Reiser til New York

I New York - "Byen som aldri sover" - vil du aldri løpe tom for ting å se eller oppleve. Enten du fristes av gastronomi, teater, musikk, shopping, natteliv, stemning eller noe annet, så er New York leveringsdyktig døgnet rundt. Book din reise til New York med Escapeaway i dag!

Selv om USA har mange spennende storbyer, som hver for seg har sin unike stil og atmosfære, bør New York City stå høyt på listen din over steder å oppleve i USA. For når alt kommer til alt, hvor ellers kan du finne så mange verdensberømte severdigheter samlet på ett sted? Her kommer toppattraksjonene på en perlesnor, fra Frihetsgudinnen til Times Square og Central Park til de høye skyskraperne på Upper East Side: En ferie i New York blir aldri kjedelig. 

Det er så mange ting å se og gjøre i denne byen, som består av fem bydeler, at det nesten vanskelig å vite hvor man skal begynne. Du kan utforske loppemarkeder, spise en ekte New York-pizza og beundre noen av landets mest imponerende bygninger. Attraksjoner som Empire State Building Observatory eller Top of the Rock leverer bergtagende utsikter over byens skyline i svimlende høyder. Når du er tryg nede på bakken igjen, byr New York City sine store parker på en vidunderlig følelse av ro, midt i mellom det kaotiske storbylivet. Husk å ta med et ekstra minnekort til kameraet ditt, for her vil du kunne knipse i vei!  

Det beste tidspunktet å besøke New York City er om våren eller høsten, når været er mildt. Sommeren kan fort bli veldig varm, mens temperaturen raskt synker til rett rundt null om vinteren, da det ofte også blir et tykt snølag. 

De viktigste flyplassene i New York er John F. Kennedy International Airport (JFK) som ligger 24 km sørøst for Manhattan; Newark International Airport (EWR) som ligger 22,5 km vest for Manhattan og LaGuardia Airport (LGA) i Queens, 13 km fra Manhattan, og du kan finne fly til alle flyplassene i søkemaskinen vår. 

Velkommen til USA med Escapeaway, vi er spesialister på reiser til New York der du vil bo på nøye utvalgte hotell under ferien din. Benytt søkemaskinen på toppen av siden til å søke blant håndplukkede og utvalgte hoteller i New York med gode anmeldelser. Kombinér hotellet med en billig flybillet med rutefly fra Gardermoen, bergen, Trondheim, Stavanger eller Kristiansand, supplér evt. med en leiebil og få det hele samlet i en pakkereise, som er sikret av Reisegarantifondet. Hideaways AS er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den til enhver tid nødvendige garanti. 

The Big Apple - byen som aldri sover

Empire State Building. Frihetsgudinnen. Times Square. Severdigheter som gir New York en topplassering på listen over verdens beste reisemål. Men byen har mye mer å by på. New York er nemlig også en av verdens hovedsteder for gastronomi og shopping, kunst og kultur og ikke minst et uteliv av en annen verden - denne trendsettende metropolen har det hele! Og du kan komme hit på ikke mer enn syv timers flyvning fra London - ideelt hvis du ønsker deg en kort ferie til New York. 

Det er ikke helt uten grunn at New York City kalles for "byen som aldri sover". Du vil med andre ord aldri gå tom for ting å se eller oppleve på en reise til New York. Len deg helt tilbake for å se solen speile seg i Chrysler-bygningen fra Gatsby-æraen, iakta det yrende gatelivet på Times Square eller fyll shoppingveskene på Fifth Avenue. Selv togstasjonen er et kunstverk. Så er det naturlighvis den spektakulære skylinen som du kan betrakte fra de arkitektoniske perlene - Empire State og Frihetsgudinnen. 

Nyt byens grønne oaser

På tross av de mange tilbudene til turister har New York også masse autentisk gateliv i de mindre distriktene og grønne, avslappende oaser i mellom skyskraperne. Er du bare ute etter en rolig spasertur vil du derme oppleve at folkemengdene tynner ut og at gatene blir grønnere. I hippe kvarterer som SoHo, Chelsea og Greenwich Village ligger cupcake-kafeer, cocktailbarer og unike butikker side om side. Og i sentrum av det hele finner du den kolossale Central Park - et fredelig tilfluktssted fra Manahattans betongjungel.

>> Les også om reiser til Miami

Hoteller i New York

Populære hoteller i New York

USA, New York
9,6
Fantastisk
934 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 5 km
  • Avstand til sentrum: ca. 1 km
  • Internettilgang / WiFi
USA, New York
8,9
Meget bra
1043 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 17 km
  • Avstand til sentrum: ca. 0 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
USA, New York
9,4
Fantastisk
518 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 5 km
  • Avstand til sentrum: ca. 1.5 km
  • Internettilgang / WiFi

Mat og drikke

New York City har en mangfoldig og rik gastronomi som er påvirket av byens enorme etniske og kulturelle mangfold; det er nesten ikke en eneste nasjonalrett eller mattradisjon du ikke vil finne i den amerikanske metropolen. Men samtidig byr byen på alle de klassiske amerikanske rettene, som burgere, amerikansk eplepai og masse amerikansk brus og milkshake. Her har jeg utvalgt et par av de kulinariske spesialitetene og typiske retter som du kan smake på i løpet av en ferie i New York. God appetitt og god reise! 

Hot Dogs

Hotdogs - også kjent som frankfurter - er minst like tilstedeværende i New York City som de ikoniske gule taksiene og har blitt en slags gastronomisk merkevare for byen som aldri sover. Det er historisk enighet om at hotdog'en kom til USA fra Tyskland sammen med de tyske emigrantene - og har siden blitt en populær fastfood-rett blant den amerikanske arbeiderklasse, som tradisjonelt har henvendt seg til de mange pølsebodene på gaten; slik det også ble vanlig i Norge på 20-tallet etter at tradisjonen hadde kommet tilbake over Atlanteren. 

I dag er hotdog'en fortsatt populær og du finner pølseboder med hotdogs på nesten ethvert gatehjørne i New York City. Her kan du få prøvd ut de lokale variasjonene med coleslaw og sauerkraut eller chili og oliven. Dersom du vil prøve å spise en hotdog med et historisk sus, bør du ta en tur til Brooklyn, på hjørnet av Surf og Stillwell Avenues på Coney Island, og besøke den originale hotdog-restauranten Nathan's famous, som ble åpnet i 1916 av tyskfødte Nathan Handwerker sammen med hans kone Ida Handwerker og nå utgjør en landsdekkende og internasjonal pølse-kjede. 

Kylling og vafler

Stekt kylling servert oppå en vaffel til frokost er en kombinasjon som kan virke noe snodig for oss her nordpå. Men dersom du vil prøve en ekte New Yorker specialty, så er denne én av de virkelig store. Den første kylling- og vaffel-restauranten oppstod i Pennsylvania, men en New Yorker-versjon av retten så dagens lys på Wells Supper Club i Harlem på midten av 1900-tallet. Selv om restauranten ikke lenger eksisterer, så lever retten selv i beste velgående i New York. 

Ostekake

New York Citys versjon av den berømte ostekaken er kjent for sin enkelhet og deilige konsistens: fløteost, fløte, egg og sukker går opp i en høyere enhet. Disse lekre kakene kan nytes over alt i byen, men det mest ikoniske stedet å innta en ostekake i New York City er etter sigende på familie-restauranten Junior's Cheescake, som ligger på hjørnet av DeKalb Avenue i Brooklyn. Restauranten åpnet i 1950 og har siden brukt den samme oppskriften på deres versjon av ostekaker i hele tre generasjoner. En kultfavoritt hos de lokale yankee'ene - og nå også blant de mange besøkende. 

Manhattan coktail

Manhattan cocktail er en av fem cocktail-drinker som stammer fra New York City sitt gamle kvartal - og samtidig en av de mest kjente og historiske cocktail-drinkene, med røtter helt tilbake til 1800-tallet. Cocktailen består av whisky, rød, søt vermut og et hint av angostura bitter. Mens det tradisjonelle valget av whisky er rye whiskey, brukes ofte andre whiskey-typer, som kanadisk whisky, bourbon, blandet whisky og Tennessee-whisky. Cocktailen blir ofte rørt for deretter å helles opp i et cocktailglass og til slutt garnert med et Maraschino-kirsebær. 

Information og fakta

Her har jeg samlet litt fakta og informasjon om New York om f.eks. byens geografi, befolkning, historie og klima, som kan fungere som inspirasjon til reisen din til New York. Det tas forbehold om faktuelle feil. Dersom du ønsker mer inspirasjon til ferien din, anbefaler jeg deg å besøke bloggen vår, der du kan finne spennende artikler om alle reisemålene våre. God fornøyelse og god reise! 

Geografi og befolkning

New York City som ligger på den sørlige spissen av delstaten New York langs østkysten av USA er landets mest folkerike by med 8,2 millioner innbyggere og verdens største byområde mål i urban landmasse. Den er også en av verdens mest befolkede megabyer med over 20 millioner innbyggere i det metropole området. 

Plasseringen ved munningen av Hudson-elven, som strømmer inn i en naturlig beskyttet bukt før den renner ut i Atlanterhavet, har medvirket til at byen har vokst til å bli en viktig havneby og et globalt sentrum for handel, historisk. Det meste av New York City er bygget på de tre øyene Long Island, Manhattan og Staten Island. 

Klima og vær

I følge Köppens klima-klassifikasjon har den sentrale delen av New York City et fuktig subtropisk klima - og er dermed den nordligste av de nordamerikanske byene, som er kategorisert som et subtropisk klima - mens forstedene mot nord og vest ligger i overgangssonen mellom fuktig subtropisk og fuktig kontinentalt klima. 

Vintrene er kalde og fuktige, men Atlanterhavsklimaet og Appalache-fjellenes avskjerming fra kaldere luftlag holder byen varmere om vinteren enn andre nordamerikanske byer på samme breddegrader, som Pittsburgh, Cincinnati og Indianapolis. Den daglige gjennomsnittstemperaturen i januar og februar, årets kaldeste måneder, er 2 grader, men generelt svinger temperaturen om vinteren mye og varierer fra -12 til +16 i løpet av vinterperioden. 

Våren og høsten er enda mer uforutsigbar og kan variere fra kjølig til varm, selv om de normalt er milde med lav luftfuktighet. Gjennomsnittstemperaturen i april er 11 grader, i mai er den 16 grader. 

Somrene er typisk varme og fuktige, med en daglig gjennomsnittstemperatur på 25 grader i juli og 25 i august, etterfulgt av juni med en gjennomsnittstemperatur på 22 grader. Temperaturene på dagtid går ofte over 32 grader, 17 dager hver sommer og noen år går den helt opp til 38 grader, spesielt i senere tid. 

Transport

T-bane

New York City har et omfattende og komplekst transportsystem, som inkluderer det legendariske New York City Subway-systemet som er det største t-bane- og tog-systemet i verden, målt på antall stasjoner i drift (hele 472 stasjoner) og lengden av ruter. Nesten alle New Yorks t-baneruter er åpne 24 timer i døgnet! 

New York City Subway er også den travleste t-banen i den vestlige verden med 1,76 millioner turer om året, mens hovedstasjonen Grand Central Terminal, er verdens største sentralstasjon målt i antall spor. 

Busser

New Yorks offentlige buss-system er det største i Nord-Amerika og byens viktigste buss-terminal, Port Authority Bus Terminal, betjener daglig mer enn 7000 busser og 200 000 pendlere, noe som gjør den til den travleste busstasjonen i verden. 

Taxier

New York City er berømt for deres 12 000 gule taxier, som har blitt et slags varemerke for byen. Hvem har vel ikke sett en film der de gule taxiene i New York utgjør en viktig rolle? 

Men i virkeligheten kommer taxiene i byen nå i to farger: gul og grønn. De gule taxiene har løyve til å plukke opp passasjerer over alt i de fem bydelene. De nyere, eplegrønne taxiene (som ofte kalles "boro-taxier") kan kun hente passasjerer i Upper Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens (med unntak av LaGuardia Airport og John F. Kennedy International Airport) og Staten Island.

Flyplasser

New York Citys luftrom er det travleste i USA og et av de travleste i verden. Byen har tre store internasjonale flyplasser i det metropole området. Det omfatter John F. Kennedy International Airport, Newark Liberty International Airport og LaGuardia Airport, som tilsammen har 130,5 millioner passasjerer om året.

Både John F. Kennedy International Airport og Newark Liberty International Airport er blant de fire største flyplassene i USA for internasjonale passasjerer. 

Reiser til USA

Les mer om USA og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til USA her

Andre linker