Reiser til Nederland

Enten du ønsker en storbyferie til Amsterdam, eller oppleve naturskjønne landskap er det noe for enhver smak på en ferie i Nederland. Til tross for landets beskjedne størrelse er det en lang liste av ting å oppleve i dette vakre landet. 

At mange som reiser til Nederland sikter først inn mot byene er ikke så underlig. De er vell så attraktive for familier og par som for vennegrupper. Amsterdam  er kjent for sine kanaler, blomstermarked, rike kultur og severdigheter, og er et populært reisemål som tiltrekker seg folk fra hele verden og i alle aldre. Rotterdam er en annen by verdt å besøke hvor du kan se massevis av de ikoniske, vindmøllene, mens i Haag, som huser landets regjering og kongefamilie, også har mye å by på. 

Vil du ta et avbrekk fra byens trengsel under ferien din i Nederland, kan du enkelt ta en tur ut på landet. Her kan du gå turer eller sykle gjennom skjønne landsbyer, besøke nasjonalparker eller slappe av på sandstrender. Har du barn med som forventer underholdning, kan det anbefales å besøke eventyrparken Efteling eller Madurodams miniatyrby. Her kan du og barna utforske miniatyrmodeller av de mest berømte landemerkene i Nederland.

Fly til: Schiphol Lufthavn (AMS), som ligger omtrent 25 km sørvest for Amsterdam sentrum; Eindhoven lufthavn, ca. 8 km vest for Eindhoven; Rotterdam Haag Lufthavn, omtrent 6 km nordvest for Rotterdam. 

Velkommen til Nederland med Escapeaway

Hos oss kan du planlegge og skreddersy din reise akkurat slik det passer deg. Pluss at du kan velge blant våre nøye utvalgte hoteller. Pssst.... ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske alle de flotte stedene som finnes i Nederland.

>>> Se alle våre Hideaways hoteller i Amsterdam

>>> Les mer om Amsterdam

 

Reisemål i Nederland

  • Gjesteanmeldelser 8,9
    Amsterdam
    23 hoteller
    Amsterdam er et populært reisemål når du skal på storbyferie. Byen er kjent for sine kanaler, tulipaner, blomstermarked, og verdensberømte museer som Rijksmuseum og Van Gogh-museet. Her kan du spasere langs sjarmerende kanaler i De Jordaan og ... oppleve byens unike atmosfære på Damplassen. Les mer

Populære hoteller i Nederland

Nederland, Amsterdam
9,2
Fantastisk
2908 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 21 km
  • Avstand til sentrum: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Nederland, Amsterdam
8,7
Meget bra
2995 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 15 km
  • Avstand til sentrum: ca. 1.8 km
  • Internettilgang / WiFi
Nederland, Amsterdam
8,3
Meget bra
2349 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 14 km
  • Avstand til sentrum: ca. 6.5 km
  • Internettilgang / WiFi

Severdigheter

Her har jeg beskrevet et lite utvalg av de mange opplevelsene og severdigheten som venter deg på en reise til Nederland. Dersom du ønsker å lese mer om andre severdigheter i Nederland anbefaler jeg deg å ta turen innom bloggen vår, hvor du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Blomster

Det er høyt på mange turisters ønskeliste å oppleve blomstringssesongen for de mange blomstene på de nederlandske markene, spesielt tulipaner. Våern er derfor høysesong i Nederland og tiltrekker blomsterelskere og botanikere fra hele verden. Det kan da være litt vanskelig å finne et hotellrom hvis du ikke har bestilt god tid i forveien. Blomstersesongen starter med krokussene i mars som etterfølges av påskeliljer og hyacinter. Høydepunktet er nok når de mangefargede tulipanene blomstrer fra midt i april til starten av mai. 

Et av de beste stedene å se de vakre tulipanene og andre arter i full oppblomstring er i Keukenhof i Lisse hvor en enn 7 millioner blomsterløk forvandle verdens største blomsterpark til et spektakulært hav av sterke farger, hvert år. Det kan være overveldende for både lukte- og synssanser å spasere en tur i parken, men er du glad i blomster er det nesten ingen opplevelse som kan nå opp til dette. Merk deg at denne blomsterparken som ligger ca 30-40 minutters kjøring fra Amsterdam bare er åpent i blomstringssesongen, altså fra midt i mars til midt i mai. 

Keukenhod er likevel lang fra det eneste stedet du kan se tulipaner i Nederland. Ofte kan du bare kaste deg på sykkelen eller toget ut på landet før du er omgitt av fargerike blomstermarker. Den høyeste konsentrasjonen av tulipanmarker finnes i Noordoostpolder i Flevoland og i Noord-Holland.

Amsterdams kanaler 

Selv om regjeringen og parlamentet holder til i Haag er Nederlands offisielle hovedstad Amsterdam. Byen er også landets kulturelle og finansielle sentrum som med rette er Nederlands mest populære reisemål. Her kan du bruke mange dager på å utforske spennende severdigheter og ikke minst et levende kulturliv. Populariteten skuldes uten tvil byens helt unike, tilbakelente stemning som er perfekt for en avslappet storbyferie. 

Noe av de mest karakteristiske ved Amsterdam er de mange kanalene som omkranser sentrum av byen. I 2010 ble Kanalringen opptatt på UNESCOs verdensarvliste med begrunnelsen at kanalene er av "enestående universal verdi". Det er en uforglemmelig opplevelse å dra på en båttur gjennom kanalene og oppleve byen fra sin beste side. Strekningen som er kjent som "The Golden Bend" fra  Leidsestraat til Vijzelstraat byr for eksempel på byens flotteste kanalhus. Du kan naturligvis også nyte kanalene og de mange broene fra gateplan. Gå for eksempel en tur til broen på hjørnet av Reguliersgracht og Herengracht der du får utsikt over 15 kanalbroer. 

Det er mulighet for å leie pedalbåter, waterfiets, som er en av de beste måtene for å utforske kanalene i eget tempo. Det er også utallige firmaer som tilbyr kanalrundturer med en guide som forteller om severdighetene som passeres på veien. 

Sykkeltur

Nederland er et av de ledende landene når det kommer til å tilrettelegge for syklister, kanskje bare tangert av Danmark. Både i byene og ute på landet er det et velutbygd og velholdt nettverk av sykkelstier og traseer som gjør det svært lett å komme seg rundt på to hjul. Selv om sykkelmylderet i indre Amsterdam kan virke overveldende, er sykkelen generelt det mest behagelige og praktiske fremkomstmiddelet i Nederland - et land nesten helt uten anstrengende oppoverbakker. 

Leier du en sykkel i Nederland kan du for eksempel ta deg en tur ut på landet og oppleve de imponerende, fargerike blomstermarkedene eller for å sykle langs kanalene som går på tvers av hele nordlige Nederland. Reiser du til Nederland for en sykkelferie bør du vurdere en tur langs Zuiderzee-ruten. Det er en 400 km lang rute som inkluderer en fergetur, fører deg fra Amsterdam ut til noen av Nederlands mest idylliske landskap og gjennom en perlerekke av gamle, sjarmerende landsbyer. 

Det er i det hele tatt tallrike sykkelruter i Nederland som du kan tråkke deg gjennom på egenhånd. Det er likevel også gode muligheter for å dra på en organisert sykkeltur. Du trenger ikke en gang ta med deg din egen sykkel, ettersom det aldri er langt til nærmeste sykkelutleie. 

Kinderdijk-møllene

Det nærmeste du kommer det ikoniske landskapet mange forbinder Nederland med, er nok nettverket av vindmøller i Kinderdijk. Vindmøllene ble bygget som en del av systemet med diker, sluser og kanaler som holder områdene rundt Albasserwaard over vannstanden. I dag er de gamle vindmøllene omtrent 15 kilometer øst for Rotterdam en av Nederlands mest populære attraksjoner. 

De 19 møllene som ble bygget midt på 1700-tallet ble erklært som verdensarv av UNESCO i 1997. Dette er et perfekt område leie en sykkel for å utforske de vakre møllene langs kanalene ved Kinderdikt i ditt eget tempo. Det er også muligheter for å flyte gjennom kanalene med båt. Et par av vindmøllene er åpne (med en inngangsbillett) og innrettet som et museum hvor du får innsikt i historien til området. Nå om dagen kjører vindmøllene som regel for maskin, men ved spesielle anledninger setter man alle møllene i gang for hånd - et storslått syn! 

Besøker du Kinderdijk-møllene vil det være naturlig å ta en tur innom den eldste byen i Nederland Dordrecht som ble opprettet i 1220. En av de mest kjente severdighetene i byen er den store kirken, Grote Kerk. Byen har dessuten et flust av gode restauranter og kaffer med en sjarmerende beliggenhet ved de gamle kanalene eller i hyggelige sidegater.  

Kunst

Landets beskjedne størrelse til tross, vil du finne et bemerkelsesverdig antall kunstgallerier og museer i verdensklasse. Dette er nok mest på grunn av det store antallet verdenskjente malere Nederland har oppfostret opp gjennom årene. Kunstmessig var det 17. århundre Nederlands høytid og omtales ofte som Det Gylne Århundret, De Gouden Eeuw.  Det var på denne tiden, sammenfallende med Nederlands gullepoke som sjøfartsnasjon, at de mange nyrike handelspersonene betalte i store summer for å få seg selv, familien eller eiendommen sin malt. Det ga kunstnere som Rembrandt (1606-1669) muligheter til å utfolde seg. Men det har også kommet flere kjente kunstmalere etter ham, som har hatt innflytelse langt ut over landets grenser, som  Vincent van Gogh (1853 - 1890). 

Mange av de berømte nederlandske kunstverkene pryder veggene på de mest anerkjente museene rundt om i verden, men det er fortsatt mange av disse som kan oppleves i sitt hjemland. Det såkalte museumsdistriktet i Amsterdam huser blant annet Rijksmuseum (nasjonalmuseet), hvor du kan se Rembrandts "Nattevakten" og Johannes Vermeers "Melkepiken", og Van Gogh Museet tilbyr den største samlingen av verkene hans. Her kan enhver kunstelsker tilbringe utallige timer. I Rotterdam kan du dra på Museum Boijmans Van Beuningen og fordype deg i en stor samling, som også inkluderer verk fra Rembrandt og Van Gogh. 

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet litt fakta og informasjon om Nederland, som befolkningstall, historie og vær som kan fungere som inspirasjon til reisen din. Disse opplysningene er utelukkende ment som inspirasjon og det må tas forbehold om faktuelle feil. Dersom du ønsker å finne mer inspirasjon til reisen vil jeg anbefale deg å ta turen innom bloggen vår, hvor du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Opplevelser i Nederland

De nederlandske byene bugner av spennende severdigheter og opplevelser, med alt fra gamle kanaler i Amsterdam og kongelige boliger i Haag, til moderne arkitektur i Rotterdam og fristende butikker i Utrecht. Er du et naturmenneske vil du elske det UNESCO-listede nederlandske Vadehavet med sine fem øyer. På våren sprer landets berømte tulipaner seg om i markene og gjør landskapet fullt av spennende farger. Opplev museer i verdensklasse og vakkert, flatt landskap som inviterer til sykkelturer. 

Nederland har med andre ord mer å by på enn du kanskje umiddelbart tror. Museer som spenner seg fra Anne Frank til Van Gogh. Arkitektur som dekker alt fra bygninger på UNESCOs verdensarvliste til det ultramoderne. Og du kan shoppe alt fra friske, lokale råvarer til designermerker. Under er et lite utvalg av de mange tilbudene som venter deg i Nederland. 

Museer

Uansett om du er mest begeistret for historie eller kunst så vil det alltid være et must-see museum for deg i Nederland. Amsterdams Anne Frank Museeum er for eksempel en av de mest populære attraksjonene i Nederland. Her kan du få se skjulestedet hvor Frank-familien gjemte seg for nazistene. Er du kunstelsker bør du også besøke Rembrandt-huset i Amsterdam så vell som Van Gogh-museet, der du kan komme helt inntil noen av mesternes mest berømte verk. 

Natteliv

Uansett hvilken type musikk du foretrekker, eller hvor sent på kvelden du holder ut på en fest, så vil du finne det i Amsterdam. Det er live jazzbarer, eksklusive kasino og spennende, små teatre. Hvis du bare er på utkikk etter en typisk kveld på byen med barer og klubber, finner du de livligste stedene ved Leidseplein og Rembrandtplein. 

Madurodam

Dersom du kunne tenke deg å se alle Nederlands største attraksjoner i Nederland fra et fugleperspektiv, så vil  Madurodam  i Haag være stedet å besøke.  Madurodam er en modellby bygget i skala 1:25. Bygningene er fantastiksk detaljerte og du kan tydelig se hvordan det nederlandske bylandskapet har utviklet seg gjennom årene. Det er et spesielt underholdende sted for barna under ferieoppholdet. 

Strender i Nederland

Holland vil aldri kunne konkurrere med Spania eller Hellas som badeferie-destinasjoner, men det er likevel masser av muligheter for å slappe av på gylne sandstrender her. Strendene ved Rotterdam er en av Nederlands skulte hemmeligheter. Dra til Hoek van Holland-stranden og nyt en lang sandstrand og promenade med restauranter og barer. De hyggelige strendene Oostvoorne og Renesse ligger lengre ute langs kysten.

Populære byer

Når man reiser til Nederland opplever man først og fremst et flatt land med masse landbruk, men landet har også en stor befolkning som har satt sitt tydelige preg på de forskjellige byene. Besøk f.eks.:

Amsterdam

Den nederlandske hovedstaden oversvømmes ikke bare av det stigende havnivået, men også med turiser. Men det forstår man godt. Amsterdam er virkelig en stor fest på gatene. Gå en tur langs Amsterdams idylliske kanaler forbi kafeer og merkelige butikker. Hvis du forviller deg inn i Amsterdams Red Light District er det nok å skue over. Men du kan også få et veldig sobert innblikk i Amsterdams fortid ved å besøke Anne Franks hjem.

>> Her kan du lese om reiser til Amsterdam

Rotterdam

Etter et omfattende gjennoppbyggingsprogram i etterkrigstiden er Rotterdam nå ett av landets knutepunkter for kunst, kultur og natteliv. Kulturelskere bør besøke noen av byens største museer, herunder Det Maritime Museum og Museum Boijmans Van Beuningen - et kunstgalleri med verk fra Monet, Gauguin og Van Gogh. Hvis du vil ta det litt roligere, kan du nyte godt av Rotterdams barer eller slappe av på byens sandstrender. 

Haag 

Det er bare å ta et godt kamera med, for det vil du få bruk for på en tur til Haag. Her finner du noen av Hollands mest historiske attraksjoner. Bestill gjerne en plass på rundvisning i det vakre Fredspallasset, som huser Den internasjonale domstolen.  

 

Geografi og befolkning

Nederland er et land på størrelse med Østlandet, men har likevel en befolkning på over 17 millioner. Det gjør Nederland til det tettest befolkede landet i Europa (dersom man ser bort i fra en rekke miniputstater) med en befolkningstetthet på 408,13 beboere per kvadratmeter.  Det er likevel ikke bare befolkningsstørrelsen som er bemerkelsesverdig ved Nederland, men også dens sammensetning. Helt tilbake til det 17. århundre, da landet var verdens ledende sjøfarts- og handelsnasjon med kolonier i Østinida, Afrika og Amerika, har Nederland bydd folk fra fjerntliggende land velkommen. Landet har derfor en ikke ubetydelig minoritet av innbyggere med røtter fra for eksempel Indonesia, Surinam (tidligere Hollandsk Guyana) og De Nederlandske Antiller, som fortsatt er en del av Nederland. 

Før beskrivelsen av Nederland fortsetter er det verdt å snakke litt om landets navn. Mange omtaler Nederland som Holland, men dette er upresist. Offisielt heter landet Nederlandene, der Holland er det historiske tilnavnet til den nordlige delen av landet. I dag heter de to provinsene som ligger langs Nordsjøkysten Noord-Holland og Zuid-Holland. Det er her man finner landets viktigste byer, Amsterdam, Rotterdam og Haag. Historisk bestod Nederlandene av alle de nåværende Benelux-landene, Belgia, Nederland og Luxemburg. 

Selv om landet har over 17 millioner innbyggere er det likevel ingen av de Nederlandske byene som har over 1 million innbyggere. Til gjengjeld er de fire største byene Amsterdam, Rotterdam, Haag og Utrecht med deres forsteder så godt som vokst sammen til én metropolregion, som kalles for Randstad. Her bor over halvparten av befolkningen, over 8 millioner mennesker, som gjør det til en av Europas største byområder. 

Geografisk er Nederland kjent for å være et veldig flatt land, hvorav omkring en fjerdedel ligger lavere enn havets overflate - helt ned til 7 meter under havets overflate! Det er dermed velkjent at landets lavtliggende områder beskyttes av et enorm system av demninger, diker og sluser. Dette systemet bygget nederlenderne opp etter den katastrofale stormfloden i Nordsjøen i 1953 som kosted 2385 mennesker livet. De store demningene ut mot vadehavet har gitt Nederland store områder med fruktbard landbruksjord. Den brukes blant annet til en stor produksjon av grønnsaker og blomster, som eksporteres til hele Europa. Det generelt flate terrenget er dessuten som skapt for sykling og landet har noen av de beste sykkelforholdene i Europa. Med mer enn 32 000 km sykkelstier er det rike muligheter for å utforske landet på to hjul. 

Klima og vær

Mede en lang kystlinje ut mot Nordsjøen er det ikke overraskende at Nederland har et temperert kystklima som er preget av vestavind og perioder med lengervarende regn eller byger. Nærheten til havet betyr også at det, som i kystregionene i Norge , aldri blir spesielt kaldt om vinteren eller veldig varmt om sommeren. 

Selv om du skal være forberedt på at det kan regne gjennom hele året er det litt uforutsigbare været ikke noe som bør holde deg fra å reise til Nederland. Det faller tross alt ikke mer enn omkrint 700mm regn i året. 

Historie

De nederlandske provinsene ble på 1400-tallet  underlagt de mektige habsbugerne fra Frankrike. Mot slutten av århundret arvet den habsburgerske keiser Karl 5. dette området etter sin bestemor sammen med territoriene i Spania. Da Kalr 5. abdiserte i 1556 overtok sønnen hans Filip 2. tronen og herredømmet over de nederlandske perovinsene samt Spania. Filip 2. var sterk tilhenger av katolisismen og kunne ikke tolerere spredningen av calvinismen (en protestatisk trosretning), som hadde spredd seg i de nederlanske provinsene. Filip 2. sendte derfor spanske tropper til Nederland for å sette dem på plass, men møtte uventet sterk motstand. Kampen om rettertroen medførte til en deling av de nederlandske provinsene, hvor de nordlige maktet å løsrive seg, mens de sydlige måtte forbli en del av det spansk-habsburgske herredømmet. Oppdelingen resulterte på lenger sikt i det vi i dag kjenner som Nederland og Belgia.

I de frie områdene, republikken De Forente Nederlandene, som bestod av syv provinser, var det ikke lenger fremmede makter som hersket. Derimot satte kjøpmenn- og handelsstanden dagsordenen og republikken blomstret i den følgende perioden opp og opplevde et handelseventyr. Det var slik de første skipene seilte fra Amsterdam mot det fjerne østen, mot slutten av 1500-tallet. De tok konkurransen opp med Portugal som inntil da hadde full kontroll over den lukurative handelen med blant annet krydder. I 1602 opprettet de nederlandske handelsfirmaene et felles selskap, Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), som på kort tid vokste seg stort og mektig. I dag anser mange historikere VOC for å være verdens første multinasjonale selskap, med stor innflytelse i verdens handelsstrømmer. VOC handlet ofte mer som en regjering, som opprettet kolonier og førte kriger. De etablerte til og med sin egen hær. Denne gylne tidsalderen skapte stor velstand hjemme i Nederland som man fortsatt kan se spor av i byene. De vakre kanalhusene og den enorme kunstsamlingen som du kan beundre på landets museer stammer fra denne tiden som en verdensmakt. 

De gode tidene varte derimot ikke lenge. Hverken England eller Frankrike aksepterte at Nederland skulle dominere verdenshavene over tid. Kriger med England og Frankrike fulgte og det gikk hardt ut over den nederlandske flåten så vell som de fjerne koloniene. Blant annet mistet Nederlenderne byen Ny Amsterdam i Nord-Amerika til engelskmennene. Byen fikk dermed navnet New York. I 1798 gikk det tidligere så mektige VOC konkurs. Da var republikken De Forente Nederlenderne allerede blitt erobret av Napoleon og omdannet til den Bataviske Republikk. Republikken ble i 1806 til et kongerike under Napoleons yngre bror Ludvig Bonaparte. 

Frankrike beholdt makten over Nederland frem til Napoleons berømte nederlag ved Waterloo. Ved fredsforhandlingene på Wienerkongressen 1814-15 besluttet de allierte maktene at de nordlige og sydlige Nederlandene igjen skulle forenes til ett rike. Vilhelm 1., sønn av den forrige stattholderen ble utnevnt til landets første konge. Det nye kongedømme fikk derimot kort levetid da det åpenbart var for mange spenninger og forskjeller mellom nord og syd. I 1830 innledet de sydlige Nederlandene et opprør som resulterte i at de sydlige Nederlandene ble til Belgia, mens de Nordlige Nederlandene ble til det landet vi kjenner i dag. 

Nederland forholdt seg nøytrale under Første verdenskrig, men ble tross en erklært nøytralitet besatt av Nazi-tyskland etter voldsomme kamper ved havnen i Rotterdam i 1940. Besettingen resulterte blant annet i at flertallet av landets jøder ble deportert til tyske konsentrasjonsleirer. De tyske styrkene i Nederland overga seg den 4. mai 1945. Etterfølgende returnerte den nederlandske dronning og regjering til Haag fra eksil i London. 

Transport

Nederland er innenfor kjøreavstand til Danmark, men det er også gode muligheter for å fly direkte. Det er tallrike direkte flyforbindelser til Amsterdam Schiphol Lufthavn som er landets største og en av de travleste i Europa. Det er enkelt å komme seg til Amsterdam fra flyplassen. Det er også gode togforbindelser til de fleste byene som Rotterdam, Den Haag og Utrecht. Toget er generelt det raskeste og billigste fremkomstmiddelet i landet. 

Skal du besøke den sydlige delen av Nederland er det raskeste å fly til Eindhoven Lufthavn, landets nest største. Den benyttes av en del lavprisflyselskaper, som for eksempel Ryanair og Transavia. Det er i skrivende stund ingen direkteforbindelser mellom Oslo og Eindhoven. 

Vel fremme i Nederland kan du benytte deg av sofistikert og velorganisert nettverk av offentlig transport. Det er dermed få byer man ikke kan nå i Nederland med direktetog eller buss. Reiser du til landets største byer er det også svært lett å benytte offentlig transport til byenes severdigheter. Amsterdam og Rotterdam har for eksempel både t-bane og trikk som raskt fører deg fra A til B. Du vil fort legge merke til den sterke sykkelkulturen i Nederland, særlig i storbyene. Benytter du offentlig transport i Nederland vil du som regel bruke det statlige billettsystemet OV-chipkaart. Det finnes ikke en egen turistutgave av dette kortet, men du kan kjøpe et såkalt anonymt kort som kan fylles på som man ønsker det. I byer som Amsterdam og Rotterdam er det derimot mulig å kjøpe en turistbillett som gjelder fra en til syv dager. Det kan også være smart å benytte reiseappen, OVinfo.  

Greit å vite

Valuta: Euro. Bruker du kontanter skal du være oppmerksom på at småbutikker og supermarkeder generelt ikke aksepterer 100 og 200 euro-sedler. Det er normalt kort mellom hver minibank.

Tips: Er inkludert i regningen på hoteller, restauranter, butikker og taxier. Det er likevel normalt å gi servitører og taxisjåfører rundt 10 % i tips ved god service. På bemannede offentlige toaletter er det vanlig å gi 0,5 euro i tips. 

Språk: Nederlandsk og frisisk (sistnevnte brukes primært av et mindretall i provinsen Friesland nord i landet). Selv om man ofte gjenkjenner noen av ordene på nederlandsk må man som regel ty til engelsk eller tysk for å kommunisere. Nederland er kjent som det landet som best behersker et andrespråk. 

Etikette: Nederlenderne er imøtekommende, pragmatiske og ganske direkte i deres omgangstone. Nederland har et rykte i verden for å ha et avslappet forhold til milde rusmidler, men det gjelder ikke over hele landet. Det er dessuten gjort flere tiltak de senere år for å begrense strømmen av såkalt rus-turisme, som utelukkende er ute etter å besøke de berømte (beryktede?) coffeshops (her selles det svært lite kaffe). 

Tidsforskjell: Det er ingen tidsforskjell mellom Norge og Nederland.

Andre linker

Hva sier gjestene i Nederland?

8,9
Gjesteanmeldelser
Basert på 7 anmeldelser