Reiser til Budapest

Budapest, som deles i to av Europas nest lengste elv, er hjemsted for en imponerende samling av UNESCOs verdensarvsteder, museer og kunstgallerier. Her kan du betrakte verden som passerer, fra en rekke historiske kafeer, som tidligere var samlingssteder for kunstnere, diktere og filosofer, samt utforske unike boutique- og designbutikker. Etter en naturskjønn sykkeltur langs elven kan du bløte opp musklene i ett av byens berømte termiske bad. Eller utforsk undergrunnen med en tur ned i en av de spektakulære dryppsteinsgrottene.

Hoteller i Budapest

Populært i Budapest

Ungarn, Budapest
  • Nærmeste flyplass: 18 km
  • Avstand til sentrum: ca. 200 m
  • Svømmebasseng
Ungarn, Budapest
  • Nærmeste flyplass: 19 km
  • Avstand til sentrum: ca. 1 km
  • Internettilgang / WiFi
Ungarn, Budapest
  • Nærmeste flyplass: 18 km
  • Avstand til sentrum: ca. 50 m
  • Internettilgang / WiFi

Reiseguide om Budapest

Budapest er en fasinerende by med to forskjellige sider som forenes av en unik atmosfære. Oppdelt i to halvdeler av Donau, har den ungarske hovedstaden historisk vært utgjort av to byer, Buda og Pest på hver sin side. I hele byen kan du derimot finne mange ting å bruke dagen på fasinerende kulturopplevelser som f.eks. interessante monumenter og museer.

Perfekt for eventyrlystne

Dersom du elsker ferier hvor du kan gå på oppdagelsesturer, så vil Budapest være den perfekte byen for deg. Lei en sykkel og sykle langs elven mellom byens største severdigheter, eller dra på en guidet gåtur på det ikoniske slottsfjellet. Her finner du det kongelige palasset med et vidunderlig museum, galleri og bibliotek, og ikke minst fremragende muligheter til å ta noen flotte familiebilder. Gå over den berømte hengebroen til Széchenyi-plassen på Pest-siden og stopp for å nyte utsikten tilbake mot slottsfjellet.

Imponerende varemerker

Den ungarske parlamentsbygningen, som er den største bygningen i landet og den høyeste i Budapest, er minst like imponerende som det kongelige palasset. Følg en guidet omvisning gjennom bygningens storslåtte indre, før du går mot Helteplassen (Hosök Tere) eller St. Stefans Basilika. Dersom du trenger en pause fra sightseeingen eller for å hvile beina kan det sterkt anbefales å besøke en av de mange termiske badene for å få løsnet opp musklene eller lene deg tilbake i sete på taket av en elvebåt ned langs Donau, mens kveldsmørket senker seg over byen.

Interessant nattliv

På en reise til Budapest må du selvfølgelig smake på en tradisjonell gulasj og prøve byens gatekjøkkener. På kvelden bør du ta turen innom en av de lokale ruinbarene for å prøve et par drinker og oppleve den mer lokale siden av byen. En munter kveld i Budapest er dermed både en billig og god måte å runde av en opplevelsesrik dag med sightseeing.

Lokal transport

Slik kommer du rundt med lokal transport i Budapest

Metro: Budapests fire metrolinjer forbinder byen på kryss og tvers med stopp ved større togstasjoner og har forbindelse til flyplassen. Linje M4 drives med høyteknologiske og førerløse tog!

Offentlig ferge: Du kan krysse Donau-elven med en av de offentlige passasjerfergene som på effektivt vis forbinder de to elvebreddene

Buss: Med omtrent 200 busslinjer å velge mellom er det helt sikker en bussforbindelse som fører deg dit du vil.

Trikk: Nyt utsikten fra vinduet mens trikken triller langs Donau-elven.

Budapest flyplass: Budapest Ferenc Liszt International Airport ligger kun rundt 16 km sørøst for det sentrale Budapest.

Hva kan du oppleve på en ferie i Budapest

Når det kommer til ting å gjøre i Budapest byr byen på mer enn nok til å holde deg travel gjennom hele ferien dersom du ønsker det. Budapest by består av to halvdeler: Buda og Pest. I dag er forskjellen mellom de to delene fortsatt tydelig. Buda er mer kupert og fylt av storslåtte boligområder og ikke minst det flotte Buda-slottet, mens Pest er større, flatere og hvor du finner de populære ruinbarene og et livlig nattliv.

Opplevelser for ethvert budsjett

Dersom du reiser til Budapest med et begrenset budsjett til betalte attraksjoner, kan en av de beste opplevelsene være en tur langs elven. Det er ikke bare en avslappende måte å tilbringe en dag på; når solen går ned er det fortsatt mye sjarme, når de flotte bygningene og broene lyser opp. Det er dessuten mange glimrende restauranter med spektakulær utsikt å velge imellom, som Taverna Dionysos og Trattoria Toscana. Merk deg likevel at det ofte er travelt her i høysesongen, så sørg for å reservere bord i forkant, hvis du vil ha en av de gode plassene.

Dersom du leter etter restauranter med avslappende stemning og tradisjonelle retter, finner du masse å velge mellom. Százéves Étterem sies å være den eldste restauranten i Pest, og er et strålende sted å få seg en drink eller en bit å spise. Du kan heller ikke forlate Budapest uten å ha bestilt en gulasj, dersom du vil stifte bekjentskap med det autentiske ungarske kjøkkenet.

På samme måten kan du heller ikke unngå å bemerke deg det ungarske parlamentet langs bredden av Donau, som virkelig er en 'must-see'-attraksjon i Budapest.

Severdigheter

En av de mest populære attraksjonene i Budapest er de termiske badene. I Buda finner du for eksempel Gellért- og Kiraly-badene, som er mindre kjente og roligere. I Pest kan du nyte godt av de populære Széchenyi-badene. Her kan du ta deg en svømmetur, beundre det majestetiske inngangspartiet og til og med ta et slag sjakk. Det er også i Pest du finner Dagály-badene som byr på ti basseng med forskjellige temperaturer.

Når du spaserer gjennom byen vil du uunngåelig imponeres over de utallige, vakre eksemplene på gotisk arkitektur. Drar på oppdagelsestur i Pest, så vil Buda slott skille seg ut i all sin storhet, men glem heller ikke å ta turen forbi Vajdahunyad Slott i byparken, som er tydelig inspirert av Hunyadslottet i Romania.

I alt åtte broer over Donau-elven forbinder Buda og Pest sammen. En av de mest berømte av disse er Kjedebroen, som var den første permanente broen, som brakte bydelene sammen i 1849. Broen som ble nesten fullstendig ødelagt under 2. verdenskrig med unntagelse av de beskyttende løvene, som forunderlig hvis overlevde bombingen, er fortsatt en av Budapests gratis severdigheter.

Maten og drikke

Tradisjonelle retter: Ta deg tid til å prøve tradisjonelle ungarske retter som gulasj, paprikagryte med kylling og fylt kål.

Til den søte tann: Besøk byens kaffehus og kafeer for å forkjæle deg selv med en deilig ungarsk kake eller wienerbrød og en god kopp kaffe.

Matmarkeder: Budapests største innendørsmarked - Central Market Hall - har mange boder som bugner av fristende oster, kjøtt og kaviar.

Uansett om du leter etter fin gourmetmat eller billig fastfood, finner du det i Budapest, som er veldig variert kulinarisk. Utnytt sjansen til å nyte tradisjonelle ungarske retter, slik som gulasj, kylling, paprika og kålruller, som avspeiler byens rike og varierte historie. For mange er ungarsk mat ensbetydende med Ghoulash (Gulyas). Denne nasjonalretten finnes på menyer over hele byen, alt fra på de billige spisestedene, som mest minner om kafeterier, til på byens beste restauranter.

Du behøver dessuten ikke å finne frem de store pengesedlene, ettersom selv de beste restaurantene i Budapest gir god verdi for pengene. Den nylige økningen i antallet boutique-hotell i byen har blitt motsvaret til en oppblomstring av finere restauranter, deriblant et par anerkjente Michelin-restauranter. Men du behøver som sagt ikke presse feriebudsjettet for å spise godt. Du finner dermed god mat og drikke av høy kvalitet til overraskende overkommelige priser over alt i byen.

Reiser du til Budapest for å feire en spesiell begivenhet, er det naturlig å nyte et måltid ombord en båt på Donau, hvor du får flere muligheter til å ta ombord på en middagscruise som går opp og ned elven. Bestill for eksempel et måltid på Spoon the Boat Restaurant, et flytende establisement hvor du sammen med maten kan nyte en fantastisk utsikt over byens lys. Matelskere vil føle seg som i himmelen i Nagycsarnok, den store markedshallen. Denne enorme markedsplassen bugner av frukt, grønnsaker, kjøtt og bakverk. Blant standene finner du også mer eksklusive perler som trøfler.

Hvis du liker et glass bin, bør du unne deg selv å prøve et par av de fremragende vinene, som er produsert i de 22 vinregionene i landet. Besøk for eksempel det jødiske kvarteret, som er kjent for å ha noen av de beste barene i Budapest til å nyte den lokale vinen, eller bestill en ekte prøvesmaking for å bedre forstå historien bak de edle dråper. Tilsvarende er Budapests mange flott kaffebarer et ideelt sted å få et avbrekk fra sightseeingen og få en raskt, forfriskende kopp kaffe. Kaffen er god, spesielt hvis den ledsages av Dobos-Torta (en type sjokoladekake) eller andre kaker, som gir et etterlengtet tilskudd av energi til å fortsette å utforske byens severdigheter. Art Deco Café Centrale med usedvanlig høyt til taket holder åpent til sent på kvelden og ligger flott til mellom metrostasjonen Ferenciek Tere og Litteraturmuseet.

Etter en tettpakket dag med å utforske museer og gallerier, kan du slappe av og "slå ut håret" på byens beste barer. Byen har lenge hatt et rykte for å være et godt reisemål for enhver som liker stemningsfulle barer og ølhager. På Pest-siden av Donau ynder de festglade å søke mot "ruinbarer", som holder til i nedslitte og forlatte bygninger. Instant Szimplakert tiltrekker for eksempel typisk en kunstnerisk skare med en blanding av musikk, film, dans og drinker. Mikrobryggerier, som produserer spesialiserte håndtverksøl, har samtidig opplevd en oppblomstring i byen. Den postindustrielle Éleszto Craftbeer Garden byr for eksempel på et bredt utvalg av spesialbrygg samt velsmakende mat. Det tilbys til og med øl-cocktailer, hvis du vil prøve noe utradisjonelt. For mer normale cocktailer kan det anbefales å ta en tur på den prisvinnende Boutiq'Bar. Den regnes av kjennere som en av de beste cocktailbarene i verden og har en omfattende drinkmeny med over 350 cocktailer å velge mellom. 

Været i Budapest

Når er den beste tiden å reise til Budapest på storbyferie?

Om du har en forståelse for været i Budapest, vil det gjøre planleggingen av reisen din mye enklere og gi deg en mulighet for å velge det perfekte tidspunktet for å se de mange forskjellige sidene av denne unike destinasjonen. Budapest er lett å finne rundt i og byr året rundt på utallige begivenheter, som gjør den ideell til en storbyferie.

Vintermånedene november, desember, januar og februar.

Hvis du velger å reise til Budapest på vinteren bør du være forberedt på kalde temperaturer mellom -2 og 4 grader celsius. De kalde temperaturene betyr naturligvis større sannsynlighet for snø. Et hvitkledd snødekke over byen får den barokke arkitekturen til å ta seg enda mer majestetisk ut. Det er også noe helt spesielt stemningsfullt over å vandre rundt på julemarkedet ved Vorosmarty-plassen med en deilig Chimney Cake i hånden. Vinteren er dessuten et perfekt tidspunkt å forkjæle seg med et dypp i de berømte og varme Szechenyi-badene.

Nyt våren i mars, april og mai

Våren i Budapest melder sin ankomst med stigende temperaturer, som enda ikke er for høye til å utforske byen til fots. Det er derfor ofte det perfekte tidspunkt for å oppleve den storslåtte St. Stefans Basilikaen og den storslåtte parlamentsbygningen. Å gå en tur over Szechenyi-kjedebroen mellom Buda og Pest er også anbefalt, hvor du får en helt spesiell utsikt over byen på kvelden. På våren er det ikke uvanlig med regnbyger, så det er smart å ta med en regnfrakk eller en paraply.

De varme månedene i juni, juli og august

Sommeren i Budapest er typisk varm og tørr. Været er med andre ord perfekt for en minneverdig båttur på Donau-elven. De varme kveldene er dessuten ideelle til å besøke en av de populære ruinbarer for å stifte bekjentskap med Budapests sprudlende natteliv eller finne veien opp på en takterrasse for å nyte en fenomenal utsikt over byen. Dersom du synes det blir for litt for hett, kan du søke ly i en av Budapests stemningsfulle kirker og synagoger, eller eventuelt bare forkjæle deg selv med en av de deilige, kalde iskremene fra Gelarto Rosa.

Månedene september og oktober er høysesong for en storbyferie

Høsten i Budapest er fortsatt lun, så det er ganske behagelig å oppholde seg utendørs. Sommerens høysesong for turisme har avtatt, så museene og gallerier føles roligere. Det betyr derimot ikke at det ikke er liv i byen. Café Budapest Festival i oktober gir deg for eksempel en sjanse til å bedre forstå hva som får den ungarske hovedstaden til å være så livlig, og på denne årstiden kan du oppleve høstfargene kaste en vakker glød over byparken (Városliget). Senere på sesongen er det perfekte tidspunktet for å varme seg på en paprikarik pörkölt eller fruktige pálinka.

Reiser til Ungarn

Les mer om Ungarn og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Ungarn her