du deg enda lenger vekk fra Budapest kan du for eksempel utforske de lva fjellkjedene i det nordlige Ungarn, som innbyr til gå- og sykkelturer. I samme region vil du merke at mange av bakkene er dekket av drueranker og det er masser av muligheter til å ta et besk til en vinkjeller for å smake på vinen de produserer lokalt. Tar du i stedet mot vest fra Budapest er Balatonsjøen et opplagt reisemål. Sentral-Europas største ferskvannssjø med lunt vann er perfekt for en aktiv ferie, og landskapet rundt byr på mange flotte natur- og kulturopplevelser. Terrenget rundt sjøen er for eksempel velegnet til sykkelturer der du i rolig tempo kan ta korte eller lengre turer til hyggelige byer og naturområder.

Bestill en reise til Ungarn hos Escapeaway hvis du ønsker å bo på håndplukkede hotell som gir deg den ideelle basen for å utforske det vakre landet i ditt eget tempo.

>> Les også om reiser til Tsjekkia
>> Les også om reiser til Østerrike

Reisemål i Ungarn

 • Gjesteanmeldelser 9,0
  Budapest
  33 hoteller
  En reise til Budapest vil gi deg en opplevelse av en vakker kulturby med mye å by på. Byen har en storslått fortid som politisk maktsentrum, noe som sees og merkes. Byen er delt i to av elven Donau, med bydelen Buda i vest og bydelen Pest i øst.

Populære hoteller i Ungarn

Ungarn, Budapest
9,1
Fantastisk
1449 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 19 km
 • Avstand til sentrum: ca. 2 km
 • Internettilgang / WiFi
Ungarn, Budapest
9,5
Fantastisk
1483 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 19 km
 • Nærmeste by: ca. 0 m
 • Internettilgang / WiFi
Ungarn, Budapest
9,5
Fantastisk
1502 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 17 km
 • Avstand til sentrum: ca. 1 km
 • Internettilgang / WiFi

Severdigheter

Her har jeg utvalgt et knippe severdigheter som du får muligheten til å utforske på din ferie i Ungarn. Beskrivelsen er utelukkende ment som en inspirasjon til reisen og det tas forbehold om faktuelle feil. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter anbefaler jeg det å se bloggen vår med inspirasjon til ferien, hvor du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Budapest

Budapest er ikke bare hovedstaden i Ungarn, men også den mest folkerike byen og den tiende største byen i EU med omtrent 1,8 millioner innbyggere. Budapest er et lendende finansielt senter i Øst-Europa og ligger som nummer én blant innovative byer i Øst- og Sentral-Europa og huser blant annet det europeiske institutt for innovasjon og teknologi. Byen er også blitt kåret til den vakreste byen i Europa flere ganger og har rykte for å være den beste byen i Sentral- og Øst-Europa å bo i.

Blant byens største attraksjoner vil du finne de fleste innenfor det sentrale området av byen langs Donau-elven som er blitt klassifisert som verdensarv av UNESCO. Her finner du det ungarske parlamentet (det tredje største i verden og Ungarns største bygning), Buda-slottet, fiskebastionen, Gresham-slottet, Széchenyi-broen, Matthias-Kirken og Frihetsstatuen.

Andre store severdigheter i Budapest inkluderer Andrássy út boulevarden, Skt. Stefans Basilikaen, Hosök tere (Heltenes torg), Nagyvásárcsarnok (Den store markedshallen), Nyugati togstasjon (bygget av Eiffel-kompaniet i 1877) og det nest eldste metro-systemet i verden, kalt "a földalatti". Byen har også omtrent 80 geotermiske kilder, verdens største termiske underjordiske sjøer og den nest største synagogen i verden (med plass til 3000 besøkende).

Balatonsjøen

Balatonsjøen er en enorm ferskvannssjø som ligger i den transdonaubiske regionen vest i Ungarn, som med tiden er blitt landets største turistmål.

Sjøen, totalt 77 kilometer lang, 14 kilometer bred og med et overflateareal på hele 592 kvadratkilometer, er den største sjøen i Sentral-Europa. Det fjellrike område på den nordlige enden er kjent for både sin historiske sus og som en stor vinregion, mens den flate sydlige enden er kjent for sine mange populære ferie-byer. Den gjennomsnittlige vanntemperaturen i løpet av sommeren er 25 grader, noe som gjør bading og svømming til populære aktiviteter på sjøen, foruten å kjøre båt, fiske og vannsport.

Andre populære aktiviteter ved Balatonsjøen er å gå turer i det nærliggende landskapet, sykle rundt om sjøen (det er sykkelstier nesten hele veien rundt), besøke vingårder på nordkysten og - især for de unge - det livlige nattelivet på sørkysten.

Lillafüred

Lillafüred er en liten landsby med bare 500 innbyggere som ligger i Borsod-Abauj-Zemplén amtet i den nordøstlige del av landet, og har blitt et populært turistmål blant både ungarske og utenlandske turister, først og fremst på grunn av et palass i neo-renessanse-stil som ligger der i idylliske omgivelser. Men også de hengende hagene, naturlige huler, fossefall, klipper og det omkringliggende landskapet i Bükk nasjonalpark er trekkplastre.

Hovedattraksjonen, Palace Hotel, ble bygget mellom 1927 og 1930 i renessansestil og er i dag innredet som et hotell. Et av hotellets restauranter er en renessanse-restaurant oppkalt etter kong Matthias. Hotellet er omgitt av en stor park med sjeldne planter som er flott å utforske. En annen av byens attraksjoner, de hengende hagene, kan ses under hotellet, mellom elvene Szinva og Garadna. Her finner du også Ungarns høyest (om kunstige) fossefall på 20 meter.

Lillafüred har dessuten tre naturlige huler; Anna-hulen med plante-fossiler bevart i kalkstein; István-hulen, som er en stor dryppsteinsgrotte; og Szeleta-hulen hvor det er funnet mange relikvier fra paleolitisk tid (eldste steinalder).

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet noen fakta og litt informasjon om Ungarn, slik som landets geografi, befolkning, klima og vær og transport som kan være nyttig å vite før ferien din i Ungarn. Hvis du ønsker å få mer inspirasjon til reisen din anbefaler jeg deg å besøke bloggen vår om reiser hvor du kan lese spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Ungarn dekker et område på 93 030 kvadratkilometer som grenser mot Slovakia i Nord, Ukraina mot nordøst, Østerrike mot nordvest, Romania mot øst, Serbia mot sør, Kroatia mot sørvest og Slovenia mot vest.

Ungarns geografi er tradisjonelt blitt definert av sine to hovedelver Donau og Tirza. Landet er offisielt delt opp i tre seksjoner, Dunántúl ("Forbi Donau", Transdanubien), Tiszántúl ("Forbi Tisza") og Duna-Tisza Köze ("Mellom Donau og Tisza"). Dette avspeiler den store betydningen elvene historisk har hatt i Ungarns geografi.

Landet har omtrent 10 millioner innbyggere, hvorav ca. 1,8 millioner bor i hovedstaden Budapest. Andre storbyer er Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs og Gyor.

Klima og vær

Ungarn har et kontinentalt klima med varme somre med lav luftfuktighet, men hyppige regnskyll, og kalde snøfulle vintre. Gjennomsnittlig årlig temperatur er 9,7 grader. Den sørlige delen av landet nær Pécs er kjent for et middelhavsklima, men i virkeligheten er det bare litt varmere enn i resten av landet og det snør også her om vinteren.

De varmeste månedene i året er juli og august med 21 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av juni med 19 grader, mens den kaldeste måneden i året er januar med -1 grad i gjennomsnitt, etterfulgt av desember og februar med 1 grad i gjennomsnitt.

Nedbørsmengdene er jevnt fordelt ut over året: De mest regnfulle månedene i året er mai, august og september med 70 mm i gjennomsnitt, etterfulgt av juni, oktober og november med 60 mm, mens den minst regnfulle måneden i året er februar med 30 mm i gjennomsnitt. Dette er etterfulgt av de øvrige månedene i året, som har 40 mm i gjennomsnitt.

Transport

Ungarn er preget av et høyt utviklet vei- og jernbanenettverk og et omfattende luft- og vanntransportsystem. Hovedstaden Budapest fungerer som et viktig knutepunkt for det ungarske jernbanesystemet (MÁV), som har hele tre store togstasjoner i hovedstaden; Keleti (østbanegården), Nyugati (vestbanegården) og Déli (den sydlige banegården). Szolnok i det sentrale Ungarn er den viktigste jernbanebyen utenfor Budapest, men også Tiszai jernbanestasjon i Miskolc og stasjonene i Szombathely, Gyor, Szeged og Székesfehérvár er viktige knutepunkt nasjonalt-

Budapest, Debrecen, Miskolc og Szeged har hvert sitt nettverk av t-baner. Hovedstaden Budapest har også et metro-system som er det nest eldste t-banesystemet i verden og stammer fra 1896.

Ungarn har en samlet lengde motorvei (på ungarsk kalt "autópálya") på ca. 1 314 kilometer. Motorveinettet er i stadig utvikling og forbinder de viktigste byene til hovedstaden, blant annet byene Dunaújváros og Baja.

Det er fem internasjonale flyplasser i Ungarn: Budapest Liszt Ferenc (uformelt kalt "Ferihegy" etter det tidligere navnet), Debrecen, Sármellék (også kalt Hévíz-Balaton Lufthavn), Gyor-Pér og Pécs-Pogány. Budapest Liszt Ferenc lufthavnen ligger 16 kilometer sørøst for hovedstaden og er den største av de fem internasjonale flyplassene i landet med litt over 13 millioner passasjerer om året.

Andre linker

Hva sier gjestene i Ungarn?

9,0
Gjesteanmeldelser
Basert på 63 anmeldelser