Reiser til Budapest 

Velkommen til Ungarn med Escapeaway. Vi er spesialister på reiser til Budapest, hvor du bor på nøye utvalgte hotell. Du kan reise nøyaktig i de antall dagene du ønsker, og fra flyplassene Oslo/Gardemoen, Oslo Torp, Trondheim, Bergen, Stavanger og Tromsø. 

Vi tilbyr som alltid valgfri avreisedag, og du kan velge å bestille ditt hotellopphold gjennom oss eller en samlet pakkereise inkl. fly, hotell og evt. transport tur/retur fra flyplassen i Budapest. 

Opplevelser for alle sanser 

Budapest havnet i 1987 på UNESCOs prestigefylte verdensarvliste takket være byens rike kulturarv, ikke minst i form av en enestående arkitektur, som fremdeles avspeiler den opprinnelige oppdelingen av byen i Buda, Óbuda og Pest. Men en reise til Budapest med Escapeaway er ikke bare en sjanse for å utforske arkitektur i en av Europas historisk mest interessante hovedstader. 

Tross sine dype historiske røtter som strekker seg tilbake til romertiden, har nåtidens Budapest også en umiskjennelig ungdommelig atmosfære med et levende, allsidig kulturliv. I løpet av sommeren avholdes for eksempel mer enn 600 gratis minikonserter rundt om i den ungarske hovedstaden. Her kan du ta en pause fra sightseeing og nyte 15-20 minutters klassisk musikk, jazz eller folkemusikk fremført av talentfulle, lokale kunstnere under åpen himmel. Trenger du å hvile føttene i løpet av dagen og eventuelt sluke litt kaffe, da kan det også varmt anbefales å ta veien forbi Cafè New York. Ved åpningen i 1894 ble denne berømte kafèen beskrevet som "verdens vakreste", og man forstår lett hvorfor. 

Budapest er i det hele tatt kjent som et reisemål for livsnytere, som utover interessante severdigheter setter stor pris på god mat og avslapning. Har du for eksempel fått litt trette ben etter sightseeing i byens vestlige, bakkete del, er det nesten opplagt å besøke en av byens tradisjonelle termalbad, hvor man utnytter de tallrike varme kildene. Det er ikke mange andre steder i Europa hvor du, som i Budapest, kan kombinere storbyopplevelser med avslappende wellness. Det er ikke uten grunn at Budapest ofte beskrives som Kurbadenes by. Den siste prikken over i`en etter en opplevelsesrik dag med sightseeing og avslapning bør være et deilig måltid på en av de mange anerkjente resturantene i Budapest. Resturantlivet er de senere årene i stigende grad blitt en attraksjon i seg selv. På din reise til Budapest kan du da også se frem til å nyte gastronomi av høy kvalitet og det til priser som byr på mange resturantbesøk i løpet av ferien. 

Bestill din reise til Budapest hos Escapeaway hvis du ønsker å bo i komfortable, smakfulle omgivelser med byens mange tilbud innenfor kort rekkevidde. 

>> Les også om reiser til Wien
>> Les også om reiser til Praha

Hoteller i Budapest

Populære hoteller i Budapest

Ungarn, Budapest
9,3
Fantastisk
3014 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 19 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Ungarn, Budapest
9,2
Fantastisk
1729 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 19 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Ungarn, Budapest
8,9
Meget bra
2619 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 19 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi

Severdigheter og opplevelser 

Her har jeg beskrevet noen av de mange opplevelsene og severdighetene som venter deg på en reise til Budapest. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter i Ungarns hovedstad, kan jeg anbefale at du leser bloggen vår om reiser. Her kan du finne spennende artikler om Budapest og våre mange andre spennende reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Gellértfjellet og Citadellet

Byens beste utsiktspunkt finner du på det 235 meter høye Gellértfjellet, som også er oppkalt etter biskoppen Gellért. Han ble drept i 1046 under et opprør mot kongen. Ettersigende ble han stappet i en tønne fylt med søm og rullet ned fra bakken. I det 19. århundre ble det under det hapsburgske monarki bygget et citadel på toppen, hvorfra du har en fantastisk utsikt over det sentrale Budapest og Donau. 

Gellértfjellet er en av den ungarske hovedstadens gratis attraksjoner, men det skal betales entre for å komme opp og gå på muren (og besøke museet). Har du husket de fornuftige skoene er gåturen opp til citadellet ganske flott med flere utsikter underveis. Du kan eventuelt ta pauser underveis ved å titte inn i noen av butikkene som ligger i gatene på veien opp. Det er også mulighet for å ta buss opp. 

Er du på tur med din utkårete på en romantisk storbyferie i Budapest kan det anbefales å besøke Citadellet ved solnedgangen. Det er mer stemningsfult. i det lysene begynner å tennes ut over byen. 

Kurbad i Budapest

Budapest har en lang tradisjon for å utnytte de varme kildene til kurbadene. Hva enn du trenger til å løsne musklene etter en lang dag med sightseeing eller om du bare er på en livsnyterferie, hvor wellness er hovedpoenget, er et kurbadbesøk en av de tingene du ikke må gå glipp av. 

Det er rundt 50 kurbad i Budapest, og de er veldig forskjellige. Noen av de har røtter helt tilbake til tiden da byen var besatt av tyrkere. Noen av de er kjent for deres vakre, gamle arkitektur. Andre er mye mer moderne eller har mer karakter av friluftsbad. Felles for de er at de byr på de perfekte betingelser for noen timers ren avslapning. Flere av badene tilbyr dessuten forskjellige former for wellness-behandling. Noen hevder at det varme, mineralrike vannet har forskjellige helbredene virkninger. Følelsen som brer seg når man senker seg ned i det varme vannet er under alle omstendigheter fantastisk. Du behøver ikke å trenge det for å nyte godt av et kurbad. Du vil i ettertid føle deg forfrisket og ha ny energi til enda mer sightseeing. 

Et par av de mest kjente kurbadene er Gellértfjellet og Széchenyibadet. Det førstnevnte ligger ved foten av Gellértfjellet og er kjent som det vakreste kurbadet i Budapest. Badet som ble oppført i fargerik jugendstil i 1918, er del av et hotell. Utover forskjellige bad og bassenger kan du her også bruke tiden i en stor wellnessavdeling med forskjellige former for massasje og skjønnhetspleie. Széchenyibadet, som er byens største kurbad og et av de største av sin slags i Europa, er spesielt kjent for sitt store utendørs område.I motsetning til de fleste av de andre varme kildene og bad i Budapest, ligger Széchenyibadet på Pest-siden av Donauelven. 

Memento Park 

Da Sovjetunionen begynte å falle fra i 1989, hadde man i Ungarn i likhet med mange av de andre østblokkene et behov for å skille seg fra symbolene på det tidligere styre. Mange steder ble statuer av kommunismens helter revet ned og smeltet om eller solgt som skrot. Men i Budapest valgte man en annen løsning. De kommunistiske statuene, som hadde stått overalt i byen, ble i stedet i 1991 flyttet til en statuepark i distrikt 22 i den sørlige utkanten av byen. 

Parken er designet av den ungarske arkitekten Ákos Eleod, som har organisert de mer enn 40 statuene etter forskjellige temaer. Noen statuer er lett gjenkjennelig, som for eksempel en statue av Lenin, mens det nok kun er ungarerne sm gjenkjenner statuene av datidens lokale kommunistiske ledere. Det er også en rekke mer abstrakte skulpturer, og på motsatt side av inngangen kan man se et monument av et par enorme støvler. Det er en hyllest til oppstanden mot de sovjetiske besettelsesstyrkene i 1956, hvor en statue av Stalin ble revet ned og skåret i stykker inntil kun støvlene var igjen. Ved monumentet er dessuten en interessant utstilling om kommunismens fall. 

Parken, som er åpen året rundt, er ikke stor, men det kan alikevel anbefales å avsette god tid til en gåtur rundt blant statuene. Her er det nesten umulig ikke å merke historiens vingesus. 

Informasjon og fakta

Jeg har her samlet litt nyttig informasjon om Budapest, som f.eks. byens befolkning, historie og vær som du kan du bruke som inspirasjon til din reise. Opplysningene er utelukkende ment som inspirajson og det tas forbehold mot faktuelle feil. Hvis du ønsker å finne flere opplysninger eller tips til din reise kan jeg anbefale deg å sjekke ut bloggen vår. Her kan du finne mange spennende artikler om våre reisemål i Ungarn og resten av verden. God fornøyelse og god reise! 

Geografi og befolkning 

Budapest, som er Ungarns hovedstad, ligger ved Donauelven i den nordlige delen av landet. Byen, som har godt 1,7 millioner innbyggere, deles i to av elven. Inntil 1872 bestod Budapest også da rent faktisk av to adskilte byer - Buda og Pest. Reiser du til den vakre hovedstaden vil du fremdeles fornemme forskjellen mellom de to bydelene - ikke minst geografisk. Buda på vestsiden av elven sprer seg over 20 bakker, mens Pest på østsiden er mer flatt. Budapest ligger da også på overgangen mellom Det Transdanubiske Høylandet og Den Ungraske Slette. På vestsiden kan du lett få svette på pannen når du går rundt mellom de mange severdighetene som f.eks. Slotsdistriktet og Citadellet, mens du i Pest lettere kan slentre langs de brede boulevardene med kafeer, konditorier, resturanter og butikker. 

Donau, som er Europas nestlengste elv, setter naturligvis også et markant preg på byen. Det ligger tre øyer i den delen av elven, som løper gjennom Budapest: Csepel-, Margits- og Òbudai-sziget. De to sistnevnte er populære rekreative områder hvor både lokale og besøkende kan ta en pause fra storbyens liv og leven. 

Ungarn er kjent for sine varme kilder og Budapest er ingen untagelse. Byen kan bryste seg av å være den eneste hovedstaden i verden med termale kilder - ikke mindre enn 125 av slagene. Fra disse strømmer det hver dag rundt 70 millioner liter varmt vann med temperaturer på opp til 58 grader. Varmen og vannets mineraler har man i århundrer benyttet til  avslappende kurbad, som noen dessuten tror på har helbredende effekter. Det er i høy grad et spørsmål om personlig smak, hvilket av Budapests mange kurbad som synes er best, i og med at de har hver sin stil og sjarm. Gellért Badet og Széchenyi Badet er et par av de mer kjente, som nesten alene grunnet deres vakre arkitektur er et besøk verdt. 

Administrativt er Budapest oppdelt i 23 distrikter; 6 i Buda, 16 Pest og et på Csepel-øya. Hvis man regner med alle forstadene og mindre byer i nærheten av Budapest, bor det i "Storbudapest" rundt 3,3 millioner mennesker. Det er over en tredjedel av Ungarns befolkning, og byen vokser fortsatt. Budapest er en av de europeiske byene som i disse årene oppelver sterkest vekst, hvor innvandring overstiger utvandring. Ser man på innbyggernes etniske tilhørighet identifiserer 80 prosent seg selv som ungarere. I mindretall bor det her tyskere, slovenere, romaer og romenere. Byen har også et av Europas største jødiske samfunn. 

Budapests historie i korte trekk

Selvom det har vært bosettelser i og omkring Budapest siden den tidlige steinalderen, er det med romernes etablering av en legionsleir, Aquincum, i år 89, at byen fikk sin egentlige begynnelse. Romerne forlot området rundt år 400, da romerriket falt til grunne. Ca 400 år senere inntok magyarerne, under prins Árpád, området og Buda utviklet seg til regionens administrative sentrum, mest Pest på motsatt side av elven ble det kommersielle sentrum og havneby. 

Den osmanniske besettelsen (1541 - 1686) betydde en nedgangsperiode for begge bydelene, selvom pashaen (en høytrangerende i det tyriske imperiumet) holdt til i Buda. Mange av byens kirker ble omdannet til moskèer, på samme tid som en drøss med fine kurbad ble etablert under det tyrkiske herredømme. Noen av disse er fremdeles i bruk flere hundre år senere. Karl 5. av Lothringen tilbakeerobret byen for de kristne i 1686, og i 1718 var Ungarn helt frigjort av Det Osmanniske Rike. Det etterfølgende århundre var det for Ungarn spesielt opprettelsen av det østeriske-ungarske dobbeltmonarkiet i 1867 som var avgjørende. Det første til at Buda og Pest ble samlet i en by i 1872 og etterfølgende offisielt utnevnt til kongerikets hovedstad. 

Den etterfølgende perioden må regnes som Budapests storhetstid, hvor byen ikke bare vokste raskt i omfang og innbyggertall, men også fikk mange av de monumentene og bygningsverkene som i dag gjør byen så storslått. I 1896 i forbindelse med tusenårsfestlighetene åpent for eksempel Europas første undergrunnsbane, men også ble det bygget flere broer mellom de to bydelene over Donau. Utviklingen fortsatte frem til 1. Verdenskrig, hvor oppløsningen av det østriske-ungraske dobbeltmonarkiet gjorde landet betydelig mindre enn før. Budapest ble også i mellomkrigsårene regent for en viktig industri- og handelsby. 

Fysisksett så klarte Budapest seg gjennom de første årene av 2. Verdenskrig, tross den tyske besettelsen. Men De Alliertes luftbombeangrep mot slutten av krigen og de svære kampene, som brøt ut da Den Røde Àrme rykket inn i byen koste dyrt. Blant annet sprengte de tyske troppene alle byens broer. Etter krigen lå en tredjedel av alle bygninger i ruiner, og en stor del av byens 250.000 jødiske innbyggere var blitt drept eller fordrevet. 

Etter krigen, hvor Ungarn fortsatt var besatt av Sovjetunionen, var Budapest scene for Den Ungarske Oppstand i 1956. Oppstanden ble slått hardt ned, og byen ble tilført store materialle skader, da russiske tanks beskjøt byen. I likhet med andre østblokkland satte tiden frem til murens fall sitt preg på Budapest i form av kjedelige, grå boligblokker, som skjøt opp i byens utkant, og statuer av kommunistiske helter syntes å stå på alle plasser. Statuene er siden blitt samlet og flyttet til Memento Park. 

I dag er Budapest en moderne storby, som skuer fremover, men samtidig verner om sine historiske severdigheter. Det er en kombinasjon som tiltrekker millioner av besøkende hvert år. Budapest er i kraft av sin beliggenhet og historie, et reisemål hvor du har en enestående mulighet til å oppleve møte mellom Øst og Vest. 

Vær og klima 

Ungarn er landfast, og Budapest har også da et typisk fastlandsklima med kalde, nedbørsrike vintre, og varme somre. Reiser du midt på sommeren må du forvente at temperaturen kan bevege seg et godt stykke opp over 30 grader i Budapest. Vil du gjerne feriere med masse sightseeing er høstferien og de første vintermånedene de mest optimale tidspunktene, da det her ikke er for hett til å bevege seg rundt til fots. Men i slutten av april er det ikke unormalt at temperaturen kan nå opp mot 25 grader. Kommer du i vinterferien kan du frem til slutten av oktober ofte nyte godt av mildt vær med rundt 20 grader på dagen. 

Transport 

Vil du bruke alle feriedagene dine i byen er det som regel lett å finne billige flybilletter til Ferihegy International Airport, som ligger kun 15 km fra sentrum. Lufthavnen som nylig har gjennomgått en større modernisering og utvidelse, benyttes av blant annet lavprisflyselskapet Ryanair, men også andre kjente selskaper. Det er gode forbindelser med offentlig transport fra lufthavnen inn til byen, hvor taxiene står klare. 

I selve Budapest kan du komme rundt med buss, sporvogn og metro. Mange av de sentrale severdighetene kan du utforske til fots. Vær oppmerksom på at det etter kl. 23 kun er få avganger med offentlig transport. 

Godt å vite

Valuta: Forint (HUF). Det er noen steder som mottar betaling i euro, men vær oppmerksom på at vekselkursen ofte er dårligere enn i banken. Forint finnes i mynter av 5, 10, 20, 50, 100 og 200, mens sedlene finnes i verdier av 500, 1000, 2000, 5000, 10000 og 20000. I de fleste butikker, resturanter og hotell kan du betale med kreditkort. Har du bruk for kontanter er det tallrike automater rundt om i byen. 

Tips: Det er normalt å gi rundt 10-15 prosent i tips for eksempel på resturanter og til taxisjåfører. 

Tidsforskjell: Det er ingen tidsforskjell mellom Ungarn og Norge. 

Reiser til Ungarn

Les mer om Ungarn og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Ungarn her

Hva sier gjestene i Budapest?

9,1
Gjesteanmeldelser
Basert på 47 anmeldelser