Reiser til Irland

Reis til Irland og opplev et sjarmerende, lite hjørne av Europa. På "Smaragdøya" vil du raskt føle deg hjemme takket være irenes gjestfrihet og avslappede innstilling til livet. Samtidig er en reise til Irland en sjanse til å oppleve helt unike og spektakulære landskap og ikke minst en kultur rik på tradisjoner og som vitner om en lang, fascinerende historie.

I den hyggelige hovedstaden Dublin venter det et medrivende musikkliv på de populære spillestedene, fristende shopping i små, unike butikker samt utallige severdigheter i form av interessante museer og kunstgalleri. En reise til Irland og spesielt Dublin er naturlighvis ikke komplett uten å nyte en Guinness, den mørke irske ølen, på en tradisjonell irsk pub. Felleskapet på pubene utgjør en viktig del av irenes livsstil og er et naturlig sted å komme tettere på de imøtekommende irene. Er du over gjennomsnittlig interessert i ølbrygging kan du eventuelt legge turen forbi selve Guinnessbryggeriet. Dublin er likevel bare én av mange attraktive byer du bør besøke på en tur til Irland.

Selv om du enkelt kan bruke flere dager på bare å utforske Dublin, bør du få opplevd den fantastiske naturen og de flotte landskapene utenfor storbyen, før du drar fra Irland. Leier du en bil åpner det seg en ny verden for dine føtter med dramatisk vakre kyster, sagnomsuste slott og borger og ikke minst en perlerekke av pittoreske små landsbyer, som i seg selv er besøket verdt. 

Som reisemål har Irland, med sin enestående kombinasjon av levende byer og uberørt natur, dessuten mye å by på både for barn og voksne. Her kan du lett velge om ferien skal brukes på gåturer i skjønne omgivelser eller på eventyr i de historiske byene - eller kombinere begge deler. 

Øya Irland, på størrelse med Troms og Finnmark, består formelt sett av Republikken Irland og Nord-Irland. Sistnevnte utgjør bare en sjettedel av øya og er en del av Storbritannia. På reisen din til Irland vil du neppe merke noen særlig forskjell hvis du krysser grensen mellom de to landene. Den mest iøyenfallende forskjellen er umiddelbart at man angir avstander i 'miles' i nord. I Nord-Irland bruker man også pund istedenfor euro.

Escapeaway er spesialist på reiser til Irland der du bor på nøye utvalgte hoteller på din reise.

>> Les også om reiser til Skottland
>> Les også om reiser til England

Reisemål i Irland

  • Gjesteanmeldelser 9,6
    Dublin
    32 hoteller
    Irlands stemningsfulle hovedstad er berømt for sine utallige, tradisjonsrike puber og pulserende natteliv, men har også mye annet å by på som reisemål. Dublin er også landets kulturelle sentrum med et hav av gallerier, museer og teatre du kan ... utforske på din ferie. Les mer

Populære hoteller i Irland

Irland, Dublin
9,1
Fantastisk
1598 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 17 km
  • Avstand til sentrum: ca. 1 km
  • Internettilgang / WiFi
Irland, Dublin
9,0
Fantastisk
5741 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 17 km
  • Avstand til sentrum: ca. 1.5 km
  • Internettilgang / WiFi
Irland, Dublin
9,3
Fantastisk
2827 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 13 km
  • Avstand til sentrum: ca. 1.7 km
  • Internettilgang / WiFi

Severdigheter

Her har jeg utvalgt noen av de severdighetene du får mulighet til å oppleve på ferien din i Irland. Beskrivelsen er utelukkende ment som inspirasjon til reisen og det tas forbehold om faktuelle feil. Dersom du har lyst til å lese mer om andre severdigheter anbefaler jeg deg å lese bloggen vår med masse mer informasjon og spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Dublin

Dublin er hovedstad og Irlands største by med omtrent 1,2 millioner innbyggere. Det er sentrum for utdanning, kunst, administrasjon, økonomi og industri, samt landets mest besøkte reisemål med omtrent 8,6 millioner besøkende hvert år.

Blant de største severdigheten i byen er Guinness Storehouse, Dublin Caste, St. Stephen's Green, Phoenix Park, Christ Church-katedralen, St. Patricks-katedralen, Spire og Dublin, Dublin Zoo, Jameson Distillery Bow st., Ha'penny Bridge National Gallery of Irland, Merrion Square, National Museum of Irland, Chester Beatty Library, National Botanic Gardens, Dublinia, Dublin bugt, National Museum of Irland - Archaeology, The little museum of Dublin, Molly Malone, National Library of Irland - og mange flere.

The Cliffs of Moher

Cliffs of Moher er en 14 kilometer lang rekke av klipper ved havet som ligger sørvest i Burren-reionen i County Clare. Ved den sydlige enden reiser den seg 120 meter over Atlanterhavet, mens de rett nord for O'Brien's Tower - et rundt steintårbygget i 1835 - er på det høyeste 214; deretter fortsetter klippene med lavere høyder.

Fra klippene og fra toppen av tårnet kan du se Aranøyene i Galway Bay, Muamturks og Twelve Pins fjellkjedene mot nord, samt Loop Head mot sør. Klippene er blant de mest besøkte severdighetene i Irland med omtrent 1,5 millioner besøkende om året, noe som gjør den til den tredje mest besøkte destinasjonen i Irland, bare overgått av Guinness Storehouse og Dublin Zoo; begge i hovedstaden Dublin.

Glendalough

Glendalough er et dalområde som ligger i Wicklow Nasjonalpart, omtrent 60 kilometer sør for Dublin og fungerer som et kristent pilgrimsted med en historie som strekker seg mer enn 1500 år tilbake. Kombinasjonen av en vakker natur og en unik kulturhistorie har gjort området til en av de mest besøkte attraksjonene i Irland.

Dalen omfatter et gammelt klosterkompleks med kirker og andre historiske bygninger, deriblant et tusen år gammelt tårn, sammen med den enda eldre St. Kelvins kirke (som er oppkalt etter den kristne predikanten og helgenen St Kevin som grunnla kirken under oppholdet sitt i dalen i slutten av 500-tallet). Disse kirkene stammer alle fra før vikingene først ankom Irland.

Dalen inneholder også to vakre sjøer - den øvre og den nedre sjøen - som kombinert med den omkringliggende dalen byr på et attraktivt rekreasjonsområde som flittig brukes av irlenderne selv.

Tømmer fra Glendalough ble brukt av vikingene i Skandinavia til å bygge sine vikingskip, blant annet "Havhesten fra Glendalough" som i dag står på Vikingskipsmuseet i Roskilde, Danmark. 

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet litt fakta og informasjon om Irland, slik som landets geografi, befolkning, historie og klima som kan fungere som inspirasjon til ferien din i Irland. Ønsker du å få mer inspirasjon, anbefaler jeg deg å besøke bloggen vår hvor du kan finne mange spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Republikken Irland utgjør omtrent en sjettedel av øya Irland, den tredje største i det nordlige Atlanterhavet, med totalt 70 273 kvadratkilometer. Irland deler sin eneste landegrense med Nord-Irland, som er en del av Storbritannia. Det er omgitt av Atlanterhavet mot vest og nord, av Det Keltiske Hav mot syd, av Sankt Georgs kanal mot sørøst og Irskehavet mot øst.

Irlands hovedstad og største by er Dublin, som ligger på den østlige delen av øya, med omtrent en tredjedel av landets i alt 4,8 millioner innbyggere.

Landets vestlige landskap består hovedsakelig av klipper, bakker og fjell. De sentrale lavlandsområdene bærer preg av avleiringer fra forrige istid av leire og sand og har mange våtområder og sjøer. Det høyeste punktet i landet er Carrauntoohil på 1 038 meter, som ligger i Macgillycuddy's Reek-fjellkjeden i sørvest, mens River Shannon, som krysser lavlandet i sentrum av øya er Irlands lengste elv på 386 kilometer.

Klima og vær

Irland har et temperert kystklima, som er sterkt preget av nærheten til Atlanterhavet og Golfstrømmens oppvarmende effekt.

De sørvestlige områdene opplever mest nedbør som en følge av sørvestlige vinder, mens hovedstaden Dublin har minst nedbør. Det er flest solskinnstimer i den sørøstlige delen av landet, men det er mest vind i de nordlige og vestlige delene av landet, som samtidig er blant de stedene i Europa som opplever mest vind.

De varmeste månedene i året er juli og august med 16 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av juni og september med 14 grader i gjennomsnitt, mens de kaldeste månedene i året er januar og februar med 5 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av desember og mars med 7 grader i gjennomsnitt. Det regner mest i august, oktober og desember med 80 mm i gjennomsnitt, mens april, mai og juni er månedene med minst nedbør med 50 mm i gjennomsnitt.

Historie

Irlands historie kan dateres minst 10 000 år tilbake da de første samlere og jegere dro fra det europeiske fastlandet til det som i dag utgjør Irland, formodentlig via en landgang fre vestlige frankrike.

I det fjerde århundret e.v.t. kom kristendommen til Irland ikke minst takket være misjonæren St. Patrick, som i følge legenden ble utnevnt til biskop av Germanus, biskoppen av Auxerre, i året 432. Irland var allerede før St. Patricks ankomst så smått ved å bli kristnet og pave Celestin hadde året før sendt den første biskopen til landet. Men det var takket være St. Patricks misjonering i de nordlige, sentrale og vestlige utkantene av landet at kristendommen for alvor tok fatt.

I 444 opprettet St. Patrick et bispesete i Armagh i Nord-Irland som fortsatt er Irlands kirkelige hovedstad. Selv om St. Patrick aldri ble kanonisert av den katolske kirken, blir han i dag betraktet som Irlands skytshelgen, inkludert skytshelgen for ingeniører og de utstøtte. Dødsdagen hans den 17. mars feires fortsatt som St. Patricks dag i Irland og de mange andre stedene irene i etterkant har emigrert til. Dagen på en og samme tid en hyllest til St. Patrick, en feiring av irsk kultur og Irlands nasjonaldag. Markeringen skjer ved gudstjenester i landets kirker, religiøse feiringer, parader ikledd St. Patricks velkjente grønnfarger (som skal avspeile symbolet hans, trekløveren), militære parader, fester, musikk og mye mer.

Det er flere måter St. Patrick har satt sitt avtrykk på nåtidens Irland: En av legendene om Patrick er at han brukte en trekløver, på gælisk kalt "shamrók", til å illustrere treenigheten. Trekløveren er Irlands nasjonalsymbol den dag i dag.

Rundt slutten av det syvende århundret e.v.t. hadde kristendommen bredt seg så mye i Irland at den totalt hadde forbigått keltisk paganisme som den dominerende religionen. Deretter bidro danske og norske vikinger til Irlands tidlige historie; på 700-tallet hadde etterspørselen i de Skandinaviske landene tvunget mange adelsmenn og krigere til å lete etter dyrkbar jord andre steder. Noen av disse var yngre sønner som stod i rekke til å ikke arve noe av deres foreldres eiendom. Spesielt adelsmenn som ikke hadde mye å tape samlet grupper av krigere og utflyttere for å utforske de britiske kystene.

De første vikingtoktene i irsk historie fant sted i 795 e.v.t., da vikinger, sannsynligvis fra Norge, plyndret lya Lambay. Deretter fulgte flere andre vellykkede plyndringer. Disse tidlige vikingtoktene til Irland var i liten skala, men markerte et dramatisk brudd på Irlands spede, kristne gullalder, som var begynt bare et par hundre år og bød på to hundre år med flere bølger av vikingtokter i hele Irland. De fleste av de tidligere vikingtoktene kom fra vikinger bosatt i fjordene på Vestlandet, som menes først å ha seilt til Shetland, deretter syd til Orkney og Skottlands Atlanterhavskyst før de til slutt nådde den irske kysten. Senere kom også danske vikinger som blant annet var med på å grunnlegge deler av den nåværende hovedstaden, Dublin.

Andre linker